Batmanlı Girişimci Mutluluk Meyvesi İle 30 Kişiye İş Sağlıyor!

Batman'ın Beşiri ilçesinde kiraladığı 50 dönüm arazide anavatanı Tibet olan, "kurt üzümü" ya da kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı gerekçesiyle "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" yetiştiren girişimci Zeynep Doğanay, aynı zamanda 30 kadına da iş kapısı açtı. Detaylar

Batman'ın Beşiri ilçesinde kiraladığı 50 dönüm arazide anavatanı Tibet olan, "kurt üzümü" ya da kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı gerekçesiyle "mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" yetiştiren girişimci Zeynep Doğanay, aynı zamanda 30 kadına da iş kapısı açtı.

Batmanlı girişimci Doğanay, katıldığı bir toplantıda tesadüfen tanıştığı "goji berry"yi Beşiri ilçesine bağlı Yazıhan köyünde yetiştirmek için kolları sıvadı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan aldığı destekle 50 dönüm arazi kiralayan Doğanay, araziye 150 bin goji berry tohumu ekti. Yaklaşık 5 ay önce ekilen tohumlar, fidan haline geldi. Fidanların günlük bakımını yapmak için istihdam edilen 30 kadın, sabah erkenden araziye gelerek akşama kadar çalışıyor.

Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arazide çalışan kadınların günlük 65 lira yevmiye alarak evlerinin ekonomisine katkı sağladığını, kadınların tıpkı çocuklarına bakar gibi fidanlara baktığını söyledi.

Özellikle evden çıkamayan ve kenar mahallelerdeki ihtiyaç sahibi kadınları istihdam ettiğini anlatan Doğantay, 30 kadın ile her sabah araziye gittiklerini, işlerini bitirdikten sonra evlerine döndüklerini dile getirdi.

Kadınlarla beraber bitkinin tohumdan fidana gelme aşamasında yoğun çalışma yürüttüklerini aktaran Doğanay, kadınların arazide özverili şekilde çalıştığını belirtti.

Fransa'ya 3 bin 800 fidan ihracat edildi

Goji berry'nin aromatik bir bitki olduğunu anlatan Doğantay, şöyle devam etti:

"Zayıflama ilacı olarak da kullanılan bir bitki olduğu için yetiştirmek istedim. Tohumu alıp sistemi kurdum. 50 dönüm arazi kiraladım. 150 bin tohum attık. Şuanda da 3 bin 800 fidanın satışını da yaptım. Serin bölgeyi seven bir bitkiydi, risk aldık ve ektik ama çok şükür tohumlarımız fidan oldu. Fransa'ya 3 bin 800 fidan sattık. Türkiye'nin farklı illerinden de talep almaya başladık. Ekim ayının sonuna doğru fidanlarımızın tamamını bitirmeyi hedefliyoruz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğiyle başladığı işi yaygınlaştırmayı hedeflediğine işaret eden Doğanay, "Fidandan sonraki aşamaların üstesinden de bakanlığın verdiği Genç Çiftçi Destekleme Kredisi ile geldik. İlk olarak Beşiri'de başladık ama önümüzdeki dönem inşallah Sason ilçesinde de ekimini yapacağız." ifadelerini kullandı.

Akşam kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

Gülay Görker
Gülay Görker
Zeynep Doğanay ın irtibat no ve mail adrsini veririmisiniz, sipariş vermek istiyoruz

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor