Zara'nın Kurucusu Rosalia Mera'nın Başarı Hikayesi

İspanyol tekstil devi Zara’nın kurucusu, Inditex firmasının patronu Rosalia Mera, geçen ay 69 yaşında hayatını kaybetmişti. 5 milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin kadınları arasında yer alan Mera’nın, tüm girişimcilere örnek olabilecek bir başarı ve hayat hikayesi var. Detaylar haberimizde..

İspanyol tekstil devi Zara’nın kurucusu, Inditex firmasının patronu Rosalia Mera, geçen ay 69 yaşında hayatını kaybetmişti. 5 milyar euroluk servetiyle dünyanın en zengin kadınları arasında yer alan Mera’nın, tüm girişimcilere örnek olabilecek bir başarı ve hayat hikayesi var.

1944 yılında doğan Rosalia Mera, 11 yaşında okuldan atıldı ve kaderini değiştirecek mesleğe terzilik yaparak adımını attı. 20'li yaşlarında hazır giyim girişimcisi olacak birikime sahip oldu.

1966 yılında , 22 yaşında iken (şimdilerde dünyanın en zengin iş adamlarından birisi olan) Amancio Ortega ile evlendi ve bu evliliklerinden Sandra Ortega Mera, Marcos Ortega Mera adlarında iki çocukları oldu. Marcos zihinsel engelli doğdu.

Çift evlendikten bir süre sonra sonra birlikte hazır giyim işine girdiler. İlk ürünlerini evinin oturma odasında dikti.

1975'te 31 yaşındayken İspanya'nın La Coruna kentinde ilk dükkanını açtı. Dükkana, Zara adını verdiğinde belki de bu markanın dünya devi olacağını tahmin edemiyordu.

Zara mağazalar zincirleri şeklinde İspanya'da büyüyünce, Rosalia Mera ve eşi Ortega Amancio başka markalar üretmeye başladı.

1985 yılında hazır giyim perakendeciliğinde yenilikçi bir firma olarak anılacak Inditex'i kurdu. Inditex,

Rosalia Mera ve eşi Amancio Ortega, 1986 yılında ayrı yaşamaya başladı. Mera, odağını aile yaşamına ve hayır işlerine verdi. Aynı yıl, engellilerin iş bulmasını ve kendilerine güvenlerini artırmalarını sağlayan Paideia Galiza Foundation’u kurdu.

1991 yılında Massimo Dutti markasını satın aldı.

Rosalia Mera ve Amancio Ortega çifti, 1997 yılında resmi olarak boşandı. Ortega, Inditex’in büyük hissedarı ve yönetim kurulu üyesi olarak kalmaya devam etti. Rosalia Mera’nın hissesi yüzde 7 iken eski eşi Ortega ise Inditex’in yüzde 59.3 hissesine sahip ve dünyanın en büyük dördüncü zengini konumunda.

Zara markası 1988 yılında yurtdışına açıldı. İlk mağazasını Portekiz’de açtı. Ardından outlet mağazasını New York’ta açtı, 1990 yılında ise Paris’te. Inditex Avrupa'da ve dünyada yayılırken, 90'larda da Türkiye pazarına Zara markası ile girdi.

2001'de Rosalia Mera, kritik bir karar alarak şirketi halka açtı. Bu hamleyle 600 milyon dolar gelir elde ederek dünyada büyümeye başladı.

Rosalia Mera, Amiral gemisi Zara markasıyla "fast fashion" (hızlı moda) kavramının önemli temsilcisi oldu. Moda trendlerini belirleyen defilelerde sergilenen ürünleri defilelerden hemen sonra mağazalara getirdi.

Inditex, Zara, Zara Home, Massimo Dutti, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius, Uterqüe, Bershka da dahil olmak üzere, 8 marka ile 2012'de 21 milyon dolar ciro elde eden dünyanın en büyük hazır giyim perakende firmasından biri oldu.

2013 itibariyle Inditex’in toplamda 6.058 mağazası 120 bine yakın çalışanı bulunuyordu. Sadece Zara olarak dünya genelinde 1.763 mağaza vardı. 1997 yılında Türkiye’ye giriş yapan grubun ülkemizde 33′ü Zara olmak üzere 152 mağazası bulunmaktaydı.

Bu büyük başarıyla birlikte Rosalia Mera, 2013 yılında Forbes en zenginler listesinde 6.1 milyar dolar servetiyle yer aldı. Mera bu rakamla, dünyada bu zenginliği kendisi yaratmış, kendisine miras kalmamış en zengin kadın oldu.

Rosalia Mera, sosyal sorumluluk projeleriyle de anılıyordu. Kanser tedavisi için bir şirkete ortak olan Mera yeni doğmuş çocuklar için parmak izi sistemi gelişten bir şirkete de ortak oldu. Meşhur Bulgari Hotel'de de hisse sahibi olan Mera, İspanya'da genç caz şarkıcılarını keşfeden bir yarışmanın da kurucusu oldu.

Rosalia Mera, Zara'nın yönetiminde de yer alan kızı Sandra ile birlikte İspanya'nın Minorka adasında tatildeyken geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti.

Bayrağı kızı Sandra'ya bırakan Mera, bir röportajında da Zara'nın kurucusu olarak, eski kocası Amancio Ortega'nın gölgesinde kaldığını söylemişti.

Başarı hikayesi haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor