Koronavirüs Sonrası Dönemde Doğru Bütçeleme İçin 5 İpucu!

COVID-19 süreci işletmelere bir konunun bir kez daha önemini hatırlattı : BÜTÇELEME! Özellikle normalleşme sürecinde işletmelerin bütçeleme alanında izlemesi gereken 5 ipucu birçok şirket için hayat kurtarıcı olabilir.

İşletme bütçeleri şirketlere kontrollü olarak, aşırı harcamalardan kaçınmanıza ve finansal hedefleri izlemenize yardımcı olur. İşletmeniz krizlere karşı ne kadar hazır, mevcut şartlara uyum sağlayabilme noktasına ne kadar başarılı ya da gelir-gider dengesi artık nasıl olmalı gibi dikkate değer birçok nokta var.

Özellikle normalleşme sürecinde işletmelerin bütçeleme alanında izlemesi gereken 5 ipucu birçok şirket için hayat kurtarıcı olabilir.

1-) Mali olarak nerede durduğunuzu bilin

Koronavirüs ile ortaya çıkan pandemi sürecinin etkilemediği tek bir firma yoktur. Bu süreçte, kimileri mevcut şartlar nedeniyle işletmesini geçici olarak kapatmak zorunda kaldı, kimileri ise nakit akışını korumak adına farklı yollar bulmak zorunda kaldı. Sonuç ne olursa olsun, birçok şirkette son birkaç ay içerisinde gelir dengesinde kayda değer bir değişim olduğu kesin. Bu nedenle işletme bütçesini yeniden düzenlemek ve ihtiyaç duyulan ince ayarları yapmak için işletmelerde bugünlerde çalışmalar yapıldı ve yapılıyor. Pandemi sürecinde gelirde düşüş yaşayan firmaların gereksiz masrafları azaltmak ya da harcamaları düşürmek adına bazı fedakarlıklarda bulunmaları gerektiği aşikar. Gelirde düşüş yaşamayan firmaların ise harcamalarını kontrol etmeleri ve giderlerin gelirlerini aşmayacak seviyede ilerlediğinden emin olması gerekiyor. Bu nedenle işletmelere düşen görev nerede durduklarını net bir şekilde görebilmek adına mali durumlarını ayrıntılı bir şekilde kritik etmeleri.

2-) Finansal tahminlerden yararlanın

İşimizin geleceğini tahmin etsek harika olmaz mıydı? Elbette öyle olurdu. İşletme sahipleri olarak yapabileceğimiz şey, bütçelerimiz ve nakit akışlarımız söz konusu olduğunda tahmin etmektir.

Finansal tahminler, işletmelerin geçmiş finansal verilere ve raporlara bakarak firmanın gelecekteki finansal durumunu öngörebilmek adına fazlasıyla önemli. Söz konusu öngörüler, işletmelerin gelir ve giderleri; kâr ve zarar tabloları; bilançolar ve nakit akışı gibi konularda yol haritaları hazırlamalarına da yardımcı olabilir. Ayrıca bu tip tahminler özellikle içerisinde bulunduğumuz dönemde bütçe planını güncelleme ve uzun vadede yaşanabilecek olası acil durumlara en iyi şekilde hazırlama avantajını beraberinde getirebilmektedir.

3-) Acil durum fonunuzu yeniden değerlendirin

Acil durum fonları, her ne kadar acil olmayan durumlarda harcanmaya müsait görünse de böyle bir adım atmadan önce birkaç kez düşünmekte fayda var. Gerçek şu ki işletmenizin ne zaman bir acil durumla karşılaşacağını bilemezsiniz. Nitekim hiçbir işletme, bu dönemde yaşanan pandemi krizini tahmin edemezlerdi. Acil durum fonu bulunan firmalar açısından bir sıkıntı görünmese de böyle bir birikimi olmayan işletmelerin bütçesinden en azından belli bir miktarı ayırması zaruri. Böylece işletme en kötü senaryoda dahi ayakta kalabilir. Genel kural ise üç ila üç ila altı aylık masrafları kapsayan bir nakit rezervine sahip olmaktır. Bu yüzden tasarruf edin !

4-) Borçları geri ödemeye öncelik verin

Koronavirüs ile yaşnan pandemi sürecinde küçük ya da orta ölçekli birçok işletme çeşitli kredi seçeneklerinden yararlandı ya da borçlanma yoluna gitti. Gelecek yıllar boyunca ağır bir kredi yükünün altında kalmak istemeyen işletmelerin önceliklerini borçlarını en kısa sürede ödemeye öncelik vermeleri gerekiyor. Kredi ve borç ödemelerini kapatmak adına bütçede veya revize bütçede yer açmak gereklidir. Tabii ki işletme giderlerini ve acil durum fonunu bir kenara bırakmamak kaydıyla ! Bu yüzden nihai bir hedef belirlemek ve borcu bir kerede ödemeye odaklanmakta fayda var.

5-) Finansal hedeflerinizi yeniden değerlendirin

Pandemi sürecinde işletmelerin büyük bir kısmı bütçesini ve finansal hedeflerini yeniden değerlendirme yoluna gitti. En akılcı yolun da mevcut finansal hedeflerle bütçenin uyumlu olması olduğu aşikâr. Korona nedeniyle bütçede ciddi bir değişiklik yapılması planlanıyorsa, gelecekteki finansal hedeflerin de bunu yansıtacak şekilde düzenlenmesi gerek. Bütçenin her zaman işletmenin önceliklerini ve finansal hedeflerini yansıtması gerektiği bilinen bir gerçek. Bu yolda yapılacak bir hata korona sürecinden sağ çıkan işletmeleri uzun vadede çıkmaza sürükleyebilir.

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/mikekappel/2020/06/24/business-budget-after-coronavirus-5-tips/#6fa4b6b092ed

Bu içeriği 48.161 kişi okudu.
Kategori: Finans / FinTech, Girişimci Rehberi
Yazar Ali Kılıç Hakkında

Karar destek sistemleri, büyük veri, veri yönetimi - analitiği, yapay zeka, IoT alanlarında yenilikçi teknolojiler konularında uzmanlığı ve çalışmaları bulunan Kılıç, işletme doktorası yapıyor. 1999'da danışman olarak başladığı çalışma hayatında, 2001'den itibaren girişimci olarak birçok farklı girişimin kurucusu ve ortağı olmuş ve ulusal & global çalışmalar yürütmüş olup, 2009'da kurduğu Intellium ile BT çalışmalarına devam ediyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor