Para Dergisi'den Ersan Çıplak 2012’de büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı oluşturacak alanları sizler için araştırdı. İşte hazır giyimden fast food’a, eğitimden kafe ve restorana franchising sistemiyle yeni şubeler açacak firmaların yatırım şartları.
2011’de Türkiye’de 30 yeni AVM açıldı. Böylece ülke genelindeki AVM sayısı 293’e yükseldi. Halen başta İstanbul olmak üzere birçok yeni AVM için de yatırımlar devam ediyor. AVM sayısındaki hızlı artış gıdadan tekstile, oyuncak mağazalarından kafelere birçok alanda büyüme açısından son derece önemli bir rol oynuyor.
Peki 2012’de franchising sistemiyle büyüme planları yapan markalar nerelerde şubeler açacaklar? Yatırım şartları neler? İşte farklı sektörlerde faaliyet gösteren markaların büyüme planları.
Para Dergisi'den Ersan Çıplak 2012’de büyüme potansiyeli yüksek ve girişimcilere cazip bir iş imkanı oluşturacak alanları sizler için araştırdı. İşte hazır giyimden fast food’a, eğitimden kafe ve restorana franchising sistemiyle yeni şubeler açacak firmaların yatırım şartları.
AYD (Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği) verilerine göre; geçen yıl alışveriş merkezlerinin cirosu 36 milyar TL’ye ulaştı. 2010’da bu rakam 27.8 milyar TL’ydi. AVM’lerin ziyaretçi sayısı ise 1 milyar 300 milyon kişiye ulaştı.
2011’de Türkiye’de 30 yeni AVM açıldı. Böylece ülke genelindeki AVM sayısı 293’e yükseldi. Halen başta İstanbul olmak üzere birçok yeni AVM için de yatırımlar devam ediyor. AVM sayısındaki hızlı artış gıdadan tekstile, oyuncak mağazalarından kafelere birçok alanda büyüme açısından son derece önemli bir rol oynuyor.
Peki 2012’de franchising sistemiyle büyüme planları yapan markalar nerelerde şubeler açacaklar? Yatırım şartları neler? İşte farklı sektörlerde faaliyet gösteren markaların büyüme planları.
Mağazacılık
BEYMEN - Erbil’de mağaza açıyor
Beymen markası altında; Beymen Collection ve ithal markaların koleksiyonlarına yer verilen, 1’i Kahire’de olmak üzere toplam 18 mağaza bulunuyor. Bunların 7 tanesi İstanbul’da, diğerleri ise Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Antalya, Bursa ve Gaziantep’te bulunuyor. Beymen Club mağazaları 28’e ulaştı. Bunların 11’i İstanbul’da diğerleri de Ankara, İzmir, Antalya, Bodrum, Trabzon, Samsun, İskenderun, Mersin, Adana, Bursa, Denizli ve Kayseri’de bulunuyor. Sadece ayakkabı ve çantaların yer aldığı Beymen Shu İzmir Alsancak’ta açıldı. 2012 sonuna kadar, 2 Beymen Shu mağazası daha açılacak. 2012’in ortalarında Erbil’de, Beymen mağazası açılacak. Bunun dışında Türkiye genelinde 7 Beymen mağazası daha açılacak. Beymen mağazalarının 9’u, Beymen Club’ın 14’ü ve Beymen Shu Alsancak mağazası franchising sistemiyle açılmış.
LAZZONİ MOBİLYA - ABD’deki mağazası rekor kırıyor
Son beş yılda her yıl yaklaşık yüzde 40 büyüyen Lazzoni Mobilya’nın halen İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bodrum’da 12 mağazası var. Şirketin yurtdışında ise ABD’de New York Manhattan, New Jersey, KKTC’de Girne ve Lefkoşa’da mağazaları var. Lazzoni Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Kababulut, “New York Manhattan’daki mağazamıza ayda 2-3 konteynır ürün gönderiyoruz. Bu mağazanın aylık cirosu 250 bin dolara ulaştı. 2012’de yıllık cirosunun 5 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” diyor. Manhattan’daki tek mağazasıyla ciddi bir ciro yakalayan şirket, şimdi New York’ta ikinci mağazasını açmaya hazırlanıyor. Kababulut, orta vadede Amerika’da iki mağaza daha açarak toplam üretimin yüzde 50’sini Amerika’ya yönelik gerçekleştireceklerini öngörüyor. Lazzoni Mobilya, yeni mağazalarla birlikte yılda 50 milyon dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor. ABD’nin yanı sıra Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da da mağaza açma planları var. Kababulut, ilk etapta Hollanda (Rotterdam), Romanya (Bükreş), Azerbaycan (Bakü) ve İran’da (Tahran) mağazalar açacaklarını söylüyor. Bu mağazalar franchise ya da bayilik sistemiyle açılacak.
Telefon: 0312 847 55 30
E-posta: info@lazzoni.com.tr
Web: www.lazzoni.com.tr
BİMEKS - İş ortağını koruyor
Teknoloji marketi Bimeks, 2014 yılı sonuna kadar 100 yeni mağaza açmayı hedefliyor. Şirketin halen 54 mağazası var. Bimeks, franchise giriş bedeli olarak 90 bin TL talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi ise 300 bin TL. Bimeks, franchise sistemini benzerlerinden biraz farklı uyguluyor. Kendine özgü sistemin en önemli özelliği, franchisee’nin satın alma kotası olmaması. Zorunlu mal alımı gibi bir uygulama yok. Mağazada tutulan stok Bimeks’e ait oluyor. Bu durumda iş ortağının stoktan zarar etmesi gibi bir durum söz konusu değil.
Telefon: 0216 542 62 62
E-posta: info@bimeks.com.tr
Web: www.bimeks.com.tr
YKM - 35 yeni mağaza açacak
YKM, 32 ilde 63 mağazaya ulaştı. Şirket, 2012’de franchising sistemiyle 35 yeni mağaza açacak. Yeni mağazalar için öncelik Diyarbakır, Manisa, Samsun, Kahramanmaraş, Erzurum, Ordu, Sivas, Zonguldak, Tokat, Adıyaman, Ağrı, Çanakkale, Yozgat, Edirne, Aksaray, Kastamonu, Erzincan ve Sinop’a verilmiş. Yurtdışında ise komşu ülkelerde şubeler açılması planlanıyor. YKM, franchise giriş bedeli olarak 100 bin dolar talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi metrekare başına 450 dolar. Sürekli franchise ödemesi olarak, ürün maliyetleri üzerinden giyim reyonlarında yüzde 10, ayakkabı-çantada yüzde 7.5, giyim dışı reyonlarda ise yüzde 5 pay alınıyor.
Telefon: 0212 339 36 00
E-posta: magazalarsatisvekiralama@ykm.com.tr
Web: www.ykmden.com
MAVİ - Bu yıl 30 mağaza açacak
Mavi’nin yurtiçindeki mağaza sayısı 221’e ulaştı. Bunların 100’ü franchise şeklinde faaliyet gösteriyor. Mavi, bu yıl 30 yeni mağaza açacak. Franchise giriş bedeli talep edilmiyor. Ancak alınacak ürün miktarına göre teminat istenebiliyor. Mağazanın bulunduğu bölgenin alışveriş merkezi veya ticari bir cadde üzerinde yer alması, kurumsal anlamda olumlu bir imajının olması ve metrekare yeterliliği gibi faktörler de göz önünde bulunduruluyor. Eğer mağazada Mavi dışında başka ürünler de satılacaksa markanın yer alacağı alana özel konumlama çalışması yapılıyor. Mağazanın içerisindeki marka ve ürün gamının da Mavi’nin çizgisine uygun olması şart. Mavi’ye özgü standartları sağlayabilmek açısından mağazaların en az 400 metrekare olması gerekiyor. Mavi, yurtdışında en hızlı büyüyen markalarımızdan biri. Halen 50 ülkede 282 Mavi Shop ve 4 binin üzerinde Mavi satış noktası hizmet veriyor.
Telefon: 0212 371 20 00
Web: www.mavijeans.com.tr
LC WAIKIKI - Hazır giyimin lideri
Ipsos KMG şirketinin 6 ayda bir yaptığı araştırmaya göre LC Waikiki, 2004 yılından bu yana Türkiye hazır giyim pazarının lideri konumunda. LC Waikiki, 70 ilde 359 mağazaya ulaştı. Bu mağazaların 1’i franchisee tarafından işletiliyor. Tema Mağazacılık Yurtiçi Mağazalar Müdürü Gordon Bullock, “2012’de yurtiçinde 45, yurtdışında 25 yeni mağaza açmayı planlıyoruz. İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere büyük illerin yanı sıra mağazalarımızın olmadığı il ve ilçelere öncelik vereceğiz” diyor. Franchise bedelleri şirket yönetimi tarafından her franchise mağazasına göre belirleniyor. Yurtiçinde açılacak mağazaların ortalama büyüklüğü bin 200 metrekare olacak.
Telefon: 0212 657 55 55
Web: www.lcwaikiki.com
BENETTON - Mağaza sayısı 104’e ulaştı
Benetton Group’un 120 ülkede, 6 bin mağazası var. Türkiye’deki mağaza sayısı ise 104’e ulaştı. Bu mağazaların 75’i franchise şeklinde faaliyet gösteriyor. Şirket, 2012’de 5’i franchise ve 3 şirket mağazası olmak üzere toplam 8 mağaza daha açacak. Benetton, franchising sistemine göre, belirlenen yatırım bedeli ve ürün bedeli ödenmek şartıyla mağaza açılabiliyor. Mağazaların en az 183 metrekare net satış alanına sahip olması gerekiyor.
Telefon: 0212 365 13 65
E-posta: info@benetton.com.tr
Web: www.benetton.com.tr
JIMMY KEY - 10 yeni mağaza açacak
Sun Tekstil bünyesinde faaliyet gösteren Jimmy Key’in ilk mağazası 2000’de açılmıştı. Jimmy Key’in şimdi 38 mağazası var. Bunların 26’sı franchise. Ayrıca 100’e yakın corner’ı var. Yurtdışında ise KKTC’de 4, Ukrayna’da 12 mağaza ve 18 satış noktası bulunuyor. Sun Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Ünlütürk, “2012’de öncelikle AVM’lerde ve Anadolu’da yaygınlaşmayı hedefliyoruz. 10 civarı yeni mağaza açmayı planlıyoruz” diyor. Bir mağazanın dekorasyon maliyeti metrekare başına 500 dolar. Mağazanın büyüklüğü bulunduğu lokasyon ve AVM’lere göre değişmekle beraber ortalama 120 metrekare. Jimmy Key mağazalarında 20-35 yaş arası kadın ve erkeklere yönelik tekstil ürünleri bulunuyor.
Telefon: 0232 850 60 00
E-posta: jimmykey@jimmykey.com
Web: www.jimmykey.com
B&G STORE - Mağaza sayısını 100’e çıkaracak
0-14 yaş arası çocuk giyim ürünleri satan B&G Store, ilk mağazasını 2000’de İstanbul Akmerkez’de açtı. Şirketin İstanbul’daki mağaza sayısı 20’ye ulaştı. B&G Store’un Ankara’da 7, İzmir’de de 2 mağazası bulunuyor. 7 de outlet mağazası var. Önümüzdeki dönemde Anadolu’da büyümeye devam edeceklerini belirten BG Mağazacılık Yönetim Kurulu Başkanı Seyidullah Nebati, “Mart sonuna kadar 6 yeni mağaza açacağız. 2014’te mağaza sayımız 75-80’e kadar ulaşacak. 2015’e kadar her yıl ortalama 8-12 mağaza açarak 2015’te 100 mağazalı ve 100 milyon TL cirolu bir marka olma hedefindeyiz” diyor. B&G Store’un franchise giriş bedeli 20 bin euro. Ayrıca 40 bin euro teminat mektubu talep ediliyor. İstenilen mağaza büyüklüğü ise 100-150 metrekare arasında değişiyor. Halen Bulgaristan’da 1, Rusya’da 2 mağazası bulunan B&G Store, Libya ve Mısır’da da mağazalar açacak. Avrupa’da ise üst segmente hitap eden zincir çocuk mağazaları konsepti oluşturacaklarını söyleyen Nebati, “İtalya için tüm altyapı çalışmalarımız hazır. Store, İtalya’da Brooksfield markasının ikinci nesil sahipleriyle ortak hareket edeceğiz. Bu ülkede en az 20 mağaza birden açacağız. Daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde de mağaza açacağız” diyor.
Telefon: 0212 567 90 73
E-posta: info@ bgstore.com.tr
Web: www.bgstore.com.tr
HOME STORE - Yurtdışında mağazalar açıyor
Kadın giyim markalarından Home Store, geçen hafta Kayseri Forum AVM ve Adana’da 2 mağaza birden açarak şube sayısını 16 yükseltti. Önceleri yurtdışından ithal ürünlerle tüketicilerle buluşan marka, 2011’de Emel Acar’ın başta olduğu tasarım grubuyla yerli bir koleksiyona imza attı. 2012’de en az 4 mağaza daha açacaklarını belirten Home Store CEO’su Devrim Acar, “2011 bizim için değişimin başladığı, yönetim olarak yeni kararların alındığı ve uygulandığı bir yıl oldu. Hedef kitlemizi A plus’tan B ve hatta C’ye de taşıyarak, Türkiye’nin her yerinde yaşayan kadınlara cazip fiyatlarla ulaşmaya çalıştık” diyor. Yurtiçinde açılacak tüm mağazalar şirket tarafından işletilecek. Ancak yurtdışındaki mağazalar franchising sistemiyle açılacak.
Telefon: 0216 485 60 90
E-posta: info@homestore.com.tr
Web: www.homestore.com.tr
KİĞILI - Yurtdışında franchise veriyor
Kiğılı’nın halen 17’si yurtdışında olmak üzere 213 mağazası bulunuyor. Bunların 23’ü franchise. Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, “Yurtiçinde franchise şubemiz var. Ancak şirketimizin genel prensibi nedeniyle son yıllarda franchise verme kararını geri çektik. Mevcut olanlar korunacak. Önümüzdeki yıllarda da franchise şubemiz olmayacak” diyor. Kiğılı, 2012’nin ilk 6 ayında 10 AVM, 4 de cadde mağazası açmayı planlıyor. Kiğılı, yurtdışındaki tüm mağazalarını ise franchising sistemiyle açıyor. Franchise giriş bedeli, dekorasyon, ürün temini ve reklam katılım payı ve işletme sermayesi olarak 5 milyon dolar gerekiyor.
CABANİ AYAKKABI - Kosova’da mağaza açtı
1983 yılında İstanbul Gedikpaşa’daki 50 metrekarelik küçük bir ayakkabı atölyesinde faaliyetlerine başlayan Cabani, şimdi İkitelli’deki 7 bin 200 metrekarelik fabrikasında üretim yapıyor. İç pazarın yanı sıra 41 ülkeye ihracat yapan şirket, 2012’yi mağaza açma yılı ilan etti. Cabani Ayakkabı Yönetim Kurulu Üyesi Cem Kubilay Kaban “Özellikle yurtdışındaki iş ortaklarımızdan mağaza açmak için çok talep geliyor. 2012’de öncelikle bu talepler doğrultusunda yurtdışındaki mağaza sayımızı artıracağız” diyor. Cabani’nin İran ve Kosova’da birer mağazası var. Kosova mağazası birkaç hafta önce açıldı. Yurtiçinde ise İstanbul’da 5 mağazası bulunuyor. Şirket, franchising sistemiyle yurtiçi ve yurtdışında yeni şubeler açacak. Yurtiçinde açılacak bir mağazanın yatırım tutarı 450 bin TL. Franchise giriş bedeli ise bin euro. Mağaza büyüklüğü en az 150 metrekare olacak.
Telefon: 0212 549 29 09
Web: www.cabani.com.tr
HİSAR - Franchise bedeli yok
Hisar’ın 23 mağazası var. Bu mağazaların 8’ini kendi işletiyor. 15 mağaza ise franchising sistemiyle açılmış. Bunların dışında Hisar ürünleri 100 yakın corner ve binin üzerinde satış noktasında bulunabiliyor. Şirket, bu yıl 10 mağaza daha açacak. Franchise giriş bedeli talep edilmiyor. Yeni açılacak mağazalar için öncelik İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde olacak. Hisar Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Erdoğan, “İstanbul’daki fabrikamızda çatal-bıçak- kaşık takımları ve çelik tencerelerini üretiyoruz. Ürünlerde kullanılan hammadde Avrupa’nın önde gelen çelik üreticilerinden ithal ediliyor” diyor. Hisar mağazalarının büyüklüğü 70-80 metrekare arasında değişiyor.
Telefon: 0212 596 10 03
E-posta: info@hisar.com.tr
Web: www.hisar.com.tr
CELLINI - İlk kez franchise veriyor
Masaj koltuğu markası Cellini’nin halen İstanbul, Ankara, Afyon ve İzmir’de 6 mağazası bulunuyor. Bu mağazalar şirket tarafından işletiliyor. İlk kez franchise vermeye hazırlanan Cellini, yıl sonuna kadar 12 şube açmayı hedefliyor. Cellini Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Güvener, “Franchising sistemi için gerekli altyapıyı tamamlama aşamasındayız. Danışmanlarımız ve tasarımcılarımız süreci doğru bir şekilde tamamlamak için uzunca bir süredir çalışma yürütüyorlar. Hem franchising hem de bayilik vereceğimiz bir sistem geliştirdik” diyor. Bir Cellini mağazasının anahtar teslimi yatırım bedeli 70 bin TL. Mağazaların en az 40 metrekare olması bekleniyor.
Telefon: 0216 385 70 00
E-posta: cellini@masajkoltugu.com
Web: www.masajkoltugu.com
BEK TOBACCO - AVM’lerde yeni şubeler açacak
Bek Tütün ve Mağaza İşletmeciliği tarafından açılan Bek Tobacco’ların sayısı 40’a ulaştı. Bu mağazaların tamamı şirket tarafından işletiliyor ve hepsi İstanbul, İzmir, Aydın ve Denizli’deki çeşitli AVM’lerde bulunuyor. 2012’de ilk kez franchise vermeye hazırlanan Bek Tobacco, Türkiye genelindeki tüm AVM’lerde şubeler açmayı hedefliyor. Ortalama 25 metrekare büyüklüğünde olan mağazalarda tütün ve tütün mamulleri, çakmak, aksesuar, kalem ve oyun setleri gibi birçok farklı ürünlerin satışı yapılıyor.
Telefon: 0212 876 62 62
E-posta: info@bektobacco.com
Web: www.bektobacco.com
IMAGINARIUM - Mağaza sayısını 30’a çıkarıyor
İspanyol oyuncak mağaza zinciri Imaginarium’un halen Türkiye’de 8 mağazası var. 2013 yılına kadar bu sayının 30’a çıkarılması hedefleniyor. Açılacak mağazaların 18’i franchise şube olacak. 120 metrekarelik bir Imaginarium mağazasının toplam yatırım bedeli 80 bin euro. Bu rakama franchise giriş bedeli, dekorasyon ve diğer masraflar dahil. Imaginarium mağazalarındaki ürün grupları ilkbahar-yaz ve sonbahar-kış olmak üzere yılda iki kez yenileniyor. Her sezon için bin 750 çeşit ürün hazırlanıyor. Imaginarium mağazalarındaki oyuncakların tamamı İspanya’daki merkezde tasarlanıp orada üretiliyor.
Telefon: 0216 680 04 75
E-posta: ceren@imaginarium-turkey.com
Web: www.imaginarium.com.tr
SOAPVILLE - Doğal ve el yapımı sabunlar
Bursa merkezli Soapville mağazalarında el yapımı doğal, meyve ve bitkisel kökenli sabunlar satılıyor. Soapville’nin 28’i franchise olmak üzere 32 mağazası var. Şirket, franchising sistemiyle 56 yeni şube açmayı hedefliyor. Türkiye’de potansiyel bulunan her il ve ilçeden gelen talepler değerlendirilecek. Reklam katılım payı ayda 150 TL. Ortalama işletme sermayesi ise 35 bin TL.
Telefon: 0224 225 55 56
E-posta: info@soap-ville.com
Web: www.soap-ville.com
Eğitim
MENAR MENTAL ARİTMETİK MERKEZİ - 2 yılda 130 şubeye ulaştı
Emekli öğretim üyesi Halit Şen tarafından 2009 yılında kurulan Menar Mental Aritmetik Merkezi, eşine az rastların bir şekilde büyüyerek 130 şubeye ulaştı. Merkezde, okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların öğrenme alışkanlıklarını geliştirmeye yönelik bir program uygulanıyor. Menar Mental Aritmetik Merkezi’nin sahibi Halit Şen, “Abüküse dayalı bir program uyguluyoruz. Çocukların zeka düzeyini artıran bu program Uzakdoğu menşeli. Biz Türk öğrencilerine göre uyarladık. Program haftada 3 saat olmak üzere toplam 240 saat sürüyor” diyor. Menar Mental Aritmetik Merkezi, bu yıl franchising sistemiyle şube sayısını 200’e çıkarmayı hedefliyor. Bir şubenin yatırım tutarı 35 bin ile 50 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0324 327 91 91
E-posta: bilgi@menar.com.tr
Web: www.menar.com.tr
GYMBOREE - Oyun ve gelişim merkezi
ABD menşeli Gymboree Play Music, 0-5 yaş grubu çocuklara yönelik bir oyun ve gelişim merkezi. 30 ülkede 550 şubesi var. Gymboree, Türkiye’deki ilk şubesini 2006 yılında İstanbul Levent’te açtı. Şimdi 9 şubesi var. Bu şubelerin 8’i franchising sistemiyle açılmış. Bu yıl franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını belirten Gymboree Play Music Türkiye temsilcisi Esra Taşar, “İstanbul, Adana, Ankara, İzmir, Bursa, Malatya, Denizli, Antalya ve Gaziantep’ten gelen taleplere öncelik vereceğiz” diyor. Bir Gymboree Play Music şubesi açmak için 150 bin dolar gerekiyor. Gymboree şubelerinde, uzmanlar tarafından hazırlanmış programlar aracılığıyla çocukların yaşlarına uygun aktiviteler düzenleniyor. Böylece çocukların sosyal, bilimsel, fiziksel yeteneklerini oyun oynayarak geliştirmelerine yardımcı olunuyor.
Telefon: 0212 275 87 47
E-posta: esratasar@gymboreeturkey.com
Web: www.gymboreeturkey.com
BİL DERSHANELERİ - 110 şube açacak
YGS, LYS ve SBS’ye hazırlık, yabancı dil ve KPSS kursları veren Bil Dershaneleri, bu yıl franchising sistemiyle 110 şube açacak. Bil’in halen Türkiye genelinde 106 şubesi var. Bu şubelerin sadece biri şirket tarafından işletiliyor. Kalanların tamamı franchise. Franchise giriş bedeli 5 bin ile 20 bin euro arasında değişiyor. Ortalama işletme sermayesi için 80 bin euro gerekiyor. Reklam katılım payı ise ciro üzerinden yüzde 10 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 690 26 54
E-posta: franchise@bil.com.tr
Web: www.bildersaneleri.com
BİLİŞİM EĞİTİM MERKEZİ - Bilişim uzmanı yetiştiriyor
Microsoft sertifika eğitimleri, grafik ve web eğitimleri, mobil yazılım eğitimleri, internet reklamcılığı eğitimleri… Bu ve benzeri eğitim programları düzenleyen Bilişim Eğitim Merkezi, bu yıl şube sayısını artırma kararı aldı. Bu doğrultuda franchising sistemiyle 12 şube açılacak. Şirketin halen 8 şubesi var. Bilişim Eğitim Merkezi’nin franchise giriş bedeli 20 bin ile 50 bin euro arasında değişiyor. Ortalama işletme sermayesi ise 50 bin ile 100 bin euro arasında değişiyor.
Telefon: 0216 550 99 50
E-posta: bilisim@bilisimegitim.com
Web: www.bilisimegitim.com
INFOLANG DİL OKULLARI - Franchise bedeli 20 bin euro
Yabancı dil eğitim merkezi Infolang Dil Okulları, halen İstanbul Bakırköy, Kadıköy ve Beşiktaş’ın Ankara’daki şubesiyle hizmet veriyor. Infolang Dil Okulları Pazarlama Müdürü Işıl Kılıç, Türkiye genelinden gelecek franchise taleplerini değerlendireceklerini söylüyor. Infolang Dil Okulları’nın franchise giriş bedeli 20-40 bin euro arasında değişiyor.
Telefon: 0216 550 99 50
E-posta: info@infolang.com
Web: www.infolang.com
Gıda - Restourant - Cafe
BIG CHEFS - Franchise bedeli 100 bin dolar
Big Chefs restoran zinciri 2007 yılında Ankara’da, Gamze Cizreli tarafından kuruldu. 2009’da YKM Yönetim Kurulu Üyesi Saruhan Tan’ın ortak olmasıyla birlikte hızlı bir büyüme sürecine girdi ve şube sayısını 12’e çıkardı. Bu şubelerin 6’sı franchise, 6’sı da şirket tarafından işletiliyor. Halen İstanbul’da 6, Ankara ve Mersin’de 3, Gaziantep ve Antalya’da da 1’er Big Chefs restoranı hizmet veriyor. İnşaatı devam eden Kemerburgaz Göktürk şubesi de 1-2 ay içinde açılacak. Big Chefs’in kurucusu Gamze Cizreli, “Bu yıl franchising sistemiyle İzmir, Bursa, Adana ve Eskişehir’de şubeler açacağız. Diğer illerden gelecek tekliflere de açığız. İlk yurtdışı şubemizi de bu yıl açmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda New York, Bakü ve Moskova’da şube açmak çalışmalara başladık” diyor. Bir Big Chefs restoranının kapısını müşteriye açacak şekilde hazır hale gelebilmesi için gereken yatırım tutarı, metrekare başına bin 200 dolar olarak belirlenmiş. Franchise giriş bedeli ise 100 bin dolar. Restoran büyüklüğü 350 ile bin metrekare arasında değişiyor.
Telefon: 0212 352 75 47
E-posta: info@bigchefs.com.tr
Web: www.bigchefs.com.tr
THE HUNGER - Steak house’ın cazibesini kullanıyor
The Hunger, son dönemin yükselen trendi steak house’ların gözde mekanlarından biri. Mönüsünde et çeşitlerinin yanı sıra dünya ve Türk mutfaklarından farklı lezzetleri de bulunduruyor.
The Hunger’ın ilk şubesi Aralık 2010’da Engin Aras, Alphan Bayındır, İnanç Başeğmez ve Kıvanç Başeğmez tarafından İstanbul Gayrettepe’de açılmıştı. Bunu kısa sürede Ataköy Galleria ve Atakent ArenaPark şubeleri izledi. Bu yıl üç restoran daha açılacak. Şirket, yatırımcılara mini, midi ve maksi olmak üzere üç farklı franchise seçeneği sunuyor.
Telefon: 0212 288 32 27
E-posta: info@thehunger.com.tr
Web: www.thehunger.com.tr
MIDDLE KITCHEN - Mönüsünde 120 çeşit var
Dünya mutfakları konseptine sahip Middle Kitchen, ilk şubesini Eylül 2011’de İstanbul Yeşilköy Marina’da açtı. Mönüsünde pizza, makarna, hamburger, et ve balık çeşitleri bulunduran Middle Kitchen, bu yıl İstanbul’un merkezi lokasyonlarında şubeler açacak. İlk etapta açılacak şubeler şirket tarafından işletilecek. Daha sonra yurtdışında şubeler açılması hedefleniyor.
Telefon: 0212 663 44 60
Web: www.middlekitchen.com
TOMBİŞ - 40 şube açacak
İzmir’in meşhur kumrusuyla ilgi gören Ankara merkezli Tombiş’in halen 39 şubesi bulunuyor. Bu yıl 35’i franchise olmak üzere 40 yeni şube daha açılacak. Tombiş’in franchise bedeli 40 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi 150 bin TL. Reklam payı katılımı payı ciro üzerinden yüzde 1 olarak belirlenmiş. Sürekli franchise ödemesi ise yine ciro üzerinden yüzde 4.
Telefon: 0312 319 18 88
E-posta: tombis@tombis.com.tr
Web: www.tombis.com.tr
HEN COOPS - 20 şubeye ulaşacak
Tavuk restoranı Hen Coops, ilk şubesini geçen yıl İstanbul Ataşehir’de açtı. Bu yıl yeni şubeler açmayı planlayan şirket, franchise giriş bedelini 25 bin euro olarak belirlemiş. Ortalama işletme sermayesi 200 bin TL. Sürekli franchise ödemesi ise cironun yüzde 6’sı olarak belirlenmiş.
Telefon: 0216 688 44 48
E-posta: onur.bas@hencoops.com.tr
Web: www.hencoops.com.tr
JIMMY JOKER - Kafe ve restoran bir arada
Farklı dekorasyonu ve zengin mönüsüyle dikkat çeken Jimmy Joker Coffee’s, kafe-restoran şeklinde bir konsepte sahip. Mönüsünde espresso çeşitleri, aromalı ve yöresel dünya kahvelerinin yanı sıra birçok soğuk sıcak içecek çeşidi yemek seçenekleri var. Daha önce inşaat sektöründe faaliyet gösteren JJ Grup tarafından kurulan Jimmy Joker Coffee’s’in halen 17 şubesi bulunuyor. Franchise giriş bedeli 15 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi de 15 bin dolar. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5.
Telefon: 0216 550 33 50
E-posta: info@jimmyjoker.com
Web: www.jimmyjoker.com
HAPPY MOON’S - İlk kez franchise verecek
İstanbul’un gözde kafelerinden Happy Moon’s’un halen Fenerbahçe, Kadıköy ve Şaşkınbakkal’da 3 şubesi bulunuyor. Bunlar şirket tarafından işletiliyor. Bu yıldan itibaren franchise vermeye hazırlanan Happy Moon’s, öncelikle İstanbul Avrupa Yakası’nda şubeler açacak. Daha sonra da Anakara ve İzmir’de şubeler açılması gündemde. Şirket yönetimi, yatırım şartlarını franchise adaylarıyla yapacağı görüşmelerde açıklıyor.
Telefon: 0216 550 05 00
E-posta: info@happymoons.com.tr
Web: www.happymoons.com.tr
FORNETTI - 45 şube daha açacak
Macaristan menşeli unlu mamuller üreticisi Fornetti, 2010 yılında Çam Gıda distribütörlüğünde Türkiye pazarına girmişti. İtalyanca bir isim olan Fornetti “minik fırınlar” anlamına geliyor. Kısa sürede şube sayısını artıran Fornetti’nin 16’sı franchise olmak üzere 20 mağazası var. Şirket, 2012’de 45 şube daha açmayı hedefliyor. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Adana ve Eskişehir’e verilmiş. Franchise giriş berdeli 11 bin euro. Ortalama işletme sermayesi ise 30 bin ile 90 bin TL arasında değişiyor. Sürekli franchise ödemesi de yüzde 2.5 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 671 19 64
E-posta: info@fornetti.com.tr
Web: www.fornetti.com.tr
FRATELLI LA BUFALA - El yapımı makarnalar
İtalya menşeli Fratelli La Bufala’da Napoli usulü el yapımı makarnalar, salata çeşitleri ve manda etinden hazırlanan ızgara çeşitleri bulunuyor. Halen biri franchise olmak üzere 2 şubesiyle hizmet veren restoran, bu yıl franchising sistemiyle şube sayısını artıracak. İlk etapta açılacak şubelerin İstanbul Anadolu Yakası’nda olması hedefleniyor. Daha sonra diğer semtlerde de şubeler açılacak. Franchise giriş bedeli ve diğer yatırım tutarları karşılıklı görüşmelerde belirleniyor.
Telefon: 0212 325 54 11
E-posta: info@fratellilaistanbul.com
Web: www.fratellilabufalaistanbul.com
PİDE DE SAMSUN - İstanbul’da şubeler açıyor
Şafak Gedikoğlu tarafından 2003 yılında İstanbul Acıbadem’de kurulan Pide De Samsun’un biri franchise olmak üzere 3 şubesi var. Pide De Samsun Koordinatörü Şafak Gedikoğlu, bu yıl franchising sistemiyle yeni şubeler açacaklarını söylüyor. İlk etapta İstanbul’da 15 şube açmayı hedefleyen şirket, daha sonra Anadolu’ya ağırlık verecek. Yurtdışında da şubeler açılması planlanıyor. Büyüklüğü 200-250 metrekare arasında değişen bir şubenin franchise giriş bedeli dahil toplam yatırım tutarı 150 bin TL. Pide De Samsun’un mönüsünde bazıları şirket tarafından geliştirilen toplam 30 çeşit pide bulunuyor.
Telefon: 0216 326 51 55
Eposta: info@pidedesamsun.com.tr
Web: www.pidedesamsun.com.tr
ARİFİOĞLU - 15 mağazası var
Arifoğlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Arifoğlu Baharat, son dönemde mağaza açma konusunda oldukça atak davranıyor. Şirketin mağaza sayısı 15’e ulaşmış durumda. Bu mağazalar İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya ve Kayseri’de bulunuyor. Arifoğlu Mağazalar Koordinatörü Ümit Kerpiçci, yıl sonuna kadar 10 yeni mağaza açacaklarını söylüyor. Yeni açılacak mağazalar için öncelik İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya’ya veriliyor. Bir Arifoğlu mağazası için gerekli yatırım tutarı 180-200 bin TL arasında değişiyor. Kerpiçci, mağaza büyüklüğününse 35-50 metrekare arasında değiştiğini söylüyor. Arifoğlu, yurtdışında da mağaza açmaya hazırlanıyor. Ümit Kerpiçci, Nisan 2012’de Azerbaycan’da 2 şube birden açacaklarını söylüyor.
Telefon: 0212 676 75 75
E-posta: arifoglu@arifoglu.com
Web: www.arifoglu.com
MERU DÖNER - İstanbul’da büyüyecek
Antalya merkezli Meru Döner, franchising sistemiyle yeni şubeler açıyor. Franchise giriş bedelini 20 bin TL olarak belirleyen şirket, Türkiye genelinden gelecek tekliflere açık. Meru Döner’in ürünleri Antalya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki entegre tesislerde hazırlanıyor ve tüm şubelere sevk ediliyor. Şirketin sahibi Mehmet Dikbaş, “2011 sonuna kadar 10 yeni şube daha açmayı hedefliyoruz” diyor. Meru Döner, franchise giriş bedeli olarak 20 bin TL talep ediyor. Ortalama işletme sermayesi 90 bin TL. Franchising sistemiyle açılacak şubeler için öncelik İzmir, İstanbul ve Ankara’ya verilmiş. Daha sonra Ege Bölgesi’ndeki diğer illerde şubeler açılması planlanıyor.
Telefon: 0242 323 03 28
E-posta: info@merudoner.com
Web: www.merudoner.com
CARL’S JR - 25 hamburger restoranı açacak
Otantik Amerikan hamburger markası Carl’s Jr, ilk şubesini Nisan 2011’de İstanbul Cevahir Alışveriş Merkezi’nde açtı. İstanbul’daki diğer alışveriş merkezlerinde ve işlek caddelerde yeni restoranlar açılacak. Önümüzdeki üç yılda restoran sayısının 25’e çıkarılması hedefleniyor. Carl’s Jr, yaratıcı menüleriyle burger’a farklı bir boyut getirme iddiasında. Amerikan stili hamburgerleri alevde ızgara ateşinde pişiriliyor. Köftelerin içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmuyor ve yüzde 100 dana eti kullanılıyor.
Telefon: 0212 276 19 19
Web: www.carlsjr.com
PAPA JOHN’S - Girişimciler için yeni bir fırsat
ABD’li Papa John’s Pizza’nın halen 32 ülkede 3 bin 800’ü aşkın restoranı bulunuyor. Papa John’s Pizza, Türkiye’ye pazarına 2008’de girmişti. Şirketin halen İstanbul’da 10 şubesi bulunuyor. Şube sayısını 2014’e kadar 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Papa John’s Pizza, franchise almak isteyenlere profesyonel danışmanlık hizmetini sunuyor. Franchise adaylarına anahtar teslim konsept, tek merkezden tedarik, eğitim, reklam ve tanıtım, işletme konusunda servis ve destek garantisi veriyor. Franchise giriş bedeli 40 bin dolar. Toplam yatırım bedeli ise 200 bin dolar.
Telefon: 0216 478 01 77
Web: www.papajohns.com.tr
KEBAPIX - 2012’de 12 yeni şube açacak
Denizli merkezli Kebapix, 2009’dan bu yana faaliyet gösteriyor. Halen Denizli, Aydın ve İstanbul’da 3 şubesi var. Kebapix, 2012’de franchising sistemiyle 12 şube açacak. Şirket, franchise giriş bedeli olarak 50 bin dolar talep ediyor. Sürekli franchise ödemesi yok. Reklam katılım payı ise ciro üzerinden yüzde 5 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0258 212 90 99
E-posta: info@kebapix.com.tr
Web: www.kebapix.com.tr
KÖŞEBAŞI - Yeni şubeler açıyor
1995’te ilk şubesini İstanbul Levent’te açan Köşebaşı’nın şimdi 15’i yurtiçi, 7’si de yurtdışında (Atina, Amsterdam, Sao Paulo, Bahreyn, JBR Dubai, Mirdif Dubai ve Riyad) olmak üzere 22 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin 10’u franchisee’lar tarafından işletiliyor. Franchising sistemiyle yeni şubeler açmaya devam eden Köşebaşı, artık önceliği yurtdışına veriyor. Bu doğrultuda Suudi Arabistan, Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde yeni şubeler açılacak. Ayrıca Hollanda’da ikinci, Almanya’da ise yeni bir şube daha açılacak. Köşebaşı restoranı açmak için 300 metrekarelik bir alana ihtiyaç var. Mekanın park problemi olmayacak. İşyeri seçiminde giriş katlar tercih ediliyor. Yatırım tutarı ise metrekare başına bin euro civarında.
Telefon: 0212 268 05 28
E-posta: info@kosebasi.com.tr
Web: www.kosebasi.com.tr
DOMİNO’S PİZZA - Anadolu’da büyüyecek
Domino’s Pizza, daha önce büyük şehirler ağırlıklı büyümeyi tercih ediyordu. Son dönemlerde ise Anadolu şehirlerine ağırlık vermeye başladı. Bu doğrultuda Uşak, Diyarbakır, Aksaray, Şanlıurfa, Karabük, Niğde, Giresun ve Amasya’da yeni şubeler açılacak. Türkiye pazarında 15 yıldır faaliyet gösteren Domino’s Pizza’nın halen 31 ile yayılmış 205 şubesi bulunuyor. Bunların 61’i franchising sistemiyle açılmış. Domino’s, önümüzdeki 5 yıl içinde şube sayısını 500’e çıkarmayı hedefliyor.
Telefon: 0262 600 00 57
Web: www.dominos.com.tr
ÖZSÜT - 160 şubeye ulaştı
Özsüt, Türkiye’de 40 ilde 159, KKTC’de 1 olmak üzere 160 şubesi bulunuyor. Özsüt Genel Müdürü Yıldırım Çullu, “İzmir’deki 10 bin metrekarelik üretim tesisimiz var. Burada klasik pasta, sütlü, tatlı, unlu mamuller, ekmek, dondurma, çikolata gibi ürünlerimiz hazırlanıyor. 25 frigorifik aracımızla Türkiye çapında günlük pasta dağıtımı yapıyoruz” diyor. Özsüt, bu yıl 50’ye yakın yeni şube açmayı hedefliyor. Franchise giriş bedeli olarak 20 bin dolar talep ediliyor. Franchise sözleşme gereği, yatırım yapılacak bölgenin potansiyeline göre değişmekle birlikle ortalama 50 bin TL banka teminat mektubu alınıyor. Özsüt’ün yurtdışında da büyüme planları var. İlk etapta Rusya, Kuzey Irak ve Yunanistan’da şubeler açılacak. Yurtdışında yatırımcı adaylarıyla görüşmelerin devam ettiğini belirten Çullu, 3 yıllık stratejik plan çerçevesinde, 3 kat büyüyerek 100 milyon ciroya ulaşmayı hedeflediklerini söylüyor.
Telefon: 0232 877 00 11
E-posta: info@ozsut.com.tr
Web: www.ozsut.com.tr
DİLEK PASTANESİ - Franchise giriş bedeli 20 bin dolar
Dilek Pastanesi’nin franchise giriş bedeli 20 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi ise 200 bin TL. Şirketin reklam payı katılımı ciro üzerinden yüzde 1, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 3… Dilek Pastanesi şubesi açmak için en az 100 metrekarelik bir dükkan gerekiyor. İşyerinin yaya ya da trafik yoğunluğunun olduğu işlek caddeler ya da alışveriş merkezlerinde olması isteniyor.
Dilek Pastanesi’nin üretim tesisi İstanbul İkitelli’de bulunuyor. Burada üretilen pastane ürünleri frigofrig araçlarla şubelere sevk ediliyor. Dilek Pastanesi’nde pastane ürünlerinin yanı sıra dünya mutfağından çeşitli yemeklerin sunulduğu restoran hizmeti de var. Restoran ürünleri ise merkezdeki ustalar tarafından hazırlanan reçetelerle şubelerdeki mutfaklarda hazırlanıyor.
Telefon: 0212 671 70 34
E-posta: dilekpastanesi@dilek.com.tr
Web: www.dilek.com.tr
DEĞİRMEN PASTANELERİ - Franchise giriş bedeli istemiyor
Değirmen Pastaneleri, franchising sistemiyle açacağı yeni şubeler için öncelikle İstanbul, Antalya, Isparta, İzmir ve Adapazarı’ndan gelecek talepleri değerlendirecek. Franchise giriş bedeli istemeyen şirket, ciro üzerinden herhangi bir katkı payı da almıyor. Ancak her şubeden ortak reklam, broşür, katalog ve diğer harcamalar için ayda 300 TL talep ediyor. Ortalama 100 metrekarelik Değirmen şubesinin toplam yatırım tutarı 250 bin TL. Bu rakama mağaza dekorasyonu ve gerekli tüm ekipmanlar dahil. Değirmen Pastaneleri’nin üretim tesisi İstanbul Altunizade’de bulunuyor. Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana sahip olan bu tesiste pasta, tatlı ve tuzlu kurabiye, sütlü tatlı çeşitleri, kek, ekmek, baklava ve börek grupları altında 450 çeşit ürün üretiliyor.
Telefon: 0216 422 41 01
E-posta: iletisim@degirmenpastaneleri.com
Web: www.degirmenpastaneleri.com
KAHVE DEPOSU - 12 şube açacak
Kahve Deposu, ilk şubesini 2009 yılında İstanbul Güngören’deki Kale Center Alışveriş Merkezi’nde açtı. Halen şirketin İstanbul’da Beylikdüzü, Bahçelievler ve Alibeyköy’deki White Hill AVM’de şubeleri bulunuyor. İstanbul dışındaki iki şube ise Niğde ve Samsun’da hizmet veriyor. Kahve Deposu Franchise Sorumlusu Ümit Kökel, Türkiye genelinden gelecek tüm franchise taleplerini değerlendireceklerini söylüyor. Şirket, önümüzdeki yıl 12 şube açacak. Bunların 10’u franchising sistemiyle açılacak. Kalanları ise şirket tarafından işletilecek. Bir Kahve Deposu şubesi açmak için 250-300 metrekarelik bir işyeri gerekiyor. Franchise giriş bedeli 7 bin dolar. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 2 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 486 27 58
E-posta: kahvedeposu@hotmail.com
Web: kahvedeposu.com.tr
KAHVE DURAĞI - Franchise bedeli 25 bin dolar
İzmir merkezli Kahve Durağı’nda satılan ürünler tek bir merkezde üretiliyor ve satışa hazır olarak şubelere gönderiliyor. 2009 yılında faaliyete başlayan Kahve Durağı’nın halen İzmir, Samsun ve Adana’da 6 şubesi bulunuyor. Bunların tamamı franchising sistemiyle açılmış. Kahve Durağı, yeni açacağı şubeler için en az 80 metrekare kapalı, 25 metrekare de açık alana sahip mekanları tercih ediyor. Franchise giriş bedeli olarak 25 bin dolar talep ediliyor. Yatırım maliyeti ise işyeri büyüklüğüne göre değişiyor. Sokak kafeleri için yatırım tutarı metrekare başına bin 500 TL. Alışveriş merkezlerinde ise bu rakam 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında değişiyor. Ortalama işletme sermayesi için 300 bin TL’ye ihtiyaç var. Sürekli franchise ödemesi ise yüzde 3 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0232 464 04 96
E-posta: info@kahveduragi.com.tr
Web: kahveduragi.com
NEŞVE ÇAY KAHVE EVİ - Tüm illerde şube açacak
Kayseri merkezli Neşve Çay-Kahve Evi’nin çay ve kahve menüsü hayli zengin. Üç yıl önce kurulan şirket, 2009 yılında “Herkesin hayalinde bir kafe açmak vardır” sloganıyla franchising faaliyetlerine başlamış. Halen Kayseri’deki merkezin yanı sıra Bursa, İstanbul, İzmir, Samsun, Adana ve Antalya’da franchise şubeler hizmet veriyor. Neşve Çay-Kahve Evi Franchise Sorumlusu Öznur Aşılı, “Potansiyel gördüğümüz tüm illerde şube açmayı hedefliyoruz” diyor. Neşve Çay-Kahve Evi açmak için 100-120 metrekarelik kapalı alan, 50-60 metrekarelik de bahçe ya da bir teras gerekiyor. Aşılı, şimdilik franchise giriş bedeli talep etmediklerini söylüyor. Yatırım tutarı mekanın büyüklüğüne göre değişiyor. Metrekare maliyeti bin 250 TL civarında.
Telefon: 0352 223 80 10
E-posta: info@nesve.com
Web: www.nesve.com
KOCATEPE KAHVE EVİ - 8 Şubesi Var
Ankara merkezli Kocatepe Kahve Evi, 2010’da Cenk Kaya tarafından devralındıktan sonra hızlı bir büyüme trendi yakalamış. Halen Ankara’da 3 bölgede hizmet veren şirket, son bir yılda Diyarbakır, Konya, Eskişehir ve İstanbul’dakilerle birlikte şube sayısını 8’e yükseltti. Yakında yine Ankara ve Konya’da yeni şubeler açılacak. Kocatepe Kahve Evi’nin franchise giriş bedeli 25 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi 50 bin ile 100 bin dolar arasında değişiyor. Reklam katılım payı yüzde 2, sürekli franchise ödemesi ise yüzde 5.
Telefon: 0312 815 22 87
E-posta: kariyer@kariyerkahve.com
Web: www.kariyerkahve.com
Spor Salonu - Doğa Sporları
ADRENALİN - Anadolu’da şubeler açacak
Doğa sporları malzemeleri satan Adrenalin’in halen 4’ü franchise olmak üzere 6 mağazası bulunuyor. Şirket, bu yıl franchising sistemiyle 11 mağaza daha açmayı hedefliyor. Mağaza büyüklüğü en az 120 metrekare olacak. Ana arterlere yakın yerlerdeki işyerleri tercih ediliyor. Yeni açılacak mağazalar için Antalya, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Trabzon’dan gelecek franchise taleplerine öncelik verilecek. Franchise giriş bedeli 20 bin euro, ortalama işletme sermayesi 100 bin TL. Reklam payı katılımı ise aylık ciro üzerinden yüzde 3 olarak belirlenmiş.
Telefon: 0212 293 15 30
E-posta: adrenalin@adrenalin.com.tr
Web: www.adrenalinoutdoor.com
B-FIT - 2012’de 149 şube açacak
Spor merkezi zinciri b-fit’in şube sayısı 201’e ulaştı. 2012’de bu sayının 350’ye çıkarılması hedefleniyor. Bu doğrultuda Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kilis, Sinop, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu’da yeni b-fit’ler açılacak. Franchising sistemiyle açılacak şubelerin yatırım tutarı 35 bin ile 55 bin TL arasında değişiyor.
Telefon: 0216 700 22 17
E-posta: bilgi@b-fit.com.tr
Web: www.b-fit.com.tr
SHAPES - 350 şube hedefliyor
Shapes For Women, 2007’de İzmir Bornova’da faaliyete başladı. Halen 20 ilde 50 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin büyük bir bölümü franchising sistemiyle açılmış. Shapes For Women Genel Müdürü Gediz Ersin, “Franchising sistemiyle yeni şubeler açıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda şube sayısını 350’ye çıkarmayı hedefliyoruz” diyor. Yeni açılacak şubeler için öncelik İstanbul, Ankara ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illere veriliyor. Bir salonun yatırım tutarı 37 bin 500 TL. Salon büyüklüğü ise en az 120 metrekare olmalı.
Telefon: 0232 463 64 69
E-posta: info@shapesturkey.com
Web: www.shapesturkey.com
PORTAKAL SPOR - 70 şube daha açacak
Portakal Spor ve Sağlık Hizmetleri, hidrolik spor ekipmanları üretiyor. Aynı zamanda kadınlara özel spor salonları kuruyor. 2008’de faaliyete başlayan şirketin halen 33 şubesi bulunuyor. Bu şubelerin tamamı franchising sistemiyle açılmış. Portakal Spor, franchising sistemiyle 70 şube daha açacak. Portakal Spor’un franchise giriş bedeli 23 bin TL. Ortalama işletme sermayesi ise 10 bin ile 15 bin TL arasında değişiyor. Şimdilik reklam katkı payı alınmıyor. Portakal Spor salonu açmak için büyüklüğü 100 ile 120 metrekare arasında değişen bir işyeri gerekiyor.
Telefon: 0212 669 80 71
E-posta: info@portakalspor.com.tr
Web: www.portakalspor.com.tr
Kuyum - Takı - Aksesuar
ATASAY KUYUMCULUK - 119 mağazası var
Atasay, girişimcilerle tüm konuları ayrıntılı olarak tanımladığı bir franchising sözleşmesi imzalayarak beklentilerinin karşılanmasını garanti altına alıyor. Bu sözleşmeler üçer yılda bir yenileniyor. Yeni açılacak mağazalar için AVM ya da trafiğe kapalı ana caddelere öncelik verilmiş. AVM mağazaları giriş katta olacak. Cadde mağazaları da giriş katta olacak ve mağazanın geniş bir cephesi olacak. Her iki konsept için de mağaza büyüklüğünün en az 50 metrekare olması gerekiyor. Bir Atasay mağazasının yatırım tutarı bölgenin satış potansiyeline göre değişiyor. Başlangıç için ortalama 10-15 kg altın alınması gerekiyor. Şirketin sürekli franchise ödemesi yok. Ancak reklam katkı payı var.
Telefon: 0212 652 33 66
Web: www.atasay.com.tr
FAVORİ - 100’üncü mağazasını açtı
Favori, şu sıralar adeta mağaza açma atağında. Zira yıl sonuna kadar 50 mağaza daha açılması hedefleniyor. Yeni mağazalar franchising sistemiyle açılacak. Favori, sürekli franchise ödemesi talep etmiyor. Favori mağazalarının yatırım tutarı mağazaların büyüklüğüne göre değişiyor. Zengin bir ürün yelpazesine sahip olan ana marka şemsiyesi altında Favori Goldy, Favori Lovely, Favori Alyans, Favori Antique, Favori Boutique, Favori Pırlanta gibi her biri ayrı koleksiyonlarla farklı yaşlara ve zevklere hitap eden alt markalar bulunuyor.
Telefon: 0212 512 11 45
Web: www.favori.com.tr
ALTINBAŞ - 100 mağaza açacak
Altınbaş, önümüzdeki 5 yıl içinde 100 mağaza daha açacak. Franchisee adayları belirlenirken bölgedeki sosyal statüsü, çevresi ve sosyal faaliyetleri, marka bilinci, yenilikçi olması ve değişime ayak uydurabilmesi gibi kriterlere dikkat ediliyor. Franchising sistemiyle açılacak Altınbaş mağazaların yatırım tutarı lokasyona göre değişiyor. Ancak başlangıç sermayesi 1-1.5 milyon TL arasında değişiyor. Altınbaş, reklam katkı payı almıyor. Sürekli franchise ödemesi de talep etmiyor. Altınbaş mağazalarında her tarza uygun koleksiyon bulmak mümkün.
Telefon: 0212 455 29 00
Web: www.altinbas.com
STORK’S - Kişiye özel tasarımlar hazırlıyor
Storks, kişiye özel tasarımlarıyla dikkat çekiyor. Şirketin İstanbul Çemberlitaş’taki merkezinde yakut, safir, zümrüt ve doğal taşlardan pırlantalı mücevherler üretiliyor. İlk mağazasını 1997’de Samsun’da açan şirketin şu anda 20 ilde 28 şubesi bulunuyor. 10 mağaza daha açmayı planlayan Stork’s, franchise giriş bedeli talep etmiyor. Ayrıca sürekli franchise ödemesi de yok. Reklam katılım payı ise şubenin cirosuna göre belirleniyor. Bir Stork’s mağazasının yatırım tutarını metrekare başına bin 500 dolar.
Telefon: 0212 514 17 95
E-posta: storks@storks.com.tr
KOÇAK GOLD - Mağaza sayısını 100’e çıkaracak
Koçak Gold, önümüzdeki 5 yıllık dönemde 100 şubeye ulaşmayı hedefliyor. Franchising sistemiyle açılacak yeni Koçak Gold mağazaları için öncelik, müşteri potansiyeli olan AVM’lere veriliyor. AVM’ler dışında işlek caddelerde de mağazalar açılacak. Mağaza büyüklüğünün en az 50 metrekare olması gerekiyor. Mağazalar Koçak Gold konseptine uygun olarak dekore ediliyor. Koçak Gold, reklam katkı payı ve sürekli franchise ödemesi almıyor. Franchise adaylarının kuyumculukla ilgili tecrübe sahibi olması gerekiyor.
Telefon: 0212 514 81 11
E-posta: kocak@kocakgold.com
ACCESSORIZE - Evcil hayvan aksesuarı da var
Unitim distribütörlüğünde faaliyet gösteren İngiliz Accessorize’ın halen 40 mağazası var. Bunlar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya, Eskişehir, Trabzon ve Denizli’de bulunuyor. Şirket, franchising sistemiyle yeni şubeler açacak. Bunun için öncelik İzmir, İzmit, Kayseri, Samsun, İskenderun, Diyarbakır, Konya, Malatya ve Antakya’ya verilmiş. Accessorize mağazalarının büyüklüğü 50-100 metrekare arasında değişiyor. Marka, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de lüks semtlerde konumlanıyor. Yatırım tutarı, franchisee adaylarıyla yapılacak görüşmelerde belirleniyor. Accessorize’daki ürün grupları şöyle sıralanıyor: Takı, çanta, cüzdan, ayakkabı, ev terliği, bikini, kaftan, çocuk aksesuarları, kırtasiye, özel günler için aksesuarlar, evcil hayvanlar için aksesuarlar.
Telefon: 0212 319 90 00
E-posta: franchise@unitim.com.tr
Web: www.unitim.com.tr
NEXT ACCESSORY - Franchise giriş bedeli yok
Next Accessory, halen 5 mağazasıyla hizmet veriyor. Bunlar İstanbul’da Nişantaşı, Rumeli Caddesi, Meydan AVM, CarrefourSa Bahçelievler AVM ve Caddebostan’da bulunuyor. Next Accessory mağazalarında saç aksesuarları, bijuteri, çanta ve ayakkabı bulunuyor. Ayrıca kemer, atkı, bere, eldiven ve pareolar var. Ürünlerin fiyat aralığı ise 1 ile 200 TL arasında değişiyor. Next Accessory’nin sahibi Mehmet Abasıyanık, 2011’de franchising sistemiyle yeni mağazalar açacaklarını söylüyor. Franchise giriş bedeli talep edilmiyor. Reklam katkı payı da yok. Ortalama işletme sermayesi 50 bin TL civarında. Abasıyanık, 30 metrekarelik bir mağazanın dekorasyon ve ilk etapta alınacak ürün bedelleri dahil toplam yatırım tutarının 100 bin TL olduğunu söylüyor.
Telefon: 0212 234 4859
E-posta: next@nextacc.com
Web: www.nextacc.com
TAKIŞTIR BİJUTERİ - 80 mağazası var
Takıştır Bijuteri’nin 80 mağazasının sadece 2’si şirket tarafından işletiliyor. Diğerleri franchising sistemiyle açılmış. Takıştır Bijuteri Genel Müdürü Celal Uzunoğlu, 2012’de Türkiye genelinde yeni şubeler açacaklarını söylüyor. Şirket, franchise giriş bedeli istemiyor. Ayrıca aylık kota sınırı da yok. Bayilerden, aldıkları ürün bedeli dışında herhangi bir ücret talep edilmiyor. 40 metrekarelik bir Takıştır Bijuteri mağazasının yatırım bedeli 40-50 bin YTL arasında değişiyor. Takıştır Bijuteri bayi adaylarına, mağazanın kurulmasından işletmesine, personel eğitiminden stok kontrolüne kadar pek çok konuda destek olunuyor.
Telefon: 0380 524 47 47
E-posta: info@takistir.com.tr
Web: www.takistir.com.tr
TAKICIM - Yatırım tutarı 20 bin TL
Takıştır Bijuteri’nin ikinci markası olan Takıcım Bijuteri, 2008 yılında faaliyete başladı. Son olarak Şanlıurfa’da mağaza açan şirketin şube sayısı 15’e ulaştı. Diğer mağazalarsa Malatya, Marmaris, Ankara, Antalya, Kırklareli ve Sakarya’da bulunuyor. Anadolu’daki şube sayısını artırmayı hedefleyen Takıcım Bijuteri, bu doğrultuda franchising sistemiyle şubeler açacak. Takıcım Bijuteri mağazalarının büyüklüğü 20 ile 30 metrekare arasında değişiyor. 20 metrekarelik bir mağazanın toplam yatırım tutarı 20 bin TL. Şirket, şimdilik franchise giriş bedeli talep etmiyor.
E-posta: info@takicim.com.tr
Telefon: 0380 524 47 47
Web: www.takicim.com.tr
SABRİ ÖZEL - Moskova’da, Tiflis’te mağaza açacak
Triko ve takım elbisenin iddialı markalarından Sabri Özel’in mağaza sayısı 51’e ulaştı. Bunların 7’si franchise. Şirketin yurtdışında ise Irak’ta 2 ve Tunus’ta 1 mağazası var. Yakında Şam, Batum, Moskova ve Tiflis’te de mağazalar açılacak. Sabri Özel Mağazalar Koordinatörü Hakan Hayali, yeni açılışlarla mağaza sayısını 120’ye çıkaracaklarını söylüyor. Hayali, “Avrupa ülkelerinde de mağazalaşma planlarımız var. Bu doğrultuda ilk adımı 2015’te atacağız. Yurtiçinde de şube sayımızı artırmaya devam ediyoruz. 2012’in ilk mağazasını Tarsus’ta açacağız” diyor.
Telefon: 0212 471 40 00
Web: www.sabriozel.com
CHAKRA - Metrekare maliyeti bin TL
Chakra markasının üreticisi Kocaer Tekstil, Denizli’nin büyük sanayi kuruluşlarından Kocaer Grubu bünyesinde faaliyet gösteriyor. Şirketin halen 24 mağazası faaliyet gösteriyor. Bunlardan Ordu ve KKTC’deki mağazalar franchising sistemiyle açılmış. Kocaer Tekstil, bu yıl 5 mağaza daha açacak. Yeni mağazalar için öncelik İstanbul, Konya, Bodrum’a verilecek. Bir mağazanın yatırım tutarı metrekare başına bin ile bin 250 TL arasında değişiyor.
Telefon: 0216 481 98 90
E-posta: musterihizmetleri@chakra.com.tr
Web: www.chakra.com.tr
KUTU - Ortak adaylarına sektörel tüyolar
- Mustafa Aydın (UFRAD Başkanı): 2012’de yeni oyuncular gelecek. Bu şirketler yeni ürünleriyle ön plana çıkacak. Bina temizliği, araç altlarının ziftlenmesi, kargo taşımacılığı, böcek ilaçlama gibi alanlarda hizmet veren şirketler bunlardan ilk akla gelenler.
- Osman Bilge (Franchise&More Kurucusu): Hazır giyim, hediyelik, turizm-eğlence, fast food, kafe ve eğitim yine cazip olacak. Franchising girdiği her sektörü değiştiriyor. Sisteme müthiş bir talep var. Bu talebi karşılamak için yeni markalar piyasaya girmeye ve franchise vermeye başladı. Yeniler franchise giriş bedellerini düşük tutuyor. Markalaşmış zincirlerse bu konuda pek taviz vermiyor. Zaten franchising de başta giriş bedeli düşük tutulan, marka ve girişimcinin başarısıyla birlikte belli bir fiyat seviyesine gelen bir sistem. Türkiye’de de bu yıldan itibaren giriş bedelleri makul seviyeye gelecek.
- Hakan Kodal (AYD Başkanı): AVM yatırımlarıyla ve işletmeleriyle artık Türkiye örnek alınan bir ülke haline geldi. Özellikle Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetleri, Körfez Ülkeleri’ndeki yatırımcılar hem AVM yatırımlarını, hem işletmelerini model alarak inceliyorlar. Bu gelişmeler markalarımızın önünü açıyor. Onlara yeni fırsatlar getiriyor.
- Ali Akkaş (Köşebaşı Yönetim Kurulu Üyesi): Sadece kebap değil yiyecek içeceğin hemen her alanında markalaşmanın devam edeceğine inanıyoruz. Dışarıda yemek yiyen insanlar sevdikleri ve güvendikleri markaları tercih ediyor. Lezzete ve kaliteli hizmet anlayışına önem veren işletmeler hem marka güçlerini artırıyor hem de büyümeyi başarıyor. Bizim sektörde yaklaşık 10 yıl önce başlayan bu trend, son 5 yılda iyice hızlandı. Önümüzdeki dönemde de artarak devam edeceğine inanıyoruz.
- Aslan Saranga (Domino’s Pizza Genel Müdürü): Türkiye fast food pazarı, 2010 yılında 1.5 milyar doların üzerinde ciroya ulaştı. Bunun yaklaşık 400 milyon dolarını pizza satışları oluşturuyor. 2012’de fast food pazarının 1.8 milyar doları bulması bekleniyor. Bu da potansiyelin artarak sürdüğünü ortaya koyuyor. Pizza pazarının dünyadaki büyüklüğü ise 3 milyar dolar civarında. Bunun da yarıdan fazlasını ABD oluşturuyor.
- Yıldırım Çullu (Özsüt Genel Müdürü): Pazardaki çeşitlenmeyi, ürün kalitesine dikkat edilmesini memnuniyet verici gelişmeler olarak görüyorum. Tabii pazarın bu kadar gelişmesinde rekabet artırıcı unsurlar da önemli bir etken. Pazar çeşitlendikçe ve müşteri kitlesinin damak tadı geliştikçe kalitenin daha da artacağına inanıyorum.
- Ö. Nurhan Azizoğlu (Carl’s Jr Türkiye Genel Müdürü): Fast food pazarındaki büyümenin genel ekonomik büyümenin 3-4 katı olmasını bekliyoruz. Ancak fiyat rekabeti son noktaya ulaşmış durumda. Uluslararası markalar bile birbirlerinin sınırlarını zorlar durumda. Ancak biz kendimizi bu promosyon stratejilerinin ağır bastığı ve düşük fiyatı verenin kazandığı yarışın içerisinde görmüyoruz. Fast food sektörü bugüne kadar başarıyı farklılık yaratmaktan çok mevcut kanalları büyüterek sağladı. Pazarda kalıcı olabilen uluslararası oyuncuların sayısı ise bir elin parmağını geçemedi. Önümüzdeki dönemde büyümenin aynı hızda gerçekleşmesi, ancak ürün ve servis kalitesindeki artış ve farklılaşmayla mümkün olacak.
Para Dergisi'den Ersan Çıplak'ın hazırladığı bu analiz-öngörü haberini siz değerli okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.