Kişinin Hareketlerine Hakim Olamama Hastalığı: Parkinson

Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin üreten sinir hücrelerinin ölümü sonucu gelişen ilerleyici bir hastalıktır. Dopamin, kas aktivitesini düzenlemeye yardımcı olan hayati bir kimyasal habercidir.

Parkinson hastalığı, beyindeki dopamin üreten sinir hücrelerinin ölümü sonucu gelişen ilerleyici bir hastalıktır. Dopamin, kas aktivitesini düzenlemeye yardımcı olan hayati bir kimyasal habercidir. Dopamin tükendiğinde, titreme, sertlik ve yürüme zorlukları gibi klasik Parkinson semptomları ortaya çıkabilir.

Parkinson hastalığı, nüfusun %1 ile %3’ünde meydana gelen en yaygın ikinci hareket bozukluğudur. Çoğu ailede çok faktörlü olduğu düşünülen bu karmaşık bozukluğa, hem genetik hem de çevresel faktörlerin etkileşimi neden olmaktadır. Bazı insanlar ailelerinde Parkinson hastalığı teşhisi konan ilk kişi olabilir; bazılarında hastalığa sahip birçok aile üyesine sahip olabilir. Bir takım genler Parkinson hastalığı için risk faktörleri olarak tanımlanmıştır, birçoğu muhtemelen bilinmemektedir.

Başlangıç ​​yaşı tipik olarak 60 yaş civarındadır, ancak hastalık daha erken veya daha sonra ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı olan bireyler, beyindeki dopamin üreten hücrelerin yanı sıra diğer beyin bölgelerindeki değişikliklerde kayıp yaşarlar.

Parkinson Nedenleri ve Belirtileri

Semptomlar, başlangıç ​​yaşı ve ilerleme hızı kişiden kişiye değişebilir. Parkinson hastalığının teşhisi, titreme, bradikinezi(yavaşlık) ve sertlik(sert hareketler) gibi klinik özelliklerin varlığına dayanarak yapılır. Parkinson hastalığı olan kişiler, uyku bozuklukları, ruh hali sorunları ve bilişsel değişiklikler de dahil olmak üzere motor olmayan semptomlar yaşayabilir.

Parkinson hastalığını teşhis edilebilecek bir test yoktur. Teşhis, tipik semptomlara (yukarıda açıklanan) sahip olmanıza dayanır. Hastalığın erken evresinde, semptomlar hafif olduğunda, bir doktorun kesinlikle parkinson olup olmadığını söylemesi zor olabilir.

Bazı durumlar 'Parkinsonizm' özellikleri verebilir. Yani parkinsona benzer ancak diğer koşulların neden olduğu semptomlar.

Parkinson Teşhisi

Parkinson hastalığını teşhis etmek için spesifik bir tanı testi yoktur. Genel pratisyen olabilecek doktorunuz sizi, kan testleriniz gibi belirli testler yapmanızı, semptomlarınıza ve MRG'nize, beynin ultrasonu, SPECT ve PET taramalarına neden olabilecek diğer durumları dışlamak için size tavsiyede bulunabilecek bir nöroloğa yönlendirebilir. Nörolog, fizik muayeneye dayanarak Parkinson hastalığını teşhis edebilir, sizin ve ailenizin tıbbi geçmişini ve diğer olasılıkları ekarte etmek için nörolojik muayeneyi sorabilir.

Parkinson Tedavisi

Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatan bir tedavi veya yol olmamasına rağmen, semptomları iyileştirebilecek ilaçlar ve cerrahi seçenekler mevcuttur. Egzersiz de dahil olmak üzere yaşam tarzı davranışları, başlangıç ​​ve ilerlemeyi geciktirmeye yardımcı olabilir. Parkinson ne zaman geçer sorusunun cevabı oldukça nettir. Parkinson hastalığı yavaşlatılabilir fakat tedavi edilememektedir.

Parkinson hastalığını yönetmek için egzersiz yapmak çok önemlidir. Bir çalışma, Parkinson hastalığının daha erken bir aşamasında egzersiz yapmaya başlayan bazı insanların, hastalığın daha sonraki bir aşamasında başlayanlara kıyasla yaşam kalitesinde yavaş bir düşüş gösterdiğini göstermektedir.

Bir egzersize başlamak için önce uzman doktor .net doktorlarından Parkinson hastalığı dışında maruz kalabileceğiniz diğer tıbbi koşullara bağlı olarak hangi egzersizlerin size en uygun olacağını bulun. Parkinson hastalığından muzdarip olan hastalara çok yardımcı olabilecek bazı egzersiz türleri şunlardır;

  • Esneklik (germe) egzersizleri
  • Aerobik aktivite
  • Direnç eğitimi veya güçlendirme egzersizleri
  • Tai Chi
  • Yoga
  • Pilates
  • Dans

Parkinson İlaçları

Parkinson hastalarının çoğu, hastalığın semptomlarını hafifletmek için ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar, kalan hücreleri daha fazla dopamin (levodopa ilaçları) üretmeye teşvik ederek veya üretilen bazı asetilkolin (antikolinerjik ilaçlar) inhibe ederek, böylece beyindeki kimyasallar arasındaki dengeyi geri kazanarak çalışır. Kişiselleştirilmiş bir tedavi planı tasarlamak için doktorla yakın çalışmak çok önemlidir. Yan etkiler, ilaç sınıfına ve hastaya göre büyük ölçüde değişir.

Levodopa: 30 yıldan fazla bir süre önce geliştirilen levodopa, genellikle Parkinson tedavisinin altın standardı olarak kabul edilir. Levodopa, kan-beyin bariyerini, ince kan damarlarının ayrıntılı ağ örgüsünü ve beyne ulaşan kanı filtreleyen ve dopamine dönüştürüldüğü hücrelerin geçmesiyle çalışır.

Dopamin Agonistleri: Bromokriptin, pergolid, pramipeksol ve ropinirol, beyindeki kimyasal habercilerin rolünü taklit eden ve nöronların dopamin gibi reaksiyona girmesine neden olan ilaçlardır.

Selegilin: Bu ilaç beyindeki dopamini metabolize eden ve levodopadan oluşan doğal olarak oluşan dopamin ve dopaminin parçalanmasını geciktiren enzim monoamin oksidaz B (MAO-B) enziminin aktivitesini yavaşlatır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor