Başarmak İstiyorsanız "Mış" Gibi Girişimci Olmayın!

Çeşitli kurum ve kuruluşlara verdiği eğitim danışmanlık ve koçluk hizmetlerinin yanısıra girişimcilik eğitimleri de veren konuk yazarımız Dilek Porsuk, KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen girişimci adaylarına bazı tavsiyelerde bulundu. Detaylar Haberimizde..

Bu makale Konuk Yazarımız Dilek Porsuk tarafından kaleme alınmıştır.


Ülkemizde son yıllarda işsizlik ile mücadelede,  girişimcilik bir alternatif olarak görülmekte ve girişimci olmak devlet eli ile desteklenmektedir.  Devletin KOSGEB aracılığı ile verdiği destekler, şu anda hiç de  azımsanmayacak miktarlarda (yeni girişimciler için 50.000 TL hibe – 100.000 TL 30 ay sonra geri ödemeli destek). İşletmelerin kuruluş yıllarındaki başarısızlık oranının  %60-80 olduğu gerçeğinden hareketle, kendi işletmesini kurmak ve işletmesini başarılı bir şekilde sürdürmek isteyen herkes için KOSGEB’in sunduğu bu destekler ile küçük bir işletme ilk iki yıl boyunca ayakta kalma imkanına sahip olmaktadır.

2010 yılından bu yana girişimcilerin iş planlarını hazırlaması aşamasında onlara yol gösteren bir profesyonel olarak, KOSGEB desteklerinden faydalanmak isteyen girişimci adaylarına bazı tavsiyelerim var:

  • Öncelikle sevdiğiniz, çıraklığından yetiştiğiniz ve aşk ile bağlı olduğunuz işinizi kendi adınıza yapmak için işletme sahibi olun. KOSGEB desteğinden faydalanmak için işletme kurmayınız. Destekleri aldıktan sonra işletmeniz ile siz baş başa kalacaksınız.
  • Girişimcilerin düştüğü en büyük hatalardan biri “artık başkasının emrinde çalışmak istemiyorum” deyip kendi işletmesini kurma yoluna girmesidir. Girişimcinin hedefi etrafında gördüğü problemi/ihtiyacı kendi yarattığı çözüm ile gidererek para kazanmaktır. Girişim kurmak ihtiyacı çözerken ortaya çıkan sonuç olmalıdır.
  • Kurumsal yaşamda başarılı olabilirsiniz ancak, kurumsal yaşamdan sıyrılmak için kendi işletmenizi kurmayınız.  Girişimci olduğunuzda,  mevcut çalışmanızın en az 1,5-2 katı kadar daha çok çalışmayı göze almanız gerekir. Girişimci olmak,  sorumluluk ve risk almak demek. Hiçbir şeyin garantisinin olmadığı bir ortamda deneye-yanıla yol bulmak demektir. Herkesin girişimci olması gerekmiyor.
  • Gerçekten girişimci ruha sahipseniz ve sürekli fikirler üretip, bu fikirleri iş modellerine çevirebiliyorsanız girişimci olma yolunda ilerliyorsunuz demektir. Oluşturduğunuz iş modelini “her ne pahasına olursa olsun hayata geçirme” yönünde,  yürümeyi öğrenen bir çocuk gibi her düşüşte tekrar ayağa kalkıp azimle çalışma ve tekrar tekrar denemeye hazırsanız sağlam bir girişimci olabilirsiniz demektir. Girişimci ruha sahip bir insan “asla pes etmez”, onun için başarısızlık değil, başarılı olma yolunda öğrenilen tecrübeler vardır.

                   Başarı = Doğru İş Fikri + Doğru İş Modeli +  Bilgi/Uzmanlık + Güçlü İlişkiler Ağı

       Bütün bunların üstüne, ne yapıp edip işleri olduracak cinsten bir kişi olmanızda gereklidir.

Unutmayın, Konfüçyüs’ün dediği gibi “hiç kimse başarı merdivenlerini elleri cebinde tırmanmamıştır”.


Konuk Yazar Dilek Porsuk Hakkında

Konuk Yazarımız Dilek Porsuk: İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Uluslararası İşletmecilik Yüksek Lisans Programını tamamladı. On yıl bankacılık sektöründe yöneticilik tecrübesi bulunan konuk yazarımız, 2010 yılında kendi Eğitim ve Danışmanlık şirketini kurdu. Kurduğu şirket bünyesinde eğitim, danışmanlık ve koçluk hizmetleri veren konuk yazarımız, çeşitli kurum ve kuruluşlarda verdiği girişimcilik eğitimleri ile girişimcilere yol göstermeye devam ediyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor