Aydın’da yaşayan kadın girişimci Burcu Kaçar, yıllardır hayalini kurduğu iş olan karavan üretimine başladı ve birçok insanın hayalindeki karavanı tasarlayarak müşterilerin beğenisine sunuyor.
Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik altyapınız, sektör geçmişiniz ve ilgi alanlarınız nelerdir?
32 yaşında iki çocuk annesiyim. İşletme mezunuyum. Alanımla alakalı bazı sektörlerde çalıştım. Ancak hayalimde sürekli kendi işimi yapma isteğim olduğu için alanımda uzmanlaşmak yerine kendi hayallerimin peşinden koşmayı seçtim. Seyahat ve doğa yürüyüşü yapmayı seven ama en çok da yemek yapmayı, yeni lezzetler ortaya çıkarmayı seven biriyim.
Çalışmalarınıza ilk adımı ne zaman attınız? O günden bu güne yaptıklarınızdan bahseder misiniz?
Samimi bir cevap verecek olursam; eşimle tanıştığımız ilk günden beri hayalimiz olan ve şu anda yaptığımız işin ilk adımlarını yıllar öncesinden atmıştık. Sadece doğru zamanı bekledik. Eşim sanayi sektöründe çalışıyor. Bu vesileyle ben de ‘neden bir kadın olarak sanayide olmayayım?’ diyerek Beyaz Karavanı kurdum. Bana da hem doğayla iç içe olma hem de ekonomik özgürlüğe yelken açma fırsatı doğdu.
İş yerimi 2022 yılının Haziran ayında kurdum. İşimi ilk günden beri severek yapıyorum. Karavan üretimlerimiz Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinden sonra artmaya başladı. İnsanlar deprem korkusundan dolayı ‘dışarıda sığınacak bir evim olsun, bir felaket anında sığınabileceğim bir yer olsun’ diye daha çok karavan talebinde bulunuyor. Onun dışında zaten yaz sezonu geldiği için de talepler fazla. Tatil bölgelerinde otel fiyatları arttığından dolayı karavana daha çok rağbet oluyor.
İlk karavanımızı bir depremzedeye gönderdik. Arkadaşımız çadırda yaşıyordu. Farklı projelerimiz de oldu. Karavan tipinde mobil yemek dağıtım araçları yaptık. Dört tane deprem bölgesine gidecek çorba dağıtım aracı yaptık. Onun dışında bir tane festival için patso (ekmek arası patates ya da sosis) dağıtım aracı yaptık. Şu an güzel ve farklı projelerle ilerliyoruz.
Çalışmalarınızda neler üretiyorsunuz?
Çekme karavan, moto karavan, mobil iş yeri ve konteyner gibi üretimine devam ettiğimiz daha birçok projemiz var. Üretimimizi kişilerin hayalleri doğrultusunda şekillendiriyoruz. Kendi hayallerim için çıktığım bu yolda şimdi müşterilerimin hayallerini de gerçeğe dönüştürüyor olmak benim için çok büyük bir mutluluk. Üretimin her aşamasında birebir takipteyim, malzeme tedarikinden müşterilerle görüşmeye kadar hep sürecin içinde oldum. Çünkü ben hayalimdeki işi yapıyorum ve bir yerde insanların hayallerini de gerçekleştiriyorum. O yüzden her ince ayrıntısı benim için çok önemli. Yapım aşaması otuz iş günü olan karavanlarımız 4 kişilik. Aynı zamanda çok güzel mini bir mutfak, oturma grubu, mini saklama dolaplarımız var. Karavanımızın her yerini değerlendirdik. Banyo ve tuvaletimiz de mevcut. Evinizi sırtınızda taşıyorsunuz, rahatlıkla istediğiniz yere gidip konaklayabiliyorsunuz. Ayrıca karavanlarımız O1 Belgeli olduğu için 750 kilo altı her araç çekebilir. Bu yüzden ehliyet ve ruhsat değiştirmek de gerekmiyor. Müşterilerimiz diledikleri gibi kullanabiliyorlar.
KOSGEB ile nasıl tanıştınız? Hangi desteklerden faydalandınız?
Kadın girişimci olarak araştırma yapmaya başladığım noktada bir üretici olarak en doğru noktanın KOSGEB olduğunu bilerek başvurdum. KOSGEB’den İleri Girişimci Destek Programı’na başvurarak 300 bin lira geri ödemesiz destek aldım. Şimdi işletmemde biri kadın olmak üzere 3 kişiye istihdam sağlıyorum.
Ayakları üzerinde duran bir kadın girişimci olarak çalışma hayatında zorluklarla karşılaştığınız durumlar oldu mu? Bunları nasıl aştınız?
Özellikle iki çocuk annesi ve kendine değer veren bir kadın olarak sistematik bir yapıda sanayi sektöründe üretici olmak, aileme yetişmek, en önemlisi kendime yetebilme çabası beni oldukça zorluyor. Ancak üretmek, başarmak ve müşterilerimizin hayallerini inşa etmek en önemlisi eşim ve benim hayallerimizi gerçekleştiriyor olmak bizi dinlendiren sebeplerden biri. Nasıl aştığıma gelirsek; eşim ve ailem en büyük destekçim.
Çevrenizden yaptığınız bu girişiminiz ile ilgili nasıl tepkiler aldınız?
Umduğumdan daha fazla güzel tepki aldım. Bu konuda desteği ile birlikte başarı ve mutluluğumu da benimle yaşayan tüm çevremi her anlamda yanımda hissettim. Tabii ki bu girişimcilik serüvenimde olumlu yönde tepkiler aldığım kadar olumsuz tepkilerle de karşılaştım. Olumsuz yorumlara gelirsek buradan bile kendime olumlu pozitif kelimeler ve dersler çıkarmaya çalıştım. Bence başarının anahtarı bu.
İş hayatında kadın olmanın olumlu/olumsuz yönlerinden bahseder misiniz?
Her sektörde olduğu gibi kadın olarak sanayi sektöründe de çalışmanın zorluklarının fazla olduğunu düşünüyorum. Ama şu ana kadar ben olumsuz durumlarla fazla karşılaşmadım. Kadınlar için genel bir cümle kurmam gerekirse, bu her sektörde geçerli olan kadın bakış açısı, ince detayları düşünme ve pratik zekâsı ile olumsuz yönleri bile pozitife çevirebilir.
Yurt içi satış ve varsa ihracatınız anlatır mısınız?
Yurt içi satışlarımız devam ediyor. Yeni projeler geldikçe zamanla ihracat yapmayı da düşünüyoruz.
KOSGEB ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
KOSGEB’in yeni iş kuracaklara ve genç girişimcilere verdiği desteğin önemli ve bir o kadar da değerli olduğunu düşünüyorum. Desteklerinden dolayı KOSGEB’e teşekkürlerimi sunuyorum.
Hayallerinizden ve gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?
Türkiye’nin her noktasına yaptığımız üretimlerimizi ulaştırmak en büyük hayalim. Bu noktada yeni insanlarla tanışırken onların hayallerine dokunmak ve bu hayallerde “Beyaz Karavan’’ imzasını atmak bizim için gurur kaynağı oluyor.
Son olarak kadın girişimcilere tavsiyeleriniz neler olur? Özellikle kadınlara yönelik söyleyebileceğiniz bir fikir bir anekdot var mıdır?
Çalışmak, kendi işini yapmak, üretmek, insanlara faydalı şeyler yapmak, en önemlisi sevdiğin işi yapmak çok güzel bir şey. Kesinlikle adım atmalısınız, destek olacak bir sürü kurum var. Tüm kadınlara tavsiyem hiçbir şekilde umutlarını yitirmesinler, adım atsınlar. Adım atınca her şey oluyor. Asla hayal kurmaktan vazgeçmesinler. Hayallerinizin peşinden koşsunlar. ‘Siz en değerli düşüncelere ve inanca sahip olan güzel kadınlar! Her şeyi yapabilecek inanca sahipsiniz, sahibiz.’
Beyaz Karavan girişimcileri Burcu Kaçar ve eşini tebrik ediyor, KOSGEB kaynaklı röportaj haberini tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.