2012 Küresel Girişimcilik Raporu Yayınlandı!

Kar amacı gütmeyen bir akademik araştırma konsorsiyumu olan ( Global Entrepreneurship Monitor ) GEM’in amacı ülkelerde girişimcilik faaliyetinin düzeyini belirlemek, girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü belirlemek, ülkeler arasındaki farklılığa neden olan faktörleri tayin etmek ve girişimciliği geliştirmeye yönelik politikalar önermek üzere girişimcilik faaliyeti ile ilgili nitelikli araştırma verileri oluşturuyor ve bu verileri geniş kitlelere sunuyor. Detaylar haberimizde..

Kar amacı gütmeyen bir akademik araştırma konsorsiyumu olan ( Global Entrepreneurship Monitor ) GEM’in amacı ülkelerde girişimcilik faaliyetinin düzeyini belirlemek, girişimciliğin ekonomik gelişmedeki rolünü belirlemek, ülkeler arasındaki farklılığa neden olan faktörleri tayin etmek ve girişimciliği geliştirmeye yönelik politikalar önermek üzere girişimcilik faaliyeti ile ilgili nitelikli araştırma verileri oluşturuyor ve bu verileri geniş kitlelere sunuyor.

GEM, hazırladığı 2012 Küresel Girişimcilik Raporu'nu yayınlandı. Raporda ülkemize dair olumlu artışlar ve güzel sinyaller var.

İşte GEM 2012 Raporundaki Türkiye izleri;

  •  2012 yılında 69 ülkeden 198.000 kişi ile yapılan anket sonucu oluşturulan Küresel Girişimcilik Raporu’na (GEM) göre, Avrupa’da krizin etkisinin en fazla hissedildiği 2012 yılında Türkiye'nin girişimcilik notu %11.9’dan %12.22’ye yükselmiş. Bu yükseliş  girişimcilik tablosunun daha dengeli bir hal kazandığını, eğitim seviyesi yüksek kesimlerde de girişimciliğin arttığını göstermekte.
  • GEM 2012 Raporuna göre  ülkemizdeki potansiyel girişimci oranı da; 2006 yılında 2.2 iken, 2012 yılında 7.0’a çıkmış. Yine, 2006 yılında 4.0 olan yeni girişimci oranı 6.0’a çıkmıştır. Türkiye’deki Büyüme Odaklı Girişimci oranı da, verimlilik odaklı ekonomilere sahip ülkeler arasında yüksek sıralarda yer almıştır. Türkiye, erken girişimcilik indeksi açısından araştırmaya katılan 30 ekonomi arasında 17. sırada yer almakta.
  • 2012’de ülkemizde ihtiyaç odaklı girişimcilik oranı %31 iken fırsat odaklı girişimcilik %55’e yükselmiş.GEM 2012 Raporuna göre ülkemizde fırsat değerlendirme oranı 2011’de 32.4 iken 2012’de 40’a yükseldi. Diğer taraftan nüfusun fırsatları değerlendiren kısmının başarısızlık korkusu puanı 2011’de 22.5 iken 2012’de 30’a çıkmıştır.
  • Türkiye'de girişimcilik ve girişimciliğe medyanın ve halkın bakış açısı ve ilgisi hem geçen senelere göre hem de diğer ülkelere oranla bu sene oldukça yükseldi.
  • GEM 2012 raporuna göre, kuruluş aşamasında olan girişimcilerin, 18-64 yaş arasındaki yetişkin nüfusa olan oranı, Türkiye‘de 2006 yılında % 2.2 iken, 2012 yılında bu oran %7.25’e çıktı. Yani, 2012 yılında daha fazla kişi, son bir senedir, yapmayı düşündüğü bir iş için para biriktirmeye başlamak,  yer aramak, ekip oluşturmak, iş planı üzerinde çalışmak gibi hazırlıklar yapmış. Bu artışla Türkiye, ekonomilerin ortalaması olan %7.82’ye yaklaşmış
  • 3.5 seneden fazla süreden beri girişimcilik faaliyetinde bulunmuş kişilerin, yetişkin nüfus içindeki oranını gösteren bir indeks olan Kurumsallaşmış girişimcilik indeksi, Türkiye’de 2011’de % 7.96 iken, 2012’de % 9’a çıkmış.

  • GEM 2012 Raporuna göre, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden olan Çin, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerde 2012 yılında erken girişimcilik faaliyetlerinde ise azalmalar olmuş.GEM 2012 raporuna göre, uluslararası karşılaştırma yapıldığında, Brezilya hariç, diğer BRIC ülkelerinde kuruluş aşamasındaki girişimcilik faaliyetlerinde düşüş olmuş. Çin’de 2011 yılında %11 olan bu oran, %5.45’e düşmüş.

Raporun tamamını görüntülemek için Endeavor'ın raporlar sayfasını veya GEM'in rapor sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

GEM hakkında çok daha fazla detay için www.gemconsortium.org adresini ziyaret edebilir, sizin için derlediğimiz aşağıdaki raporları detaylıca inceleyebilirsiniz;

Daha fazla girişimcilik; daha fazla başarılı proje demek, daha fazla başarılı proje daha güçlü yerli sermaye demek. Endevor kaynaklı bu derleme haberimizi başta raporlarla ilgili okurlarımızın, güzel gelişmeleri de tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

YTÜ Matematik Mühendisliği mezunu, 2005 yılında yazılım mühendisi olarak bilişim sektöründe çalışma başladı. Şimdilerde data, martech ve ai odaklı projelerde Teknik  Proje Yöneticisi olarak çalışıyor. 2006-2010 yıllarında girişim analizlerini kişisel blogunda paylaştı, Eylül 2010'da yeni medya girişimi Girişim Haber'i kurdu. Yayın Yönetmenliğine ek olarak yazılarıyla da bu platformda yer alıyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor