Dr. Nabat Garakhanova, dünyadaki 2019 yılında 1,5 milyarlık Dolarlık e-ihracat harcamalarında Asya-Pasifik bölgesinin 321 milyar Dolar pay aldığını ve her yıl yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme performansı gösterdiğini ve KOBİ’lerin özellikle bu bölgeye ağırlık vermesi gerektiğini ifade etti. Detaylar
Türkiye, 2023 yılı için 226 milyar dolarlık ihracatın içinde 10 milyar dolarlık e-ihracat hedefi belirlerken, dünyada 2019 yılı e-ihracat hacmi 1,5 trilyon dolara ulaşmış durumda. MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, 381 milyar Dolar ile e-ihracat’ta lider konumda olan Asya Pasifik pazarından dijitalleşme oranı sadece yüzde 4 olan KOBİ’lerin de dijitalleşmeye ağırlık vererek pay alabileceğinin altını çiziyor.
7,5 milyarı geçen dünya nüfusunun yüzde 57’si, yani 4,4 milyar insan internet kullanıcısı. Günde 6,5 saatten fazlasını internette geçiriyoruz. Durum böyle olunca ticaret artık internet ile uluslararası ölçekte daha kolay ve hızlı bir şekilde ilerliyor. Ücretsiz kargo, güvenli ödeme, farklı ürün temini, ücretsiz iade gibi etkenler kullanıcıları internet üzerinden alışverişe sevk ediyor. Bu nedenle günümüzde 2.8 milyar insan e-ticaret harcaması yapıyor.
MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, ülkemizde 2010’dan itibaren e-ticaretin başladığını ve bugün e-ticaret pazar hacminin 6,2 milyar Dolar seviyesine ulaştığını belirtirken, bunun sadece yüzde 10’unun e-ihracat olduğunu belirtiyor.
Dijitalde Doğru Pazarlama Stratejileriyle İhracat Arttırılabilir
“Türkiye ekonomisinin yüzde 90’ını oluşturan KOBİ’ler, ihracatın yüzde 55’ini gerçekleştirirken, ekonomimizin yüzde 10’unu oluşturan büyük ölçekli firmalar ise ihracatın yüzde 45’inden sorumlular. İhracatın hızlanması için büyük bir güç olarak karşımızda duran KOBİ’lerin ihracat potansiyelini kullanabilmiş değiliz. İç pazarda yaşanan daralmaya karşılık şu anda her sektör temsilcisinin ihracata ağırlık verdiği bir dönemden geçiyoruz ve ülkemizin 2023 yılında 226 milyar Dolarlık ihracata karşılık 10 milyar Dolarlık e-ihracat hedefi bulunmaktadır. Dijitalleşen dünyada tek bir platform üzerinden dünyanın her yerine satış yapıldığı bir dönemde e-ihracata ağırlık vermek gerekmektedir.” açıklamalarında bulunan Garakhanova, e-ihracat’ta hazır giyimi sırasıyla, elektronik ve sağlık&güzellik kategorilerinin takip ettiğini ifade ediyor. Dijitalde hedef ülkelere doğru pazarlama stratejileriyle ihracatın artırılabileceğini söyleyen Dr. Nabat Garakhanova, dünyadaki 2019 yılında 1,5 milyarlık Dolarlık e-ihracat harcamalarında Asya-Pasifik bölgesinin 321 milyar Dolar pay aldığını ve bölgenin her yıl yüzde 60’ın üzerinde bir büyüme performansı gösterdiğini ve KOBİ’lerin özellikle bu bölgeye ağırlık vermesi gerektiğini ifade ediyor.
KOBİ’lerde Dijitalleşme Oranı Yüzde 4
Dünyada ülkelerin dijitalleşme uygulamalarına ağırlık verdiğini ifade eden Dr. Nabat Garakhanova, “Örneğin; İngiliz hükümeti dijital yardım paketiyle 2020 yılına kadar dış ticarette 1 trilyon Poundluk bir hacme ulaşmaya çalışıyor. ‘e-Danışmanlık Bankası’ isimli sistem aracılığıyla, e-ihracat alanında faaliyet göstermek isteyen firmalara yol gösteriyor. Yine dünyanın en büyük e-ihracatını gerçekleştiren Çin, bu hacmi yüksek tutabilmek için China Post isimli bir lojistik firma kurdu. Böylece lojistik faaliyetleri dörtte bir oranında düştü.” diyor.
Çin’in e-ticaret payının toplam ticareti içinde yüzde 21 iken Türkiye’nin yüzde 3 civarında olmasının dijitalleşme oranının ne kadar düşük olduğunu gösterirken, KOBİ’lerde dijitalleşme oranı ise sadece yüzde 4’tür. Türkiye’nin diğer ülkelere göre dijitalleşme konusunda 3,5 yıl geride kaldığını belirten Garakhanova, doğru dijital stratejiler kurgulanarak 2023 yılına kadar KOBİ’lerde dijitalleşme oranının yüzde 20’lere çıkarılabileceğini, bunun için Birlik, Oda, STK gibi kurumların dijital destek noktaları kurmaları gerektiğini söylüyor.
E-İhracat Yapmak İsteyen KOBİ’lerin En Çok Yaptığı Hatalar
E-ihracat yapmak isteyen KOBİ’lerin en çok yaptığı hataları ise Garakhanova, şu şekilde sıralıyor:
- Yanlış dilde web sitesi ve sosyal medya
- Yanlış dilde reklam vermek
- Yanlış para birimiyle ödeme seçeneği ve kargo
- Ürün-ülke eşleştirmesini yanlış yapmak
- Gümrük vergisini yanlış hesaplamak
- Ülke analizlerinin doğru yapılmaması
Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.