Girişimlerinizdeki Geçici Başarısızlıklardan Korkmayın!

Başarılı bir girişimci olmak için günümüz koşullarında fırsatları görmenin yanı sıra takım oyunu oynamanın kurallarını bilmek de gerekiyor. Yola doğru takımla çıkmak ve geçici başarısızlıklardan korkmamak girişimcileri başarıya taşıyacak tüyolardan bazıları. Detaylar haberimizde..

Başarılı bir girişimci olmak için günümüz koşullarında fırsatları görmenin yanı sıra takım oyunu oynamanın kurallarını bilmek de gerekiyor. Yola doğru takımla çıkmak ve geçici başarısızlıklardan korkmamak girişimcileri başarıya taşıyacak tüyolardan bazıları. Girişimci sayısı dünyada hızla artarken uzmanlara göre girişimcilerin bazı yanlışlarını düzeltmeleri gerekiyor. M.I.T Girişimcilik Merkezi Direktörü Bill Aulet, girişimcilerin en büyük hatasının hedef müşteri konusuna yeterince önem vermemeleri olduğunu söylüyor.

Girişimcilik son yıllarda özellikle yeni neslin kariyer hedefleri arasında. Öyle ki üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 48’i mezun olduktan sonra kendi işini kurmak istiyor. Durum böyle olunca da girişimcilik ruhunu geliştirmeye yönelik çalışmalar da artıyor. Dünyanın sayılı üniversitelerinden Massacushets Instıtute of Tecnology (M.I.T) de milyar dolarlık şirket tohumlarının atıldığı bir girişimcilik fabrikası. Kendisi de bir girişimci olan ve M.I.T’de start-up (başlangıç noktasındaki) şirketleri belirleyip başarıya götürecek liderleri yetiştiren M.I.T’nin Girişimcilik Merkezi Direktörü Bill Aulet ile girişimciliği konuştuk..

MIT bünyesinde son yıllarda daha çok hangi alanlarda projeler çıkıyor?

İlk olarak temiz enerji. Rakamlara bakarsak, M.I.T mezunları yılda ortalama 900 yeni firma kuruyor. Bugün mevcut firmaların sayısı 25 bini aştı. Bu şirketlerin yıllık ciroları toplam iki trilyon doların üzerinde. İşletme fakültesine yeni başlayanların üçte birinden fazlası girişimcilik alanında ileri düzeyde çalışma yapmak için ders alıyor. Temiz enerjinin yanı sıra sağlık/ilaç sektörü, çeşitli pazarlara uygulanabilen mobil teknolojiler, eğitim teknolojileri girişimleri ve web uygulamaları alanlarına da çok yoğun ilgi var.

Bir girişimcide hangi özellikleri arıyorsunuz?

Benim ilk kriterim takım olgusu. Dünyanın giderek artan karmaşıklığı ve bir başlangıç şirketini başarılı kılmak için gereken beceri ve yeteneğin çeşitliliğinden dolayı şimdi birdenbire parlayan bireysel girişimci efsanesini geride bırakma zamanı artık. Ben bu takımların gelişmesine özen gösteriyorum.

Peki girişimci nasıl başarılı olur ve fark yaratır?

Bir girişimcinin başarılı olması ve diğerlerinden bir adım öne çıkması için sahip olması gereken 3 beceri var:

  • Satış, başarısızlıklarından ders alma ve müşterilerini nasıl daha başarılı yapacağını öğrenme tutkusu. Satış yapabilmek girişimci bir takımın sahip olması gereken önemli bir yetenek.
  • İkinci olarak her girişimci takımın mutlaka bir başarısızlığı olacaktır ancak önemli olan takımın buna nasıl tepki vereceği. Girişimci başarısızlıklarını gözden geçirip onlardan ders çıkarmayı bilmeli.
  • Girişimci takımın odaklanması gereken son unsur ise iyi tanımlanmış hedef müşteridir ve bu nasıl başarılı yapacağını öğrenme tutkusudur. Bu hedef müşterinin rasyonel ve duygusal ihtiyaçlarını saptayan ön pazar araştırmasını ve daha sonra bu ihtiyaçları, yaratıcı ancak basit çözümler üreterek, uygun bir şekilde karşılamayı kapsar. Sadece tatmin edici değil, Steve Jobs’un da söylediği gibi “delicesine iyi” bir şekilde.

Adayları en çok hangi konularda eleştiriyorsunuz?

Birincisi rekabet konusunda çok fazla zaman harcarken, hedef müşteri konusuna yeteri kadar eğilmiyorlar. İkinci hata ise yeterince odaklanmıyorlar. Aynı anda çok fazla şeyi başarmaya çalışıyorlar ve daha bulundukları pazarı fethetmeden, yeni fırsatlar dikkatlerini kolaylıkla dağıtıyor.

Siz de bir girişimcisiniz. Başarı için izlediğiniz yol ne oldu?

Başarı için stratejim kendimi geliştirmek, her zaman öğrenmeye devam etmek ve bu konuda daha iyi olmak. Her zaman derinden inandığım konular hakkında fikir sahibi olmak için daha çok araştırma yaptım. Bu konularla ilgili kişileri aradım.

Sizce bir girişimci zorlukları nasıl aşar?

Çok basit. İyi bir takım kur, çok çalış ve her zaman kendine entelektüel olarak dürüst ol. Kendini asla aldatma. Eğer müşteriler ürününü satın almıyorsa nedenini bul ve daha farklı şeyler dene.

Girişimcilere ne tavsiye edersiniz?

Girişimcilik bir takım sporudur. Mücadele etmek için harika bir takım kur ve takımına tamamen güven. Sonra işe koyul ve geçici başarısızlıklardan korkma. Bu başarısızlıkları doğru şekilde yönetebilirsen, bunlar eğitim sürecinin bir parçası haline gelir. Ayrıca senin gibi düşünen diğer girişimcilerin olduğu bir gruba dahil ol, böylelikle çok şey öğrenmekle kalmayacak, süreç içerisinde ilerledikçe bu grup sana destek olacaktır.

Türkiye’de ve dünyada girişimciliği karşılaştırır mısınız?

Türkiye’de başka ülkelere oranla bir hayli iyi girişimcilik kültürü var, ancak daha iyi olabilir. Türkiye coğrafi açıdan konumu ve kültürü ile çok eşsiz bir pozisyonda. En azından iki çok büyük pazarın birleşme noktasında yer aldığından birçok seçeneği mevcut. Ama bu avantaj aynı zamanda bir dezavantaja da dönüşebilir çünkü iyi bir girişimci olmak için çok iyi odaklanmanız gerekmektedir. Türk girişimciler sadece bir hedef pazar seçmeli, daha fazla değil. Girişimcilerin çok fazla kaynağı yoktur ve bu kaynakları nasıl kullandıkları konusunda dikkatli olmak zorundadırlar. Bunu yaparken en iyi yaklaşım bir şeyi gerçekten iyi yapmaktır, müşteri tabanını çok iyi tanımlamaktır. Girişimciler için Türkiye’nin bulunduğu bölgenin çok sayıda olumlu yanı var ve bunların sayısı artırılabilir ve M.I.T Enterprise Forum Türkiye bunu gerçekleştirmekte önemli bir rol oynuyor. Girişimcilik ruhunu geliştirip bir topluluk oluşturuyor ve Türk girişimcilerine küresel anlamda rekabet edebilmeleri için gerekli becerileri kazandırmakta yardımcı oluyor.

Bill Aulet hakkında bilgi edinmek için; MIT sayfasını, LinkedIn profilini, Twitter profilini inceleyebilirsiniz. Kigem kaynaklı alıntı röportaj haberimizi tüm girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar İdris Cin Hakkında

Matematik Mühendisi olup, 2005 yılından beri bilişim sektöründe Yazılım Mühendisi olarak çalışmakta olan İdris Cin, 2006'dan beri girişim analizleri yazdığı kişisel blogunu Eylül 2010'da Girişim Haber olarak profesyonelleştirdi. Girişim Haber Yayın Yönetmenliğinin yanısıra özel sektörde Yazılım Proje Yöneticisi ünvanıyla profesyonel hayatına devam etmektedir.

Yorumlar

Ugur demir
Ugur demir
Mantıklı bir adam düşünmeyi asla  bırakamaz . Tanım olarak düşünme, aydınlanmış bir ruhun değerli bir niteliğin mihenk taşıdır.  bilmek gerekir ki kimse isteyerek düşünmez.Bazen bir krizle karşı karşıya kaldığımız zaman  veya önemli bir karar verme aşamasında , aşırı düşünme tuzağına düştüğüm....

https://6milyon.com/cok-dusunme-hastaligi/

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor