Bahariye Melek Yatırım Ağı BBA, Türkiye'nin 7. Melek Yatırım Ağı Oldu!

Ülkemizin 7. akredite olmuş Melek Yatırım Ağı olan "Bahariye Melek Yatırım Ağı" Girişimci İşadamları Vakfı bünyesindeki önemli işadamı üyelerine ve potansiyel yeni girişimlere yatırım imkanı için gerekli kapıları ardına kadar aralıyor. Detaylar haberimizde..

Girişimci İşadamları Vakfı’nın üyeleri olan önde gelen İş Adamlarının Melek Yarımcı Lisansı almasıyla birlikte odaklanılan konulardan ilki olan "Bahariye Melek Yatırım Ağı" 7 Ocak 2015'te Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edildi.

Ülkemizin 7. akredite olmuş Melek Yatırım Ağı olan "Bahariye Melek Yatırım Ağı" (BBA- Bahariye Business Angels), vakıf bünyesindeki önemli işadamı üyelerine ve potansiyel yeni girişimlere yatırım imkanı için gerekli kapıları ardına kadar aralıyor.

Bahariye Businness Angels; Yaratıcı, farklı ve katma değeri yüksek projeleri desteklemek, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamak, girişimcilere yol göstermek ve finansal destek sağlamak amacıyla Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) çatısı altında kurulan bir melek yatırım ağı.

Girişimci İşadamı ve BBA İcra Kurulu Başkanı Yusuf Aksu ağın kurulum sürecini şu sözlerle anlatıyor: “Hazine Müsteşarlığı’nın BKS sistemi yönetmeliğini yayınlanmasının ardından Girişimci İşadamları Vakfı mütevelli ve icra kurulu olarak girişimciler açısından yönetmeliğin avantajlarını ve dezavantajlarını detaylı bir biçimde inceledik. Bu doğrultuda yönetmelik gereği ilk adım olan en az 5 melek yatırımcının ağa üye olması koşulunu potansiyel 5 vakıf üyemize Melek Yatırımcı Lisansı alarak sağladık. Bahariye ekosisteminden çıkan bu oluşuma “Bahariye Melek Yatırım Ağı” “Bahariye Business Angels” kısa adı ile BBA olmasına karar verdik. BBA, GİV bünyesinde kuruldu ancak ayrı bir tüzel kişiliği var ve profesyonel bir yapılanmayla çalışmalarımıza başladık.”

BBA kurulum sürecinde 5 girişim şirketine yatırım yaparak akreditasyon başvurusunda bulunmuş. Melek yatırımcılar tarafından ilk yatırım, haber ve ekonomi portalı GirişimFinans’a yapılmış. Girişim ekosisteminin geliştirilmesi için ikinci yatırım olarak fikir/proje müracaatlarının melek yatırımcılara sunulması ve yatırım aşamasına gelebilmesi adına startupların gelişimlerini sağlayabilecekleri kuluçka merkezi olan Mayalabs’e yatırım yapılmış. Başkanlığını Ali KILIÇ’ın yürüttüğü Mayalabs, startup projelerinin yatırım uygunluğu, iş planı ve gelecek vizyonu ile ilgili eğitim ve mentörlük faaliyetleri yürütmekte. Vakıf bünyesinde yatırım yapılan diğer bir girişim şirketi oyun sektöründe yer alan İkitek firması olmuş. Ardından yapılan diğer yatırımlar bilişim sektörü tabanlı Trendbox ve İnfonomi şirketlerine gelmiş. Trendbox şirketi perakende satış sektöründe data toplayan ve bunları anlamlı verilere dönüştüren bir firma. İnfomoni ise, Big Data modeli üzerine kurulu SAP çözümleri üreten bir firma olarak kurulmuş.

Melek Yatırımcı / Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) Nedir?

Başlangıç/Startup ya da büyüme aşamasındaki girişimleri, gerek finansal gerekse bilgi-birikim ve network olarak destekleyen, girişimcilere mentörlük yapan kişilere Melek Yatırımcı - Bireysel Katılım Yatırımcısı (BKY) denir. Melek yatırımcılık ise; girişimci ile melek yatırımcıyı iş ortağı yapan ve girişimcinin projesinin şekillenmesinde fikri açıdan destek sağlayan finansal bir olgu.

Hazine Müsteşarlığı’ndan lisans alan yatırımcılar, yaptıkları yatırımın %75’ini vergiden düşebilmekte. Eğer yatırım yapılan girişim son 5 yıl içinde TÜBİTAK, Sanayi Bakanlığı veya KOSGEB’ten destek almışsa, bu durumda yatırımın %100’ü vergiden düşülmekte. Ancak yıllık indirim tutarı 1 milyon TL’yi aşamamakta.

Yatırım Kriterleri

  • BKY’lerin yapacağı yatırımların 20 Bin TL ile 1 Milyon aralığında olması gerekmekte. Ortak yatırımlarda ise bu rakam azami 2 Milyon TL’dir. BKY tarafından farklı girişim şirketlerine yapılan yatırım miktarı üst sınırı aşabilir. Ancak yıllık vergi indirim tutarı 1 Milyon TL’yi aşamaz.
  • Ortak yatırımlarda, yatırımcılar şirketin sadece azınlık hissesine sahip olabilmekte. Genellikle bu oran %20 ile %30 aralığında değişmekte.

BBA - Bahariye Business Angels

Startup (Başlangıç) aşaması ya da ileri aşama girişimlere; fon ve mentörlük (danışmanlık) sağlamak amacıyla yola çıkan BBA, globalleşen Dünya’da, katma değeri yüksek ve küreselde marka olabilecek girişimler çıkarmak vizyonu ve başarılı girişimlerin oluşması için fırsat yaratmak ve ülkemiz girişimcilik ekosistemini güçlendirmek misyonuyla çalışmalarına başladı.

Bahariye Melek Yatırım Ağı'nın şuan ki Lisanslı Melek Yatırımcıları ise şöyle; Mehmet Koç,Tahir Aktüre, Mehmet Horasan,Yusuf Aksu, Aziz Battal, Cüneyt Fırat, Osman Balta.

Girişimci İşadamları Vakfı Yönetimi ve İşadamı Üyelerinin girişimiyle kurulan Bahariye Melek Yatırım Ağı (BBA), ülkemizdeki Bireysel Katılım Sermayesi sisteminin kurumsallaşma ve yeni bir finansal araç olarak ülkemizde hak ettiği yeri alması sürecinde önemli bir rol üstlenecek.

Bahariye Melek Yatırım Ağı (BBA) hakkında detaylı bilgi edinmek, projenizi sunmak veya ağa katılan yatırımcılardan birisi olmak isterseniz www.bahariyebusinessangels.com web adresini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca BBA hakkındaki tüm gelişmeleri Facebook ve Twitter hesaplarından takip edebilirsiniz.

Haberimizi yatırım arayan girişimci ve potasiyel yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor