Türkiye, 80 Ülkeye 260 Milyon Dolar Değerinde Tohumluk Satıyor!

Türkiye’de tohum üretimi, son 10 yılda yüzde 266 arttı ve 2018’de 1 milyon 59 bin 300 tona yükseldi. Sektör 2018 yılında ilk kez dış ticaret fazlası verirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı, bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla yüzde 108’e yükseldi. Detaylar haberimizde..

Türkiye’de tohum üretimi, son 10 yılda yüzde 266 arttı ve 2018’de 1 milyon 59 bin 300 tona yükseldi. Sektör 2018 yılında ilk kez dış ticaret fazlası verirken, ihracatın ithalatı karşılama oranı, bir önceki yıla göre yüzde 16 artışla yüzde 108’e yükseldi.

2006 yılında kurulan ve bugün 50 bin üyesiyle tarımın temeli olan tohumluk sektörünün kamu kurumu niteliğindeki tek çatı örgütü olan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) verilerine göre, sektör ülke ekonomisi için yıllık ortalama 4 milyar dolar katma değer üretiyor. Bu rakama tüm ticari fonksiyonlar ve dolaylı sektörlerin faaliyetleri eklediğinde; 10 milyar dolarlık ticaret hacmi oluşuyor.

“20 Milyon Dolar Dış Ticaret Fazlamız Oluştu”

Dünya tohum üretimi değerinin 50 milyar dolar olarak tahmin edildiğini ifade eden TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, “Türkiye 750 milyon dolar ile dünya pazarında 11’nci sırada yer alıyor. Hedefimiz 2023 yılında 1,5 milyon sertifikalı tohum ve 250 milyon dolar ihracat rakamlarına ulaşmak. 2018 yılında sektörümüz ilk kez dış ticaret fazlası verdi. 20 milyon dolar dış ticaret fazlamız oluştu. 2019 yılında da ibrenin yukarı yönde devam etmesi için çalışıyoruz. 2018 yılında ülkemizde 1 milyon 60 bin tona yakın sertifikalı tohum üretildi. Kullanılan tohum miktarı ise 2 milyon 800 bin ton oldu. Tohum üretimimiz, ihtiyacımızın yüzde 40’ını karşılıyor. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi sertifikalı tohum kullanım oranını yüzde 70’lerin üzerine çıkardığımızda asıl başarıyı yakalayacağız. Biz sektör olarak bu talebi karşılamaya hazırız.’’ dedi.

“171 Yerel Çeşidi Ülke Gen Bankamıza Kazandırdık”

TÜRKTOB olarak yerli ve milli çeşitlerimizin geliştirilmesi ve kendi tohumluklarımızın tarımsal üretim sürecinde daha çok yer alması için yoğun gayret sarf eden bir sektörü temsil ettiklerine ifade eden Başkan Akcan, genetik kaynaklarımızın korunması, toplanması, saklanması ve sektörümüzün kullanımına sunulması amacı ile “Tohumun İzinde” isimli bir proje yürüttüklerini ve şu ana kadar 171 yerel çeşidi ülke gen bankamıza kazandırdıklarını sözlerine ekledi.

“Özellikle Tohum ve Seracılık Firmaları Growtech’te Ciddi İş Bağlantıları Yapıyor”

27-30 Kasım tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek Dünyanın en büyük örtüaltı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı hakkında da açıklamalarda bulunan TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan, fuarın başta tohumculuk olmak üzere Türk tarımı sektörü ve ekonomisi için çok önemli olduğunu ifade etti. Akcan, “Growtech, hem katılan firma ve ülke sayısı hem de ziyaretçi sayısı ve kalitesi açısından tohumculuk sektörünün vazgeçilmez buluşma noktası olmaya devam ediyor. Biz de TÜRKTOB olarak kurumsal standımız ve çeşitli etkinlikler ile fuarda yer almaya devam ediyoruz. Özellikle tohum ve seracılık firmaları ciddi iş bağlantıları yapıyor. Yurt dışı alım heyetleri programı kapsamında çeşitli ülkelerden gelen ticari alıcılarla oluşan sinerji kısa sürede ticari bağlantılara dönüşüyor.’’ ifadelerini kullandı.

“Türkiye, 80 Ülkeye 260 Milyon Dolar Değerinde Tohumluk Satıyor”

27-30 Kasım tarihleri arasında Antalya Expo Center’da 50 bin m2 alanda yapılacak fuarda ‘Tohumculuk’, ‘Sera ve Sulama Teknolojileri’, ‘Bitki Besleme ve Koruma’, ‘Traktör ve Tarım Makinaları’ ve ‘Hayvancılık’ olmak üzere toplam 5 kategori yer alıyor.

Tohumculuğun bugün 80 ülkeye, 260 milyon dolarlık ihracat yapan çok önemli stratejik bir sektör olduğuna dikkat çeken Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “Hedefimiz her yıl olduğu gibi bu yıl da katılımcı ve ziyaretçilerimize yeni pazar fırsatları sunmak ve ihracat potansiyellerini arttırmak. Bu yıl 130’dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde ziyaretçiyle 30’un üzerinde ülkeden de 850’yi aşkın katılımcıyı ağırlamaya hazırlanıyoruz. T.C. Ticaret Bakanlığı koordinatörlüğünde Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği(BAİB) organizasyonu ile 51 ülkeden alıcılar ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştireceği “Alım Heyeti Programı”mız bulunuyor.” dedi.

“Uluslararası Tarım Otoriteleri, Sektörün Dünya Gündemini Growtech’te Konuşacak”

Growtech kapsamında Antalya Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde 12’nci kez ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri düzenlenecek. Tarım İnovasyon Ödülleri ile tarım sektöründe faaliyet gösteren özel sektör ve kamu kurumlarına, tarımsal üretimin katma değer kazanmasına ve sektörel farkındalık yaratan yenilikçi ürün ve hizmetlere destek verilecek.

Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek Tarım Sohbetleri’nde, sektör temsilcileri tarımın güncel konularını ele alırken, Akdeniz Üniversitesi-Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte düzenlenecek 4’ncü Bitki Islahı Proje Pazarı’na ev sahipliği yapılacak. 

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor