Silikon Vadisine Giden Girişimciler Projelerini Tanıttılar

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2239- Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı” kapsamında 10 teknogirişimci 1 aylık program kapsamında ABD’deki Silikon Vadisi’ne gönderildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK desteğiyle Silikon Vadisi'ne giden 10 girişimciyi kabul etti. Girişimciler, düzenlenen toplantıda projelerini tanıttı. İşte Silikon Vadisine giden projeler..

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK desteğiyle Silikon Vadisi'ne giden 10 girişimciyi kabul etti. Girişimciler, düzenlenen toplantıda projelerini tanıttı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen “2239- Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı” kapsamında 10 teknogirişimci 1 aylık program kapsamında ABD’deki Silikon Vadisi’ne gönderildi. Bu yıl ilk defa uygulanan programa 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Enformasyon ve Elektromekanik/Elektrik alanlarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı’ndan yararlananlar katıldı. TÜBİTAK’ın kişi başı tüm masraflar için 21 bin dolar desteklediği girişimciler, bir aylık eğitim boyunca Silikon Vadisi’ndeki şirketlerle görüşme imkanı buldular. Ayrıca diğer ülkelerden gelen girişimcilerle ve yatırımcı şirketlerle bir araya geldiler. Programın en önemli amacı kapsamında girişimciler, fikir ve projelerini Silikon Vadisi’ndeki uluslararası şirketlere sunma fırsatı elde ettiler.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Silikon Vadisi programına katılan girişimcileri kabul etti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın da katıldığı toplantıda girişimcilerle bir araya gelen Bakan Ergün, teknoloji alanındaki girişimciliği teşvik etmek ve desteklemek amacıyla 2009 yılında başlatılan teknogirişim sermayesi desteği programının büyük ilgi gördüğünü belirtti. Her yıl 100 kişiyle başlatılan bu programı 500 kişiye çıkarttıklarını anlatan Ergün, "Bu arkadaşlar arasından bazılarını da her yıl ABD Silikon Vadisi'ne göndererek tecrübelerinin daha da artmasını, uluslararası alana açılacak boyutta işler yapmalarının önünü açmak istedik" diye konuştu.

Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 trilyon dolarlık üretim hedefini yakalaması için katma değeri yüksek ürünlere odaklanılması gerektiğini ifade eden Bakan Ergün, bu nedenle teknogirişimlerin son derece önemli olduğunu kaydetti.

2009 yılından bugüne kadar 740 kişinin teknogirişim sermayesi desteğinden yararlandığını ifade eden Ergün, "100 kişiyle başladığımız bu yolculuğu önce 300'e çıkarttık. Şimdi de 500'e çıkarttık hedefimizi. TÜBİTAK ile benzer bir programı daha detaylı ele alarak kademeli bir destek programı oluşturduk. 100 bin liralık teknogirişim sermayesi desteğinden sonra ikinci faza geçen arkadaşlarımız 550 bin liralık ilave destekle buluşuyorlar" dedi.

"Bu Yıl 407 Kişi Destekten Yararlandı"

Bu yıl bin 539 yeni projenin geldiğini bildiren Ergün, bunlardan 307'sinin desteklenmeye değer bulunduğunu, TÜBİTAK'ın desteğinden de 100 kişinin yararlandığını söyledi. Bu kişiler arasından ulusal ve uluslararası düzeyde girişimcilerin çıkacağını anlatan Ergün, önemli olanın bu iklimin oluşturulması olduğu bildirdi. Steve Jobs, Bill Gates gibi kişilerin çıkmasının sadece kişilerden kaynaklanmadığını ifade eden Ergün, şunları kaydetti: “Yani kişiler çok zeki olduğu için değil, ortam.... O ortamın daha önce oluşturulmuş olması onlara, o çocuklara bu fırsatı sunuyor. Biz de bu ortamları daha önce oluştursaydık bizden de daha fazla insan çıkardı. Şimdi geç de kalmış olsak, bugün bunları hızlandırmamız bizim için önemli. İyi bir şey yapıyorsanız vakit asla geç değildir. Yaptığımız şey iyi bir şey onun için vaktin geç olduğun düşünmüyoruz. Bu yaptığımız şeyler gelecekte ülkemizin önünde çok önemli açılımlar meydana getirecek. Bizim onlara verdiğimiz maddi destekten çok daha önemli şeyler var. Bakanlığımızın bilgisini, tecrübesini arkadaşlarımıza aktarmak, kendilerine yol arkadaşlığı etmek, süreç içindeki karşılaştıkları zorlukları gidermede yardımcı olmak paradan daha önemli"

"Her Yıl 10 Girişimciyi Silikon Vadisi’ne Göndereceğiz"

Silikon Vadisi'ne her yıl 10 kişiyi göndermeye devam edeceklerini ifade eden Ergün, fırsatlara onları buluşturacaklarını bildirdi. Gazetelerde ve televizyonlarda en önemli haberlerin kazalar olduğunu anlatan Ergün, girişimci, yenilikçi ve inovasyonların daha fazla ön plana çıkması gerektiğini, daha fazla insanın heyecan duyması gerektiğini, toplumu heyecanlandıran adımlar atılmasının önemini dile getirdi. "Marifet iltifata tabidir" diyen Ergün, herkesin takdir edilmek istediğini, bunun paradan daha önemli olduğunu söyledi. Ergün, "Bu güzel işleri yapan arkadaşlara daha çok iltifat etmeliyiz. Fazlasıyla hak ediyorlar" dedi.

Toplantıda Silikon Vadisi'ne giden girişimciler projelerini tanıttı.

Silikon Vadisi’ne Giden 10 Girişimci ve Projesi

İlk olarak projesini tanıtan Salih Kükrek, projesinin iş makinesi simülatörü olduğunu belirterek, "Aslında robotik ve simülasyon alanında çalışan bir firmayız. Amerika'ya gittiğimizde simülatör kısmının daha öne çıkacağını gördük ve ona göre faaliyet gösterdik" dedi.

Amerikan ordusuna çeşitli teknoloji tedariği yapan bazı firmalarla anlaşma imzaladıklarını ifade eden Kükrek, iş makinesi simülatörlerinin hem Türkiye'ye hem dünyaya yönelik bir proje olduğunu, iş makineleri operatörlerini yetiştirmekte kullanıldığını bildirdi. 2023 hedefleri kapsamında yapılacak yatırımlar için ihtiyaç duyulan yıllık 10 bin iş makinesi için operatör eğitecek teknoloji geliştirdiklerini belirten Kükrek, "Bu teknoloji şu anda Türkiye'nin hizmetine sunulabilecek durumdayız" dedi.

Simülasyon Ortak Yatırım Aracı Projesini geliştiren Hacer Yalım Keleş, teknik derinliği olan bir yazılım altyapısı geliştirdiklerini söyledi. "Bizim yaptığımız kütüphaneyle inci avcılarına dalış tüpü veriyoruz" diyen Keleş, dünya çapında yenilikçi bir ürün ortaya çıkarttıklarını kaydetti.

Her şeyi Gören Göz Projesini geliştiren Kubilay Kaan Aydın, teknogirişim sermaye desteğiyle kurulduktan sonra Amerika'da kardeş şirket kurduklarını ifade ederek, Bursa'da satış pazarlama ve üretim üzerine ikinci şirketi açacaklarını anlattı. Şu anda en önem verdikleri sektörün otomotiv sektörü olduğunu ifade eden Aydın, trafiğin büyük bir sorun olduğunu, geliştirdikleri projeyle bu sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

Sanal Koçluk Sistemi Proje yürütücüsü Serdar Alemdar, top peşinde koştuklarını belirterek, "Şu anda dünya çapında gerçek zamanlı olarak antrenörler ve sporseverlerin ilgi duydukları maç ve antrenman analizlerini gerçek zamanlı olarak sunan bir platform geliştirdik" dedi.

Sporun, çalışanlarının performansının ölçülmediği en büyük endüstri olduğunu ifade eden Alemdar, "Çok fazla data var aslında ama ölçülmüyor. İçgüdüsel yönetim mantığı var. Dünya çapında genel görülen bir sorun ve biz bu sorunu adreslemek adına, sporcuların performanslarını rakamlara dökmek için platform geliştirdik. Şu anda futbol üzerine çalışıyoruz. Milli takımlarımız, lig kulüplerimiz kullanmaya başladılar. Geçen hafta ABD-de üç futbol takımı ile de görüşmelerimizi başlattık" diye konuştu.

Silikon Vadisi'nde 22 yatırımcıyla görüştüklerini dile getiren Alemdar, 3'ünden teklif aldıklarını söyledi. Alemdar, "Projelerimizi Amerika'ya taşıyıp, Amerika'dan dünyaya açılmayı ve bir dünya kupasında, bir olimpiyatta bizim sistemimizle verilerin üretildiği bir noktaya gelmeyi hedefliyoruz" dedi.

Veli Burak Çelen, insansız hava araçlarıyla orman yangınlarını tespit eden bir proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, orman üzerinde dolaşan üzerlerinde görüntü sensörleri bulunan insansız hava araçlarının orman yangını bulup, bilgi veren bir sistem olduğunu söyledi. Çelen, bu cihazla yangının büyüyeceği yönün belirleneceğini ve müdahalenin nereden yapılacağının belirlendiğini anlattı.

"Mobilya alışverişinde vizi dönemi" projesini geliştiren Mert Küçük, geliştirdikleri cihazla, mobilyaların 3 boyutlu olarak tarandığını ve istenilen desenin ışıkla yansıtıldığını söyledi. 3 farklı markanın farklı mobilya mağazalarında ürünü son kullanıcıya test ettirdiklerini anlatan Küçük, Fransa'dan sipariş aldıklarını ifade etti.

Umut Gültepe, moda tasarımcıları ve moda yazarları için sistemde bulunabilirliklerini artıracak bir sosyal servis geliştirdiklerini belirterek, "Kendi tasarımlarını diğer insanlara satmaya çalışan veya moda cihazlarını yeni başlayanlara zıplamalarını sağlayacak bir platform" dedi.

Ahmet Hidayet Kiraz, projelerinin fabrika içi insansız taşıma araçları olduğunu ifade ederek, "Fabrikalarda işletme maliyetlerinin yüzde 75'lere varan oranlara indirgeyebiliyor. Belirli noktalar arasında çalışabiliyor. Sayılı adrese gidiyor. Silikon Vadisi programı bizim için de faydalı oldu. Daha önce ulusal çapta düşündüğümüz birkaç yüz binlik hedefler uluslararası çapta birkaç milyonluk hedeflere dönüştü" diye konuştu.

Ahmet Engin Bayrak, beyin dalgaları üzerinden kişilerin duygusal durumlarını analiz ettiklerini belirterek, beyin dalgaları üzerinden bilinç altına bir kapı açıp bunu özellikle siyasi, sosyal pazarlama ve en önemlisi reklam araştırmalarında kullanılabilecek bir yazılım sunduklarını söyledi.

TÜBİTAK kaynaklı alıntı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor