Kimya Sanayi, ABD Engeli Tanımıyor!

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre; Temmuz ayında kimya ihracatı 2017 yılı Temmuz ayına göre yüzde 24,25 artarak, 1 milyar 482 milyon dolar olarak gerçekleşti. Detaylar haberimizde..

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre; Temmuz ayında kimya ihracatı 2017 yılı Temmuz ayına göre yüzde 24,25 artarak, 1 milyar 482 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Temmuz ayında en çok ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında zirvede 171 milyon 424 bin dolarlık rekor ihracat rakamıyla ABD yer alırken, Irak 77 milyon 485 bin dolarlık ihracatla ikinci, Almanya 75 milyon 39 bin dolarlık ihracatla üçüncü oldu. Son dönemdeki yaptırım ve zorlamalara rağmen kimya sanayinin ABD’ye ihracatı, 2017 yılı Temmuz ayına göre yüzde 173,18 artışla 171 milyon 424 bin dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılı yedi aylık dönemde ise ABD’ye yapılan ihracat, 568 milyon 782 bin dolar ile Almanya’yı geçerek birinciliğe yükseldi.

Kimya ihracatında Temmuz ayında ilk onda yer alan ülkeler ABD, Irak, Almanya, Çin, Mısır, İtalya, Hindistan, İngiltere, Fransa ve İsrail olurken, sektörün Temmuz ayı ihracatı 1 milyar 482 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yaptırımlara Rağmen Temmuz Ayında En Fazla İhracat Yapılan Ülke ABD

ABD, Temmuz ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Çoğu sektörün kayıp yaşadığı ABD’ye yapılan kimya ihracatı 2017 yılının Temmuz ayında 62 milyon 752 bin dolar iken; 2018 Temmuz ayında yüzde 173,18 artışla 171 milyon 424 bin dolar olarak gerçekleşti ve son 5 yılda ABD’ye yapılan en fazla ihracat rakamına ulaşılarak rekor kırıldı. 2018 yılı yedi aylık dönemde ABD’ye en çok mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, organik kimyasallar, barut, patlayıcı maddeler ve türevleri, kauçuk, kauçuk eşya ve anorganik kimyasallar ürünleri ihraç edildi.

Kimya Alt Sektörlerinde En Çok “Plastikler ve Mamulleri” İhracatı Gerçekleştirildi

Alt sektörlerde plastik ve mamulleri ihracatı kimya ihracatının itici gücü olmaya devam ediyor. Temmuz ayında en fazla ihracatı gerçekleştirilen plastikler ve mamulleri, 504 milyon 472 bin 599 dolarlık ihracatla birinci sırada yer aldı. İkinci sırada 251 milyon 878 bin 809 dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, yağlar ve ürünleri yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 167 milyon 601 bin 327 dolarla üçüncü sırada yer aldı. Anorganik kimyasalları takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘kauçuk, kauçuk eşya’, 'uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, 'eczacılık ürünleri’, 'boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, 'muhtelif kimyasal maddeler’, 'organik kimyasallar’ ve 'yıkama müstahzarları’ oldu.

Sektörün yedi aylık ihracat performansına bakıldığında ise Ocak - Temmuz döneminde 2017 yılı aynı dönemine göre ihracatın yüzde 8,66 artışla, 9 milyar 914 milyon dolara ulaştığı görüldü. Bu dönemde en çok ihracat yapılan ülkeler; ABD, Almanya, Mısır, Irak, İspanya, İtalya, İngiltere, Hollanda, Yunanistan ve Çin olarak sıralandı.

Rekor: ABD’ye Gerçekleştirilen Son 5 yıldaki En Fazla İhracat Rrakamı

Kimya sektörünün Temmuz ayı performansını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, stratejik öneme sahip kimya sektörünün ihracatında, bu ay ABD’nin zirvede olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Bildiğiniz üzere son dönemde ABD ile Türkiye arasında üzücü bir gerilim söz konusu. Gerek ABD’nin Çin’e karşı yaptırımları, gerekse de Türkiye’ye uygulamaya çalıştığı yaptırım sonucu birçok sektörümüzün ihracatında kayıplar yaşanırken kimya sanayide, Temmuz ayında 2017 Temmuz ayına göre 173,18 artışla 171 milyon 424 bin dolar ile en çok ihracatı ABD’ye gerçekleştirdik. Bu rakam aynı zamanda ABD’ye gerçekleştirilen son 5 yıldaki en fazla ihracat rakamı ile rekor oldu. Ayrıca 2018 yılı yedi aylık döneme baktığımızda da yine ABD’nin Almanya’yı geçerek, 568 milyon 782 bin dolar ile en çok kimya ihracatı gerçekleştirilen ülke konumuna yükseldiğini görüyoruz. Bu durum kimya sektörümüz adına sevindirici olsa da, ülkemizin ABD ile yaşadığı son kriz bizleri endişelendiriyor. Dost ve müttefik iki ülkenin uzun yıllara dayalı ticari ilişkilerinin de olumsuz etkilenmemesi için, ABD yönetiminin ve Türkiye’nin atacağı adımlar çok önemli. Krizin uzamadan, karşılıklı saygı çerçevesinde çözüme kavuşmasını diliyorum. Bununla birlikte ABD dışında, bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyasladığımızda Temmuz ayında Hindistan’a yapılan kimya ihracatının yüzde 420,48 gibi yüksek bir artış göstermesi de dikkat çekici bir gelişme.”

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor