İlker Şafak 2011 yılında destek almış bir teknogirişimci. Teknogirişim desteğine konu olan fikir ile Şafak, arkadan çarpmalı trafik kazalarını önleyen elektronik kart uygulaması projesini geliştirmiş.
Projenin Ar-Ge'sini yapabilmek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 100 bin TL'lik hibe desteğini alan Şafak, Otarge Otomotiv Güvenlik Yazılımları adlı şirketi kurarak projeyi tamamladı. Projenin patentini de alan Şafak, dünyada da böyle bir projenin geliştirilmediğini kanıtladı. Detaylar haberimizde..
İlker Şafak 2011 yılında destek almış bir teknogirişimci. Teknogirişim desteğine konu olan fikir geçirdiği bir trafik kazası sonrası oluşmuş. Şafak, arkadan çarpmalı trafik kazalarını önleyen elektronik kart uygulaması projesini geliştirmiş.
Sistemin tasarımını başına gelen bir olay sonrası yaptığını açıklayan İzmirli girişimci İlker Şafak, “Trafikte seyrederken önümdeki aracı gidiyor sandım ama araç duruyormuş. İnsan beyni o şekilde algılama yaptığı için kaza yapmaktan son anda kurtuldum. Daha sonra bunu önleyebilmek için ne yapmam diye düşünüp, bu sistemi oluşturdum. Sistem bir elektronik kart ve yazılımdan oluşuyor.” dedi.
Güvenlik sisteminin 2 amacı olduğunu sözlerine ekleyen Şafak, “Bunlardan ilki araç duruyorken otomatik olarak stop lambasını devreye sokuyor. Böylece arkadan gelen araçlar onun durmuş olduğunu görüyor. İkinci işlevi ise hareket halinde devreye giriyor. Yani otobanda 140 kilometre hızla giderken ani fren yaptığınızda büyük hız düşüşü yaşanır. Araçtaki sistem bunu da algılayarak arkadan gelen aracı uyarmak için stop lambalarını kesik kesik yakıyor” diye konuştu.
100 Bin TL'lik Hibe İle Başladı
Projenin Ar-Ge'sini yapabilmek için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 100 bin TL'lik hibe desteğini alan Şafak, Otarge Otomotiv Güvenlik Yazılımları adlı şirketi kurarak projeyi tamamladı. Projenin patentini de alan Şafak, dünyada da böyle bir projenin geliştirilmediğini kanıtladı. Arkasından projesiyle katıldığı 3. Trafik Güvenliği Sempozyumu ve Sergisi'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'la görüşme fırsatı bularak projesini anlattı.
"Kaza Atlattım, Eksikliği Anladım"
İlker Şafak, 2006 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra 5 yıllık profesyonellik deneyiminin sonucunda atlattığı bir kazayla herşeyin başladığını söyledi. Şafak, "Bir kaza atlattım ve bir eksikliğin farkına vardım. Bu eksiklik dünyadaki bütün otomobillerde olan bir eksiklikti. Bunun nasıl giderileceği konusunda araştırmaya girdim. Ar-Ge'sini yapabilmem çin bir desteğe ihtiyacım vardı. O yıl Sanayi Bakanlığı'nın tekno-girişim projelerine verdiği 100 bin liralık desteğe başvurdum. Proje heyetten olumlu geçti, Ar-Ge'ye başladık" dedi.
Yönetmeliğe Uygun
Bunun için elektronik bir kart yazdıklarını, ürettikleri basit prototipin de arabalara takılması ve yazılım olarak nasıl yüklenmesi gerektiği konusunda çalışma yürüttüklerini dile getiren Şafak, "Kart tamamlandıktan sonra tamamen testleriyle ilgilendik. Arabalara takıldığında nasıl görülecek, takılmasında zorluk var mı, ya da Otomotiv Yönetmeliği'nde engel var mı diye baktık. Uygulanabilir olduğunu gördük ve yolumuza devam ettik" dedi.
Bende Arkadaşımı Kaybettim
Projeyi fuarda da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e tanıttıklarını, can güvenliği açısından önemini anlattıklarını aktaran Şafak, "Oluşan kazaların yüzde 12'si arkadan çarpma. Biz bunu bir nebze de olsun azaltmak istiyoruz. Maddi hasarın yanında insanlar hayatını kaybediyor. Duran bir araca TIR çarpıyor hayatlar kararıyor. Ben de geçen Kurban Bayramı'nda henüz 32 yaşındaki arkadaşımı bu yüzden kaybettim" dedi.
Proje Koç'un Dikkatini Çekti
Şafak, projenin bir yatırımcıyla buluşması için de harekete geçtiklerini belirterek, "En son Koç Holding'in yatırım bölümü ile görüştük. Patentlerimiz, projelerimiz incelendi. Öyle büyük bir ailenin yanında olmak gurur verici. Görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.
Proje Neyi İçeriyor?
Projesiyle ilgili detayları da aktaran Şafak, şunları söyledi: "Bu araç, duran ve giden arabalar arasındaki farkındalığı artırıyor. Eğer araba durduğunda stop lambaları yanmıyorsa durduğuna dair hiçbir işaret yok. Sürücü fren pedalına basmasa dahi hızı 0 ise stop lambaları yanmalıdır diyoruz. Projemiz tamamen bu mantık çerçevesinde gerçekleşiyor. İkinci önerme olarak da otobanda çok hızlı seyahat ederken bir anda frene basıyorsunuz. 2.5 saniye içinde 60 kilometre yavaşlamak gibi çok ani bir hız kaybı oluyor. Bunu arkanızdaki sürücüye belli etmeniz gerekiyor. Bunu da biz stop lambalarını yakıp söndürüyoruz. Yanlış anlaşılmasın flaşör değil. Flaşörlerin yanması stop lambalarının yanması gibi etkili değil."
Projenin yaygınlaştırılması ve tüm araçlarda kullanılmasının zorunlu hale getirilmesi için Bakanlık yetkilileri ile görüşmelerinin de devam edeceğine işaret eden İlker Şafak, "Kart maliyeti cüzi. Hazırladığımız sistem Türkiye'deki 17 milyon aracın yanı sıra yurtdışında da kabul görürse teknoloji ihracatı yapabiliriz. Çünkü cari açığı kapatacak en önemli alanlardan biri bilgidir." dedi.
Uluslarası Patent
Bu sistemin geliştiğini ve şu anda pazarda uygulama aşamasına gelmesi için desteklenmesi beklediğini söyleyen Şafak, “Bu sistem Türkiye’de ve dünyada tek. Ulusal patentimizi aldık. Türk Patent Enstitüsü’nün tüm dünyadaki patent araştırma raporunun temiz çıkması ardından uluslararası patent alma çalışmalarımıza başlayacağız” dedi. Projenin kart maliyetinin cüzi bir şey olduğunu ancak dünyada ve Türkiye’de üretilen tüm araçlarda uygulanmasının zorunlu hale gelmesi ile büyük bir pazar ve gelirin elde edileceğini sözlerine ekleyen Şafak, “Türkiye’de yaklaşık 17 milyon araç var. Eskiden ABS, ASR ve benzeri sistemler opsiyoneldi. Şu anda bizim hazırladığımız sistem de global ölçekte kabul görürse çok büyük bir teknoloji ihracatı gerçekleştirilmiş olur. Cari açığı bilgi ihracatı ya da turizm kapatır. Türkiye yıllarca sanayide kölelik yaptı. 100 milyonluk satılan makinenin 70 milyonunu ithal ederek sağlamak çok doğru değil. Bunun yerine Ar-Ge yaparak yüksek teknolojili ürünlerin ihraç edilmesi gerekiyor” dedi.
Haberimizle ilgili TebKobiTv kaynaklı şu röportajı da izlemelisiniz;
Türkiye'de patent alan İlker Şafak dünya genelinde de patent almaya çalışıyor. Şafak'ın teknogirişimcilere en büyük tavsiyesi karşılarına çıkan zorluklara karşı yılmamaları gerektiği. İlker Şafak'ın projesi ve çalışmalarıyla ilgili daha fazla bilgi için www.otarge.com 'u ziyaret edebilirsiniz.
İçinde girişimciler için güzel örnekler barındıran, bir ihtiyaca odaklanıldığı için başarı hikayesi olmaya aday bir girişimci ve projesini sizler için derlediğimiz bu haberimizi, iş fikirler olan tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.