200 Milyon TL Bütçeli "Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu" Kuruluyor!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni bir destek programı olan KOBİ Gelişim Destek Programı ile ilgili alınan karar doğrultusunda 200 milyon lira bütçeli Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'nun kurulacağını bildirdi. Detaylar haberimizde..

1Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yeni bir destek programı olan KOBİ Gelişim Destek Programı ile ilgili alınan karar doğrultusunda 200 milyon lira bütçeli Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu'nun kurulacağını bildirdi.

Fikri Işık, ATO Congresium'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen KOSGEB 4. KOBİ ve Girişimcilik Ödülleri Töreni'nde konuştu.

Törende finalist olarak yer alan 41 girişimciyi ve Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayan tüm girişimcileri tebrik eden Işık, Türkiye’nin 2002 yılından bu yana büyük bir başarı hikayesine imza attığını dile getirdi. Işık, bu hikayenin gerçek kahramanlarının KOBİ’ler, esnaf ve girişimciler olduğunu söyledi.

Bakan Işık, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’de en fazla ihracat yapan 2 bin firmanın toplam ihracattaki payının son dönemde her yıl düzenli olarak yüzde 1 civarında azalırken, ilk binden sonraki şirketlerin payının her yıl yüzde 1 arttığını bildirdi.

Öte yandan, Bakanlığın Girişimci Bilgi Sistemi verilerinde de KOBİ’lerin ihracattaki ve gelir artışındaki rolünün net olarak görüldüğüne işaret eden Işık, "Türkiye olarak, önümüzdeki dönemde ekonomik ve sosyal hedeflerimizi gerçekleştirirken, en büyük gücümüz yine KOBİ’lerimiz olacak. İhracatımızı 500 milyar dolar seviyesine, milli gelirimizi 2 trilyon dolara KOBİ’lerimiz taşıyacak" diye konuştu.

 "Girişimci Havuzunu Büyütmek İstiyoruz"

KOBİ’ler ve girişimcilerle ilgili çalışmaları iki ana eksende yürüttüklerini aktaran Işık, öncelikle ülkedeki girişimci havuzunu büyütmek ve daha fazla işletmenin kurulmasını sağlamak istediklerini ifade etti. Işık, diğer yandan ise niceliği artırırken niteliği de geliştirmeyi, yenilikçi ve rekabetçi KOBİ sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

KOBİ’lerin bir bütün halinde seviyesini yükseltmenin en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Işık, "Güçlü KOBİ’ler olmadan güçlü bir ekonomi inşa edemeyiz. Biz de güçlü KOBİ’ler oluşturmaya, KOBİ’lerin gücüne güç katmaya devam ediyoruz" dedi.

"KOSGEB’in, Ucuz Finansman Aracı Olarak Görülmesini İstemiyoruz"

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi'nin (KOSGEB) "her başı ağrıyana aspirin uzatan" bir kurum olmasını, ucuz finansman aracı olarak görülmesini istemediklerini dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Desteklerimizi, destek miktarlarımızı sürekli artırmaya devam ediyoruz. Bundan sonra da devam edeceğiz. Bütçede bize ayrılan her bir kuruşu dahi işletmelerimize, KOBİ’lerimize, girişimcilerimize aktaracağız ancak bunu yaparken, işletmelerimizin niteliğini yükseltmeye odaklanacağız. Mesela yeni destek programlarını uygulamaya başladığımız 2010 yılından bugüne kadar, KOSGEB desteklerinden faydalanan 11 bin 547 firmanın ölçek büyüttüğünü görüyoruz. Bu firmaların mikro ise küçük ölçekli, küçük ise orta ölçekli, orta ölçekli ise büyük ölçekli işletmeye dönüştüklerini görüyoruz.

Son İcra Komitemizde de yeni bir destek programı olan KOBİ Gelişim Destek Programı ile ilgili kararı aldık. 200 milyon lira bütçeli Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu’nun kurulmasıyla ilgili kararı da aldık. Yeni Girişimci Desteği ve İş Geliştirme Merkezleri (İŞGEM) desteğinin bütçelerinde de iyileştirmeler yaptık."