İstanbul Sosyal İnovasyon Zirvesi Katılımcılarına İlham Verdi!

Ashoka Vakfı ve BMW Vakfı ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenen Sosyal İnovasyon Zirvesi’nde Türkiye ve dünyadan sosyal girişimciler ve uzmanlar ilham veren hikâyelerini izleyenlerle paylaştı. Detaylar haberimizde..

Ashoka Vakfı ve BMW Vakfı ev sahipliğinde 20 Şubat Cuma günü düzenlenen Sosyal İnovasyon Zirvesi’nde Türkiye ve dünyadan sosyal girişimciler ve uzmanlar ilham veren hikâyelerini paylaşırken, farklı oturumlarda sosyal girişimcilik ve inovasyon çeşitli yönleriyle ele alındı.

Boehringer Ingelheim, Egon Zehnder, Magrabi Optical, M-Spark ve SAP’nin partnerliği; AlumniTurk, C@rma, Columbia Global Centers Turkey, Certified B Corporation, Endeavor Türkiye, Gelecekhane, Girişimcilik Vakfı, Impact Hub, Istanbul  Social Entreprise, Kiva, Mikado, S360, SİM, TurkishWin, YenidenBiz.com’un network partnerliği; Bloomberg Businessweek’in medya ve Pozitif TV’nin canlı yayın partnerliğinde gerçekleşen zirveye iş dünyası, akademi, medya ve sosyal girişimcilik ekosisteminden 200’e yakın seçkin davetli katıldı.

İki bölümden oluşan zirvenin ilk kısmı “Sosyal İnovasyon Hikâyeleri” başlığı altında Pera Müzesi’nde gerçekleşti. Ashoka Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil ve BMW Vakfı Direktörü Markus Hipp açılış konuşmalarında sosyal inovasyon ve girişimciliğin önemi ve etkisini vurguladı. Konuşmacılardan, M-Spark kurucu ortağı Ferhan Cook teknolojinin sosyal inovasyona yaptığı katkıyı anlatırken, göz hastalıklarının teşhisinde kullanılan Peek Vision adlı mobil uygulamayı geliştiren Andrew Bastawrous ve Stewart Jordan canlı gösterimle uygulamanın nasıl çalıştığını izleyenlerle paylaştı. Happy Baby projesiyle kırsal alanda yaşayanların kullanımı için bebek taşıyıcısı geliştiren sosyal inovasyon tasarımcısı Cansu Akarsu ve Türkiye’nin kırsal alanlarında yaşayan gençleri sinema ve sanatla tanıştıran SineMASAL’ın kurucusu Enes Kaya’nın ardından Ashoka Almanya/Avrupa Direktörü Felix Oldenburg sosyal girişimcilerin sektörlerde yarattığı büyük değişimi anlattı.

Pozitif TV’den canlı olarak yayımlanan zirvede aynı zamanda Ashoka Vakfı ve SAP Türkiye işbirliğiyle hayata geçirilecek genç sosyal girişimciler için hızlandırma programı “Hızlan FarkYarat”ın lansmanı SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin tarafından yapıldı.

Sosyal İnovasyon 9 Ayrı Oturumda Farklı Yönleriyle Ele Alındı

Zirvenin Adahan İstanbul’da gerçekleştirilen ikinci kısmında 9 ayrı oturumda sosyal girişimcilik ve inovasyon çeşitli yönleriyle ele alındı.

Oturumlarda, teknoloji destekli sosyal inovasyon, sosyal girişimcilerin mevcut piyasalarda yarattığı büyük değişim, “Amaç Kültürü”nün şirketlerin en iyi yetenekleri çekmesinde oynadığı rol, pro-bono danışmanlıkların sosyal inovasyonların artmasındaki etkisi, 21’inci yüzyılın eğitimini yeniden tasarlamak, sağlıkta sosyal inovasyon, yenilikçi fikirlerin politika oluşturma süreçlerinde oynadığı rol, sosyal yatırımın gücü ve Türkiye’den Ashoka Fellow’larının büyüme stratejileri değerlendirildi.  

  • M-Spark kurucu ortağı Ferhan Cook’un ev sahipliğinde, Peek Vision kurucuları Dr. Andrew Bastawrous ve Stewart Jordan’ın katılımı ile gerçekleştirilen “Teknoloji Destekli Sosyal İnovasyon” oturumunda dünyayı değiştiren, teknoloji destekli fikirlere dair ilham verici ve interaktif örnekler sunuldu.
  • Ashoka Almanya/Avrupa Direktörü Felix Oldenburg’un ev sahipliği yaptığı oturumda sosyal girişimcilerin mevcut endüstrileri, piyasaları dönüştürerek inovasyonların önünü nasıl açtığı konuşuldu.
  • BMW Vakfı Direktörü Markus Hipp, SAP Türkiye Genel Müdürü Zeynep Keskin, Egon Zehnder International Yönetim Danışmanı Ayşe Güçlü Onur, Red Bull Türkiye CEO’su Okan Yılmazer gibi önemli isimlerin katıldığı, Egon Zehnder’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen oturumda “Amaç Kültürü ile Organizasyonlar Yaratmak” üzerine konuşuldu.  
  • Yetenek temelli pro-bono gönüllülük ile sosyal inovasyonların etkisi ve kapasitesinin nasıl artırıldığı ise BMW Vakfı’ndan Armin Pialek ve C@rma kurucusu ve CEO’su Sandrine Ramboux’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen oturumda ele alındı.  
  • Ashoka Türkiye Eğitim ve Gençlik Direktörü Nick McGirl ise Başka Bir Okul Mümkün Koordinatörü Feyza Eyikul, Robert Koleji öğrencisi Deniz Cengiz, Eğitimpedia’nın Kurucusu Ali Koç, Al Jazeera Türkiye eğitim muhabiri Umay Aktaş Salman, Adapazarı Özel ENKA Okulları İlköğretim Okul Müdürü Özlem Mecit, ERG Direktörü Batuhan Aydagül ve Gündem Çocuk Derneği kurucusu, Ashoka Fellow Emrah Kırımsoy’un katıldığı 21’inci yüzyılda sosyal yenilikçilerin eğitimi nasıl dönüştürdüğünün tartışıldığı “Öğrenme ve Eğitimi Yeniden Tasarlamak” başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı.
  • Sağlıkta sosyal ve teknolojik inovasyonun tartışıldığı, Ashoka Vakfı Direktörü Zeynep Meydanoğlu ve Boehringer Ingelheim Türkiye CEO’su Roland Stehlin’in ev sahipliğindeki oturumaysa Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Kurucusu, Ashoka Fellow Celal Karadoğan; AYDER ve Düşler Akademisi’nin Kurucusu, Ashoka Fellow Ercan Tutal; Laerdal Global Health’tan Cansu Akarsu; Pao’dan Halit Soysal; e-hastam’ın kurucularından Cihan Çetin ve Intel Türkiye’den Afşar Akal katıldı.  
  • Kamu sektörü ve politika oluşum süreçlerinde inovasyonun ele alındığı oturumun panelistleri ise Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, TAK Kurucu Ortağı Faruk Göksu ve Başakşehir Living Lab Proje Koordinatörü Ömer Onur’du.  
  • BMW Vakfı’ından Ryan Little’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Sosyal Yatırımın Gücü” başlıklı oturumda trendler, araçlar ve alandan yeni uygulamalar üzerinde duruldu.
  • Türkiye’den Ashoka Fellow’ları ve önde gelen sosyal girişimciler büyüme stratejileri, başarı ve başarısızlıklarını “Etkiyi Ölçeklendirmek” oturumunda tartıştı.  

“Karanlıkta Diyalog” Deneyimi ve Social Inclusion Band Konseri

Zirve sırasında Ashoka Fellow Andreas Heinecke’nin sosyal girişimi olan “Dialogue in the Dark”ı (Karanlıkta Diyalog) da deneyimleme fırsatı yakalayan konuklar, son olarak Ashoka Fellow Ercan Tutal’ın kurucusu olduğu Düşler Akademisi’nin müzik grubu Social Inclusion Band’ın canlı performansı ve resim sergisi eşliğinde networking kokteyline katıldı.

Dünyanın ilk ve en geniş sosyal girişimci ağı Ashoka, 1980’de ABD’de Bill Drayton tarafından kurulmasından bugüne acil toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri buluyor, onları küresel bir destek ağında buluşturarak potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlıyor. BMW Vakfı da, Sosyal İnovasyonu teşvik etmek, Global Diyalog’u kolaylaştırmak ve Sorumlu Liderlik’i yaygınlaştırmak için farklı kültür ve ülkelerden insanları bir araya getiriyor. Bu yaklaşımıyla siyaset, iş dünyası ve sivil toplum arasındaki duvarları yıkan BMW Vakfı, toplumun farklı disiplinlerin işbirlikleri sonucunda ortaya çıkan yaratıcılık ve çeşitlilikten faydalanmasını sağlıyor.  Ashoka ve BMW Vakfı uzun zamandır sosyal inovasyonu teşvik etmek için kendi network’lerinden insanları, kurumları, fikirleri ve kaynakları bir araya getirerek bütüncül bir işbirliğine imza atıyor.

İstanbul Sosyal İnovasyon Zirvesi hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.turkey.ashoka.org web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi sosyal girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 4.800 kişi okudu.
Kategori: Etkinlik, Hizmet Sektörleri, STK, Sosyal Girişimcilik, Girişimci Ekosistemi
Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor