"Akıllı Yaşam Konseptleri" Temalı CeBIT Bilişim Fuarı Başladı!

29 Kasım 2012 Perşembe günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılan CeBIT Bilişim Eurasia, açılış töreninde sektörün üst düzey temsilcilerini buluşturdu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmasına ''Bilişim işletmeleri ya akıllarını başlarına alırlar ve imkanları adil bir şekilde paylaşırlar ya da yavaş yavaş sahneden çekilmeye razı olurlar'' diyerek başladı. Detaylar haberimizde..

29 Kasım 2012 Perşembe günü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından açılan CeBIT Bilişim Eurasia, açılış töreninde sektörün üst düzey temsilcilerini buluşturdu.

Deutsche Messe adına AG Küresel Fuarlar Kıdemli Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz açılış konuşmasıyla başlayan törende, sırasıyla; Akıllı Kentler Platformu Başkanı Şekip Karakaya, Türk Telekom A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Kutlu, Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hamza Ersan Saner konuşmaları yer aldı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın konuşması sonrası,  fuarın açılış seremonisi yapıldı. Bakan ve beraberindeki heyet fuar turu yaparak, katılımcılardan bilgi aldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme  Bakanı Binali Yıldırım, açılışta yaptığı konuşmasına ''Bilişim işletmeleri ya akıllarını başlarına alırlar ve imkanları adil bir şekilde paylaşırlar ya da yavaş yavaş sahneden çekilmeye razı olurlar'' diyerek başladı.

''Sosyal paylaşım sitelerinde Avrupa'nın ikinci, dünyanın beşinci ülkesi konumuna geldik''

"İnternet kullanımında da Türkiye'de büyük bir atılım gerçekleşti. Bugün yayınlanan 3. çeyrek sonuçlarına göre Türkiye artık mobil internet toplam kapsamanın yüzde 60'ına erişmiş durumdadır." dedi. Yıldırım,   konuşmasını, bugün CNR'da bir bilişim şenliği yaşandığını ve fuarın Türkiye'nin son 10 yılda bilişim alanında yol aldığı mesafeyi bir ölçüde yansıttığını söyle. İnsanların kendi elleriyle şehirleri yaşanmaz, yolları ve altyapıyı içinden çıkılmaz hale getirdiğini ifade eden Yıldırım, ''Şimdi artık nüfusun yüzde 77'si şehirlere döndükten sonra yavaş yavaş kafamız dank etmeye başladı. Allah'tan bilişim imdadımıza yetişti. Bilişim bizim işimizi trafikte, şehircilikte, yerelde ve genelde vatandaşlara erişimde, hizmet vermede kolaylaştırıyor'' diye konuştu.  Bilişimin artık günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olduğuna ve adeta yaşam destek ünitesi haline geldiğine işaret eden Yıldırım, ''Bilişim bugün ailenin ayrılmaz bir parçası. Cep telefonudur, internettir, bunlar olmadan hiçbir şey yapmamız mümkün değil'' dedi. Alışkanlıklarla beraber her şeyin de değiştiğini dile getiren Yıldırım, ''Değişimin aslında yaşı da yok. Her gün 13 milyondan fazla vatandaş e-devlet kapısından içeri giriyor. E-devlete girip iş yapan vatandaşlarımızın 500 binden fazlası 65 yaşın üzerinde'' bilgisini verdi. Bu değişimin gençlerle başladığını, ancak bütün nesilleri kapsar hale geldiğini belirten Yazıcı, ''Eğer rahat yaşayacaksanız, zamanı etkin kullanacaksanız, işinizde ileri gidecekseniz, verim artıracaksanız, kaliteyi sağlayacaksanız mutlaka bilişimin, teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullanacaksınız. Başka çaresi yok'' diye konuştu.

''Eskiden, 'Yalan dünya' der geçerdik, ama şimdi 'sanal dünya' diyoruz ve geçemiyoruz''

Sanal dünyanın iş, günlük hayat ve geleceğin en önemli belirleyicisi haline geldiğini vurgulayan Yıldırım, ''Eskiden 'yalan dünya' der geçerdik, ama şimdi sanal dünya diyoruz ve geçemiyoruz. Sanal dünya ile yaşamak mecburiyetindeyiz'' dedi. Teknolojiyi sunumunda bölgesel farklılıkların ortadan kaldırması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, ''Türkiye'nin doğusu ile batısının bilişim erişiminde aynı seviyeye gelmesi elbette önemli. Hakkari'de yaşayan vatandaşımızla İstanbul'da yaşayan vatandaşımızın aynı hizmete aynı süratle, aynı kalitede erişmesi önemli'' değerlendirmesini yaptı. Bilişimin küresel bir alan olduğunu vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti: ''Bilişimin gelişmesi, küresel barışın ve kardeşliğin gelişmesine de katkı sağlıyor. Savaşların, sorunların daha kolay aşılmasını temin ediyor. Bilişim sayesindedir ki bugün dünyanın neresinde olursa olsun her türlü olay anında ifşa oluyor. Onun için yöneticiler daha dikkatli olmak durumunda. Kararlarını verirken, eylemlerini yaparken 7 milyar dünyanın en az 6 milyarının onları izlediğini, yaptıkları hakkında fikir sahibi olduğunu bilmek zorunda. Ben yaptım oldu anlayışı bilişimle sona ermiştir. Katılımcılık esastır.''

''Sosyal paylaşım sitelerinde Avrupa'nın 2. dünyanın 5. ülkesiyiz''

Bilişimin sunduğu imkanların başka bir alanda bulanamayacağını ifade eden Yıldırım, ''Bir anda bir fikir ve projeyi milyonlar ya onaylar ya da reddeder. Bu altyapıyı ancak bilişim sağlar. Bugün bunu Türkiye başarılı bir şekilde kullanıyor. Sosyal paylaşım sitelerinde Avrupa'nın ikinci, dünyanın beşinci ülkesi konumuna geldik. İnternet kullanımında da Türkiye büyük bir atılım gerçekleşti. Bugün yayınlanan 3. çeyrek sonuçlarına göre Türkiye artık mobil internete toplam kapsamanın yüzde 60'ına erişmiş durumdadır'' diye konuştu.

Yakın vadede bilişimle ilgili işletmecilerin karşılaşacağı sorunlara da değinen Yıldırım, ''Bundan sonra Türkçe değil, başka bir dille anlatmaktan başka çare kalmadı. Ya akıllarını başlarına alırlar ve bu imkanları adil bir şekilde paylaşırlar ya da yavaş yavaş sahneden çekilmeye razı olurlar. Ne kadar büyük ve geçmişi uzun bir şirket olursanız olun, sonradan gelenler sizi fersah fersah geçer. Çünkü bilişim ışık hızıyla gidiyor. Hız, bilişimde bereket, karayolunda felakettir'' ifadelerini de kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun; Adada uzun bir süredir devam eden müzakere süreci, kalıcı bir çözüme ulaşılması amacıyla sürece bizzat liderlik eden Cumhurbaşkanı Sayın Eroglu’nun da ısrarlı arayışlarına ve gayretine rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, irade eksikliği ve uzlaşmaz tutumu nedeniyle tıkanmış durumdadır. Ancak bu esnada, her ne kadar Kıbrıs Türklerinin dünya ile resmi ilişkileri dondurulmuş olsa da, hayat donmuş değildir ve bizim için de devam etmektedir. Bu nedenle Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ile müştereken belirlediğimiz vizyonumuz, KKTC'nin ekonomik açıdan sağlam temeller üzerinde, üretken, müreffeh, kuvvetli bir şekilde ve emin adımlarla geleceğe yürümesi için çalışmaktayız. Tüm dünya ekonomilerini farklı şekillerde etkileyen küresel ekonomik sorunlar, KKTC’ye de tesir etmiştir. Ancak 2009 yılı ile başlayan ve mali alanda önemli düzenlemeler içeren ve Anavatan Türkiye tarafından mali destekle büyük bir güçle desteklenen ekonomik programlarımız sayesinde, krizin etkilerinin derinleşmesi önlenmiştir. KKTC'nin 2007-2009 döneminde yaşadığı kayıplar;  dünya ekonomilerinin yavaşlıyor olmasına rağmen telafi edilmektedir. İhracatlarımız, 5 yıl öncesine mukayese ile tam iki katına çıkmıştır. Ülkemize uğrayan turist sayısı 1974'ten beridir ilk kez 1 milyonu aşmıştır.. Son üç yılda KKTC yükseköğrenim sektörü uluslararası kuruluşlardan sağladığı çeşitli akreditasyonlar, artan öğrenci sayısı, giderek güçlenen akademik yapısı ile bölgede bir marka haline gelme yolunda ilerlemektedir. KKTC, kara ve denizlerinde de petrol ve gaz arayan bir devlet haline gelemiştir. Adamızın kronikleşmiş su sorununa da çözüm bulmak amacıyla geliştirilen "Türkiye’den KKTC’ye boru hattı ile su nakli" projesi kapsamında Türkiye ve KKTC’de baraj inşaatları devam etmekle birlikte, boru hattının da döşenmesine başlanılmıştır.  Bu büyük proje, menfaatten uzak temeller üzerinde kurulmuş olan Anavatan Türkiye ile KKTC'nin birlikteliğinin boyutlarının da en somut göstergesidir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer;

"Bir süre sonra; “Ne rekabet edilecek rakip, ne de düzenleme yapılacak işletme ”kalır. Bugün Hepimiz; sektörü daha da geliştirebilmek için kısır çekişmeleri bırakarak Sayın Bakanın koymuş olduğu “Vizyon” doğrultusunda hareket etmeliyiz. Özellikle yeni nesil sistemler ile ilgili yurt içindeki rakiplere ve ülkeye zarar verici subjektif yaklaşımlardan kaçınmalıyız. Bundan sonraki Alt Yapılarda “3P-Public, Private, Partnership” modelini denemeliyiz. Özellikle 4G’de “Münferit Alt Yapıların” birçok işletmemize ve Türkiye’ye çok büyük zararlar vermesini kaçınılmaz görüyorum. Kazaen bu alt yapılar Münferit Yapılsa bile, “Gerek bunların işletme, gerekse  Frekans Kullanım bedelleri” bir süre sonra işletmeler tarafından karşılanamaz bir seviyeye ulaşacaktır.Bakın, bu sıkıntı bugün 3 G’de başladı. Bundan sonra da artarak devam edecek. Çünkü 3 G’de kanal sayısı arttıkça Frekans kullanım bedeli “üstsel” olarak artıyor. Çünkü 3 G’deki tesis yükümlülüğü bundan sonra çok daha maliyetli ve düşük karlı olacak. Bu nedenle; özellikle 3 G Lisans Sözleşmelerinin 6. Yıldan sonraki yükümlülüklerinde, işletmelerimizin mutlaka “Ortak Tesis ve Alt Yapı Paylaşımını” yapmaları gerekir. Hatta bana göre 6. Yılı bile beklemeden bugünden, bu modelleri uygulamaya çalışmaları gerekir. Bugün işletmelerimizin “Tepe Yönetimleri” ile “Yönetim Kurulları” farklı düşünüyorlar. Tepe Yönetimler “Daha fazla yatırım”, Yönetim Kurulları “Her yıl, bir önceki yıla göre daha fazla kar elde etmek ” istiyor. Alt yapı yatırımları yapılmadan işletmecilerimizin “Uzun dönem değil, Orta dönem” bile ayakta kalma ihtimali yoktur.
Sayın Bakanımız; “Sektörü geliştirmek, Pasta’yı büyütmek” için büyük çaba sarf ediyor. Bu konuda bizden düzenleme istiyor.

Ben; Sektörün sağlıklı büyümesinin, ancak tüm oyuncuların birlikte gelişimi ile olacağına inanıyorum. Bunun içinde her seviyedeki İşletmemizin, özellikle “Yurtdışı girişimlerde” işbirliği ve ortak yatırımlar yapmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, ICT’nin özellikle “IT kısmında” yani “Yazılım, içerik ve katma değerli hizmetlerde” ülke olarak büyük fırsatların olduğuna inanıyor." dedi

Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, "TV kanallarının yayınlarını Avrupa ve Orta Asyayı içeren çok geniş bir coğrafyaya ulaştıran şirketimiz, TV yayıncılığı ve dizi sektörünün gelişimine bu yönüyle de katkı sağlamaktadır. Türk televizyon yayıncılığı ve dizi sektörü bölgemizde lider konuma yükselmiştir. Fatih Projesine ve MEB müfredatına uyumlu eğitim portalimiz ‘AstroNot Akıllı Eğitim Portalı’nı işte bu amaçlarla hayata geçirdik ve Avrasya’nın en önemli teknolojik platformu olan Cebit Bilişim Eurasia da öğrenci, veli ve öğretmenlerimize tanıtacağız. Bilgi toplumuna dönüşmek için altyapılarımızın kapasitesini artırmak, çok önemli fakat bu altyapıların kendi ürettiğimiz içeriklerin trafiğini oluşturmak bir o kadar önemlidir. Başta eğitim olmak üzere, oyun eğlence çizgi film gibi dijital hayatımızın önemli alanlarında yerli ürünler geliştirmek, ülkemizin çekim merkezi özelliğine büyük bir güç katacaktır. Uzayda kurulan iletişim altyapısının yanında, karasal iletişim altyapısı olan kablotv ye de son yıllarda önemli yatırımlar yaptık. Bugün itibariyle ülkemizdeki diğer tüm internet hizmeti sağlayıcılarının toplamından daha fazla haneye yani, 3 milyonun üzerindeki eve  100 Mbps internet hizmeti sunabiliyoruz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ve bilgi toplumuna geçişe bu açıdan katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümünde ve 2023 yılı hedeflerine ulaşmada e-Devlet ne kadar önemli ise iletişim otobanlarının ülkemizin her yerine ulaşması da bir gerekliliktir.Türksat 4A ve 4B uydularımızın 2013 yılı sonundan itibaren işletmeye alarak, iletişim ve uydu yayıncılığı alanında ülkemizin uzaydaki kapasitesini yaklaşık 3 kat artıracak ve bu altyapıyı Afrika’nın tamamını içine alacak şekilde geliştireceğiz.Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Aralık 2008 tarihinde hizmete açmış olduğu e-Devlet kapısı üzerinden hızlı ve şeffaf hizmet anlayışıyla 500 e yakın e-Devlet hizmetini sunulmakta, bu hizmetlerden 13.7 milyon kayıtlı kullanıcı faydalanmaktadır. Türkiye’de bu güne dek elde ettiğimiz e-Devlet tecrübemizi ve bilgi birikimimizi KKTC’de hayata geçirmek amacıyla e-KKTC Projesini UHD Bakanlığımız adına yürütüyor olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün açılışını yapmakta olduğumuz CeBIT Bilişim Eurasia’da ele alınacak temel konular olan ‘bilgi Teknolojileri’ ‘İletişim ve yayıncılık’ aynı zamanda Türksat’ın temel görev alanlarını içermektedir. Ülkemizin uzaydaki en önemli varlıkları olan haberleşme uyduları aracılığıyla görüntü, ses ve data iletişimini sağlayan şirketimiz, aynı zamanda kablotv platformu üzerinden son kullanıcılara yönelik dijital tv yayın hizmeti ve yüksek hızda güvenli genişbant internet hizmeti sunmakta, karada, havada ve özellikle uzayda bayrağımızı gururla dalgalandırmaktadır." dedi.

Türk Telekom İnsan Kaynakları Destek ve Regülasyon Başkanı Şükrü KUTLU;

Hepimizin bildiği gibi bilişim teknolojileri tüm sektörler için anahtar konumundadır. Bilişim alanındaki gelişmeler, ülkelerin ekonomik refahına doğrudan etki yapmaktadır. Yabancı yatırımcıların,  bir ülkede yapacağı yatırımdan önce baktığı önemli göstergelerden biri de bilişim alanındaki gelişmişliğidir. Ülkemiz, bu anlamda oldukça şanslı. Artık köydeki 70 yaşındaki ninemiz bile, öncelikle elektrik, su değil, yüksek hızda internet istiyor. Biz Türk Telekom olarak bunun için çalışıyoruz. Türk Telekom Grubu son 6 yılda teknoloji ve altyapıya konsolide olarak 11 milyar TL’nin üzerinde yatırım yaptı. Bu yılın ilk 9 ayında gerçekleştirdiğimiz 1,7 milyar TL ile konsolide yatırım tutarımız yaklaşık 13 milyar TL’ye ulaştı. Ülkeyi demir ağlar gibi fiber ağlarla örmeye başladık. Türk Telekom fiber optik kablo şebekemiz 163 bin kilometreye ulaşırken, Sokağa kadar fiber erişimi sağlanan hane sayısı 3 milyon 500 bine, bina ve eve kadar fiber erişimi sağlanan hane sayısı 1,5 milyona ulaştı. 2012 yılı sonuna kadar bu sayının 3 milyon haneye ulaşmasını hedefliyoruz. Şimdiden ifade edebilirim ki, hedeflediğimiz hane kapsaması ile birçok Avrupa ülkesinin ilerisine geçeceğiz. Şu anda bile dünyanın etrafını yaklaşık dört kez dolaşabilecek büyüklükte bir fiber alt yapıya sahibiz.  Türkiye’nin yurtdışı çıkış hızını Gigabit liginden Terabit ligine taşıdık. 2005 yılında 30 gigabit olan yurtdışı çıkış kapasitemizi 40 kat arttırarak 1.2 terabite seviyesine yükselttik. Bugün Türkiye'de 19 milyon hanenin yüzde 47'isinde internet bağlantısı var. Ana hedefimiz, sadece kent merkezlerini değil, her kasabayı “mümkünlü” kasabasına  dönüştürmek. Avrupa’da en çok mobil telefon konuşması yapan ülkeyiz. Türkiye'de bir aylık süreçte her gün atılan tweet sayısı 1.7 milyon. Bu saniyede 20 tweet anlamına geliyor. Facebook kullanımında 31.8 milyon kullanıcı ile dünya genelinde 7. sıra, Avrupada 2.siradayiz. Fuar alanındaki standımızda Bulut Bilişim ürünlerimizi sergilemenin yanı sıra CeBIT Sinerji Zirvesi kapsamında bir Türk Telekom BuluTT zirvesi düzenliyoruz.

İş ortaklarımızın da konuşmacı olarak katıldığı bu zirvenin sektörün ilgisini çekeceğine inanıyorum. Etkinlikler süresince bu salonlarda sadece telekomünikasyon firmaları değil, makine, tekstil, lojistik, turizm, eğitim, sağlık alanında faaliyet gösteren firmalar da ürün ve hizmetlerini,  hem üreticilerin hem de son kullanıcıların görüş ve beğenilerine sunacak."

CeBIT Bilişim Eurasıa’nın 2012’deki Uluslararası Partneri “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti”

CeBIT Bilişim Eurasia'ya katılımcı ülke sayısı bu yıl 22 olarak açıklandı. Yine fuarın bu yılki Uluslararası CeBIT Partner’i Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu. Bu işbirliğinin, Kuzey Kıbrıs’la bilişim alanında karşılıklı yatırım ve işbirliği yapmak isteyen tüm ulusal ve uluslararası firmalar için önemli bir fırsat sunması bekleniyor.

Geleceğin Akıllı Kentleri Şaşırtacak

CeBIT Bilişim Eurasia’da bu yılda "Akıllı Yaşam Konseptleri" ve "Akıllı Belediyelerde Yaşam" temasının öne çıktığı bir yıl olacak. Türkiye’nin artan bölgesel gücü, gelişen yeni iş ilişkileri ve iş modellerinin yanı sıra Türkiye’nin çevre ülkeler tarafından model olarak gösterileceği platformda; büyüyen şehirlerin iletişim, güvenlik, ulaşım, hava kirliliği, eğitim, sağlık ve alt yapı alanlarında karşılaştığı sorunları bilişim teknolojileriyle nasıl giderilebileceği hazırlanan projeler ile aktarılacak.

Fuar 4 Gün Boyunca 4 Bakanı Ağırlayacak

30 Kasım 2012 Cuma günü , "Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Kentler” konulu toplantıya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, 1 Aralık 2012 Cumartesi günkü “Türkiye’de Medya ve İletişim” konulu konferansa ise Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Egemen Bağış’ın katılımı bekleniyor. Aynı gün içinde, ‘Bilişim ve Teknolojide Yeni Arayışlar’ konulu panele Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün konuk olacak. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in davet edildiği “Fatih Projesi ve Eğitimde Bilişimin Önemi”  konulu toplantı, 2 Aralık 2012 Pazar günü yapılacak.

“Fatih Eğitim Projesi” Özel Bölümü;

Türkiye’nin en büyük eğitim projelerinden biri olan Fatih Projesi bu yıl, hem fuar alanında hemde seminer ve konferanslar ile yine gündemde olacak.  Proje kapsamında Donanım ve Yazılım Altyapısı,  Eğitsel e-İçeriğin Sağlanması ve Yönetilmesi, Etkin BT Kullanımı, Eğitim araçları ve Teknolojileri, Bilinçli, Güvenli, Yönetilebilir ve Ölçülebilir BT Kullanımı gündemlenecek.

Yazılımcılara Özel Bölüm;  "ERP-Area",
Bu tematik alanın ana amacı katılımcı ERP şirketlerinin el ele çalışması ile Türkiyede ERP pazarının gelişmesini sağlayıp Türk Sanayi Üretiminde çağdaş teknik ve yazılımların kullanılmasını artırarak uluslararası ziyaretçi ile buluşturmak. Tüm detayları düşünülmüş komple bir çözüm paketi CeBIT  - Deutsche Messe’den tarafından finansal destek verilerek sunuluyor. Böylece sektörde önce giden ERP ürün ve çözümleri sergilenirken, ziyaretçiler, ERP/İş yazılımları alanındaki arayışlarını ve değerlendirmelerini tek bir çatı altında gerçekleştirme şansı bulacaklar.

Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi “Ülkemin Geleceği İçin Avucumu Basarım” Sloganıyla Cebit’te
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hayata geçirdiği “web ve mobil uygulamalarını” CeBIT Bilişim Eurasia 2012’de tanıtıyor. SGK’nın dünyaya örnek olacak yenilikçi ve öncü uygulaması “Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi” de vatandaşların sağlık hizmetlerine kaliteli, etkin, adil ve hızlı bir biçimde erişebilmesi ve mali açıdan sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi amacı ile SGK’nın hayata geçirdiği yenilikçi projelerden biri. Günümüz biyometrik teknolojileri içerisinde en yüksek güvenlik seviyesine, en düşük hata oranına ve en hızlı doğrulama süresine sahip “PalmSecure Avuç İçi Damar Tanıma” teknolojisiyle tasarlandı. “Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi”, 15 Ocak 2012 tarihinden itibaren özel ve üniversite hastanelerinde uygulamaya geçecek. Avuç içi Kimlik doğrulaması yapacak kişi elini cihaza koyuyor ve PalmSecure cihazı ile kişinin kimlik doğrulama işlemi yaklaşık 1 dakika içerisinde sonuçlandırılıyor.

Kişisel Veriler Güvence Altında
Palm Secure biyometrik kimlik doğrulama sisteminde kişinin kendisine özgü ve benzersiz avuç içi damar haritası kullanılıyor. Bu harita, parmak izi gibi kişinin temas yoluyla ortamlara bırakabileceği bir veri olmadığı için kopyalanamıyor, takip edilemiyor. PalmSecure sensörü tarafından alınan veri, kayıt aşamasından merkezi veri tabanına kayıt edilmesine kadar ki her aşamada çoklu güvenlik sistemleriyle güvence altında tutuluyor.

Dünya Birincisi Alo 170 ile görüntülü canlı Bağlantı Kuruluyor
Fuarda SGK standından ALO 170 İletişim Merkezine görüntülü olarak ulaşılmasını sağlayan üç adet videofon sistemi kuruldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İŞKUR ve SGK hizmetleri ile ilgili soru, öneri ve talepler anında cevaplandırılıyor. İletişim Merkezi aracılığıyla vatandaşlarımız bilgilendiriliyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın 29 Kasım 2012 Perşembe günü saat 14.00’te yapılan açılışına, milli sporcularımız katıldı. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nden milli futbolcumuz İbrahim Toraman, Galatasaray Kulübü'nden milli futbolcumuz Sabri Sarıoğlu, Trabzonspor’dan milli futbolcumuz Ferhat Öztorun, A Milli Kadın Basketbol Takım’ımızın Kaptanı Nevriye Yılmaz, Guiness Rekorlar Kitabı’na giren milli dalgıcımız Şahika Ercümen katılımcılarla birlikte artırılmış gerçekliğin kullanıldığı sanal oyunları oynadı, kazananlara madalya takdim edildi.

Fuardan Önemli Başlıklar

Ana sponsor Türksat, “Uydu-Uzay” konseptiyle katıldığı fuarda, Astronot Eğitim Portalı”nı tanıtıyor
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin e-Devlet Kapısı sistemini kuruyor. Türksat standında, Astronot Eğitim Portalı Uydu-Uzay Sergisi, Ulusal Ulaştırma Portalı, e-Devlet Kapısı ve Kablo TV hizmetleri tanıtılacak.

Jeodezik Kubbe ve Uzay Sergisi: Türksat standının ortasına inşa edilecek olan jeodezik kubbenin içerisinde uydu ve uzay alanındaki çalışmaların temsil edileceği bir sergi düzenlenecektir. Sergide ayrıca, astronomi alanında gerek Dünyada gerekse İslam coğrafyasında gerçekleştirilmiş olan bilimsel çalışmalar hakkında bilgi verilecek. Sergi alanında, aslına uygun olarak tasarlanmış uydu maketleri, astronot kıyafetleri ve uzay çalışmalarında kullanılmış olan materyaller tanıtılacak.

Astronot Eğitim Portali Tanıtımı: Türksat’ın ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik olarak “Astronot” markası ile sunduğu eğitim portalının tanıtımının yapılacağı bölümde ziyaretçiler, “Astronot Eğitim Portalı”ne giriş yaparak, interaktif eğitimi uygulamalı olarak tanıma imkânı bulacak.

3D ve Hologram Salonu: Türksat standında kurulacak olan gösteri salonunda, Türksat Info kanalındaki 3D içeriklerin yanı sıra, Hologram teknolojisi ile üretilen videolar da ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Türk Telekom “Ana sponsoru olduğu “Sinerji Zirvesi” nde “Bulut Güvenlik”  konusunu ele alıyor
Türk Telekom, CeBIT Sinerji Zirvesi kapsamında BuluTT Zirvesi düzenlemenin yanı sıra fuar alanındaki standında sergilediği bulut bilişim ürünleriyle dikkatleri üzerine çekti.

Bilişim dünyasının bu büyük buluşmasında ziyaretçiler Türk Telekom’un ürün ve projelerini uygulamalı olarak yakından görme imkanı buldu. Güvenlik amaçlı kamera görüntülerini IP üzerinden Türk Telekom Veri Merkezi’ne ileterek görüntüleri işleyip kullanıcıya tahsis edilmiş depolama alanına kaydeden ve üniversitelere uzaktan çevrimiçi eğitim olanağı sunan ürünler ziyaretçiler ile buluştu. MR veya tomografi gibi radyolojik görüntülerin dijital olarak elde edilmesini, arşivlenmesini ve iletilmesini sağlayan ve görüntülü konferans sistemleriyle farklı lokasyonlardan karşılıklı toplantı yapılmasını sağlayarak hem karbon salınım oranını düşüren, hem de uçak ve uçak sonrası araç kullanımını azaltan pek çok proje uygulamalı olarak tanıtıldı.

Türk Telekom’un Bulut teknolojisinin tüm imkan ve faydalarını kullanıcıları ile buluşturan geniş ürün ve proje yelpazesi içerisinde özellikle ısı, nem, çiğ, basınç, su baskını, duman seviyesi, hava-su kirliliği, ses seviyesi (desibel), voltaj-frekans gibi ortam koşullarını sürekli ölçerek kontrol altında tutan uygulama büyük ilgi gördü.
Bulut ürün ve çözümlerinin yanı sıra Türk Telekom, TTNET ve Avea’nın kurumsal pazara yönelik tüm çözümlerini bir çatı altında toplayan “BİZ” markası da fuarda yer aldı. Grup sinerjisini kurumsal müşterilerine değer yaratmak için kullanarak her ölçekte kuruma ve ihtiyaca yönelik çözümler sunmayı hedefleyen BİZ, devam eden iki kampanyasıyla müşterileri ile bir araya gelme imkanı buldu.

İş Bankası yenilikçi teknoloji ürünleri ile CeBIT’te
CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı ve CeBIT Sinerji Zirvesi’ne banka sponsoru olarak destek veren İş Bankası, teknoloji üssü olarak tasarladığı standında ileri teknoloji bankacılık ürünlerini sergileyecek. İş Bankası, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı’nda son yenilikleri olan Parakod, anında kart baskı ve Biyokimlikli Bankamatiklerin yanı sıra İşCep, İşWap, İşPad gibi mobil bankacılık ürünlerini tanıtacak.

01 Aralık Cumartesi günü Sosyal Medya ‘nın Trend Topic 10 Belediye Başkanı açıklanıyor !
“Trend Topic Belediye Başkanı” isimli araştırma sonuçlarına göre 94 ilçe belediye başkanı arasından “Sosyal Medyada En Çok Olumlu Tepki Alan 10 Belediye Başkanı” belirlendi. Listeye giren Belediye Başkanlarına ödülleri Cumartesi günü verilecek.(Detaylı bilgi: www.SosyalMedyadaEniyi10.com)

Fuar süresince “Yeryüzü Derneği” işbirliği ile, e-atık toplama kampanyası düzenleniyor
CeBIT Bilişim Eurasia, 29 Kasım - 2 Aralık tarihleri arasında CNR Expo'da gerçekleşecek organizasyon süresince Yeryüzü Derneği ve CeBIT  (Deutsche Messe)  işbirliği yedinci holdeki E-Atık standında ziyaretçilerinden gelecek elektronik atıkları toplayıp fuar sonunda geri dönüşüme gönderiyor.
Elektronik atıkların içerdikleri tehlikeli ve toksit maddelerin toprak ve su kirlenmesindeki etkisine dikkat çekmek için düzenlenen kampanyada,  katılımcılar ev ve işyerlerinde atıl durumda olan cep telefonu, şarj cihazı, ütü ve tost makinesi gibi elektrikli cihazlar, fotoğraf makinesi, florasan lamba, monitör ve bilgisayarları standa teslim ederek katılabilecekler. Fuar süresince devam edecek etkinliğe katılanlara,  sürdürülebilir ekolojik yaşama sağladıkları katkı için organik sebze tohum ve fidesi, meyve ağacı yetiştirebilecekleri tohum topu ve sembolik çeşitli hediyeler verilecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı standında dijital futbol oyunları !
“Work’n Work” firması tarafından tasarlanan Gençlik ve Spor Bakanlığı standı 7. Hall’da dijital etkinlikleriyle dikkat çekiyor. 2 bölüm olarak hazırlanan standın ilk bölümünde bakanlığın bilişim altyapısı ve çözümlerini öne çıkartan sunumlar yer alıyor. Ayrıca “Gençlik” başlığında projeler olan, dijital GSB Cebit dergisi, dokunmatik ekran oyunları bulunuyor.

Diğer stant bölümümü ise spor konseptli  ve bu alan içinde 3 farklı uygulama yer alıyor.Türkiye’de bir ilk olan ve Olimpiyat sporcularının (Aslı Çakır Alptekin - Atletizm, 2012 Yaz Olimpiyatları 1500 m Birincisi & Nur Tatar - Tekvando, 2012 Yaz Olimpiyatları 2.’si) videoları ile hazırlanan bir Augmented Reality Ödül Seremonisi  izlenebiliyor. Kişiler büyük ekran karşısında kendilerini bu sporcular ile ödül seremonisinde görüp fotoğraf çektirebiliyor, daha sonra bu fotoğrafları anında dijital ortamda paylaşabiliyorlar.Ayrıca olimpiyat spor alanında dijital bir futbol penaltı oyunu da mevcut.. Bu oyunun en önemli özelliği VIP protokol standında var olan bir vuruş alanından olimpik standa şut çekilebilmesi. Böylelikle konuklar standın üst katında yer alan vuruş noktasında karşıda gördükleri kaleciye sanal olarak penaltı atma şansı yakalıyorlar.

Türk Rüyası CeBIT 2012 'de
Tamamen sıfır bütçe ile Kurulan ve ilerleyen "Sosyal Arama Motoru" chooseclick.com,devlet desteği alan ve aldığı bu destek ile kurulan ilk internet projelerinden birisi olarak CeBIT’ te büyük ilgi görüyor.

Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ tarafından ve KOSGEB tarafından desteklenmekte olan aynı zamanda, İTÜ ve Boğaziçi üniversitelerinde ofisleri bulunan chooseclick.com 'a, Cebit Fuarcılık katılımında sponsor olmuş.Ekibinde toplam 20 kişi gönüllü olarak çalışan chooseclick.com’un, New York 'da bulunan Applied Professionals International danışmanlık şirketi ile New York 'da yatırımcılar ile görüşmek için danışmanlık sözleşmesi imzaladığı belirtiliyor.

Unutmayın, CeBIT Bilişim Eurasia Fuarı 29 Kasım - 2 Aralık tarihlerinde. Fuarı ziyaret etmek istiyorsanız ulaşım bilgilerine bu sayfadan ulaşabilir, online ziyaretçi kaydınızı bu sayfadan yapabilirsiniz.

Haberimizi en son teknololoji trendlerini inceleyerek iş fikirlerini zenginleştirmek isteyen girişimcilerimiz başta olmak üzere tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

İdris Cin / Girişim Haber

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor