Havelsan'ın Üretken Yapay Zeka Modeli MAIN ve Yetenekleri

Tüm dünyada adından söz ettiren büyük dil modellerine HAVELSAN, platform bazlı ve Türkçe tabanlı bir çözüm geliştirdi. Türkiye’nin üretken yapay zeka modeli MAIN tüm detayları ile kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye MAIN'le tanıştı. İşte detaylar..

HAVELSAN mühendisleri, titizlikle yürüttüğü bir yıllık AR-GE çalışması neticesinde açık kaynaktan oluşturulmuş özgün bir mimari ile 9 milyar parametrelik yerli büyük dil modeline imza attı.

"Üretken yapay zeka" kategorisindeki ürün için Çok Fonksiyonlu Yapay Zeka Ağı anlamına gelen Multifunctional Artificial Intelligence Network kelimelerinin ilk harflerinden oluşan ve aynı zamanda "ana" karşılığına sahip "MAIN" ismi seçilmiş.

MAIN’in; kurumların iç ağında çalışacak ve yerel veri kaynaklarından beslenecek Türkçe tabanlı bir yapay zeka asistanı olarak kurumsal süreçleri kolaylaştırması bekleniyor.

MAIN sayesinde, kurumların verilerini dışarı çıkarmadan kendi mevzuatlarını yazabilecekleri, kurumsal süreçlerini optimize edebilecekleri bir yapay zeka altyapısı sağlanması hedefleniyor.

MAIN; herhangi bir büyük dil modeline entegre olmadan ve herhangi bir API’ye bağlanmadan büyük veriden anlamlı veriyi ortaya çıkarma sürecini kurumlar için güvenli şekilde sunacak.

MAIN lansmanı ve HAVELSAN Yapay Zeka Konferansına Türkiye’deki kamu kurumlarının yöneticileri katılırken, katılımcılar için MAIN deneyim alanları da oluşturuldu.

MAIN AKADEMİ SÜRPRİZİ

HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri Genel Yardımcısı Ömer Özkan, son kullanıcıya değil kurumların kullanımına özel geliştirilen MAIN'in gençlere daha çok ulaşmasını ve yapay zeka alanında eğitim desteği vermeyi istediklerini, bu nedenle MAIN Akademi adında bir ulusal eğitim modelini hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Özkan, nisan ayında HAVELSAN Ekspres projesinin 2'ncisinde yapay zeka hackathonunu TCDD iş birliği ile trenle yapılacak seyahatte gerçekleştireceklerini de ifade etti.

Lansmanda HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri İş Geliştirme Direktörü Dr. Arif Furkan Mendi, MAIN'in vizyonu, Yapay Zeka Teknolojileri Takım Lideri Dr. Berkan Demirel ise MAIN'in teknik detayları hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Program moderatörü Hakkı Alkan'ın, MAIN ekibinde stajyer olarak görev yapan TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Onur Özcan ile yaptığı keyifli sohbet en çok ilgi çeken bölümlerden biri oldu.

Türkiye'nin Üretken Yapay Zeka Modeli MAIN'i inceleyebileceğiniz veya deneyebileceğiniz bir link henüz paylaşılmadı. Ancak MAIN lansmanı ve Yapay Zeka Konferansı'nı bu bağlantıdan izleyebilirsiniz.

Sizler için derlediğimiz içeriğimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyor, diğer Yapay Zeka içeriklerimizi de incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor