Haydi Girişimciler, Başınızı Kaldırın ve Sahaya Çıkın!

Girişimcilik her ülkede önemli. Hele ülkemiz için, hele şu dönemlerde çok daha önemli. Küresel ekonominin stres altında olduğu bir dönemde, yeni fikirler arayışı içinde olmak ve yeni gerçekliklere açık olmak hem çok önemli hem de gerekli olduğunu düşünüyorum. Detaylar haberimizde..

Girişimcilik her ülkede önemli. Hele ülkemiz için, hele şu dönemlerde çok daha önemli. Küresel ekonominin stres altında olduğu bir dönemde, yeni fikirler arayışında olmak ve yeni gerçekliklilere açık olmak hem çok önemli hem de gerekli. Çünkü, genç kuşaklar arasında girişimci düşüncelere açık olmak, sert rekabet dönemlerinde ekonomik gerçekçilik duygusunu da güçlendiriyor.

Geçtiğimiz ay, ABD Merkez Bankası (FED), 2019 yılında faiz artışı yapılmayacağını açıkladı. Dolayısıyla, piyasada daha fazla dolar likiditesi kalacak. Bu karar, global ekonomik büyümeye yardım edeceği gibi, gelişmekte olan piyasalara da daha fazla para akımı sağlayacak. Bu gelişmeden, gelişmekte olan piyasalardan sayılan Türkiye’nin de fayda sağlayacağı görünüyor.

Avrupa Birliği Merkez Bankası da (ECB) 2019 yılında faiz artışı yapmayacak. Hatta 2020 yılında bile ECB’ nin faiz artışı yapması beklenmiyor. Avrupa Birliği’ nde (AB) ekonomik yavaşlamanın sürmesi bekleniyor; 2019 ve 2020 büyüme tahminleri de aşağı yönlü olarak güncellenmiş durumda.

Türkiye’nin ekonomik büyüme performansını sürdürebilmesi, katma değeri yüksek ürün ihracatına yönelmesine ve kendi teknolojisini yurtdışında da pazarlayabilmesine bağlı. Bu alandaki devlet teşvikleri, son dönemde iç pazarda önemli bir hareketlilik yarattı. Türkiye’de katma değerli ürün/servis üreten sektörlere yönelik verilen destekler, ülke yönetiminde bir vizyon ve bilincin göstergesi.

Ülke olarak, yeni ekonomik büyüme ve refah kaynaklarının teknoloji ve inovasyon sektörlerinden oluşturmak zorunda olduğumuzun farkındayız aslında. Bilgi çağında inovasyon, teknoloji ve ar-ge ile ilişkili yapay zeka, genetik bilimler ve bilişim uygulamaları, büyük veri, nesnelerin interneti (IoT), nanoteknoloji, biyoteknoloji, robotik sistemler ile ilgili girişimciler için yeni teknolojilerdeki gelişmeler, fırsatların yanında kaçırırsak beraberinde tehditler de barındırıyor. O yüzden, girişimcilerin ilk günden hem teknoloji ve inovasyon odaklı hem de global bir vizyona sahip olmaları çok önemli artık.

2018 yılında küresel olarak startuplar ile 23 bin anlaşma imzaladı ve 407 milyar dolarlık yatırım aldı. Ek olarak, yatırım tutarının açıklanmadığı 6 bin 572 anlaşma daha yapıldı. Bu 2017’ ye oranla yatırım miktarının yüzde 23.3 artışa işaret ediyor. Geçen yıl 134 ülkeden 21 bin firma startup sermayesi aldı ve yatırım topladığı belirtiliyor. (Kaynak: Yostartups)

Startup yatırımları için küresel olarak 2018’ de parlayan sektörler Yazılım & SaaS, FinTech, MedTech, Medya & Eğlence ve Sağlık & Wellness sektörleri oldu. Bu sektörler 2018' de en yüksek anlaşma sayısını elde ederek açıklanan toplam anlaşmaların yüzde 52,75'ini oluşturdu. Geçen yıl en etkileyici miktarları elde ederek olağanüstü performans gösteren endüstrilerden; FinTech, E-Ticaret, Taşıma & Lojistik, Medya & Eğlence ve Medtech toplam 230.9 milyar dolar yatırım aldı. (Kaynak: Yostartups)

Asya merkezli startuplar 2018’ de 179.8 milyar dolar toplayarak önde gelen bölgelerden Avrupa’yı ve Kuzey Amerika’yı geride bıraktı. Amerika Birleşik Devletleri dışındaki Kuzey Amerika ülkeleri 2018’de startup yatırımlarını pek fazla çekemedi. Bu düşüş, Asya’nın dünyadaki tüm startupların faaliyetlerinde merkez üssü olmasına katkıda bulundu.

Ekonomik gücün batıdan doğuya kaydığı yolundaki hipotezin de doğru olduğunun konuşulduğu bu dönemde, staruplara yapılan ağırlıklı yatırımların Asya merkezli olması, ülkemizdeki girişimcilere de bir gösterge aslında.

Ülkemizdeyse, geçtiğimiz 2018 yılında 100 girişime toplamda 59,2 milyon dolar yatırım gerçekleştirilmiş. 2017 yılı verilerine göre %46’ lık bir yatırım düşüşü olduğunu görülüyor. 2017 yılında 171 girişim yatırım alırken, 2018 yılında 100 girişime yatırım yapılmış. (Kaynak:Startup.watch).

Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de girişimciler destekleniyor, yüreklendiriliyor.  Küresel ekonomide yaşanan bunca çalkantıya ve bu çalkantıların Türkiye Ekonomisi'ne yansımalarına rağmen, ihracatını attıran ve teknoloji-inovasyon temelli girişimler için altyapı ve yasal düzenlemeleri tamamlamak için sürekli çalışmalar yapan ilgili kurumlar vasıtasıyla, ülkemiz her zaman dünyanın en cazip yatırım merkezlerinden birisi olmayı sürdürecektir.

Geçtiğimiz yıl içinde de, Bakanlar Kurulu kararıyla “Girişim Sermayesi Fonlarına Kaynak Aktarımına İlişkin Karar” yayımlanmış, ve bu düzenleme kapsamında, girişim sermayesi fonlarına Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kararda belirtilen koşullara bağlı olarak kaynak taahhüdünde bulunulmuştu. 15 Şubat 2019 tarihinde başvuruları bitmiş olan bu karar ile destek alacak olan Girişim Sermayesi fonlarına 5 yılda azami 400 milyon lira kaynak taahhüt edilmesi planlandı. Burada en önemli nokta, destek alan fon/fonlar tarafından yatırım yapılacak girişim şirketlerinin de, KOBİ ölçeğinde ve yenilikçi ve teknoloji odaklı girişim olması gerekiyor.

Bildiğiniz üzere, ülkemizde yerel seçimleri geride bırakmak üzereyiz. Ve önümüzdeki 4,5 yıl süresinde planlı bir seçim gündemimiz olmayacak. Dolayısıyla, Türk seçmenin, siyasi istikrar vurgusuyla Sn. Cumhurbaşkanımızın küresel ekonomi-politikte sürdürdüğü politikalar ile dünyada oyun kurucu bir ülke konumuna gelen ülkemiz dünyanın en cazip yatırım merkezlerinden birisi olmayı sürdürecektir.

Türkiye’ de yatırımlar henüz istenen boyutlara ulaşmamış olsa da, yatırımcı çeşitliliğinin ve startup’lara ilginin çok artmış olması sevindirici. Sadece bölgenin değil, daha geniş coğrafyanın girişimcilik merkezi olma yolunda adım adım ilerliyoruz.

Tarihsel ve coğrafi olarak Türkiye, Asya ülkeleriyle büyük bağlara sahip, ekonomik gücün batıdan doğuya kayması gibi yukarıda bahsettiğimiz girişimcilik ekosisteminin de batıdan doğuya kaymasıyla, Türk girişimciler belirtmiş olduğumuz sektörlere yönelik çözümler ile bu pazarlara kolay erişim kazanarak büyük küresel işletmeler kurabilirler.

Bu yüzden, Haydi Girişimciler Başınızı Kaldırın ve Sahaya Çıkın…

Yazar Ali Kılıç Hakkında

Karar destek sistemleri, büyük veri, veri yönetimi - analitiği, yapay zeka, IoT alanlarında yenilikçi teknolojiler konularında uzmanlığı ve çalışmaları bulunan Kılıç, işletme doktorası yapıyor. 1999'da danışman olarak başladığı çalışma hayatında, 2001'den itibaren girişimci olarak birçok farklı girişimin kurucusu ve ortağı olmuş ve ulusal & global çalışmalar yürütmüş olup, 2009'da kurduğu Intellium ile BT çalışmalarına devam ediyor.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor