Hem Sen Kazan Hem Doğa Kazansın

İklim koşulları ve hızla tükenen doğal kaynaklar, son yıllarda “elindekini en iyi kullanma ve değerlendirme” fikrini de beraberinde getirdi.Aynı zamanda çevresel atıkların değerlendirilmesi ve yeniden kullanıma kazandırılması konusunda da yeni ve önemli gelişmeler var. Atıkların yeniden kullanılma süreci girişimciler için yeni bir iş olanağı yaratıyor.

İklim koşulları ve hızla tükenen doğal kaynaklar, son yıllarda “elindekini en iyi kullanma ve değerlendirme” fikrini de beraberinde getirdi. Aynı zamanda çevresel atıkların değerlendirilmesi ve yeniden kullanıma kazandırılması konusunda da yeni ve önemli gelişmeler var. Atıkların yeniden kullanılma süreci girişimciler için yeni bir iş olanağı yaratıyor.

Atıklar arasında kağıt, plastik, cam veya metal gibi ambalaj atıkları önemli yer tutuyor. Türkiye de bu alandaki geri dönüşüm çalışmaları 1 Ocak 2005 tarihinde yürülüğe giren “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrol Yönetmeliği” kapsamında uygulanıyor.

Yönetmeliğe göre; yönetmeliğin uygulamaya girdiği tarihten itibaren 10 yıl içinde işletmeler ambalaj atıklarının yüzde 60’ ını geri kazanmak zorunda.

Kime satabilirsiniz?

Günümüzde birçok ürünün geri kazanımını gerçekleştirmek mümkün. Ürünlerde kullanılan hammaddeleri ayrıştırarak, geri kazanımı mümkün olan ürünler, mamuller için hammadde olarak kulanılabiliyor. Son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmelerle birlikte elektronik ürünlerde geri kazanım çalışmalarının arttığını görüyoruz. Elektronik ürünlerden birçok ürün elde etmek mümkün. Cihazların içeriğinde bulunan plastikler metaller yarı metaller ve yağlar birçok birçok yeni üründe hammadde olarak kullanılabiliyor.

Son yıllarda biodizel teknolojisinin gelişmesiyle birlikte atık yağların da geri dönüşim için kullanıldığını biliyoruz. Evsel atık yağlar da dahil olmak üzere çeşitli atık yağlar biodizel tesislerinde üretim için kullanılıyor. Metaller camlar eritilerek plastik ürünler, polyerster ve elyaf, üreticileri tarafından kullanılan ürünler arasında bulunuyor.

Girişimcilere;

Bu alanda girişimde bulunmak isteyenlerin Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan ön lisans ve lisans belgeleri almaları gerekiyor. Yatırımcılar kuracakları tesisle ilgili her türlü plan proje rapor teknik veri ve diğer dökümanlarla birlikte başvuru yapması isteniyor.

Girisimciyim.org kaynaklı haberimizi, yatırımcı ve girişimci okurlarımızın ilgi ve bilgilerine sunarız.

Sevgi ve Saygılarımızla
Hasan Turgut Özdemir / Girişim Haber

Bu içeriği 5.525 kişi okudu.
Kategori: İş Fikirleri, Sosyal Girişimcilik, Yeni Girişim

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor