Girişimcilik Çalıştayında Born-Global Hamlesi İçin Güç Birliği Çıktı!

Türkiye İhracatçılar Meclisi, girişimcilik eko-sisteminde born-global (küresel doğan işletmeler) yaratmak ve bunların sayısını yükseltmek amacıyla 16 -17 Ekim tarihlerinde Sapanca'da Girişimcilik Çalıştayı düzenlendi. Detaylar haberimizde..

Türkiye İhracatçılar Meclisi, girişimcilik eko-sisteminde born-global (küresel doğan işletmeler) yaratmak ve bunların sayısını yükseltmek amacıyla, roket etkisi yaratabilecek, gelenek kırıcı, kısa zamanda uygulanabilir kararlar çıkarmak için 16 -17 Ekim tarihlerinde Sapanca'da Girişimcilik Çalıştayı düzenlendi.

Dr. Oğuz Babüroğlu'nun moderatörlüğünde organize edilen çalıştaya girişimcilik ekosisteminin 100'ü aşkın önemli aktörlerinden oluşan, üst düzey yönetici davet edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Hazine Müsteşarı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı Müsteşarları, TÜBİTAK ve KOSGEB temsilcilerinin de katıldığı çalıştay; kamu ve girişimcilik ekosisteminin en önemli oyuncularının bir araya geldiği tek buluşma ortamı olarak nitelendi.

Neden Girişimcilik?

2023 yılı 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için inovasyon, Ar-Ge, tasarım, markalaşma ve girişimcilik konularına büyük önem veren Türkiye İhracatçılar Meclisi, bu alanlarda etkin çalışmalar yürütmekte.

İnovasyon ve girişimcilik farkındalığı yaratmak amacıyla 4 yıldır Türkiye İnovasyon Haftası etkinlikleri düzenleyen TİM, girişimcilik alanındaki çalışmalarını, TİM-TEB Girişim Evleri ile Türkiye'nin her yerinden ihracat potansiyeli olan katma değerli ürün ve hizmet üreten girişimcilere destek olarak sürdürüyor.

TİM Başkanı Büyükeşi, girişimcilik hamlesinin başlama noktasını şöyle açıkladı;

" Eski tip sanayi ile yeni tip iş yapmanın çok zor olduğu ve yeterli melek yatırımcı çıkaramadığımız yönünde gelen talepler üzerine, biz de bu alanda yeni bir harekete ihtiyaç olduğunu görüp, ' İnovasyondaki bayrak taşıyıcılığımızı, girişimcilik alanına kanalize edebilir miyiz?' sorusuyla yola çıktık. "

Bu amaçla  TİM, 17 Haziran 2015 tarihinde girişimcilik ekosisteminin önemli isimleriyle dünyada girişimcilik adına yapılan örnek organizasyonlar ve birlikte kalıcı olarak neler yapabileceğini değerlendirmek üzere yemekli bir yuvarlak masa toplantısı organize etti. Bu toplantı sonrasında davetliler ile, bir moderatör yönlendirmesiyle "Arama Konferansı” yapılmasını kararlaştırıldı ve bu anlamda roket etkisi yaratabilecek büyük bir çalıştay yapıp ve girişimciliğin tüm oyuncuları bir araya getirmek hedefledi.

Girişimcilik Çalıştayı ile ne hedeflendi?

Girişimcilik ekosisteminde 'roket' etkisi yaratacak, gelenek kırıcı, ezber bozucu kararlar tahsil etmek;
' Born Global ' (Doğuştan küresel) girişimciler yaratmak için, iki yıl gibi bir zaman diliminde ihracata katkı sağlayacak neler yapılabilir, nasıl bir yol haritası çıkarılabilir, sorusunun yanıtını bulmak.

Çalıştay ile girişimciler sorunlarını kamuya doğrudan aktarma şansı buldu ve girişimcilikte sıçramalar yaratacak önemli sonuçlara varıldı.

TİM kaynaklı Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor