Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ticari hayatına yeni başlayan şirketlere çeşitli imkanlar sunan kuluçka merkezlerinin yanında olduklarını belirterek, yurt dışında kurulan söz konusu merkezlere 3 milyon 850 bin dolara kadar destek verileceğini bildirdi. Detaylar haberimizde..
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ticari hayatına yeni başlayan şirketlere çeşitli imkanlar sunan kuluçka merkezlerinin yanında olduklarını belirterek, yurt dışında kurulan söz konusu merkezlere 3 milyon 850 bin dolara kadar destek verileceğini bildirdi.
Bakan Işık, Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı'nın, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) İcra Komitesinin kararı ile kabul edildiğini söyledi.
Söz konusu programla, kuluçka merkezlerinin yurt dışında kurulmasını teşvik edeceklerini vurgulayan Işık, "Ticari hayatına yeni başlayan şirketlerimizin hayatta kalmaları için onlara çeşitli imkanlar sunan kuluçka merkezlerinin yanındayız ve yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Bakan Işık, programın iki ana başlıkta işleyeceğine işaret ederek, bunların, "Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı" ve "Uluslararası Hızlandırıcı Programı" olduğunu ifade etti.
Programa üniversiteler, üniversitelerin bu amaçla kurulmuş iştirakleri ve teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketlerinin tek başına veya konsorsiyum olarak başvurabileceklerini aktaran Işık, "Yurt dışında kurulan kuluçka merkezlerine, bu programla 3 milyon 850 bin dolara kadar destek vereceğiz. Şirketlerimiz, yurt dışında da devletimizin desteğini görecekler. İhtiyaç duydukları her alanda onların arkasında olacağız" diye konuştu.
Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı
- Gelişmiş ülke menşeli başlangıç firması kurularak Türk menşeli firmaların uluslararası pazarlarda algı ve prestij açısından karşılaştığı zorlukların aşılması,
- Mühendisliği ve Ar-Ge’si Türkiye’de gerçekleşen ürünlerin gelişmiş pazarlarda yer alması sağlanarak katma değeri yüksek ürünlerde ihracatın arttırılması,
- Yurtdışında yaşayan Türklerin bilgi birikiminden faydalanılması,
- Başarılı uygulama örnekleri ile ilk 3 yılında olan başlangıç firmalarının yurt dışı pazarlara açılması konusunda özendirilmesi ve güven kazanmaları,
- Teknoloji ağırlıklı başlangıç firmalarının gelişmiş girişimcilik ekosistemi içerisinde bulunması sağlanarak Ar-Ge ve girişimcilik yeteneklerinin uluslararası tecrübe ile arttırılması amaçlanıyor.
Programın detaylarına ilişkin de bilgi veren Işık, "Uluslararası Kuluçka Merkezi Kurma Programı"nın iki alt başlığının bulunduğunu bildirdi.
Bunlardan ilkinin kuruluş ve donanımla ilgili olduğunu açıklayan Işık, işletici kuruluşa bu kapsamda kuruluş giderleri, bina tadilatı, altyapı, ofis donanımı ve yazılım giderleri için üst limiti 100 bin dolar olmak üzere yüzde 80 geri ödemesiz destek verileceğini söyledi.
Işık, operasyonel giderler kapsamında ise kuluçka merkezi kirası, işletim giderleri, personel ve bu personele ait ulaşım giderleri ile tanıtım faaliyetleri gibi konularda alınacak hizmetler ve düzenlenecek organizasyonların destekleneceğini kaydetti. Bu kapsamdaki destek oranınını;
- Birinci ve İkinci yıl için yüzde 80,
- Üç, Dört ve Beşinci yıllar için ise yüzde 60
olacağını aktaran Işık, işletmeci kuruluşlara bu kapsamda 3 milyon 750 bin dolar destek verileceğini belirtti.
Uluslararası Hızlandırıcı Programı
Diğer programla da uluslararası hızlandırıcı programlarına bir organizasyon kapsamında ya da bireysel olarak katılımların destekleneceği bilgisini veren Işık, bu kapsamda işletmelere önemli katkıların sunulacağını ifade etti.
Bakan Işık, program süresinin işletme için 3 yıl, işletmeye verilecek geri ödemesiz desteğin üst limitinin ise 60 bin dolar olacağını ve destek oranının yüzde 80 olarak uygulanacağını kaydetti.
İlk hedef Silikon Vadisi
Söz konusu programlar için çalışmaların tamamlandığını açıklayan Işık, ilk hedeflerinin ABD'deki Silikon Vadisi olduğunu ifade etti.
Başvurular Başladı!
Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri’nde Uluslararası Kuluçka Merkezi kurulması için KOSGEB tarafından çağrıya çıkılmış olup, 01.01.2016 – 31.03.2016 tarihleri arasında programa üniversiteler, üniversitelerin bu amaçla kurulmuş iştirakleri ve teknoloji geliştirme bölgesi yönetici şirketleri tek başına ya da konsorsiyum olarak başvuru yapabilecekler.
Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.kosgeb.gov.tr web adresini ziyaret edebilir, Teklif Çağrı Formu ve Başvuru Formu için ise verilen linklerden yararlanabilirsiniz.
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.