Yaptığı başarılı “yapay deri” çalışmalarıyla bilinen Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin’in ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ üzerine yaptığı özel projesi NASA’nın ilgisini çekti.
Yaptığı başarılı “yapay deri” çalışmalarıyla bilinen Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin’in ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ üzerine yaptığı özel projesi NASA’nın ilgisini çekti.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü fiziksel engellilerin proteze dokunuşu hissetmelerini sağlayacak bir proje geliştirdi. Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin, dokunma hissi veren yapay deri üretti. 2016’da bitecek projeye göre derinin algıladığı dokunma duyusu bir cihazla beyne aktarılıyor. Bu, kişinin protezini kendi uzvu gibi hissetmesini sağlıyor.
Ulusal ve uluslararası patent başvurularını yaptıkları sistem ile dokunma ve sıcaklık algılama özelliğine sahip yapay deri ürettiklerini ifade eden Büyükşahin, “Proje, iki aşamalı olarak uygulamaya konulmaktadır. Birinci aşama, cihaz ve robotlara yüksek çözünürlük ve hassasiyetli dokunma hissinin sağlanması ve bu kapsamda dokunma hissine sahip yapay derinin imalatı, ikinci aşama ise dokunma hissine sahip yapay derinin algıladığı dokunma duyusunun insan beynine aktarılması” dedi.
Çok yüksek çözünürlükte, dokunma hissini bilgisayar ve robotlara aktarabilmeye yarayan sistemin uluslararası patenti de onaylandı. NASA bu teknolojiyi Mars’a gidecek Rovers’ta ve Robonaut’ta (robot astronot) kullanmak amacıyla Büyükşahin ile temasa geçti. Ancak bürokratik engellerle karşılaşan Büyükşahin, Facebook’ta çare arıyor.
Milliyet'in haberine göre Utku Büyükşahin karşılaştığı bürokratik engeli ve Amerika’daki Türk akademisyenlerden yardım talebini facebook üzerinden şöyle duyurdu:
“NASA bir Amerikan devlet kurumu olduğu için onların teknoloji sağlayıcıları arasında yer alabilmek için bir takım bürokratik engelleri aşmamız gerekiyor. Bunlardan en önemlisi benim Amerika’da çalışma iznim olmamasından dolayı Amerika’da Portland/Oregon merkezli olacak firmada Temmuz- Aralık 2015 tarihleri arasında NASA’nın desteklediği bu projeye yürütücülük (P.I. Primary Investigator) yapacak doktoralı veya doktora adayı (Ph.D. Candidate) Amerika’da çalışma izni olan birisinin bulunması. Bu kişinin dokunma sensörleri (tactile sensors) üzerine çalışmış veya çalışıyor olması iyi olur.
Bu aday doktorasının sonlarında olabilir, ‘Intern’ olarak 6 aylığına gelebilir. Çevrenizde bu konuda yardımcı olabilecek birisi var ise veya ‘Aa benden bahsetmiş’ diye düşünüyorsanız lütfen benimle irtibata geçin. NASA’ya yapılacak projede yürütücü olmanın bir kişinin kariyerine kazandıracaklarını anlatmama gerek olmadığını düşündüğümden burada yazmıyorum. Süremiz çok kısıtlı. 15 gün içerisinde bu kişiyi bulmuş olmamız gerekiyor.”
Utku Büyükşahin hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve irtibat kurmak isteyen okurlarımız www.utkubuyuksahin.com veya www.mkt.yildiz.edu.tr web adreslerini ziyaret edebilirler.
Girişim Haber olarak Utku Büyükşahin'i başarılarından dolayı tebrik ediyor ve yapmış olduğu çağrıyı tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.