Prof Dr. Emre Alkin, değer yaratmanın paradigmasının değiştiğini belirterek, "Dünyanın en büyük ülkesi Facebook oldu, Çin ikinci sırada. WhatsApp'ın değeri bizim Türk Hava Yolları'nın 12 katı. Dünya artık başka tarafa gidiyor. Türkiye dünyada marka oluşturmada çok geride kalıyor" dedi. Detaylar..
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. Emre Alkin, değer yaratmanın paradigmasının değiştiğini belirterek, "Dünyanın en büyük ülkesi Facebook oldu, Çin ikinci sırada. WhatsApp'ın değeri bizim Türk Hava Yolları'nın 12 katı. Dünya artık başka tarafa gidiyor. Türkiye dünyada marka oluşturmada çok geride kalıyor" dedi.
Anatolian Business Committee tarafından Kayseri'de düzenlenen 2015 Finans Zirvesi'nde konuşan Prof. Dr. Emre Alkin, son 10 yılda ekonomi alanında malın değerini belirleyenin arz değil talep olduğunu belirterek, "Şirketlerin mal ve hizmet yerine çözüm üretmesi gerekiyor. 1990'lı yıllarda kredi alan şirketlere batıyor gözüyle bakılırdı ama günümüzde kredi almayı başaran kişiler muteber insan olarak görülüyor." dedi.
Firmaların yola çıkarken dünya genelinde rekabet edebilmesi için hedef, strateji, taktik ve operasyon belirlemesi gerektiğini vurgulayan Alkin, "Günümüzde fabrikalar kurup, işçi çalıştırıp mal üreterek para kazanmak zorlaştı. Fikir üretmek, ürettiği şeye katma değer kazandırmak ön plana çıktı. Dünyanın en büyük ülkesi Facebook oldu, Çin ikinci sırada. WhatsApp'ın değeri bizim Türk Hava Yolları'nın 12 katı. Yani dünya artık başka tarafa gidiyor. Ürettiğiniz bilgi ve teknoloji kadar dünyada söz sahibi oluyorsunuz. Türkiye dünyada marka oluşturmada çok geride kalıyor. Bizde maalesef az bilgi, çok özgüven var." şeklinde konuştu. Alkin, mal üretiminde ön plana çıkan Çin'in ekonomisinin tıkandığını ve önümüzdeki günlerde çöküş yaşayacağını da söyledi.
Türkiye'nin dünya ekonomisinde ilk 18. sırada yer aldığını belirten Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, gelişmiş ülkelerin paylaşımcı olması gerektiğini söyledi.
Kayseri SMMM Odası Başkanı Suat Özsoy ise, yatırımların dikkatli yapılmasını, bilançoların mali denetçiler tarafından denetlenmesi ve uygun hale getirilmesi gerektiğini anlattı.
Ar-Ge'ye önem verilmesi gerektiğini söyleyen Kayseri Mobilya Sanayicileri Derneği Başkanı Mahmut Alak da 2016 yol haritasını çıkararak sektörel ya da sivil toplum kuruluşları bazında birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirtti.
İnsanların artık farklı ilgi alanları olduğunu söyleyen Erciyes Teknopark Genel Müdürü Bilgin Yazlık ise işletmelerin inovasyon yapılabilir heyacanı taşıması gerektiğini de vurguladı.
2015 yılında en büyük desteğin yenilebilir enerjiye ayrıldığı bilgisini aktaran Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yönetim Birim Başkanı Mehmet Okur, "Bundan sonra bölgede daha aktif olacağız. Katma değeri yüksek ürünlere destek vermeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.
Anatolian Business Committee tarafından Kayseri'de düzenlenen 2015 Finans Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.abcturkey.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dünya Gazetesi kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.