"Her Köye Bir Kobi" Projesi

Proje büyüklüğü 112,5 milyon euro olan "Her Köye Bir Kobi" projesi, KOBİ'leri geliştirmek, Yeni yatırımları desteklemek, Kırsal kesimdeki girişimciliği artırmak, Kırsal kesimdeki nüfusu yerinde tutmak, İstihdamı artırmayı amaçlamıştır.

KREDİ GARANTİ FONU A.Ş. - "HER KÖYE BİR KOBİ" PROJESİ

AYF ile 27/01/2010 tarihinde imzalanan Protokol'e istinaden uygulamaya konulan "HER KÖYE BİR KOBİ" projemiz kapsamında projenin tanımı, başvuru kriterleri ve kullandırım esasları aşağıda detaylı şekilde yer almaktadır.

1) Proje Tanımı:

Proje Adı : "HER KÖYE BİR KOBİ" Projesi

Proje AmacıI : KOBİ'leri geliştirmek, Yeni yatırımları desteklemek, Kırsal kesimdeki girişimciliği artırmak, Kırsal kesimdeki nüfusu yerinde tutmak, İstihdamı artırmak.

Proje Büyüklüğü : 112,5 Milyon Euro

AYF'den Sağlanan Kontr - Garanti Tutar ı: 45 Milyon Euro

AYF Paylaşım Oranı: % 50

Kontr - Garanti Vadesi : 8 Yıl

Proje Risk Paylaşımı :
%40 AYF Kontr - Garantisi
%40 KGF Kefaleti
%20 Banka Payı

Proje Kaynakları : 
%50 KGF Kefaleti 
%50 AYF Kontr - Garantisi

Projeye Konu Kredi Türü : Geri ödelemeleri itfa planına bağlanmış nakdi krediler ile vadesi en az 1 yıl olan spot krediler.
(*Gayrinakdi krediler kapsam dışı tutulmuştur.)

Kobi Başına Toplam Kredi Limiti : 1.250.000.-TL

Her Bir Kredi Limiti : 625.000.-TL.
(*Her bir kredi dilimi talebi 625 bin TL.yi geçmeyecektir.)

Koni Başına Toplam Kefalet Limiti : 1.000.000.TL

Her Bir Kredi Başına Kefalet Limiti : 500.000 TL

Grup Kredi Limitiİ : 1.875.000.-TL

Grup Kefalet Limiti : 1.500.000.-TL

Kefalet OranıI : % 80
(* % 80 oranı sabit olup, bu oran altında kefalet verilmeyecektir.)

Vade : 1-8 Yıl
KGF Komisyon Oranı: % 1 
Kırsal Kesimdeki KOBİ'ler için : % 30 (proje büyüklüğü)

Projeye Başvuru Süresi: 27/01/2013

2) Başvuru Kriterleri:

  • KOBİ sayılan her türlü iktisadi faaliyet gösteren gerçek veya tüzel kişi işletmeler başvurabilir:
    19/10/2005 tarih ve 2005/9617 sayılı "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı, Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik" ile tanımlanan gerçek veya tüzel kişi işletmeler ile KOBİ kapsamında sayılan Esnaf ve Sanatkar, Serbest Meslek Mensubu, Tarımsal İşletme ve Çiftçi vasıflarını taşıyan gerçek veya tüzel kişi işletmeler KOBİ vasfındadır. Ayrıca ciro ve çalışan sayısına bağlı olarak;

    • Kamuya ait vakıflar hariç olmak üzere vakıflar, birlikler, kooperatifler (inşaat, arsa, yapı kooperatifleri hariç) bu projeden yararlanabilecektir.
    • Üniversiteler ve üniversitelerin kurduğu vakıfların iştirak ettiği işletmeler ile kar amacı gütmeyen araştırma merkezleri bu proje kapsamında KOBİ sayılacaktır.
    • Yıllık bütçesi 18 Milyon TL'den az olan veya nüfusu 5000'den az olan yerlerdeki belde belediyelerinin iştirak ettiği ticari amaçlı iktisadi işletmeler KOBİ sayılacaktır.
    • Kamu kurum veya kuruluşunun birlikte veya tek başına %25 (hariç) oranından az orana sahip olan iktisadi ve ticari işletmelerde KOBİ vasfında sayılacak ve bu projeden yararlanabilecektir.
  • KOBİ tanımında AB kriterleri yerine T.C.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 19/10/2005 tarih ve 2005/9617 sayılı "Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Tanımı Nitelikleri ve Sınıflandırılması Hakkında Yönetmelik"te yayınlanan ciro ve işçi sayısı esas alınacaktır. 
  • Projeden herhangi bir ayrım olmaksızın il merkezi, ilçe, belde / köy gibi tüm yerleşim birimlerinde faaliyet gösteren KOBİ'ler yararlanacaktır. Ancak kırsal kesimdeki girişimciliği yaygınlaştırmak için; proje tutarının dolayısıyla Bankanıza tahsis edilen limitin % 30'luk kısmı nüfusu 1000'i geçen belde/köy gibi kırsal kesimdeki yerlerde kurulmuş ve kurulacak KOBİ'lerin kullanımına tahsis edilmiştir. 
  • Yeni kurulan KOBİ'ler dahil olmak üzere, kuruluş tarihine bakılmaksızın bankalarca kredilendirilmesi uygun görülen KOBİ'ler projeye başvuruda bulunabileceklerdir.
  • AB fonlarından sağlanan desteklerden daha önce yararlanmış ve yararlanmakta olan KOBİ'ler de bu projeden yararlanabilecektir.

3) Banka, Kredi ve Kefalet Limitleri

  • Bu proje Kuruluşumuza ortak olan bankalar ve bu bankaların iştiraki olan finansal kiralama şirketleri ile birlikte yürütülecektir. 
  • Bu proje kapsamında verilecek kefalet tutarı talep edilen her bir kredi için % 80 kefalet oranı ile 500.000.-TL. ile sınırlı olup, kullandırılacak kredi tutarı 625.000.-TL.yi geçmeyecektir. 
    Ancak, kullanım yeri ve amacı farklı olacak şekilde her bir kredi tutarı 625.000.-TL ile sınırlı olmak üzere KOBİ başına 1 milyon TL. tutarında kefalet verilebilecektir. Grup firmaları için ise, toplam kredi limiti 1.875.000.-TL ve kefalet limiti de 1.500.000.-TL ile sınırlı olacak şekilde her bir kredi için üst limit olan 625.000.-TL. yi geçmeyecektir. 
  • Bu proje kapsamında krediler TL üzerinden kullandırılacak olup, YP üzerinden verilecek krediler için kefalet talep edilmesi halinde, kefalet TL üzerinden düzenlenecektir. TL üzerinden verilecek kefaletlerde tahsis tarihindeki TCMB döviz alış kuru esas alınacaktır.
  • Bu proje kapsamında finansal kiralama işlemleri dahil olmak üzere, işletme ve yatırım amaçlı nakdi krediler olarak kullandırılacaktır. 
    Rotatif / BCH şeklindeki kredilere kefalet verilemeyecek olup, geri ödemesi itfa planına bağlanmış taksitli krediler ile spot kredilere kefalet verilebilecektir. Ancak, itfa planına bağlanmış kredide kredinin kapanan kısmı yeniden kullandırılamayacak, ödenen kısmın yeniden kullandırılmak istenmesi halinde ise ayrı bir kredi talebinde bulunulacaktır.
  • Krediye konu makinelerin akreditif açılmak suretiyle yurtdışından ithalat yolu ile temini sözkonusu olduğunda, yararlanma süresi içerisinde kalmak koşuluyla akreditif kredisi için özkaynaklarımızdan köprü kredi olarak kefalet verilecek ve akreditif bedelinin borç kaydı geldiğinde de, akreditif tutarı "HER KÖYE BİR KOBİ" Projesi'nden karşılanacağından, bu kredi kapatıldığında diğer kredinin kullandırılması şartıyla talepte bulunulacak ve kefalet tahsisi buna göre yapılacaktır. 
  • Yapılandırılacak krediler ile kredi risklerinin kapatılması veya transfer edilmesine yönelik kredilere bu Proje kapsamında kefalet verilmeyecektir.
    Kredilerde minimum vade 1 yıl, maksimum vade 8 yıl olacaktır.

4) Maliyetler :

    Bu proje kapsamında kefalet komisyon oranımız kefalet riski üzerinden yıllık % 1 olarak uygulanacaktır. Ayrıca inceleme ücreti olarak 200.-TL ve kefaletin tahsis edilmesi halinde ise 300.-TL. kefalet tahsis ücreti tahsil edilecektir. 

5) Başvuru Süresi ve Şekli:

  • Proje başvuru süresinin son tarihi 27/01/2013olacaktır.
  • Kredi riskinin %20'si bankanın uhdesinde kalmak üzere, %80 oranında da Kuruluşumuzca kefalet verilmek suretiyle risk paylaşımı esas alınacaktır.
  • Talepler Ortak Bankalar aracılığı ile KGF Şubeleri üzerinden yapılacaktır.
Bu içeriği 3.734 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Ulusal

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor