Eskişehir'de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyeleri KOSGEB kredisiyle kurdukları "Robotes Robotik Çözümler" adlı firmada, "yerli robot" geliştiriyorlar. Detaylar haberimizde...
Eskişehir'de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğretim üyeleri, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) kredisiyle kurdukları "Robotes Robotik Çözümler" adlı firmada, "yerli robot" geliştiriyorlar.
ESOGÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve firma kurucu ortağı Prof. Dr. Osman Parlaktuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitenin Anadolu Teknoloji Araştırma (ATAP) çatısı altında, KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile 2012 yılında faaliyetlerine başladıklarını ifade etti.
Android mekatronik robotlar üzerine Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürüttüklerini anlatan Parlaktuna, şunları söyledi: "Aldığımız 320 bin liralık kuruluş ve AR-GE kredisi desteğiyle ilk olarak '5 eksenli çapak alma' robotunu geliştirdik. Bu robotla hedefimiz, döküm parçalarında oluşan çapakları otomatik olarak alacak bir sistem geliştirmektir. Bu amaçla robotun tasarımı ve yazılımı firmamız, mekanik parçaların üretimi Eskişehirli firmalar tarafından yapılarak robot prototip olarak hayata geçirildi. Çalışmalarımız devam etmekte olup başarılı olduğu takdirde Türkiye'de döküm yapan firmalara parçalar üzerindeki çapakları alan bir robot imali gerçekleştirilecektir."
Geçen yıl Eylül ayında projenin Ar-Ge kısmının tamamlandığını dile getiren Parlaktuna: "Kurulun projeyi kabul etmesinden sonra KOSGEB'in ikinci destek safhası olan ticarileşme desteğine başvurmak istiyoruz. Endüstriyel robotların yanı sıra çalışmakta olduğumuz diğer projelerimiz de devam ediyor. Örneğin animatronik insansı robotlar konusunda da çalışmalarımız var ve kısa sürede sonuçlandıracağız." şeklinde konuştu.
"İthalat Azalacak"
Türkiye'de endüstriyel robotların yurtdışından ithal edildiğine dikkati çeken Parlaktuna: "Ülkemizde yapılan robotların kullanılmaya başlamasıyla hem ithalat azalacak hem de bilgi Türkiye'de olduğu için fabrikalar kişilere daha kolay ulaşılabilecek. Böylece ülkemizde bilgi birikimimiz artmış olacaktır. Ayrıca Türkiye'de bu türden bir teknolojinin, kişilerin kendilerinin geliştirdiği programın, tasarımın kullanılması buradaki iş gücünün daha nitelikli olmasını sağlayacaktır. Günümüz robotik, yapay zeka ve bilgi çağında Türkiye de bu konuda, ileri adımlar atmış olacaktır. ESOGÜ'de yapılan çalışmalar bu konuda atılan önemli bir adımdır." şeklinde konuştu.
Hürriyet kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.