İş Dünyasının Önde Gelen Temsilcilerinden Asgari Ücret Açıklaması!

TİSK ve TÜRK-İŞ, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nda hükümet tarafından getirilen öneriye ilişkin ortak açıklama yaptı.Detaylar Haberimizde..

TİSK ve TÜRK-İŞ, Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı’nda hükümet tarafından getirilen öneriye ilişkin ortak açıklama yaptı. TİSK Yönetim Kurulu ve TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu tarafından yapılan ortak açıklamada, “Asgari ücret artışıyla birlikte, mevcut mevzuata göre işçi ve işverenin devlete yapacağı vergi ve prim ödemelerinde ortaya çıkacak ilave artışların çalışma hayatına ve ekonomiye olumsuz yansımasının önüne geçilmelidir” uyarısında bulunuldu.

Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM’ne sunulan 64.Hükümet Programı’nda yer alan taahhüt doğrultusunda; 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren aylık asgari ücretin net 1.300 TL’ye yükseltilmesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun önerisine sunuldu.

İşçi kesimi temsilcileri tarafından, Hükümet Programı’nda yer alan söz konusu tutarı görüşmelerde başlangıç olması bakımından olumlu karşılandı. İşveren kesimi temsilcileri ise söz konusu artışın işverene getireceği ilave maliyetin yaratacağı etkiler konusundaki endişelerini dile getirerek, işçiye ödenecek net tutarın değil, işveren üzerine gelecek ilave maliyet yükünün azaltılmasını talep etti.

Asgari ücret artışının işverene getirileceği ilave maliyetin doğuracağı olumsuz etkilerin önüne geçilebilmesi için çözüm önerileri sunuldu. Bunlardan bazıları;

  • Gerek işsizlik sigortası primlerinde, gerek SGK primlerinde indirimler yapılması,
  • Tespit edilecek brüt asgari ücretin işçiye ödenecek net tutarında yılın ilerleyen aylarında gelir vergisi kesintisi nedeniyle azalma olmaması sağlanmalı,
  • Bu kapsamda, asgari geçim indiriminin asgari ücret seviyesine getirilmesi ve vergi oranları ile gelir vergisi tarifesinde ücretli çalışanlar için iyileştirmeler yapılması

Yapılacak bu düzenlemeler ile asgari ücret artışının ücret kademelerini daraltması nedeniyle işyerlerinde ortaya çıkabilecek huzursuzluğun ve verim düşüklüğünün önlenebileceği tahmin ediliyor.

TİSK Yönetim Kurulu ve TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu tarafından yapılan ortak açıklamada, "Asgari ücret artışıyla birlikte, mevcut mevzuata göre işçi ve işverenin devlete yapacağı vergi ve prim ödemelerinde ortaya çıkacak ilave artışların çalışma hayatına ve ekonomiye olumsuz yansımasının önüne geçilmelidir. TİSK ve TÜRK-İŞ olarak, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması ortak amacımızdır. Ülkemizdeki istihdamın artırılması ve sosyal politikalarla desteklenmesi, çalışma barışının sürdürülmesi için asgari ücret artışından kaynaklanacak vergi ve prim yükü artışlarının önemli ölçüde azaltılmasını devletimizden bekliyoruz." çağrısı yapıldı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 3.639 kişi okudu.
Kategori: Ulusal
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor