İnsanlık Olarak Üretebildiğimizin Tam 1,6 Katını Tüketiyoruz!

Dünya nüfusu ve yaşam standartlarının artmasıyla tüketim de yükseliyor. Dünyanın üretebildiğinin 1,6 katını tüketiyoruz. Sürdürülebilir büyüme için kaynakların akılcı kullanılması gerekiyor. Detaylar haberimizde..

Dünyanın üretebildiğinin 1,6 katını tüketiyoruz. Günümüzde kullanılan "Doğrusal Ekonomi" ham maddelerden ürünlere ve ürünlerden atığa giden bir çizgi izliyor. Araştırmalara göre imalatta kullanılan ham maddelerin yüzde 90'ı ürün fabrikadan çıkmadan önce israf olurken, yapılan ürünlerin yüzde 80'i ise ilk altı ay içinde ticari ömrünü tamamlıyor. Bu da uygulanan kullan-at modeline dayanan ‘Doğrusal Ekonominin’ yerine, sıfır atık ve geri dönüşümü temel alan döngüsel ekonomiyi önemli kılıyor. 

Dünya nüfusu ve yaşam standartlarının artmasıyla tüketim de yükseliyor. Sürdürülebilir büyüme için kaynakların akılcı kullanılması gerekiyor. Bu durum ekonomik modeller konusunda da değişimler yaşamayı zorunlu kılıyor. Yeni nesil ekonomi olarak da adlandırılan ‘Döngüsel Ekonomi’ geri dönüşüm ve atık yönetimi uygulamalarını ön planda tutarak, doğal kaynakların daha az tüketimini ve ekonomik kazancı hedefliyor.

Döngüsel bir ekonomide durumun doğrusal ekonominin tam tersi durumda olduğunu, ham madde ve enerji konularında döngüsel ekonominin birçok avantajı beraberinde getirdiğini dile getiren IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl, “Kaynaklar geri dönüşüm yolu ile tekrar kullanıldığı için verimlilik artıyor. Ekonomiye kazandırılan her atık, çocuklarımızın gelecekte daha fazla kaynağa ve daha temiz çevreye sahip olması demek. Bunun için uzun vadeli bir stratejiye ihtiyaç var. Döngüsel model ile üretim ve tüketim alışkanlıklarımız yeniden şekillenirken, maliyetler ve çevre kirliliği azalıyor, yeni iş olanakları oluşuyor. AB bu konuda önemli adımlar atıyor. 2030 yılına kadar Avrupa’da atığın ikincil hammadde olarak yeniden kullanımı ile AB ekonomisine 600 milyar dolar katkı sağlanabileceği hesaplanıyor” dedi.

Elde edilen ikinci ham madde ile ekonomiye ciddi katkılar sağlanabileceğini ve ayrıca dış ticaret açığının düşürülebileceğini belirten Sarıgöl, “Elde edilen ikinci ham madde ile ekonomiye önemli bir katkı sağlarken, dış ticaret açığımızı düşürebiliriz. Atık yönetimi projelendirmeleri ile istihdam artışına önemli bir katkı sağlayabiliriz. 2017 yılında atık sektöründe 60 bin kişiye istihdam sağlanarak 3,5 Milyar TL katkıda bulunuldu. Atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörleri için son teknoloji ürün ve hizmetlerin sergileneceği ‘IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri’ fuarı 28 -30 Mart tarihinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda ülkemizde yeni açılımlar sağlayacak” dedi.

Atık yönetimi ve geri dönüşüm dahil olmak üzere, çevre teknolojileri konusunda yeni açılımlar sağlayacak IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri Fuarı28 – 30 Mart 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor