birFİKRİNmiVAR? Girişimci Proje Röportajı: Kablosuz Enerji Transferi

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında bu hafta "Kablosuz Enerji Transferi" isimli projesi ile dereceye girmeyi başaran girişimci Metin Ceylan ile gerçekleştirdiğimiz röportajımız. Detaylar haberimizde..

7 senedir yüzbinlerce TL yatırım yaparak başarılı girişimcilerin hayallerini gerçekleştiren "birFİKRİNmiVAR?", Cumartesi akşamları 20:00’da TV 360 ekranlarında girişimcileri tanıtmaya ve ödüllendirmeye devam ediyor. Girişim Haber olarak her Cumartesi dereceye giren projeleri, girişimcileriyle yaptığımız röportajlarla sizlere tanıtmaya başlıyoruz.

Bu hafta (21/02/2015) "birFİKRİNmiVAR?" girişimcilik yarışmasında yine birbirinden güzel girişimler, seyirci ve jüri üyelerinin beğenisine sunuldu. Yarışmacıların hepsi girişimlerini tanıtarak hedeflerindeki büyük ödüle ulaşmaya çalıştı.

Yarışmaya "Kablosuz Enerji Transferi" projesiyle katılarak dereceye girmeyi başaran girişimci Metin Ceylan ile gerçekleştirdiğimiz röportajı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Merhaba Metin Bey, Bize kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

"Merhaba. Ben 47 yaşındayım. 30 yıldan uzun bir süredir Endüstriyel Elektronikle uğraşmaktayım. Elektronik çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Ben endüstri meslek lisesini bitirdim. Daha sonra tv tamir dükanı açtım 10 sene esnaflık yaptım. Dükanı kapatım ve çeşitli fabrikalarda çalıştım. Bu fabrikalarda bir çok teknisyenle çalıştım. Buradaki görevim makinaların beyin kartlarını ve ısı gösterge hareket sensörlerin tamirlerini yapmaktı. Ayrıca bunun yanında hobi devreleri yapmaya başladım. Açıkçası bir cihazı gördüğüm zaman içini açıp muhakak görürdüm. Teknik bir konuyu açıklarken adeta kendimden geçer gözüm birşey görmezdi. Elektronik benim bir parçam haline gelmişti sanki."

“Kablosuz Enerji Transferi” isimli projenizle Bir Fikrin mi Var? Jürisine TV360 ekranlarında sunum yaptınız. Sunum esnasında neler hissettiniz?

"Öyle heycanlandım ki sanki kalbim duracak zannettim. Hayatımda bu kadar heycanlandığımı hatırlamıyorum. Bu kadar heycanlan mamın nedeni  televizyona ilk kez çıkıyor olmamdı. Çünkü karşınızda jüriler var, birde üzerinde yılarca çalıştığınız güvendiğiniz projeniz. Şovun bir birinden değerli seçkin jüri üyeleri. Sınırlı bir sürede onları ikna etmek zorundasınız. Bu durumda insan ister istemez her şeyinden vaz geçiyor."

Projenizden bize de kısaca bahsedebilir misiniz? Proje fikriniz nasıl oluştu ve hangi soruna/ihtiyaca çözüm getiriyorsunuz?

"Ben projemi tek başıma yaptım. Ben esnaf kefalet kooparatifinde askari ücretle çalışan birisiyim. Yaşadığım yer küçük bir ilçeden ibaretir. Çok proje üretim hala daha üretiyorum durmak yok devam. Artık yaptığım projeleri bir kenara atmaktan bıktım bunları herkesin görmesini istiyordum. Benim hanım bana aynen şunu derdi niye yaptıklarını bir kenara atıyorsun? Niye birilerine göstermiyorsun? Senin yaptıklarını seneler sonra televizyonda yapılmış olarak görüyoruz derdi. Aslında haklıydı. Çünkü ben daha önceden yapılamayanı tahmin edebiliyordum. Bu benim özeliklerimden biriydi. Kimse beni cidiye almadı. Bana söyledikleri tek şey bu gibi lüzumsuz işlerden vazgeçmemdi. Hep boşuna uğraşıyorsun gibi sözleri çok duydum. Ama asla vaz geçmedim yoluma devam etim. Seneler sonra bunu bana söyleyen arkadaşlar dediki; "Metin biz seni zamanın da anlayamadık meğerse sen boş yere uğraşmamışsın". Geç anladılar ama yinede beni anlayanlar çıktı. Benim atölyem yok biraz abes gelecek ama ben bu projelerimi kömürlügün altında yapıyorum. Yani bodrum katında yer çok küçük ama yinede işimi görüyor. Benim projem KABLOSUZ ENERJİ TRASFERİ yani enerjiyi kablo olmadan karşıdaki cihaza iletip çalıştırmak. Bu cihazı yaptım çalıştırdım. Bilindiği üzere hepimiz evlerimizde, iş yerlerimizde kablolu çoklu prizleri kulanmaktayız. Bu çoklu prizi kulandığımız cihazların her biri için adaptör takmak zorunda kalıyoruz.Ve karışık bir kablo görüntüsü meydana geliyor. Benim yaptığım cihaz kabloları, adaptörleri, prizleri ortadan kaldıran bir cihaz. Hepsini kablosuz bir anda çalıştırıyor. Bu cihazı yapalı bir buçuk iki sene oldu."

Peki projeniz şuan prototip aşamasında mı? Yoksa seri üretim veya aktif hizmet aşamasıda mısınız?

"Şu anda elimdeki portatif çalışır durumda. Tbiki üzerinde birçok test ve denemeler yaptım. Ben kalarüfer sisteminide yaptım. Bir peteğin üzerine indiksiyon devresi monte etim. İndiksiyon devresi 18 voltla çalışıyor çektiği yük yani vat olarak 150 wat çekmektedir. Isıtması gayet güzel çalışmaktadır. Birde hidrojen yaptım arabama monta etim. Yüzde 50 tasaruf yapmaktadır. Yedi sekiz ay denedim. Sudan yani saf sudan üretiliyor. Bu yaptığım hidrojen sistemi kombilere kolaylıkla takılabilir. Çok güzel tasarruf yapmaktadır. Tam yüzde 50 tabiki bunların hepsi madi imkansızlıklar içerisinde  yapılmış ürünler. Yani kömürlüğün altında bodrumda. Herşeyin başı umut pes etmek yok."

Projenizi merak eden okurlarımız ve yatırımcılar fikrinizle ilgili detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirler?

"Bir firmam yok. Belki bir yatırımcı görür el uzatır diye ürünlerimin bazılarını video olarak youtube yükledim. YOUTUBE girip TÜRK YAPIMI AKILI ROBOT ,MIKNATISTAN ELEKTRİK ÜRETMEK bunları yazmak yeterli. Bana genelikle e-posta yada telefon ile ulaşıyorlar. Ve çok sipariş veren oluyor. Bende diyorum ki bunları yapacak şu anda kapasiteye sahip değilim. Elimden geldiğince tek tük yapmaya çalışıyorum. Birde kesintisiz güç kaynağı yapıp satıyorum. İstenilen wata güçte. Bu cihaz ceryanlar gittiği saniyede hemen devreye giriyor. Ve aküyle çalışıyor. Bunları bilgisayar kasasına döşeyip sipariş üzerine yapıp satıyorum. Bu yaptığım cihaz buzdolabı, Klima, tv, evin bütün ışıklarının hepsini bir anda çalıştırıyor. 72 Amperlik aküyle 24 volt ile 9 saat ceryan vermektedir. Akşamları ana şalteri kapatığınızda yatasıya kadar kulanabilirsiniz. Yatarken ana şalteri kaldırdığınızda,cihaz kendini kapatır aküleri otomatikman şarjza başlar. Bu şekilde kulanırsanız elektrikten büyük bir tasarruf sağlamış olursunuz."

Son olarak Girişim Haber okurlarına projenizle veya girişimcilikle ilgili iletmek istedikleriniz nelerdir?

"Ben kendimi pek girişimci olarak görmüyorum. Elimde çağ atlatabilecek fikirlerim var. Fakat madi imkansızlıklar, elimi kolumu bağlıyor. Ben her projeme güveniyorum. Bu elimdekiler bende kalmasın benden faydalanın inanın teknolojik çağı yakalayıp geçeceğine inanıyorum. Benim anlatacaklarım bu kadar. Bana gösterdikleri ilgiden dolayı bir fikrinmi var ekibine ve bir birinden çok değerli jüri üyelerine ayrıca Fuat Sami Bey'e teşekkür ediyorum."

Sorularımıza verdiği samimi yanıtlar için "birFİKRİNmiVAR?" yarışmasında dereceye girmeyi başaran girişimci Metin Ceylan’a teşekkür ediyor, hem yarışma esnasında hemde yarışma sonrasındaki girişimcilik hayatında kendisine ve projesine başarılar diliyoruz.

BİR FİKRİN Mİ VAR? yarışması hakkında diğer detaylar için www.birfikrinmivar.com web adresini ziyaret edebilir, girişim başvurularınızı buradan yapabilirsiniz. "Bir Fikrin mi Var?" her Cumartesi saat 20:00 ‘da TV 360 ekranlarında.

Haberimizi ekosistemimizdeki tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorumlar

nurettincolak
nurettincolak
metin ceylan beye seseleniyorum benimle irtabata gecermisiniz sizle görüşmek istiyorum
mail adresim colaknurettin@gmail.com. bekliyorum hayırlı günler.
LATİF ŞAHİN
LATİF ŞAHİN
metin bey sizinle tanışmak istiyorum latifsahin571@gmail.com hayırlı günler

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor