Lise ve üniversite eğitimi sırasında kendi şirketini kurmuş öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en kapsamlı yarışma olan Global Student Entrepreneur Award (GSEA)’un Türkiye ayağında ödüller 13 Ocak’ta Vodafone Plaza’da gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu. Detaylar haberimizde..
Lise ve üniversite eğitimi sırasında kendi şirketini kurmuş öğrenci girişimcilere yönelik dünyadaki en kapsamlı yarışma olan Global Student Entrepreneur Award (GSEA)’un Türkiye ayağında ödüller, 13 Ocak’ta Vodafone Plaza’da gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.
İş dünyasının önde gelen isimlerinin yer aldığı jürinin değerlendirmesinin ardından birinci, Mobil Oto Servis isimli projesi ile Özgen Toru oldu. Toru, Nisan ayında Washington DC’de yapılacak GSEA global finallerinde, 25 ülkeden gelen rakipleriyle 150 bin dolar değerindeki ödül için yarışma hakkı kazandı.
Entrepreneurs’ Organization Türkiye (EO Türkiye) tarafından organize edilen; Vodafone, Citroën ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’nin ana sponsorluğunda gerçekleştirilen yarışmada, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Özgen Toru’nun Mobil Oto Servis isimli projesi birinci seçildi. Törende, ikisi sponsor özel ödülü olmak üzere toplam 7 öğrenci ödüllendirildi.
5 Öğrenci GSEA Ödülüne, 2 Öğrenci ise Özel Ödüle Layık Görüldü
Birinci gelen Mobil Oto Servis, oto servis hizmetini araç sahiplerinin ayağına getiriyor; kullanıcılarına araçlarının bakımlarını kaliteli yedek parçalarla, uygun fiyatlarla, rahat ödeme koşullarıyla ve garantili bir şekilde kapısının önünde yaptırma imkanı sağlıyor.
Projesi hakkında konuşan Mobil Oto Servis Kurucusu Özgen Toru: “İnsanlar için araçlarının bakımlarını yaptırmak, araçlarını tamir ettirmek bu proje ile pizza sipariş etmek kadar rahat oldu.” dedi.
2’inci seçilen proje, Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Finans Bölümü öğrencisi Anıl Altın’ın, üniversiteye yeni giren öğrencilerin kolayca alışıp sosyalleşmesini ve diğer üniversitelerdeki sosyal etkinliklerden de haberdar olmasını sağlayan Campuswings isimli mobil uygulaması oldu.
3’üncü ödül ise Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü öğrencisi Kubilay Yiğit’in, sosyal medya kanallarını kullanarak markalara yaratıcı kültür ve sanat servisleri sunan dijital plak şirketi Blue Soho Recordings’e layık görüldü.
Haliç Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi’nde İşletme ve Uluslararası İlişkiler bölümlerinde öğrenci olan Anıl Yılmaz’ın, marka vaatlerinin müşterilerce deneyimlenmesi için gerekli teknolojik fikirler ve entegre pazarlama çözümleri sunan projesi Creaore Creative & Innovative, 4’üncü seçildi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğrencisi Batuhan Karakuş, aynı sınıftaki öğrencilerin ders notlarını online kanallarda daha rahat paylaşabilmelerini ve kolayca iletişim kurabilmelerini sağlayan StuBridge.com projesi ile 5’incilik ödülünün sahibi oldu.
3’üncü ödüle layık görülen Kubilay Yiğit’in Blue Soho Recordings isimli şirketi aynı zamanda Vodafone Özel Ödülü’nün de sahibi olurken; sponsorlardan Markado.com’un özel ödülü Eril Gün Ezerel’in üniversitelianlatsin.com projesine gitti.
Birinci, Washington DC’de 150 Bin Dolar Değerinde Ödül İçin Yarışacak
Yarışmada ilk 5’e giren ve özel ödüle layık görülen öğrenciler; melek yatırımcı bulma olanağı, TİM İnovasyon Haftası’nda ücretsiz stand açma hakkı, Endeavor Türkiye mentorlarından özleştirilmiş iş geliştirme ve mentorluk toplantılarına katılma hakkı, şirketlerine yönelik tamamlayıcı iletişim desteği, tablet bilgisayar, tatil ve akşam yemeği gibi farklı birçok ödülün sahibi de oldular.
Birinci gelen öğrenci Özgen Toru ise, 2015’in Nisan ayında Washington DC’de gerçekleşecek global finallere katılma şansı yakaladı. Toru, global finallerde 25 ülkeden gelen rakipleriyle yarışacak. Finallerde öğrencileri 150 bin dolar değerinde ödül bekliyor olacak.
“Gençlerin Girişimciliği Kariyer Rotası Olarak Seçmesini Amaçlıyoruz”
EO Türkiye Başkanı Can Bayraktar yaptığı açılış konuşmasında: “Bu yarışma ile öğrenci girişimcileri global rakipleri ile bir araya getiriyor, onlara erken evrede kendini geliştirme, medyada yer alma ve para ödülü kazanma imkanı sunuyoruz. EO, Türkiye ve küresel dünyadaki girişimcilik iklimine yönelik bu yarışma ile özellikle gençlerin girişimciliği bir kariyer rotası olarak seçmesini amaçlıyor.” dedi.
İş Dünyasının Önde Gelen İsimleri Jürideydi
GSEA’nın Türkiye jürisinde TEB Girişimcilik Bankacılığı Müdürü İbrahim Coşkuner, Citroën Türkiye Genel Müdürü Yardımcısı Koray Tulgar, Big Chefs CEO’su Gamze Cizreli, gazeteci yazar Abbas Güçlü, Vodafone Türkiye Bireysel İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, EO Türkiye Başkanı Ayşe Can Bayraktar, GSEA Yarışma Komitesi Başkanı Ercan Korkut, dream Design factory Kurucu Ortağı Arhan Kayar, TİM Genel Koordinatörü Okan İnce ve Great Ajans Kurucusu ve Başkanı Mehmet Onur Güzel yer aldı.
İletişim, Bilişim Teknolojileri ve E-ticaret Girişimlerinden Destek
Vodafone, Citroën ve TİM’in ana sponsorluğunu üstlendiği yarışmaya farklı sektörlerden birçok firma daha destek oldu. Başarılı birer girişimcilik hikayesine sahip olan bu firmalar a kampüs, b2btender, Bilin Lojistik, dDf, sefamerve.com, telekurye, Contactplus İletişim Hizmetleri, great reklam ajansı, Markado.com, Rotal Digital, Palmiye Turizm, Sence Bence ve TEB Girişim Bankacılığı idi.
“Dijital Girişimcilik Projelerinin Hayata Geçirilmesine Destek Oluyoruz”
Vodafone Türkiye Bireysel İş Birimi İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk konuşmasında şunları dile getirdi:
“Vodafone Türkiye olarak, daha iyi bir gelecek için ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik etmeyi hedefliyoruz. Dijital dönüşümü gerçekleştirmek, yalnızca birey ve kurumlara mobil genişbant erişimi sağlamakla bitmiyor. İnsanların hayatlarında değer yaratabilecek altyapılara yatırım yapmak ve bu yatırımları inovasyonla desteklemek gerekiyor. İnovasyon ortamının sağlanması ise ancak girişimcilerin, özellikle de genç girişimcilerin desteklenmesiyle mümkün olabiliyor. Vodafone Türkiye olarak gençlerimizin dijital fikirlerini öğrenmek ve dijital dönüşüm vizyonumuzla entegre etmek istiyoruz.
Vodafone FikirÇarkı Girişimcilik Programı ile uzun vadede Türkiye’de girişimciliğin desteklenmesine liderlik etmeyi ve özellikle dijital girişimcilik alanında farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Müşterilerimizin hayatına dokunan ve dijital dönüşüme katkı sağlayacak dijital girişimcilik projelerinin hayata geçirilmesine destek olacağımız bu programın, genç girişimcilerimize uluslararası platformlarda da söz sahibi olma imkânı vereceğini düşünüyoruz. Bu vesileyle, girişimcilik vizyonumuzla doğrudan örtüşen Global Student Entrepreneur Awards organizasyonuna ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyor, ödül alan genç girişimcilerimizi kutluyoruz.”
“Yetenekli Gençlerimizin Odaklandığı Sektör ve İşleri Desteklemeliyiz”
Citroën Türkiye Genel Müdürü Yardımcısı Koray Tulgar: “Türkiye’nin kalkınması için çok daha fazla yeni girişimciye ve inovasyona ihtiyaç var. Türkiye’deki toplam patent sayısının, ABD’de bir haftada yapılmakta olduğu söyleniyor. Bu konuda özellikle gençlere destek olmalıyız. Drucker der ki; ‘Kendimizi geleceğe bugünden adamazsak, oraya ulaşabilir miyiz?’ Dolayısı ile GSEA yarışmasının Türkiye ayağı çok önemli bir görevi birinci sınıf bir organizasyonla yerine getirmekte. Türkiye olarak da gözlerimiz bu gençlerin üzerinde olmalıdır. Bir sektörün düşüşe geçtiğini gösteren ilk işaret sektörün yetenekli insanların gözünde çekiciliğini yitirmesidir. Yetenekli gençlerimiz hangi sektör ve işlere odaklanıyorlarsa biz de ülke olarak oraya doğru olan tüm yatırım ve girişimleri desteklemeliyiz. Biz bu yarışmada bilgiden ziyade icraatı, geleceğin teminatı olarak görüyoruz ve onu destekliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Yarışmaya Katılan Arkadaşlarımızı Takip Edeceğiz”
Türkiye İhracatçılar Meclisi İletişim ve Organizasyon Koordinatörü Okan İnce ise: “Girişimciliği desteklemek TİM'in 2023 hedeflerine ulaşma yolunda önemli araçlarından biri. Türkiye'nin tasarım, Ar-Ge, inovasyon ve markalaşma konusunda alacağı mesafeler katma değerli üretim modeline geçişimizi sağlayacak. Bunun için de yeni fikirlere, genç dinamik girişimcilere ihtiyacımız var. TİM olarak bizim ihracata dönük girişimler için bazı projelerimiz halen devam ediyor. Bu tür yarışmalara desteklerimiz devam edecek ve yarışmalara katılan girişimci arkadaşlarımızı yakından takip edeceğiz.” dedi
Törende, Yemeksepeti Kurucu Ortağı Melih Ödemiş ve Sefamerve.com Kurucu Ortağı Metin Okur da kendi girişimcilik hikayelerini anlattıkları birer konuşma yaptılar.
Kendi İşini Kurmuş Lise ve Üniversite Öğrencilerine Yönelik En Önemli Yarışma
1998’den beri organize edilen GSEA, öğrenim süresi içinde kendi işini kurmuş öğrencilere yönelik en kapsamlı uluslararası yarışma olma özelliğini taşıyor. Yarışmaya lise, üniversite ve lisansüstü seviyesinde öğrenim gören kişiler katılabiliyor. Öğrencilik yaşamı süresince, inovatif, karlı, sosyal sorumluluk sahibi ve etik standartlara uygun şirketler kurarak onları işleten kişileri küresel anlamda görünür kılmak ve böylece daha çok öğrencinin girişimciliği bir kariyer rotası olarak benimsemesini sağlamak amacıyla düzenleniyor.
Global Student Entrepreneur Award (GSEA) Türkiye hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.gseaturkey.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberimizi başta genç girişimci okurlarımız olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.