Türkiye Finans ve Vakıf Emeklilik'ten Yeni İslami Sigorta Sistemi!

Türkiye Finans ve Vakıf Emeklilik, İslami sigorta sistemi 'tekafül'ü başlattı. Kâr paylaşımlı sigorta olarak tanımlanan sistemde müşteriye, yatırdığı prim kadar kâr payı ödeniyor. Detaylar haberimizde..

Dünyada 2 milyar dolarlık hacme ulaşan katılım bankacılığı Türkiye'de de yeni ürünlerle gelişiyor. Kâr ortaklığı mevduat ve sukuk gibi ürünlerin yanına şimdi de İslami sigorta (tekafül) sistemi geldi. Türkiye Finans ve Vakıf Emeklilik, geçtiğimiz günlerde sistemle ilgili ilk işbirliği imzasını attı.

Kâr payı ödemeli sisteme göre; faaliyet gösterecek olan katılım sigortacılığının mevcut hayat sigortası ürünlerine göre farkı, şirketin kâr etmesi durumunda her yıl ödenecek primlerin düşmesi. 'Kâr Paylaşımlı Katılım Sigortası - Finansman Güvencesi' ismi verilen sistem, yatırılan prim kadar yıl sonunda, kâr payı ödemesine dayanıyor.

Sistem Nasıl İşleyecek?

Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk ve Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan sistemi bir toplantıyla açıkladı. Yatırılan prim oranında yıl sonunda kârdan pay ödenmesine dayanan tekafülde, müşteriden toplanan paralar faiz dışındaki enstrümanlarda değerlendiriliyor. Sistemde, sigorta şirketi zarar ederse kâr dağıtımı yapılmıyor.

Uzun Vadede Prim Azalacak

Derya Gürerk, ürünün hem sigorta hem de katılım bankacılığı dünyasında ilk olduğunun altını çizerek, yeni enstrümanların da geleceğini belirtti. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan da, "Ürünümüz, kâr payı ödemeli olduğu için uzun dönemde, müşteri açısından avantajlı. Çünkü bu sistemde prim daha ucuz hale gelecek. Geleneksel hayat sigortacılığından daha cazip bir ürün olacak." diye konuştu.

Primler Yatırıma Gidiyor

Tekafül pazarında dünyada kullanılan 5 model arasından 'vekil'i uygulayacaklarını söyleyen Mehmet Bostan, sistemin çalışma şeklini ise "Katılımcılar belli bir katkı payını ödüyor, bu tutardan giderler düşülüyor, kalan tutar yatırıma yönlendiriliyor, yatırımın getirisi ve elde edilen faaliyet kârı belli bir havuza toplanıyor. Bu da belli oranda sigortalılara iade ediliyor." şeklinde açıkladı. Sistem kâr amacı gütmeyen kooperatif sigortacılığını andırıyor. Hasar ve sorumluluklar katılımcılar arasında ödenen prim oranında paylaştırılıyor.

İslami Sigorta (Tekafül) hakkında bilgi edinmek için bu makalemizi okuyabilir, haberimizdeki 'Kâr Paylaşımlı Katılım Sigortası - Finansman Güvencesi' hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz ilgili www.turkiyefinans.com.tr web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Derleme haberimizi finans sektöründe faaliyet gösteren girişimcilerimiz ve İslami Sigorta'ya ilgi duyan okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor