Yerli Altyapıyla 4G’ye Geçiş İçin Hazırlıklar Tamamlanmak Üzere!

Cepte 4G’ye yerli ekipmanla geçiş için hazırlıklar tamamlanmak üzere. ULAK Projesi’nde yer alan Netaş, yüzde yüz yerli ilk 4G baz istasyonunun prototipini ürettiğini açıkladı. Projenin ilk ürünleri Ekim ayında bitirilip pazara sunulacak. Detaylar haberimizde..

Cep telefonunda on kat daha fazla hız getirecek olan dördüncü nesil mobil iletişim teknolojisi 4G’ye yerli ekipmanla geçiş için düğmeye basıldı.

Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın (SSM) desteğinde Netaş, Aselsan ve Argela’nın üzerinde çalıştığı ‘4G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi (ULAK)’ tamamlanıyor. Bu projeyle 4G’nin gerektirdiği baz istasyonu, ağ donanımı yüzde yüz yerli olacak.

Netaş CEO’su Müjdat Altay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) hazırladığı plana göre bu yılın ilk yarısında 4G yetkilendirme çalışmalarının tamamlanıp 4G internet bağlantısı sunulacağını söyledi.

Altay: “Bu kapsamda Netaş olarak SSM’nin destek ve yönlendiriciliğinde, Aselsan ve Argela firmalarıyla birlikte tamamen milli imkânlarla ve Türk mühendisleriyle hazırlanan ULAK’ı hayata geçirdik. Türkiye’nin ilk yerli 4G baz istasyonu projesini yazılım ve donanım olarak sıfırdan geliştirdik. Netaş olarak yüzde yüz Türk mühendislerinin katkılarıyla 4G baz istasyonunun ilk prototipini ürettik.” şeklinde konuştu.

Kendi Teknolojimiz Var

Projelerinin ilk fazının bitiş ve pazara çıkış tarihinin 29 Ekim 2015 olarak belirlendiğini dile getiren Altay, bu tarihte ilk kez bir haberleşme teknolojisinin dünyayla eşzamanlı ve tamamen Türk mühendisler tarafından yüzde yüz yerli olarak geliştirilmiş olacağını kaydetti. Altay: “4G’ye geçişte henüz tarih belli değil. 29 Ekim’de bizim ürünümüzün ilk fazı bitmiş olacak.” diye konuştu.

Müjdat Altay, Türkiye’de telekom pazarının büyük ölçüde ithalata dayalı yapısıyla her yıl milyarlarca dolarlık cari açığa neden olduğunu da anımsatarak, şunları ifade etti:

3G teknolojisinin Türkiye’ye faturası milyarlarca dolar oldu. 4G’de bunu yaşamamak için SSM, Aselsan, Argela ile birlikte ULAK projesi kapsamında çalışıyoruz. Eğer ULAK projesinin çıktısı olacak yerli 4G ürününün kullanılmasını sağlayacak gerekli düzenlemeleri ve teşvik sistemlerini zamanında yapabilirsek, 3G’deki kaybı yaşamadan kendi teknolojimizi kullanır seviyeye gelebiliriz. Böylece milyarlarca dolarlık tasarruf da yapılabilir.

Her Şeyi Sıfırdan Kurduk

Sadece sınırlı sayıda uluslararası teknoloji şirketinin sahip olduğu 4G’yi (LTE-Advanced), ULAK Projesi kapsamında Aselsan ve Argela’yla birlikte sıfırdan geliştirdiklerini aktaran Altay:

Bu teknoloji sadece 4G’ye geçmeyi planlayan mobil operatörlerin değil, yüksek hızlı, kesintisiz ve güvenli görüntü iletişimine gerek duyan ulaşımdan sınır güvenliğine kadar pek çok kuruluşun ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak tasarlanıyor.

Netaş olarak ULAK projesi kapsamında tüm ekipman üreticileri tarafından kullanılmak zorunda olan patentler hariç başka firmalara ait ne donanım ne de yazılım seviyesinde hiçbir hazır alt ürün kullanmıyoruz. Her şeyi kendimiz geliştiriyoruz.

4G teknolojisinin yaklaşık 20 yıl boyunca hayatımızda yer alacak bir teknoloji olacağını öngörüyoruz. Netaş olarak aynı 4G’de olduğu gibi 5G teknolojisi ile ilgili gelişmeleri de en başından beri yakından takip ediyoruz.” bilgisini verdi.

4G Ne Getirecek?

  • 3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4G, veri indirme hızlarını artıracak. 100 megabit saniye gibi hızlar görülebilecek.
  • Büyük boyutlu film ve videoların cebe indirilmesi saniyeleri alacak.
  • Cep telefonları ile yapılan görüntülü aramalarda HD yayın kalitesine ulaşılacak.
  • Video görüşmeleri kesintisiz ve daha hızlı olabilecek.

‘Yerli Alım Artsın İnovasyon Gelişir’

Yeni teknolojilerde dışa bağımlılığı azaltarak doğru alanlarda kendi teknolojilerine sahip olarak 2023’te 160 milyar dolarlık bilgi teknolojieri pazarı hedefine ulaşmanın mümkün olduğunu da kaydeden Müjdat Altay, şunları dile getirdi:

Bunun için her yıl ortalama yüzde 8.5’lik bir büyümeyi yakalamak gerekiyor. Bunun yolu da katma değeri yüksek mal, ürün ve hizmet üretmekten, kullanmaktan ve ihraç etmekten geçiyor. 4G bu hedefin en önemli adımı. Türkiye’den bilişim markası çıkarabilmemiz için ürettiğimiz ürünü ilk önce Türkiye’ye satmalıyız. Ülkemizde Ar-Ge ve inovasyon ancak yerli alımların teşvik edilmesiyle gelişebilir.

4G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme Projesi (ULAK) hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.ssm.gov.tr web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Milliyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor