Satarsanız Girişimcisiniz, Satamazsanız Sadece Girişken!

Dünyaca meşhur CEEDS Webit Kongresi’nin bu yıl davetli konuşmacıları arasında yer alan Baybars Altundaş, girişimci ile girişken arasındaki farkı anlatan bir yazı kaleme aldı. Detaylar haberimizde..

Dünyaca meşhur CEEDS Webit Kongresi’nin bu yıl davetli konuşmacıları arasında yer alan Baybars Altuntaş, girişimci ile girişken arasındaki farkı anlatan bir yazı kaleme aldı.

Baybars Altuntaş, "Girişkenlikten girişimciliğe geçişte püf noktayı tüketiciye ulaşmak oluşturuyor. Bunu beceremezseniz ne kadar inovasyon yaparsanız yapın başarılı olamazsınız." diyor.

Peki Girişken İken Sizi Girişimci Yapacak Püf Nokta Ne?

Tüketiciye “Deneyelim” Dedirtebilmek

Pazarlama ve inovasyonun bir arada uygulanmasıyla başarının da beraberinde geldiğini belirten Altuntaş, ikisi arasındaki ilişkiyi şöyle anlatıyor;

"İnovasyon yoksa pazarlama bütçeniz artıyor. Bir girişimcinin rakiplerin arasından sıyrılarak, ortaya hiçbir yenilik koymadan başarılı olabilmesi mümkün mü? Tabii ki de mümkün. Ancak, inovasyon yaptığında harcaması gereken pazarlama bütçesinin en az 10 katını harcayarak bunu gerçekleştirebilir. İnovasyon ortaya koymadan yapılan pazarlama harcamaları önemli bir risk de içeriyor: Ya satmazsa?..

İşte, bu riski ortadan kaldırmanın ve pazara sürdüğünüzde satacağından emin olacağınız bir ürünü geliştirmenin sırrı da inovasyonda yatıyor. Tüketiciye, “Neymiş bu böyle? Bir deneyelim bakalım” dedirtmek kadar önemli bir an yok.
Tüketici veya son kullanıcı işte bunu dedikten sonra, sizin ürününüzü tüketerek ilk denemesini yapacaktır. İşte bu deneyim, eğer tüketicinin pazarlama kampanyanızdaki iddialarla deneyiminin örtüştüğü bir noktaya giderse, gerçek girişimcilik yolculuğunuz başladı demektir. Yani, tüketici, sizin ürününüzde bir farklılık bulup, bundan hoşlandıysa yaşadınız demektir."

Kritik Nokta: Tüketiciye Ulaşmak

"Bu aşamadan sonra girişimcilik başlıyor. Aslında bu aşamaya kadar, girişimci ruhuyla hareket eden bir girişkendiniz. Tüketici, sizi girişkenlikten girişimciliğe geçişinizi onaylanmış oldu. Ancak, burada işin bir püf noktası var. Tüketiciye ulaşamazsanız, istediğiniz kadar inovasyon yapın, hatta ürününüzü tüketiciye bedava verin. Hiçbir faydası yok. Yani, tüketicinin sizden haberinin olması gerekiyor.

Girişimcinin başarısı, hem pazarlama yapabilme hem de inovasyon yapabilme becerisinin aynı anda hareket edebilmesiyle çok ilişkili. İkisinden birinin olmaması ya da doğru zamanda gerçekleşmemesi, ürünün veya hizmetin tüketiciyle buluşmasını engeller. Tüketicinin haberi olmadıktan sonra, isterseniz dünyanın en inovatif ürününü en uygun rakama üretmiş olun, ne faydası var?

Pazarlama becerisinden yoksun girişimci adaylarının şunu çok iyi anlamaları gerekiyor: İnovasyon, satarsa inovasyon, siz de ardından girişimci oluyorsunuz. Satmaz ise, icat ve de siz de ardından gitrişken ya da mucit oluyorsunuz. Bu yüzden, girişken – satamazsa – mucit – girişken; girişken – satarsa – inovatör – girişimci sırasını karşılaştırırsanız satış yapmanın sizin kaderinizde ne kadar etkisi olduğunu daha iyi anlarsınız."

Baybars Altuntaş/Para kaynaklı haberimizi girişimci veya girişimci adayı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor