TİM Başkanı: “Türkiye Trend Peşinde Koşmayacak, Trendlere Yön Verecek”

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde tasarım gücüyle katma değerli ihracatı artırmak ve İstanbul’un küresel tasarımın merkezlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası / Design Week Turkey başladı. Detaylar haberimizde..

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) işbirliğinde tasarım gücüyle katma değerli ihracatı artırmak ve İstanbul’un küresel tasarımın merkezlerinden biri olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası / Design Week Turkey başladı.

Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinlik, endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişim tasarımında uluslararası pek çok ismi de buluşturdu. Son 20 yılın en büyük tasarımcılarından olan Michael Young ve dijital sanatta dünyaca ünlü Daniel Widrig gibi çok sayıda ünlü ismin konuşmacı olacağı beş gün sürecek etkinlikte, Raw, Beirut Design Week, Patrick Rampelotto ve İzler gibi ünlü sergiler de yer alıyor.

Türkiye Tasarım Haftası’nın açılışında inovasyon ve markalaşma alanında Türkiye’nin en büyük organizasyonlarından olan Design Turkey Tasarım Ödülleri de sahiplerini buldu.

Ekonomi Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle bu yıl beşincisi düzenlenen Design Turkey Tasarım Ödülleri’nde toplam 350 endüstriyel tasarımdan 7’si Üstün Tasarım, 36’sı İyi Tasarım, 7’si ise Konsept Tasarım Ödülü almaya hak kazandı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğin açılışına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Türkiye Tasarım Haftası Komitesi Başkanı Tahsin Öztiryaki, ETMK Başkanı Sertaç Ersayın ile çok sayıda birlik başkanı ve ihracatçı katıldı.

Türkiye Tasarım Haftası’nın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin artık tüketim alışkanlıklarını belirleyecek bir güce sahip olduğuna dikkat çekti. Bakan Zeybekci, “Öyle bir coğrafyanın ve ecdadın torunlarıyız ki dünyada bizden daha şanslı bir ülke yok. 1,5 milyarlık nüfusun orta yerinde tüketim alışkanlıklarını biz belirleyebiliriz. Buradaki kastım şu; hangi filmin seyredileceği, hangi dizi kahramanının popüler hale geleceği, onların üzerinden insanların tüketimiyle ilgili nasıl bir noktaya gidebileceğimiz, kılık kıyafetin nasıl olacağı, arabanın hangi marka olacağı, arka fonda tüketim yapılan mağazanın, sepete doldurulan ürünlerin ne olacağı. Onlar o ülkenin bayrağı, başkanlık, kongre binası kaç defa gösterirlerse o kadar destek verilir" dedi. Zeybekci, Türkiye’nin katma değerini artırmak için ihraç ürünlerinde tasarım, dizayn, marka ve patentin farkını ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

Türkiye Trend Peşinde Koşmayacak, Trendlere Yön Verecek

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tasarım ve endüstrinin birleşmesini sağlamayı ve küresel tasarım ofisleri için İstanbul’u bir hub haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Büyükekşi, “Etkinlik, Türkiye’nin ekonomik ve kültürel geleceği için önemli bir kilometre taşı niteliğinde. Ülke olarak, bundan sonra trendlerin peşinden koşmayacak, trendlere yön vereceğiz. Artık taklit değil, tasarım istiyoruz” dedi.

Türkiye’de endüstriyel tasarım patentinin son 10 yılda 1,5 kat artarak 40 bin 200’e çıktığına dikkat çeken Büyükekşi, “Patent başvurularının yüzde 62’si İstanbul, Bursa ve Ankara’dan geldi. Ama biz tasarım kültürünün ülkemizin her köşesine yayılmasını istiyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de 500 tasarım merkezi açmayı hedefliyoruz, çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Etkinlikte evrensel bir uyum peşinde olduklarını da belirten Büyükekşi, “Milli tasarım kavramı çok gerilerde kaldı. Biz evrensel olanla yerel arasındaki uyumdan söz ediyoruz. O uyum ki evrensel olan yanı ile İstanbul’da olduğu kadar Japonya’da, Şikago’da, Kenya’da veya Mekke’de benzer bir heyecanı yaratır. Yerel olan yanı ile tüm coğrafyalarda yaşayan insanlar için tanıdık bir selamdır” dedi.

Tasarımcılara İlham Verici Katkı Çağrısı

Konuşmasında “Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve marka”yı küresel rekabet mahşerinin dört atlısı olarak niteleyen Büyükekşi, “Yıllardan beri bu dört alanda bilinç geliştirici faaliyetler yapıyoruz. Bundan sonra her yıl Türkiye Tasarım Haftası’nı da gerçekleştireceğiz. Tasarım, dünyada katma değer sağlayan en önemli unsurlardan beri. Tüm tasarımcıları medeniyetimize ve ekonomimize ilham verici katkılar yapmaya çağırıyoruz. Kültürümüzün ve medeniyetimizin zengin renklerini, evrensel bir dille dünyaya anlatmaya davet ediyoruz. Bu katkılar olmadan ülkemizin tasarım gücünü özgün bir varoluşla ortaya koyabilmek mümkün değil. Ancak bu şekilde yüksek katma değer yaratarak, küresel arenada rekabet gücü sağlayabiliriz” dedi. Ünlü ressam Francis Bacon’un “Bilgi gücün kaynağıdır” sözlerini hatırlatan Büyükekşi, “Bizim ise en büyük gücümüz bilgiye susamış dinamik gençlerimiz. Bu gençlerimizin tasarım ile tanışması çok çok önemli” dedi. Büyükekşi, ayrıca “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Büyük işler önemli atılımlar ancak birlikte çalışarak elde edilir” sözünü de hatırlatarak etkinlikte emeği geçen tüm katılımcılara teşekkür etti.

Tasarım, Marka ve Patent Garanti Altına Alınacak

Ziya Altunyaldız da “Türkiye’nin 10 küresel markası mutlaka olacak. Bunun inancı ve birlikteliği var. Bunun için Meclis ve Hükümet olarak çalışıyoruz. Çok yakında kanuni düzenleme ile tasarım, marka ve patenti, yani alınteri ve göz nurunu küresel normlarla yasal olarak garanti altına alacağız” diye konuştu.

Design Turkey’de Yedi Tasarımcı Üstün Tasarım Ödülü Aldı

Alanında başarılı 30’u aşkın tasarım otoritesinin yer aldığı uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilen Design Turkey Tasarım Ödülleri’nde, Üstün Tasarım Ödülü’ne layık görülen 7 ürün;

  • Ahmet Toplu’nun Karaca için tasarladığı Everest adlı çatal kaşık bıçak takımı,
  • Nihat Duran’ın Arçelik için tasarladığı Selamlique Kapsüllü Türk Kahve Makinası,
  • Onur Onrat’ın Arçelik için tasarladığı SBS Cosmos Flush Handle,
  • Koray Malhan’ın Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Oblivion adlı yaşam ve çalışma ünitesi,
  • Giuseppe Manente ve Abramo Mion’un Koleksiyon Mobilya için tasarladığı Calder adlı modüler oturma grubu,
  • Kunter Şekercioğlu’nun Scrikks için tasarladığı Heritage adlı dolmakalem ve roller ball kalem serisi,
  • Eda Yılmaz’ın Şişecam için tasarladığı Kestane Doğal Kaynak Suyu Şişesi

Son 20 Yılın En Büyük Tasarımcılarından Michael Young Konuk

Etkinliğe son 20 yılda tasarım dünyasının önde gelen isimlerinden olan ve Asya’nın en heyecan verici tasarım stüdyosuna sahip Michael Young, Milano’nun önde gelen tasarım ve sanat müzesi Triennale di Milan’ın Direktörü Andrea Cancellato gibi uluslararası isimlerle, Türkiye’den dünyaya açılan ünlü modacılar Dice Kayek markasının yaratıcısı Ayşe-Ece Ege kardeşler, Hüseyin Çağlayan ve Atıl Kutoğlu da konuşmacı olarak katılacak.

Etkinlikte dijital sanat ve tasarım alanında dünyanın öncü isimlerinden biri olan Daniel Widrig’in ürünlerinin de sergilendiği Raw ile birlikte, Beirut Design Week, Patrick Rampelotto ve İzler gibi ünlü sergiler de yer alıyor. Design Turkey Ödülleri ve sergisi, İhracatçı birliklerinin yarışmalarının finalist sergileri, tasarım ofisleri, tasarım okulları ve tasarıma dair daha pek çok öğe ziyaretçilerle buluşuyor.

Türkiye Tasarım Haftası / Design Week Turkey hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.designweekturkey.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor