Hazır mısınız? Teknoloji Tüketiciden İşletmelere Doğru El Değiştiriyor!

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “14’üncü Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri” raporunu yayımladı. Detaylar haberimizde..

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal finansman ve kurumsal risk alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “14’üncü Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri” raporunu yayımladı. Rapor; akıllı telefon kullanımı, mobil ödemeler, nesnelerin interneti, 3D cihazlar, insansız hava araçları ve nano uydular gibi çok geniş bir yelpazede ilginç detaylar sunuyor.

Deloitte’un yeni raporuna göre, 2015 yılında akıllı telefonlarını yenileyenlerin sayısı 1 milyarı aşacak. Mağazalarda akıllı telefonları ile ödeme yapanlar artacak. Basılı kitap satışları e-kitap satışlarından beş kat fazla olacak. Giyilebilir teknoloji, 3D baskı çözümleri, nesnelerin interneti (IoT), insansız hava araçları gibi teknolojiler tüketicilerden ziyade işletmelerden talep görecek.

Deloitte Türkiye TMT Endüstri Lideri Tolga Yaveroğlu raporla ilgili olarak: “Akıllı telefonlar henüz ‘cüzdan’ statüsüne erişmediler ancak 2015 yılının bir kırılma noktası olacağını öngörüyoruz. Bu yıl, dünyadaki akıllı telefonların %10’u ayda en az bir kez mağazalarda ödeme yapma amacıyla kullanılacak.” dedi.

“14’üncü Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri” Raporu'nun Detayları

Teknoloji      

Bilgi teknolojilerinde bireysel öncülüğün sonu mu geliyor? Geçtiğimiz yıllarda akıllı gözlükler ya da büyük ekranlı telefonlar gibi yeni teknolojiler önce tüketiciye, sonra da iş dünyasına sunuluyordu. Fakat 2015 yılında bu akım tersine dönmeye başlıyor. Giyilebilir teknoloji, 3D baskı çözümleri, insansız hava araçları gibi teknolojiler tüketicilerden önce işletmelerden talep görecek.

  • Nesnelerin interneti, insanların değil: Termostattan ışığa, çamaşır makinelerinden su ısıtıcılarına kadar birçok ürününü kontrol eden tüketiciler yerine, 2015 yılında 1 milyar internete bağlanabilen cihazın %60’ından fazlası işletmeler tarafından satın alınacak veya kullanılacak. Nesnelerin interneti akımı kapsamında birbirine bağlanabilen cihazların değerinin 10 milyar dolar olacağı ve cihazlarla gerçekleştirilen işlem değerinin de 70 milyar dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.
  • Niş ve yüksek profilli insansız hava araçları: 2015 yılında insansız hava araçlarının çok çeşitli endüstriyel ve sivil yönetim uygulamaları olacak. Askeri amaçlı olmayan insansız hava araçları satışlarının yaklaşık 300 bin adet olarak gerçekleşeceği, bunun da mevcut kurulu tabanı 1 milyon adet seviyesine yükselteceği tahmin ediliyor. Her ne kadar tüketiciler ve üreten tüketiciler çoğunluğunu satın alacak olsa da, gelirin çoğunluğu işletmelerden elde edilecek.
  • 3D baskı devrimi: 2015 yılında dünya genelinde yaklaşık 1,6 milyar değerinde, 220 bin adet 3D yazıcı satılacak. Ama bu her evde bir “fabrika”nın olacağı anlamına gelmiyor. Bu 3D yazıcılarının toplam gelirinin %80’i tüketicilerden ziyade işletmelerden gelecek. Bu da demek oluyor ki asıl 3D devrimi işletme pazarında yaşanacak.  

  • Akıllı telefon pillerinde ilerleme: Daha uzun pil ömrü, tüketicilerin akıllı telefon seçimlerini yapmalarını etkileyen önemli bir faktör. Tüm akıllı telefonlarda kullanılan şarj edilebilen, lityum-iyon (Li-Ion) pil teknolojisi 2015 yılında gelişim gösterecek; fakat bu gelişim 2014 yılının modelleri ile karşılaştırıldığında %5’i geçemeyecek.
  • Internetten sipariş verip mağazadan gidip alma dönemi yükselişte: 2015 yılında Avrupa’da, internetten satın alınan ürünlerin teslim alınabildiği mağaza ya da lokasyon sayısı yarım milyona ulaşacak. Bu da, bir önceki yıla göre %20 artış demek… Bu özellik, tüketicilerin internet’ten sipariş verip, ürünlerini istedikleri yerden gidip alabilmelerine imkân tanıyor.
  • Nano uydular yükselişte: 2015’in sonunda 500’den fazla nano uydu (10 kg’ın altındaki uydular), yörüngede olacak. Nano uydular, geleneksel uydulardan daha ucuz ve hafif olması, yerleştirmesi, test etmesi ve fırlatması daha kolay olması ile bir hayli ilgi çekici bulunuyor. Fakat tüm bu özelliklerine rağmen mevcut uydu pazarını yerinden etmek yerine ona dâhil olması bekleniyor.

Medya    

  • Videonun yükselişi televizyonu yerinden edemiyor: Kısa online-video kliplerin ve 20 dakikadan daha kısa programların izlenme oranı, tüm yıl boyunca izlenen videoların %3’ünden daha az olması bekleniyor. Kısa online içeriklerin, uzun geleneksel televizyon programlarının yerini alması izlenme oranları ve elde edilen gelirler açısından değerlendirildiğinde şimdilik söz konusu bulunmuyor.  
  • “Harcamaz” denilen Y kuşağı TMT’ye para harcıyor: Kuzey Amerikalı Y kuşağı, 2015 yılında bayrağı elinden bırakmıyor; geleneksel ve dijital içeriğe kişi başına ortalama 750 dolar harcıyor. Y kuşağı; televizyona, müziğe, bilgisayar oyunlarına, kitaplara, spora, video yüklemeye ve hatta gazetelere para harcıyor.
  • Baskı ölmüyor, en azından kitaplar için: Kitapların satışından elde edilen gelir, e-kitap satış gelirinin 5 katı büyüklüğünde olacak. E-kitap, dijitalleşmenin CD, gazete ve dergi satışlarını etkilediği gibi, kitap satışlarını etkileyemiyor. 18-34 yaşları arasındaki genç nüfus, kendilerinden önceki nesil gibi kitaplara bağlı, aynı okuma oranına sahipler ve kitaplara para ödemeye hazırlar.

  • Temassız mobil ödemeler hız kazanıyor: 2015 yılının sonunda, dünya çapında mobil telefonlarla yapılan ödemeler kırılma noktasına ulaşacak. 2015, bu özelliğin kullanılabilmesi için finansal kurumlar, tüketiciler ve cihaz satıcıları tarafından ihtiyaç duyulan ön koşulların tamamen karşılanabildiği ilk yıl olacak. 2015’te, dünyadaki akıllı telefonların % 10’u ayda en az bir kez mağazalarda ödeme yapma amacıyla kullanılacak. 2014 yılında bu oran, binde 5 idi.  
  • Akıllı telefonunu yenileyenler ilk defa 1 milyarı aşacak: 2015 yılında dünyada 1.35 milyar akıllı telefon satılacak fakat bunların 1 milyardan fazlasını, hali hazırda akıllı telefonu olan kişilerin bir üst model ile telefonlarını güncellemesi oluşturacak. Ekran, hız, hafıza, yazılım ve tasarım, akıllı telefonların daha yenileri ile değiştirilmesi için başı çeken sebepler arasında yer almaya devam edecek.
  • Genişbant hızı %20 artacak: Dünya çapında genişbant internete sahip evlerin sayısı %2 artarak 725 milyona ulaşacak. Birçok ülkedeki genişbant hızı ise ortalama %20 artacak. 2015 yılında, hızlı genişbanta erişimi olanlar ile sıradan genişbant hızına sahip olanlar arasındaki fark açılmaya devam edecek. Bu fark özellikle abonelerin kesintisiz video izleme gibi yüksek hız gerektiren uygulamalarda elde ettiği farklı deneyimlerle kendini gösterecek.

Deloitte Türkiye kaynaklı haberimizi teknoloji severler başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor