Türkiye’nin Krizden Çıkışında Anahtar KOBİ’ler Oldu

Türkiye ekonomisinin küresel krizden az hasarla çıkmasını büyüme ve istihdam verilerinin ardından Avrupa da teyit etti. Avrupa Parlamentosu Üyesi Ivo Vajgl, Türkiye’yi fırtınalı denizde tam yol alan bir gemiye benzetti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı ‘Küresel Krizden Çıkışta KOBİ’ler’ başlıklı toplantıda Vajgl, “Fırtınalı denizde siz kendinizi tam yol alan bir geminin kaptanı gibi...

Türkiye ekonomisinin küresel krizden az hasarla çıkmasını büyüme ve istihdam verilerinin ardından Avrupa'da teyit etti.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Ivo Vajgl, Türkiye’yi fırtınalı denizde tam yol alan bir gemiye benzetti. Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katıldığı ‘Küresel Krizden Çıkışta KOBİ’ler’ başlıklı toplantıda Vajgl, “Fırtınalı denizde siz kendinizi tam yol alan bir geminin kaptanı gibi hissediyorsunuzdur herhalde. Dışarıdan öyle görünüyor.” sorusunu yöneltti. Bakan Ergün de krizden çıkışta küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) önemine dikkat çekti.

işletmelerin (KOBİ) önemine dikkat çekti. Türkiye’de KOBİ’lerin, krizin mağduru olmadığını, krizden çıkışın anahtarı olduklarını dile getiren Ergün, KOBİ’lerin, değişime ve yeniliklere hızlı uyum sağlayan esnek yapılarıyla küresel dalgalanmadan daha az etkilendiğini, krizden çıkış döneminin de ana aktörleri olduğunu söyledi. Ergün, “Mesela son aylarda, ekonomik toparlanmanın bir sonucu olarak, özellikle istihdamda çok önemli gelişmeler yaşanıyor, bu istihdam artışının da, özellikle KOBİ’lerimiz tarafından sağlandığını görüyoruz.” dedi. Türkiye’nin 2001′de yaşadığı ağır krizin ardından gerçekleştirdiği yapısal reformlar sayesinde, küresel krize hazırlıklı yakalandığını ve güçlenerek çıktığını kaydeden Ergün, küresel kriz ortamında, OECD ülkeleri arasında herhangi bir finans kuruluşu iflas etmeyen tek ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Bakan Ergün konuşmasında AB’nin Türk KOBİ’lerine yönelik tutumunu eleştirdi. “Mallarını pazarda satacak adamların serbest dolaşamaması bir haksızlık.” diyen Ergün, Türk işadamlarının serbestçe dolaşımının vize engeline takıldığını söyledi. Ergün, işadamlarının bu pazarlarda serbestçe dolaşımının vizeyle engellenmesi konusunda Avrupalı parlamenterlerin devreye girmeleri çağrısında bulundu. Mal taşıma konusunda da sıkıntılar yaşandığını dile getiren Ergün, Yunanistan ve Bulgaristan’ın çıkardığı zorluklara dikkat çekti. Ergün, “20 bin kamyon mal sevk edilecekse bu ülkeler 10 bin kamyon geçişine izin veriyor. Mallar serbest, ancak kamyonlar serbest değil.” ifadelerini kullandı. Ergün, Türkiye ekonomisinin iyi bir performans sergilediğini, AB ülkelerinden daha iyi konumda olduğunu kaydetti. Bütçe açığı ve kamu borçlarının GSYH’ya oranının birçok Avrupa ülkesinden daha iyi olduğunu vurgulayan Ergün, ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyüdüğünü söyledi. Ergün, “Ekonomik performans gösterge olacaksa Türkiye’nin AB’ye hemen üye olması gerekiyor.” dedi.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Vajgl, Avrupalı şirketlerin Türkiye’deki KOBİ’leri taşeron olarak kullandığını belirterek, “Bunun toplam finansmanı 2010′da 1,2 milyar Euro oldu. Yeni fırsat kapılarını birlikte açabiliriz. KOBİ’ler Avrupa’da yüzde 75 oranında istihdam oluşturuyor ve üzerlerindeki bürokratik yüklerin azaltılması lazım.” dedi.

Bu içeriği 2.571 kişi okudu.
Kategori: Reel Sektör, Yatırım, Ulusal
Sonraki Haber »

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor