Ülkemiz Girişimcilik Ekosisteminde PEAK Hareket!

Bildiğiniz üzere Peak, Zynga tarafından 900 milyon $ nakit, 900 milyon $ Zynga hissesi karşılığında 1.8 milyar dolara satın alındı. Gelin bu satınalmanın girişimcilik ekosistemimiz için aslında ne anlama geldiğini yorumlayalım.

Merhabalar

Teknoloji ve İnovasyon Yatırımları Kazandırmaya Devam Ediyor!” başlıklı yazıma başlarken;

“Tarihsel ve coğrafi olarak Türkiye, Asya ülkeleriyle büyük bağlara sahip, ekonomik gücün batıdan doğuya kayması gibi girişimcilik ekosisteminin de batıdan doğuya kaymasıyla, Türk girişimciler belirtmiş olduğumuz sektörlere (Yazılım & SaaS, FinTech, MedTech, Medya & Eğlence ve Sağlık & Wellness) yönelik çözümler ile bu pazarlara kolay erişim kazanarak büyük küresel işletmeler kurabilirler.

Bu yüzden, Haydi Girişimciler Başınızı Kaldırın ve Sahaya Çıkın…” diye sonlandırmıştım.

Yazımı bitirirken, hem bir beklenti hem de bir arzu ile beraber “Neden bizim girişmcilerimizin fikirlerinden oluşturulacak bir unicorn olmasın.” diye tamamlamıştım. “Unicorn: Milyar dolar değerlemesi olan şirket”

2020 bu temenni ve beklentiler ile ilk çeyrekte güzel haberler almaya başlamıştık. 2020 ilk çeyreğinde 27 girişim toplamda yaklaşık 20 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yatırımların 4 milyon doları tohum aşamasında, 11 milyon doları Seri A, B aşamasında, 5 milyon doları ise geç aşamalarda yapıldı. Yatırımların büyüklüklerine göre ise yatırımların %78’ i 1 milyon dolar altında yatırımlar olmuştu. (Kaynak: Startups.watch)

Miktara göre en çok yatırım alan alanlar ise SaaS, Fintech, Proptech, Yapay Zeka ve Deeptech olurken, yatırım adedine göre baktığımızda ise SaaS, Yapay Zeka, Retailtech, Marketplace ve Proptech en çok yatırım alan alanlar oldu.

2020 Nisan ayında ise 7 girişim yaklaşık olarak 3.2 milyon dolar yatırım aldığı belirtiliyor. (Kaynak: Startups.watch)

Aynı dönemde, dünyaya yayılmaya başlayan Covid-19 salgını ile beraber dünyanın nasıl bir yöne doğru gideceği ciddi bir şekilde tartışılmaya başlanmıştı. Ülkelerin kendi içine kapanması ve sadece zorunlu ihtiyaçları için ticaret yapılacak olması, küresel ticarette ciddi kaygıların oluşmasına neden olmuştu.

Ülkelerin birbirleriyle ticaretinin dibe vurduğu bir dönem yaşarken, “Neden bizim girişmcilerimizin fikirlerinden oluşturulacak bir unicorn olmasın.” temennimize, 2010 yılında kurulan önce sosyal oyun olarak çalışmalarına başlayan, sonra mobil oyun dünyasında çalışmalarına hız veren Peak, Zynga tarafından 900 milyon doları nakit, 900 milyon doları Zynga hissesi karşılığında 1.8 milyar dolara satın alınmasının Peak, tarafından da basin duyurusu ile herkese ilan etmiş olmasıyla cevap vermiş oldu.

Söz konusu satın alma ile Peak, Türkiye tarihinin de en değerli şirketleri arasına girmiş oldu. Bu anlaşmayla da Zynga, bugüne kadarki en büyük satın alma hamlesini Türkiye’de gerçekleştirmiş oldu. (Kaynak: Bloomberg; Zynga to Buy Peak for $1.8 Billion in Its Largest Deal Ever )

Aslında, Zynga’nın Türkiye ile ilişkili satınalmaları önceki yıllara da dayanıyor. Zynga, 2017 yılında Peak’in sahip olduğu bazı oyunları 100 milyon dolara satın almış, 2018 yılında ise Türk mobil oyun şirketi olan Gram Games’i 250 milyon dolar karşılığında satın almıştı.

Earlybird VC’ nin partner’ larından Dr. Fabian Heilemann sosyal hesabı Linkedin’ deki paylaşımında “Earlybird VC’ nin 23 yıllık tarihinde Peak’ in Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alınmasının en büyük Exit’ leri olduğunu belirtiyor. Ve, Aynı zamanda Avrupa Start-up ekosistemi için inanılmaz bir başarı ve büyük şirketlerin Avrupa'nın herhangi bir yerinde kurulabileceğine dair güçlü inancımızın kanıtı! diye ekliyor”

Yine açıklamasında da, TechCrunch, Bloomberg, Handelsblatt gibi mecralardaki haberler linklerine yer veriyor. Bu ve bunun gibi haberler, yatırımcıların gözünü Türkiye’ ye çevirmesine neden olacaktır.

Yine, İstanbul'daki Earlybird Venture Capital'in ortağı, 2006 yılından bu yana Türkiye'de teknoloji girişimlerine odaklanan girişimci ve risk sermayesi yatırımcısı, Cem SERTOĞLU, kişisel bloğunda, bu satış için “The Peak Exit: A Turkish Milestone” ifadesiyle bu satışın birçok noktada öneminden bahsediyor. Ve, özellikle benim dikkatimi çeken açıklaması; “Bu gibi sonuçların, herkese Türkiye gibi gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde bulabilecek parlak teknoloji yeteneklerinin, sıra dışı yaratıcılıkların ve başarı açlığının potansiyelini hatırlatıyor.

Yine, Cem SERTOĞLU, yapılan anlaşmayı şöyle değerlendiriyor: "Bu anlaşma gözlerin bir süreliğine Türkiye'ye çevrilmesine sebep olacaktır. Bunu iyi değerlendirmek gerek. Dünya oyun devi Zynga'nın San Francisco dışında İstanbul'da önemli bir merkezinin olması çok önemli."

Türkiye’den unicorn çıkması, elbette yabancı yatırımcıların da iştahını kabartacak bir gelişme. Bu satınalma, tekrar yatırımcıların Türkiye’ye gözünü çevirmesine neden olacak. Önümüzdeki dönem bir sonraki Peak’i bulmak için daha çok yabancı yatırımcıyı ülkemiz çekecektir. Bu da Türkiye’deki girişimler için daha çok finansman kaynağı anlamına geliyor. Hem de ülkemizde mevcutta yatırım planlaması yapan girişim sermayesi yatırım fonları, melek yatırımcılar ve melek yatırım ağlarını cesaretlendirecek ve aksiyon alınmasını sağlayacaktır.

Peak’ in yatırımlarından Cem SERTOĞLU; "Toplamda 34 milyon dolar yatırım alan bir girişimin böyle bir geri dönüşünün olması pek çok yatırımcıya cesaret verecektir. Bizim 150 milyon dolar fonumuz vardı. Şimdi 180 milyon euro Doğu Avrupa odaklı fon olacak. Bu fonun 90 milyon euro'luk kısmını Türkiye'de kullanacağız." diyerek Türkiye’ deki girişimciler için kaynağı işaret ediyor.

Yine çok yakın zamanda yapılan açıklama ile; Actus Portföy ve Tarvenn Ventures, TechOne adlı 200 milyon TL’lik bir fon oluşturdular. Tohum ile Seri A arasında 400 bin TL ile 10 milyon TL arasında yatırım yapabilecekler. TechOne fonu Yapay Zeka, Robotik, Medikal Teknolojiler, İleri Malzeme ve Nesnelerin İnterneti alanları öncelikli olmak üzere sektör ayrımı olmadan erken aşama 50’den fazla teknoloji girişimine yatırım yapacaklar. (Kaynak: Tarven – Duyurular)

Aynı zamanda, Revo Capital'ın 60 Milyon EURO toplama hedefi ile yola çıktığı yeni yatırım fonu olan Revo Capital Fund II, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’ nın de desteği ile birlikte 41 milyon EURO ile tamamladı. Revo Capital Fund II yatırım fonunun yatırım yapmayı hedeflediği alanlar arasında ise bulut tabanlı kurumsal çözüm üreten girişimler, fintechler, büyük veri üzerine odaklanan girişimler, dijital pazar yerleri, yapay zeka girişimleri ve sağlık teknolojilerine odaklanan girişimler yer alıyor.

Bunun haricinde Peak’in mevcut çalışanları Zynga altında farklı tecrübeler elde edebilecekler. Belki, Peak’ in içinde girişimci ruhu etkilenen çalışanlar, daha önce eski çalışanları tarafından kurulan Dream Games örneği gibi örnekler oluşturacaklar. Veya, Dream Games ve kurucuları 2019 yılında aldığı 7,5 milyon USD lik yatırım ile bu yolda, Peak’in göstermiş olduğu performansı örnek alarak yollarına büyük hedeflerle devam edecekler. Yatırımcıları ise yeni nakitin gelmesiyle yeni fonlar oluşturacaklar. Ben bu satışın, ülkeye katkısının çok daha büyük olacağı kanaatindeyim.

Peak’in satınalma zamanında ortaklık yapısına baktığımız zaman Sidar ŞAHİN, Evren ÜÇOK, Demet MUTLU, Humminbird, Earlybird ve Endeavor’u görebiliyoruz. Bu isimlerin hepsinin bir şekilde bu başarıda katkısı bulunuyor. Ve, en önemlisi bu isimlerin hepsi daha önceleri farklı girişimlerde “exit” yapmış olmaları.

Kazandıkları parayla daha büyük ve farklı işlere girmişler ve bunlarda da başarılara ulaşmışlar. Bundan dolayı yapılan bu satış Türkiye ekosisteminin gelişmesi için çok önemli olduğu görüşündeyim. Ve, inanıyorum ki, girişimcilik ekosistemi oldukça hareketlenecek.

Bir önemli nokta olarak, Türkiye’ den 35 farklı üniversiteden yaş ortalaması 29, en genci 22, en deneyimlisi 46 yaşında olan 100 kişilik ekip ile 1.8 milyar dolar değer yaratan, Peak’ in lideri, Sidar ŞAHİN'in, bu işin bir takım oyunu olduğu (“Peak bugün birşeyler yapıyorsa, biz yapmıyoruz ekip yapıyor, takım arkadaşlarımız yapıyor”) , işine adanmışlık gerektirdiği (“Biz burada bir market yaratıyoruz. Türkiye’ den başlayarak dünyayı değiştirmek istiyoruz”) ve vizyon meselesi (“Türkiye merkezli, gelişmekte olan ülkere servis veren en büyük online oyun şirketi olmak”) olduğunu gösteren 2011 yılında verdiği röportajdaki tavrı ve sonrasındaki çalışmaları örnek olacaktır (Kaynak: Peak Games kurucuları röportajı @Summit11 ). Sidar ŞAHİN’ in 2011 yılında verdiği bu tüyolar takım arkadaşlarına ve girişim ekosistemine örnek olmaya devam edecek.

Peak‘in Zynga tarafından satın alındığını haberlerinden sonra elbette tüm dikkatler oyun sektörüne ve bu sektörde hali hazırda çalışmalarını sürdüren diğer startup’lara çevrilmişken, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank, sosya medya hesapları twitter ve Instagram üzerinden yaptığı bir açıklama ile oyun startuplarına son 10 yılda toplamda 426.7 milyon Lira destekte bulunduklarını açıkladı.

  • AR-GE Teşvikleri kapsamında 92 oyun startup’a 292 milyon lira değerinde vergi ve SGK desteği,
  • TÜBİTAK kapsamında 77 oyun startup’a 76 milyon TL, 8 üniversiteye 3.5 milyon TL destek,
  • Rekabetçi Sektörler kapsamında 1 oyun projesine 37 milyon TL destek,
  • Kalkınma Ajansları üzerinden 5 oyun projesine 17 milyon TL destek,
  • KOSGEB üzerinden 76 KOBİ’ye 1.2 milyon TL destek verilmiş.

Dijital teknoloji üzerine yoğunlaşan girişimcilik; teknoparklar, kuluçka merkezleri, devlet teşvikleri ve girişimcilere yönelik fonlarla Türkiye’de her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Ülkemizdeki özel şirketler oluşturdukları girişim sermayesi yatırım fonları, melek yatırımcılar ve melek yatırım ağları ile girişim ekosistemine büyük destekler vermekteler.

Türkiye’de 2020 yılında bu örneklerin artması, yatırım fonlarının fonlarını büyütmeleri ve ülkemizde yatırım yapacak olmalı ile beraber desteklerin artmasıyla birlikte teknoloji ve inovasyon alanında yaşanacak olumlu gelişmelerle, ülke olarak ideallerimize ve hedeflerimize ulaşmamız çok daha kolay olacak.

Son olarak, küresel girişimcilik araştırmaları yapan Startup Genome'un “The Global Startup Ecosystem Report 2020” raporunda da, Yatırım anlamında 10 üzerinden 9 alan İstanbul yükselen ekosistemler listesinde (“Top 100 Emerging Ecosystem Ranking”) 16. sırada yer aldığını yayımlandı.

Bu gelişmelerden sonra girişimcilere daha önce seslendiğimiz gibi diyoruz ki;

Haydi Girişimciler Başınızı Kaldırın ve Sahaya Çıkın…

Yazar Ali Kılıç Hakkında

Karar destek sistemleri, büyük veri, veri yönetimi - analitiği, yapay zeka, IoT alanlarında yenilikçi teknolojiler konularında uzmanlığı ve çalışmaları bulunan Kılıç, işletme doktorası yapıyor. 1999'da danışman olarak başladığı çalışma hayatında, 2001'den itibaren girişimci olarak birçok farklı girişimin kurucusu ve ortağı olmuş ve ulusal & global çalışmalar yürütmüş olup, 2009'da kurduğu Intellium ile BT çalışmalarına devam ediyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor