TEB, Kurduğu Melek Yatırım Çemberiyle Dünyaya Örnek Oluyor

Hazine Müsteşarlığı’ndan melek yatırımcıları sertifikalandırma izni alan TEB, yabancı bankalara örnek oldu. Melek yatırımcı ekosisteminde işin hem yatırımcı hem de girişimci tarafında destek sağlayan TEB, böylece 'çember'i tamamlamış oldu. Detaylar haberimizde..

Hazine Müsteşarlığı’ndan melek yatırımcıları sertifikalandırma izni alan TEB, yabancı bankalara örnek oldu. TEB Özel Bankacılık bünyesinde hem yatırımcıyı hem de girişimciyi eğiten bir ekosistem kuran banka, çalışmalarıyla BNP Paribas’a ‘know-how’ transferi yapmaya başladı. ABD’deki teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nde ofis açan TEB, BNP Paribas grubunun inovasyon ödülünü de kazandı.

BNP Paribas’ta benzer bir melek yatırım platformu olmadığını söyleyen TEB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi; “Biz bir yandan Girişim Evleri aracılığıyla girişimcileri, diğer yandan da melek yatırımcı olmak isteyen müşterilerimizi eğitip sertifikalandırıyoruz. 11 Şubat’ta Hazine Müsteşarlığı’ndan Bireysel Yatırımcı Katılım Sertifikası vermeye hak kazandık. Bu sertifikayı verme hakkına sahip tek bankayız. Girişimcileri bir araya toplayan birçok sistem vardı, biz de yatırımcıları bir araya topluyoruz. Kimseye şu girişime yatırım yap demiyoruz ama onlara projeleri nasıl değerlendirebileceklerini, hangi miktarlarda yatırım yapabileceklerini, ne kadar pay alabileceklerini muhtemel riskleri anlatıyoruz. Melek Yatırım platformumuzda şimdiden 70 yatırımcı var, 40 proje görüşülüyor, 2 proje ise anlaşma aşamasında bulunuyor” diye konuştu.

Melek Yatırımda Çember Tamam

KOBİ ekibinin tüm ülkeyi dolaşarak seminerler düzenlediğini anlatan Mendi; “Melek yatırımın tüm süreçlerini içine alan bir ekosisteme sahibiz artık. Fikri olan girişimci, internet sitemiz ya da Girişim Evi aracılığı ile bize başvuruyor. Girişimciye projelendirme, bilanço, satış ve benzeri konularda mentorluk yapıyoruz. İhtiyacı varsa TEB’in banka paketinden faydalandırıyoruz. Diğer tarafta yatırımcıları da eğitip sertifikalandırıyoruz. Son olarak girişimcileri melek yatırım platformuna alıp iki tarafı bir araya getiriyoruz. Böylece yatırım çemberi tamamlanmış oluyor” dedi.

Getiriyi Duyan Heyecanlanıyor

Melek yatırım alanının başta düşündüklerinden çok daha iyi bir aşamaya geldiğini vurgulayan Gökhan Mendi, “Silikon Vadisi’nde ofis açan tek banka olduk. Oradaki girişim ve yatırımları takip ediyoruz. Türkiye’deki girişimler için yatırım fırsatları araştırıyoruz” diye konuştu. Melek yatırımda getiri oranının 5-7 yıl içinde ortalama 30 kat olduğunu bildiren Mendi; “Bu getiriyi duyan yatırımcı ilk aşamada heyecanlanıyor ancak melek yatırımların yarıya yakını başarılı olamıyor. Dolayısıyla biz bu heyecanı biraz bastırmaya çalışıyoruz. Melek yatırımın bir çok projeye yayılarak yapılması gerektiğini anlatıyoruz. Özel bankacılıkta aileden gelen servetin ikinci üçüncü nesil temsilcileri özellikle melek yatırıma ilgi duyuyor çünkü gençler bir işe girişerek kendini ispatlamak istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

David Rose: TEB’in Yaptığı İşin Dünyada Eşi Yok

TEB’in sponsor olduğu Startup Turkey etkinliği için Türkiye’ye gelen melek yatırım gurusu David Rose, 20. yüzyılda başarılı olmak için yola çıkan şirketlerin 21. yüzyılda batmaya mahkum olduğunu söyledi. Rose; Önümüzdeki yüzyılda başarılı olacak şirketler şu günlerde başlangıç aşamasındalar ve çok küçükler. TEB yatırımcıları ve girişimcileri eğiterek 21. yüzyılda bu işin nasıl yapılması gerektiğini gösteriyor. Melek yatırımın geleceği ile ilgili bir yaklaşım benimsemiş banka ABD’de ve Avrupa’da yok. Dolayısıyla TEB’in yaptığı işin dünyada eşi yok. Umarım ABD bankaları da bu işi örnek alırlar” dedi.

Nakit Akışının Yüzde 10’u Yatırıma Ayrılabilir

David Rose, yatırımcının yıllık nakit akışının en fazla yüzde 10’unu startup’lara yönlendirmesi gerektiğini bildirerek yatırım alan Startup şirketlerin yarıdan fazlasının başarısız olduğunu hatırlattı. Bugüne kadar 110 girişime yatırım yaptığını bildiren Rose; “pond5.com, 20 bin dolarla kurulmuş mütevazı bir alım satım uygulamasıydı. Bu siteye 500 bin dolar yatırım yaptım. Zamanla girişim gelişti ve 130 milyon dolara amazon’a satıldı. Ben de bu satıştan koyduğum yatırımın 60 katını kazandım” dedi.

Melek Yatırım Platformu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.tebozel.com ve www.melekyatirimplatformu.com web adreslerini ziyaret edebilirsiniz.

Dünya Gazetesi kaynaklı haberimizi girişimcilerimiz ve potansiyel yatırımcı okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor