Araştırma şirketi Gartner her yıl olduğu gibi bu yılda gelecek senenin olası teknoloji trendlerini açıkladı. Peki 2018 yılının stratejik teknoloji trendleri neler? Detaylar haberimizde..
Araştırma şirketi Gartner her yıl olduğu gibi bu yılda gelecek senenin olası teknoloji trendlerini açıkladı. Peki, Gartner tarafından yapılan araştırmaya göre 2018 yılının stratejik teknoloji trendleri neler?
İşte 2018’in 10 Stratejik Teknoloji Trendi
1. Yapay Zeka Girişimleri:
Geçtiğimiz yıl organizasyonlar yapay zeka ve makina öğrenmesinin kendi listelerinin trendlerine ekledi.Ancak yapay zeka ile birlikte makina öğrenmesi daha ileriki boyutlara ulaşmaya başladı.Gartner önümüzdeki 5 yıl içinde teknolojinin nasıl entegre edeceğini araştırarak
David Cearley; “Yapay zeka teknikleri hızla geliştikçe kuruluşların bu teknikleri başarı ile kullanması amacıyla yapay zeka ile geliştirilmiş sistemler oluşturması için gerekli becerileri,süreçlere ve araçlara önemli ölçüde yatırım yapması gerekecek”dedi
Başkan yardımcısı ve Gartner üyesi ise “Yatırım alanları ;veri hazırlama,entegrasyon,algoritma ve eğitim metadolojisi seçimi ve model yaratmayı içerebilir ,böylece veri bilimcileri ,geliştiriciler ve iş süreci sahipleri de dahil olmak üzere birden fazla seçim bölgesi ihtiyaç durumunda birlikte çalışabilir ” ifadesi kullandı.
Trend teknolojileri arasında yer alacak olan makine öğrenimi ve yapay zeka; istatistik, olasılık kuramı, veri madenciliği gibi alanlarla işbirliği içinde çalışıyor. Makine öğreniminin geleceğin yaratıcı ve akıllı teknolojilerine de liderlik yapacağı öngörülüyor.
Bu teknoloji ile birlikte iş modellerindeki dijital dönüşüm ve inovasyon da ivme kazanacak. Örneğin bankacılık alanında makine öğrenimi ve yapay zeka kullanılarak, işlemler gerçek zamanlı ve otomatik olarak yapılırken, hileli işlemler de tahmin edilerek engellenebilir.
2. Akıllı Uygulamalar ve Analizler:
İnsanların sistemler ile etkileşim biçimi ve çalışma biçimini değiştiren yeni akıllı çözümler üretilmesi öngörülüyor.
Toplanan verilerin ölçümlenmesi ve analiz edilmesi de 2018 için devam edecek trendler arasında . Şirketler big data(büyük veri)yı işleyip bunu anlamlandırmak için halen çaba gösteriyor olacaklar.
Gartner, 2018 yılında dünyanın en büyük 200 şirketinin müşteri deneyimini geliştirmek ve pazarlama çalışmalarını optimize etmek için büyük veri ve analitik araçlarını kullanarak akıllı uygulamalardan yararlanacağını öngörüyor.
3. Akıllı Şeyler
Akıllı şeyler insanlarla ve çevrede daha teknolojik bir şekilde etkileşim kurmak için Yapay zeka ve makine öğrenimini kullanır. Bazı akıllı şeyler yapay zeka olmadan olmazken, bazıları Yapay zekanın daha zeki ve akıllıca hale getirdiği varolan şeylerdir (örneğin, akıllı bir kamera.) Bu şeyler yarı-ötesi ya da özerk olarak denetimsiz bir ortamda belirli bir süre boyunca özel bir görevi tamamlar. Örnek verecek olursak kendinden yönlendirmeli bir vakum veya özerk bir tarım aracıdır. Teknoloji geliştikçe, Yapay zeka ve makine öğrenimi, akıllı sağlık ekipmanları, çiftlikler için özerk hasat robotları gibi çeşitli nesnelerde gittikçe artacak.
Akıllı şeyler çoğaldıkça, bağımsız akıllı şeylerden işbirlikçi akıllı şeylerden oluşan bir yığına geçiş bekleniyor. Bu modelde, birden fazla cihaz bağımsız olarak veya insan girişi ile birlikte çalışacaktır. Bu alan askeri hedeflere saldırmak veya savunmak için drone sürüleri eğitimini yürüten askerler tarafından kullanılacaktır.
Yani kısaca IOT cihazlar önümüzdeki yıllarda tahtını koruyarak ciddi bir ilerleme katedecek ve 2020 yılına kadar 21 milyar iot cihazı bulunacağı öngörülüyor
4. Dijital İkizler
Dijital bir ikiz, gerçek dünyadaki varlığın veya sistemin dijital bir temsilidir. Digital Twin, gerçek olarak davranacak şekilde modellenmiş bir nesnenin sanal kopyası anlamına geliyor.
IoT bağlamında, dijital ikizler gerçek dünyadaki nesnelerle bağlantılıdır ve benzerleriyle ilgili durum hakkında bilgi sunar, değişikliklere cevap verir, işlemleri geliştirir ve katma değer sağlar. 2020 yılına kadar tahminen 21 milyar bağlı sensör ve uç noktalarla, dijital ikizler yakın gelecekte milyarlarca şey için var olacak.
Yapay Zeka‘nın ilerlemesiyle sektörde kullanılan çoğu araç ve program gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanarak yeni sürümler yayınlayacak ve yeni uygulamalar geliştirileceğini göreceğiz
Gartner 3 ila 5 yıl içinde fiziksel bir nesne ya da sistemin dinamik bir yazılımının milyarlarca digital twin tarafından temsil edileceğini öngörüyor. Böylece bir ürün ya da hizmet, fiziksel dünyadan alınan veriler ışığında oluşturulan simülasyonlar sonucu analiz edilerek, geliştirilebilecek.
5. Sanal ve Artırılmış Gerçeklik (Virtual ve Augmented Reality – VR, AR)
Sanal ve artırılmış gerçeklik birtakım yazılım ve tasarımlarla kullanıcıların dijital dünya ile etkileşime girmesi anlamına geliyor. Fiziksel ortam ile olan bağı tamamen koparmayı amaçlayan sanal gerçeklik teknolojisi ile uzaktan iletişim deneyimleri ya da kurgulanmış deneyimler oluşturulabiliyor. Artırılmış gerçeklikte ise fiziksel dünyadan tam olarak kopmadan; nesneleri hareket geçirmek, görüntülere hareketli grafikler bindirmek gibi görsel efektler oluşturuluyor.
Gartner şirketlere zamanla tüm insan duyularını içerecek şekilde geliştirilecek bu teknolojileri takip etmelerini öneriyor.
6. Blockchain
Bitcoin’in finansal bir değer olarak yaygınlaşması ile hayatımıza giren Blockchain kavramı, şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir veri tabanı olarak tanımlanıyor. Müzik dağıtımı, kimlik doğrulama ve isim sicili gibi alanlarda kullanılan blockchain sistemi ile birlikte işletme modelleri dönüşüme uğruyor. Güvenilmeyen ortamlarda güvenli işlem yapılabilmesi amacıyla blockchain kullanılabiliyor.
Özellikle de bankacılık sektöründe önemli değişimlere yol açacak bu blockchain, henüz teknolojik zorluklar nedeniyle yavaş bir ilerleme gösterse de, piyasalar açısından önemli hale gelecek gibi görünüyor.
Muhtemelen ilerleyen yıllarda tüm para alışveriş işlemlerinin kayıt altında tutulmasını sağlayacak. Sonradan değiştirilmesi mümkün olmayan verilerin birer blok haline getirildikten sonra bunların hepsinin bir zincirde toplanmasıyla oluşan yapının birbirine bağlı olarak devam ettiği değiştirilmesi veya manipüle edilmesi imkansıza yakın hale gelecek.
Mesh, dijital ekosistemde; süreçlerin, nesnelerin ve hizmetlerin dinamik bağlı olmasını ifade eder
İnsanları, süreçleri, cihazları, akıllı dijital ekosistemlerle desteklenen hizmetler arasında bağlantı oluşturan ağlar olarak tabir edebileceğimiz “mesh” kavramı, önümüzdeki günlerde öne çıkacak önemli teknolojilerden biri. Bu ağ geliştikçe kullanıcı deneyimlerinde destekleyici teknoloji, platform ve güvenlik mimarileri ile birlikte temel değişikliklerin gerçekleşmesi bekleniyor.
Önümüzdeki senelerde yapay zeka önemini koruyacak ve teknolojinin gelişmesiyle inanılmaz şeyler göreceğiz gibi gözüküyor
7. Kişisel Asistan (Conversational Systems)
Konuşma yoluyla iletişim kurulan sistemler “saat kaç” gibi basit sesli görüşmelerden, bir tanığın sözlü ifadesinden suç işlemiş şüphelinin eşgalinin oluşturulmasına kadar karmaşık süreçler için de kullanılabilecek.
8. Mesh Uygulaması ve Hizmet Mimarisi
Akıllı dijital mesh, çözümler geliştirmek üzere kullanılan mimari, teknoloji ve aletler için değişiklikler gerektirecektir. Mesh uygulaması ve hizmet mimarisi (MASA) bulut, sunucusuz bilgisayar sistemi ve mikro servislerden yararlanan; modüler, esnek ve dinamik çözümler sunan çok kanallı bir çözüm mimarisidir. Çözümler; çoklu rollerdeki birden fazla kullanıcının, birden fazla cihazı kullanmasını destekler ve birden çok ağ üzerinden iletişim kurar. Tüm bunların yanında MASA, en iyi uygulamalarda önemli değişiklikler gerektiren uzun vadeli mimari bir değişimdir.
9. Dijital Teknoloji Platformları
Dijital teknoloji platformları dijital inovasyon için gerekli olan yapıtaşlarını oluşturuyor. Her organizasyonda beş dijital teknoloji platformunun bir tür karışımı olacağını aktaran Cearley; bu beşli karışımın içeriğini şu şekilde başlıklara ayırıyor: IT, müşteri deneyimi, analitik ve istihbarat, nesnelerin interneti ve iş ekosistemleri, AI ve konuşma sistemleri…
2020 yılına doğru özellikle IoT, AI ve iletişim sistemleri için yeni nesil platformlar ve hizmetler önemli hale gelecek. Gartner, şirketlere kendi sektörlerine ait dijital platformları takip etmelerini ve değişiklikleri izlemelerini öneriyor.
10. Uyarlanabilir Güvenlik Mimarisi
Dijital mesh, dijital teknoloji platformlarının ve uygulama mimarisinin gelişimi, güvenliğin esnek ve uyarlanabilir olmasını gerektirir. Nesnelerin interneti ortamında ise güvenlik, özellikle daha zorlayıcıdır. Güvenlik ekipleri, uygulamaların veya nesnelerin interneti çözümlerinin tasarımının erken safhalarında bir güvenlik prosedürü oluşturmak için uygulama, çözüm ve kurumsal mimarlar ile çalışmalıdır. Çok katmanlı güvenlik çözümleri ile kullanıcı ve varlık davranış analizleri hemen hemen her şirket için bir gereklilik haline gelecektir.
Hardwareandro.com kaynaklı trend haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.