Robot Kuryelerle Birlikte Şehir Altyapıları da Değişecek!

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG’ perakende sektörü ile ilgili hazırladığı ‘Otonom Teslimat’ isimli yeni raporunda, teknolojinin perakende sektörüne etkisini inceledi. Detaylar haberimizde..

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG’ perakende sektörü ile ilgili hazırladığı ‘Otonom Teslimat’ isimli yeni raporunda, teknolojinin perakende sektörüne etkisini inceledi.

Otonomi; radar, lidar ve derin öğrenme teknolojilerinden destek alarak taşımacılık ve otomotiv sektörlerinin bir parçası olmak üzere hızlı bir gelişim gösteriyor. Şu anda uzakmış gibi görünen ancak aslında tahmin ettiğimizden daha yakın bir gelecek gündemde. Bu; otonom araç ve yapay zekanın yükselişinin getirdiği ‘teslimatın geleceği’.

KPMG’nin perakende sektörüyle ilgili hazırladığı ‘Otonom Teslimat’ raporu, teknolojiyle birlikte ortaya çıkan otonom araçların, tüketicilerin alışkanlıklarını radikal biçimde dönüştürdüğünü gösteriyor. Raporda otonom teslimat teknolojisinin, müşteri davranışlarında devrim niteliğinde değişiklikleri beraberinde getireceği vurgulanıyor. Müşteri davranışlarındaki ilk değişikliğin e-ticaret alanında görülmeye başladığı belirtilen raporda, mağazaya gitmek yerine online siparişi tercih eden tüketici sayısının mevcut düzeni sarsacak şekilde arttığına dikkat çekildi. Rapor ayrıca, teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan robot kuryelerin sadece müşteri alışkanlıklarını değil, şehirlerin altyapısını da değiştireceğini ortaya koyuyor.

Maliyet Düşecek, Ürün Yelpazesi Genişleyecek

Otonom teslimat araçlarının yollara çıkmasıyla bağlantılı ticaretin daha çok ön plana çıkacağını belirtten KPMG Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sektör Lideri Emrah Akın, “Sürücüsüz araçlar sayesinde teslimatlar, şu ana kadar gördüğümüzden çok daha hızlı ve düşük maliyetli olacak. Müşteri talebinin daha net bir şekilde öngörülmesine imkan sunan teknolojiler ve bağlantılı tedarik zinciri, müşteri deneyimini şu anda hayal edilemeyecek ölçüde dönüştürecek ve daha geniş ürün seçeneğini beraberinde getirecek” diyor.

Yeni İş Alanları Doğacak

Rapora göre tüm bu gelişmeler, yalnızca perakende değil, otomotiv ve taşımacılık sektörlerini de etkileyecek. Otonom araçların hizmete sunulması, bakım, temizlik, yedek parça, sigorta ve lisans gibi pek çok alanda yeni işletmelere ihtiyaç yaratacak. Ayrıca yeni teslimat sisteminin devreye sokulması için şehirlerde kapsamlı altyapı değişiklikleri (otonom araçlara özel şeritler, park alanları, depolar, teslimat merkezleri vs) gerekecek.

İşte rapordan öne çıkan bazı satırbaşları şöyle:

  • İngiltere’de market siparişi de dahil e-ticaret siparişi ve teslimatı son 10 yılda 3 kat arttı.
  • Çin’de JD.com ve Alibaba gibi e-ticaret devleri otonom teslimat konusunda büyük yatırımlar yapıyor.
  • ABD’de e-ticaret son 10 yılda 2 katına çıktı, gelecek 5 yılda da en az 2 kat daha artacak.
  • E-ticaret, 2040 yılında ABD’de market ziyaretlerini yüzde 30 ila 50 oranında azaltacak.
  • ABD’deki AVM’lerin yüzde 20-25’i 2022 yılına kadar kapanacak.
  • Amazon ve Netflix, kargo teslimatı, internetten indirme ve online yayınların görünümünü değiştiriyor.
  • Kroger, Costco ve Walmart gibi önde gelen perakendeciler, yapay zeka ve akıllı antrepo gibi teknolojilere yatırım yapıyor.

KPMG Otonom Teslimat raporunu daha detaylı incelemek isteyen okurlarımız raporun tamamına buradan ulaşabilirler.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor