Bankalardan Girişimcilik Ekosistemine Destek Yağmuru

Girişimcilik ekosistemine sundukları desteklerle öne çıkan bankalar, bu yıl da binlerce start up ve start up adayını programlarına dahil edecek. İşte detaylar..

Girişimcilik ekosistemi dinamik bir alan. Kendini yenileyen, dönüştüren girişimciler rekabette ayakta kalabiliyor. Bankalar da imalattan sanayiye, eğitimden yazılıma pek çok sektörde faaliyet gösteren girişimcileri destekliyor. 

Her ölçekten erken aşama girişimin, KOBİ'lerin ve büyüyen girişimlerin desteklenmesi, projelerine ivme kazandırılması hedefiyle programlar yürüten bankalar, yenilikçi fikirlerin, sürdürülebilir bir işe dönüşmesi ve gelişmesi için farklı destekler sunuyor.

Geni̇ş Yelpazede Destek

Danışmanlık ve mentörlük hizmetleri, yatırımcı ve müşteri görüşmeleri, hukuki süreçler, finansal okuryazarlık, dijital pazarlama gibi konularda eğitimler, farklı konu başlıklarında webinar ve seminerler, banka ve banka iştirakleri ile iş birliği fırsatı gibi çok geniş bir yelpazede destek sunan bankalar, ekosistemin tüm paydaşlarının bir araya gelmesi ve desteklenmesi için çalışmalar yürütüyor.

Artık kurumsal kültürlerine 'start up dostu' kimliğini de ekleyen bankalar, bu yıl da binlerce girişimci ve girişimci adayını programlarına dahil edecek. Haberimizde girişimcilik ekosistemine sundukları desteklerle öne çıkan sekiz bankanın 2024 planlarını ve desteklerini araştırdık.

Geleceği̇ Tasarlama Olanağı

Girişimcileri farklı programlarla destekleyen Akbank, inovasyon merkezi Akbank LAB çatısı altında, Akbank+ programı, Endeavor iş birliğinde Boost The Future ve Case Campus programlarını yürütüyor. Akbank+, Türkiye’de pek çok bakımdan ilk ve tek olma özelliği taşıyan bir spin-off programı. 

Geçtiğimiz yılki ilk döneminde, toplamda 1 milyon dolar yatırım alan iki farklı spin-off’u girişim dünyasına kazandıran Akbank, bugüne kadar binin üzerinde girişimci başvurusuyla toplam 64 girişimi mezun etti. Case Campus’ü ise girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak gören gençlere yönelik “Bootcamp” formatında tasarlayan banka, genç girişimci adaylarını ekosisteme kazandırmayı hedefliyor. 

Boost the Future ile her yıl 12 girişimciye programa katılarak işini geleceğe taşıma fırsatı sunduklarını söyleyen Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce, “Case Campus’e her dönem yaklaşık 75 genç katılım gösteriyor. Akbank+ programımızda ise bu sene üç spin-off adayımız var. 

Yürüttüğümüz programlar girişimcilik ruhunu teşvik ediyor, yeni işleri destekliyor, ülkemizin ekonomik büyümesine katkı sağlıyor. Ayrıca uluslararası kurumsal girişim sermayesi kolumuz Akbank Ventures ile de ekosistemi destekliyoruz” diye konuşuyor.

Kobi̇leri̇ Yatırımcıyla Buluşturacak

TİM-TEB Girişim Evleri, her yıl 29 hızlandırma programı yürütüyor. Programlar, firmaların farklı seviyelerine göre veya d i key sektörlere göre çeşitlilik gösteriyor. Erken aşama girişimciler için start up programları, ileri aşama firmalar için LevelUp ve GlobalUp programları yer alıyor. 

Bunlara ek olarak, finansal teknoloji alanında faaliyet gösteren firmalar için fintech, temiz enerji, tarım ve sürdürülebilirlik alanlarında faaliyet gösteren firmalar için GreenUp programı, ihracata başlamak ve bu alanda büyümek isteyen firmalar için StartuptoExport (S2E), kadın kurucu veya ortaklı şirketler için WomenUp programlarının 2024 yılında girişimcilere sunulması planlanıyor. 

Bu yıl 200 erken ve ileri aşama firmaya destek vermeyi hedeflediklerini söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Ali Gökhan Cengiz, "Yeni projemiz STARTTEB web platformu ile girişimcilerin, kurumların, KOBİ'lerin ve yatırımcıların bir araya gelmesini hedefliyoruz. 

Kadınlar İçi̇n Yeni̇ Fon

Üç yıldır, Üreten Kadınlar Yarışması'nı düzenleyen Halkbank, yarışmaya başvuranlar arasından ilk 100'e giren kadın girişimciye Master Class Eğitim Programı veriyor. Eğitimler kapsamında; marka oluşturulması ve sürdürülebilirliğinden sosyal medya stratejilerine, online ticaret ve pazarlama tekniklerinden kişisel stile kadar pek çok konuda eğitim düzenleniyor. 

Genç Girişimci, Halk Girişimci, Usta Girişimci, Cesur Girişimci, Tekno Girişimci ve Teknokent Destek kredileri ile üniversite mezunu genç girişimcilerden teknokentlerde faaliyet gösteren teknolojik girişimcilere kadar geniş bir yelpazede girişimcilere destek sunduklarını söyleyen Halkbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tuncay, şöyle devam ediyor:

"Bu yıl HUBrica Hızlandırma Programı'na başladık. Büyüyen Kadın İhracatçı Kredisi'ni hayata geçirdik. Yakın zamanda, Üreten Kadınlar Değişken Fonu'nu devreye alıyoruz. 

Bu fonun yüzde 80'ini Borsa İstanbul'da işlem gören, kadınların istihdam ve yönetimde söz sahibi olmalarını destekleyen yerli şirketlerin hisse senetleri, ihraç ettikleri borçlanma araçları ve kira sertifikaları oluşturacak. 

2024 sonuna kadar destek verdiğimiz kadın girişimci sayısını 250 bine, finansal ürünlerimizle destek olduğumuz girişimci sayısını da 200 bine çıkarmayı hedefliyoruz."

Dünya Sahnesi̇ne Çıkaracak

DenizBank'ın iştiraki NEOHUB'ta girişimciler için iki program bulunuyor. Hızlandırma Programı öncesi gerçekleşen üç aylık Girişim Etkileşim Prog-ramı'ndaki hedef, girişimler ile DenizBank Finansal Hizmetler Grubu (DFHG) arasında güçlü iş birlikleri yaratmak. Bir diğeri ise Girişim Hızlandırma Programı. Burada da girişimin ihtiyaçlarını, çalışma ve gelişim alanlarını doğrudan belirleyerek özel bir yol haritası çıkarılıyor. 

Oxford Global İnovasyon Danışmanlık şirketi Oxentia iş birliği ile sürdürülebilir girişimleri dünya sahnesine çıkarmayı hedefledikleri TRUK Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı'nı hayata geçirmeye hazırlandıklarını söyleyen Deniz Bank iştiraki NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam, "TRUK ile belirlediğimiz hedefler ışığında, yaklaşık 15 ile 20 girişime eğitim sunmayı hedefliyoruz. 

Bu yıl, Deniz Ventures fonumuz aracılığıyla ve DFHG ile ENBD Group arasında kurduğumuz stratejik iş birliklerinden yararlanarak, ölçeklenebilir iş modellerine sahip girişimlere yatırım imkânı sunacağız" diyor.

Deprem Bölgesi̇ne Destek

ING Türkiye ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) iş birliğiyle hayata geçirilen 'Kadın Girişimcilere Turuncu Destek' projesi kapsamında Kahramanmaraş'ta kadın girişimcileri desteklemeye yönelik bütünsel bir Girişimcilik Eğitim Programı oluşturacak. 

Depremden etkilenen kadın üreticiler, kadın girişimciler ve girişimci adaylarına yönelik gerçekleştirilecek projede, kadınların eğitim ve mentorluk destekleri ile üretim sürecine dahil olmalarına katkıda bulunulması ve sosyal güçlenmeye destek verilmesi hedefleniyor. 

Aynı zamanda ING Türkiye ve Habitat Derneği iş birliği ile 'İş Hayatına Turuncu Destek Projesi' kapsamında bölgesel kalkınmaya destek sağlamayı amaçladıklarını söyleyen ING Türkiye İletişim ve Marka Deneyimi Grup Direktörü Gökçe Say, "ING Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi binasında açılacak olan Kahramanmaraş Turuncu Ofis ile depremden etkilenen, çalışma ofisi olmayan girişimciler, girişimci adayları ve öğrenciler için ortak bir çalışma alanı oluşturulacak. 

Bu alanda Habitat Derneği tarafından girişimciliğe ve iş dünyasına yönelik eğitim ve kapasite geliştirme programları düzenlenecek" diyor.

"Yapı Kredi FRWRD çatısı altında hayata geçirdiğimiz hızlandırma programımız Fast FRWRD ile girişimcileri hedeflerine ulaştırmak için kapsamlı bir eğitim ve mentorluk süreci sunuyoruz. Birçok konuda eğitimler ve mentorluk ile girişimlerin büyümesini destekliyoruz. Tüm bunların yanı sıra girişimleri iş birliği, yatırım, ürün ve hizmet satın alma gibi seçenekleri değerlendirmek üzere de çalışıyoruz.

Bu yıl ilk defa Yapı Kredi FRWRD GSYF (Girişim Sermayesi Yatırım Fonu) aracılığı ile seçilen girişimlere yatırım yapma imkanını da sunduk. Girişimlere yatırımcı görüşmeleri ve ofis alanı kullanımı gibi altyapı destekleri de sağlıyoruz. 

Program girişimlerine özel olarak sunduğumuz bankacılık ürün ve hizmet paketimiz de bulunuyor. Fast FRWRD Hızlandırma Programlarımıza 250'e yakın girişim başvurusu gerçekleşti; bu girişimler 2,1 milyon doları aşkın yatırım almayı başardı. 2024 yılı içerisinde hayata geçireceğimiz FRWRD programlarıyla, daha da fazla girişimciye mentorluk, eğitim ve rehberlik vermeyi hedefliyoruz.”

GARANTİ BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya şunları kaydetti;

"Dokuz yıldır birçok sektörden girişimin hızlandırılması sürecinde yol arkadaşlığı yapan Garanti BBVA Partners Girişim Hızlandırma Programı altında, hızla yaygınlaşan teknoloji tabanlı girişimlere destek vermek, bankamızın sahip olduğu bilgi birikimi ve deneyimi paylaşmak amacıyla data, siber güvenlik, ödeme sistemleri ve sürdürülebilirlik dikeylerinde faaliyet gösteren teknoloji tabanlı girişimlerin başvurabildiği Garanti BBVA Partners Tech Programı'nı hayata geçirdik. Garanti BBVA Partners Hızlandırma Programı'na seçilen girişimlere bir yıl boyunca destek oluyoruz. Garanti BBVA Partners çatısı altında girişimcilerin ihtiyaç duyduğu destekleri bütünsel bir anlayışla girişimcilik döngüsünün her aşamasında çok yönlü ve farklılaşan biçimde sunmaya odaklanıyoruz. Bu kapsamda bugüne kadar 60'a yakın girişimi destekledik. Programa dahil olan girişimcilerin aldığı yatırım tutarı da 150 milyon TL'yi aştı. Girişimcilere vereceğimiz desteklerle yatırım tutarlarının artmasına katkı yapmaya devam edeceğiz."

Ekonomist kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Kategori: Finans / FinTech, Girişimci Ekosistemi, İş Dünyası, Şirket Haberleri

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor