Teknoloji Girişimlerimiz, Son 4 Yıldan Daha Fazla Sermaye Artırdı

Türkiye'de girişimcilik ekosistemi, başarılı çalışmalarla dünyanın ilgisini çekiyor. Ekosistemde öne çıkan teknoloji girişimleri, yalnızca 2021’de, önceki 4 yılın toplamından daha fazla sermaye artırmayı başardı.

Türkiye'de girişim ekosistemi, başarılı çalışmalarla dünyanın ilgisini çekiyor. Ekosistemde öne çıkan teknoloji girişimleri, yalnızca 2021’de, önceki 4 yılın toplamından daha fazla sermaye artırdı. Girişimler, maddi desteklerin yanı sıra, tecrübeyle de güçlenmeye ihtiyaç duyuyor. Bu durum, teknoloji girişimlerini radarına alan yeni nesil girişim geliştirme platformlarının önemini artırıyor.

Türkiyedeki girişim ekosistemi ve girişim yatırımları, 2021de rekorlara sahne oldu. Dünya çapındaki unicornların sayısı bini zorlarken, değerlemesi 1 milyar doları aşan girişimlerin 5'inin Türkiyeden çıkması dikkat çekti. Türkiyedeki girişimlerin arasında teknoloji odaklılar başı çekerken, İngiliz Financial Times gazetesi Türkiye nasıl Avrupa teknolojisinin yıldızı oldu” başlıklı bir haber yayımlayarak ülkemizin çıkan başarılı teknoloji girişimlerini dünya gündemine taşıdı.

Türk teknoloji şirketlerinin yalnızca 2021de, önceki 4 yılın toplamından daha fazla sermaye artırdığına dikkat çeken Tamer Capital Kurucusu Kemal Tamer, konuya dair şu açıklamayı yaptı: 21 yıllık deneyimi temel alarak kurduğumuz girişim geliştirme ve yatırım platformu Tamer Capital, yaratıcı iş fikirlerini global ölçekte büyük şirketler haline getirmek üzere girişim geliştirme ve başlangıç yatırımları yapıyor. Yeni nesil bir girişimci geliştirme platformu olarak; dijital tabanlı, yenilikçi ve inovatif, geliştirilmeye açık ve saha yükü olmayan start-upların ve adanmış girişimcilerin büyüme yolculuğuna maddi olan-olmayan desteklerle ışık tutuyoruz. Başta Amerika olmak üzere, yerli girişimleri yurt dışına taşımayı misyon ediniyoruz.” dedi.

Teknoloji tabanlı girişimlerin yolu açık

Dünya genelinde her yıl binlerce kişinin kendi işinin patronu olmak için girişimci ekosistemine katıldığını söyleyen Kemal Tamer, Türkiyedeki girişim ekosistemi de hızla büyüyor. Türkiyenin genç nüfusu çok fazla, girişimcilik ruhu ise çok yüksek. Özellikle teknoloji odaklı girişimcilikte yolumuz çok açık. Ancak girişimlerin teknoloji yetkinliklerine sahip olmaları, tek başına ticarileşip büyümeleri için yeterli olmuyor. Bu noktada, girişim geliştirme organizasyonu kritik önem taşıyor” dedi.

Girişim puzzle’ının eksik parçalarını tamamlıyoruz

Hayallerini ve başarıyı bir iş hedefine dönüştüren girişimlerin, hem deneyim hem de ekonomik kaynak açısından desteğe ihtiyacı olduğunu aktaran Tamer, Her girişimi bir puzzle gibi düşünün. Girişimciler yenilikçi fikirlerini girişime dönüştürürken, puzzle’ın pek çok parçasını bir araya getiriyor ama bazı parçalar eksik kalabiliyor. En önemli görevlerden birisi, o puzzle’ın iş stratejisi, yazılım, pazarlama, iş birlikleri, hukuk ve finans gibi eksik parçalarını tespit edip girişimcilere mentorluk yapmak ve partner olmaktır. Bu sayede salt yatırımcı kimliğiyle hareket etmez, aynı zamanda ekiplerinin bir parçası olursunuz. Ayrıca girişimcilerin ihtiyaç duyduğu çalışma refleksi, idari yönetim ve kurumsallaşma konularında da gelişmesine yardımcı olursunuz.” dedi.

4 ana girişimcilik kriteri: Hayal, hedef, strateji, taktik!

Fikirleri iş hedeflerine dönüştürürken sektör fark etmeksizin bir iş stratejisi oluşturulması gerektiğinin altını çizen Kemal Tamer, Bir hayalin girişime dönüşmesi için öncelikle bir hedef ve stratejinin belirlenmesi, ardından taktiksel esnekliklerle geliştirilmesi gerekiyor. Girişim sürecinin başlamasıyla birlikte şirketleşme ve en nihayetinde tam teşekküllü bir yapıya evrilmesi ise başarıyı tescilliyor. Öyle ki bir girişimcinin başarıya ulaşması için öncelikle hayal, hedef, strateji ve taktik adımlarını atmanın yanı sıra kısa vadede hızlı büyümeyi hedefleyerek yakaladığı ivmeyi kaybetmemesi şart. Girişim hangi aşamada olursa olsun bir girişimcinin bulunduğu sektörün değişen ihtiyaç ve dinamiklerini keşfetmesi ise gelişmenin en kritik unsurunu oluşturuyor” dedi.

Girişimlerde risk yönetimi ve ekipleşme şart!

Bir girişimin başarıya ulaşması için her unsurun eksiksiz şekilde tamamlanması gerektiğinin önemini vurgulayan Tamer, girişimlerde bulunması gereken kriterleri şu sözlerle paylaştı: Bir girişimin hayata geçmesi ve büyümeyi sürdürülebilir kılması için öncelikle risk yönetimi ve ekipleşmeyi sağlaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Holding yönetir gibi start-up yönetemezsiniz

Start-up yönetiminde kaynak kullanımının tamamen farklı olduğunu belirten Kemal Tamer, "Holding yönetirken bazı sorunları parayla çözmeye çalışırsınız. Start-uplarda ise kaynakları dikkatli kullanıp alternatif çıkış yolları bularak sorunları çözmeye çalışırsınız. Start-up biraz daha büyüdüğünde ise dönüşüme uyum sağlaması gerekiyor." dedi.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor