TÜRSAB 2015 Kış Turizmi Raporunu Yayınladı!

Turizm sektörünü 12 aya yaymak için son yıllarda kış turizmine de ağırlık vermeye başlayan Türkiye, TÜRSAB raporuna göre; 2014 yılının kış sezonunda 4.8 milyonu aşkın ziyaretçi ağırladı. Detaylar haberimizde...

Deniz, kum, güneş denildiğinde ilk akla gelen ülkeler arasına yerleşen Türkiye, turizm sektörünü 12 aya yaymak için son yıllarda kış turizmine de ağırlık vermeye başladı. 10 yıl önce Aralık-Ocak-Şubat aylarında 2.7 milyon ziyaretçi ağırlanırken, bu sayı 2014 itibarıyla 4.8 milyon kişiyi aştı.Kış turizminde Avusturya, İsviçre ve Fransa gibi zorlu rakipleri olan Türkiye, kış sezonunun vazgeçilmezi olan kayak tesislerinde de ilerleme kaydediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kayıtlı kayak merkezlerinin sayısı 28 iken buna Turizm Bakanlığı belgesi olmayan ancak farklı idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen alanlar da eklenince bu sayı 51’e yükseliyor.

2026’da yapılacak Kış Olimpiyatları’na talip olan Türkiye’de yatırım ve tesis anlamında daha gidilecek çok yol var fakat son yıllarda tesis sayısının ve kalitesinin artması ve artan talep bu hedefe ulaşmanın, devletin de desteği ile çok zor olmayacağını gösteriyor. Nitekim 2015 kış sezonu için Türkiye’ye olan ilgi ve fiyatlar da potansiyeli açıklamaya yetiyor.  

Bu Dönem Hedef 5 Milyonu Aşmak

Kış Turizmi Raporu” hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Deniz, kum, güneş turizminde dünyanın önde gelen turizm ülkelerinden birisi olarak yerini sağlamlaştıran Türkiye, son yıllarda alternatif tatil seçenekleriyle de öne çıktı. Üzerinden kar eksik olmayan yüksek dağları ve kayak merkezleriyle kış turizmi, sağlık ve termal tesis yatırımlarıyla desteklenince Türkiye’nin turizm vitrinine çıkardığı önemli bir ürün oldu” dedi.

Ulusoy, kış döneminde ağırlanan turist sayısının geçen kış 4.8 milyon olduğunu belirtirken, bu rakamın bu kış döneminde 5 milyonun üzerine çıkmasını beklediklerini anlattı. TÜRSAB Başkanı Ulusoy; Uludağ, Palandöken, Kartepe ve Kartalkaya’da yeni tesislerle birlikte dünyada isimlerini duyurduklarını kaydederken, bölgelerde artan doluluk oranlarının da bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Ulusoy, “Kış turizmine çok uygun olan Türkiye’de turizmciler el ele verirse dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 83’ünü bünyesinde bulunduran Alpler’deki tesisler ile yarışırız” şeklinde konuştu.

Kış aylarında gelen ziyaretçilerin önemli bir kısmı kültür turizm kapsamında giriş yapsa da kış sporlarını da içeren kayak merkezlerine olan ilginin yoğun biçimde arttığı da bir gerçek. Sömestr tatilinde yerli turistlerin de kayak merkezlerine akın etmesiyle son yıllarda doluluk oranlarında fazlasıyla bir artış olduğu dikkat çekiyor.

Ziyaretçi Sayısı Yüzde 76 Arttı

Yıl
Gelen ziyaretçi*
2005
2.745.138
2006
2.994.954
2007 3.133.241
2008 3.522.611
2009 3.543.152
2010 3.829.152
2011 4.140.599
2012 4.273.122
2013 4.749.771
2014
4.836.735
2015* 5.000.000
*Aralık, ocak, şubat ayları toplam rakamıdır. Aralık ayı önceki yılın, ocak-şubat ayları ise adı geçen yılın rakamlarıdır.2015 rakamı beklentidir.

Yapay Kar Yağdırıyorlar

Son birkaç yıldır karın yağmaması nedeniyle sıkıntı yaşayan ve önemli ölçüde zarar eden Türkiye’deki dağ otelleri de artık yapay kar yağdırma yatırımına yöneldiler. Yapay kar yağdırma sistemi sayesinde kar garantisi veren oteller, eylül ayından başlayarak kış dönemine yönelik olarak erken rezervasyon almaya bile başladılar.

Rakipler Büyük ve İddialı

Kış turizminde büyümek ve potansiyelini kullanmak isteyen Türkiye’nin, dünyadaki rakipleri oldukça büyük ve zorlu. Son rakamlara bakıldığında kayak merkezi sayısında Japonya 547 ile dünya lideri. Onu 498 tesis ile Almanya, 481 tesis ile ABD izliyor. Türkiye’de bu rakam ise günübirlik kayak merkezlerinin de dahil edilmesi ile 51 düzeyinde. Türkiye, kış turizminde büyümek için adımlar atarken bir yandan da ileriye dönük yatırımlar da planlıyor. Bunlardan biri de 2026 Kış Olimpiyatları. Yapılan çalışmalarda Türkiye’de 48 ilde kayak yapılabileceği tespit edilmiş durumda ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılan bir çalışmaya göre Türkiye’de 1000 metreden yüksek 435 adet dağ bulunuyor. Yani, Türkiye’nin bütün bölgelerinde özellikle de Doğu Anadolu’da büyük bir kış turizmi potansiyeli mevcut.

Türkiye Kayak Merkezi Sayısında 18'inci Sırada

Sıra Ülke Kayak merkezi sayısı
1 Japonya 547
2 Almanya 498
3 ABD 481
4 Çin
350
5 İtalya 349
6 Fransa 325
7 Kanada 288
8 Avusturya 254
9 İsviçre 240
10 İsveç 228
18 Türkiye 51

Kış Turizmi Master Planı Hazırlanacak

Kış turizminde Türkiye’nin büyümesi ve rakiplerinin arasından sıyrılıp daha çok tercih edilen bir destinasyon haline gelmesi için bir master planı hazırlanacak. 2015 yılında açıklanması beklenen master planı ile birlikte, Türkiye’de hangi bölgelerin kış turizmi potansiyel taşıdığı belirlenecek ve bu bölgelerin hangilerinin öncelikli alan olduğu ortaya konacak. Ayrıca, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapılacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek.

Kış Turizminin Sağladığı Faydalar

Kış turizmi, mevsimsellik sorunun aşılmasında, dönemsel olarak atıl kalan kapasite ve iş gücünün ekonomiye kazandırılmasında büyük rol oynuyor.

  • Turizmin 12 aya yayılmasında en önemli rollerden birine sahip.
  • İstihdam açısından bölgesel talep yaratıyor.
  • Yaz aylarında çalışan ve kışın işsiz kalan vasıflı turizm personeline bir dönem daha iş yaratıyor.
  • Bölgeye yatırım ve bölge halkına gelir kazandırıyor.

Kış Turizmi Raporu’ndan Öne Çıkan Başlıklar

  • Türkiye, geçen kış Aralık, Ocak, Şubat aylarında toplam 4.8 milyon turist ağırladı, bu kış döneminde bu rakamın 5 milyonu aşması bekleniyor.
  • Türkiye’de Turizm Bakanlığı belgeli 28 kayak merkezi var. Bakanlık dışındaki idareler tarafından kayak merkezi olarak belirlenen ya da hedef gösterilen noktalar da eklenince toplam rakam 51’e yükseliyor.
  • Bakanlık belgeli kayak merkezlerinde yatak kapasitesi şu an 9 bin 549. Hedef ise bu rakamın 78 bin 645’e yükselmesi.
  • Türkiye, kayak merkezi sayısında dünyada 18’inci sırada yer alıyor. 
  • Kalite, popülerlik ve fiyat açısından Türkiye’deki kayak merkezleri neredeyse Alpler’i yakalamış durumda. Sömestr döneminde Uludağ’da 5 gecelik tatilin faturası ulaşım hariç 2 bin 500 liraya ulaşırken, bu fiyat, son yıllarda Türkler’in ucuz kayak keşfi olan Bulgaristan’ın Bansko kayak merkezinde bir tatilin neredeyse 3 katına denk geliyor. 
  • Türkiye’de kayak faturası dünya kayak turizminin en popüler destinasyonu Alpler’deki bazı tesisleri sollamış, bazı tesislere ise çok yaklaşmış durumda. Avusturya’daki Zell Am See’de 5 gecelik fatura 2 bin 473 TL , Fransa’daki Chamonix’de ise 2 bin 755 TL.
  • Dünyadaki kayak merkezlerinin yüzde 36 ile önemli bir kısmı, Alpler'de yer alıyor ve dünyada kayakçıların yüzde 45'i Alpler'i tercih ediyor.
  • Büyük kayak merkezi olarak tanımlanan ve yıllık ziyaretçi sayısı 1 milyon ve üzeri olan kayak merkezlerinin önemli bir kısmı bu iki ülkede bulunuyor. Fransa'da 14, Avusturya'da 14 olmak üzere toplam 28 kayak merkezi yılda 1 milyon ve üzerinde kayakçı ağırlıyor.

TÜRSAB kaynaklı haberimizi kış turizm sektöründe faal olan girişimci okurlarımız başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Hanife Merve Özcan Hakkında

İnönü Üniversitesi “Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi” Lisansı 2011 mezunu yazar, Anadolu Üniversitesi “Marka İletişimi” bölümüne devam etmektedir. Bir kurs merkezinde “Bilgisayar Kullanımı” dersleri veren, dijital ajanslarda profesyonel olarak yaptığı Sosyal Medya Uzmanlığı işine Freelance olarak devam eden Yazar; Aralık 2014 - Mayıs 2015 aralığında Girişim Haber'de editörlük ve sosyal medya uzmanlığı yapmıştır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor