Çin İş Seyahatim ve Sizler İçin Derlediğim Gözlemlerim

Kısa bir süre önce Çin’in en büyük teknoloji devlerinden birinin davetlisi olarak Hong Kong üzerinden Çin’in Silikon Vadisi olarak da bilinen Shenzhen’e gittim. İşte Çin iş seyahatimin detayları ve sizler için derlediğim gözlemlerim..

Kısa bir süre önce Çin’in en büyük teknoloji devlerinden birinin davetlisi olarak Hong Kong üzerinden Çin’in Silikon Vadisi olarak da bilinen Shenzhen’e gittim. Türkiye’yi temsilen çok keyifli bir eğitim programına katıldım ve katılımcılara bir seminer verdim. Bunun yanı sıra, Opening Doors To Success (Başarıya Açılan Kapılar) isimli İngilizce kitabımı Dünya’nın dört bir yanından gelen farklı milletlerden katılımcılara imzaladım. Eğitim programının da tamamlanması akabinde, Çin’den de bir başarı belgesi alarak Türkiye’ye geri döndüm.

Değerli okurlarım,

Dubai, Katar, Mısır, İspanya, İtalya, Danimarka, Almanya, Avusturya, Bosna-Hersek, Sırbistan, İran, Nijer, Polonya ve Amerika seyahatlerimden sonra bambaşka bir coğrafyaya ve kültüre daha seyahatim oldu ve Hong Kong’a uçarak ardından girişimciliğin yükselen trendi Çin’e yol aldım. Bu seyahat adeta başka bir ülkeye değil, başka bir gezegene gidiyormuşçasına heyecanlandırdı beni.

THY ile Hong Kong’a seyahat etmek oldukça keyifliydi. (Hong Kong gözlemlerimi başka bir yazımda paylaşmayı düşünüyorum, şimdilik sizi bu kısa yazımla doğrudan Çin’e götüreceğim.) Ardından Çin ve Hong Kong arasındaki muhteşem köprüyü geçtikten sonra Çin’in teknoloji şehri Shenzhen’e vardım.

Shenzhen, doğrudan Hong Kong‘a sınırı olan Çin’in güneyinde Guangdong Bölgesin’de bir şehir. Yaklaşık 30 yıl önce Çin’in dünyaya açılmasıyla beraber önemli bir ekonomi ve teknoloji merkezi olarak planlanan bu ilginç şehir, Çin’in başlıca finans ve liman merkezi olarak büyümeye devam ediyor. Shenzhene ulaşımı sağlayan en uygun havaalanı SZX (Shenzhen Havaalanı) Para birimi ise in Yuan Renminbi.

Hong Kong’a vizesiz girmek mümkün olsa da Hong Kong’dan Çin’e girişte Türkiye’de aldığınız vizenizi beyan etmeniz gerekiyor. Hava oldukça nemli Shenzen’de, her yer yemyeşil ve çevre oldukça temiz. Ancak nem seviyesindeki yükseklik alışkın olduğumuz bir durum değil. Çin’e girdiğiniz an İngilizce kullanan insan sayısı azalıyor ve her yerde Çince alfabe kullanılıyor. İnsanlar biraz çekingen dursalar da yardımseverler, Y kuşağı teknoloji meraklısı birkaç genç görürseniz İngilizce olarak da iletişim kurmanız ve bir şehir haritası ile kendilerinden en kolay yolları öğrenmeniz mümkün. Çin’de trafiğin yönü de Hong Kong’dan farklı olarak değişiyor, tıpkı Türkiye’deki gibi sağdan akıyor. Yollar geniş ve düzgün, araçlar temiz. Raylı ulaşım oldukça gelişmiş. Çin’deki refah seviyesinin ilk işaretlerini görmek zor olmuyor. Ancak dil bariyerini avantaja çevirmeyi çok iyi bilen taksicilere dikkat edin ve telefonunuzda translator varsa işiniz kolay, pazarlık etmenin bir yolunu mutlaka bulun. Taksi kuyrukları uzun olsa da duraktan taksiye binin.

Özellikle Çin’deki AVM’lerin yüksek standartı dikkatimi çekti diyebilirim. Sadece içerisi değil, AVM’lerin dış düzenlemesi ve peyzajı da doğa ile ve Çin kültürü ile uyumlu; ağaçlara, çiçeklere ve akan sulara yer verilmesi çok hoş. Gökdelenlerin sayısının oldukça fazla olduğu Schenzen’de bu yeşil yaşam alanları sayesinde kendinizi şehrin büyüklüğüne kaptırmayabiliyorsunuz.

Türkiye’de büyük beğeni toplayan Satış Psikolojisi isimli kitabımın projeksiyonu ile Çin mağazalarını tetkik ettim. AVM’lerdeki yerel markaların inovatif uygulamaları, harikulade vitrin ve teşhir çalışmaları, perakende alanında çalışan yöneticiler ve danışmanlar için ilham verici nitelikte. Ancak çoğu mağazada, markette ve restoranda salt Çince kullanımı beni düşündürdü diyebilirim, dünyaya sadece üretilen mal değil, kültür de ihraç etmek gerekiyorsa diğer kültürlerden gelen insanların anlayabileceği dillerden de konuşmak lazım gibi… Ayrıca Çin şu anda Dünya’nın en çok turist çeken ilk beş ülkesinden biri.

Yemek kültüründen bu yazımda çok fazla bahsetmeyeceğim lakin biz Türkler için çok da fazla sayıda uygun yemek yok gibi… Balıklı Burger, Çin’de kurtarıcı oldu. Yemek işi biraz sıkıntılı.

Çin halen konservatif bir ülke ve yavaş yavaş dışa açılmaya devam ediyor. Hong Kong’ta Google, Facebook, Instagram ve Twitter’a kolaylıkla kullanabilseniz de, Çin’de Whatsapp’da dahil olmak üzere çoğu sosyal medya ve iletişim imkanı devre dışı kalıyor. WeChat ile iletişim kurmak ise kolaylıkla mümkün. Çin global sosyal medya kullanımı konusunda bir parça kapalı görünüyor. Ancak kendi alternatiflerini üreterek dünyaya yayma konusunda da boş durmuyor.

Evet, çok eski ve kadim bir ülke olan Çin, teknolojik sahalar başta olmak üzere her alanda büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Şirket eksenli yatırımlarla ivme kazanan ekonomik büyüme yanı sıra özellikle teknoloji sahasındaki eğitim faaliyetleri Çin’in en önemli dinamolarından biri. Çin, onlarca milyar dolar kaynağını eğitim alanında kullanılıyor. Kısacası Dünya’da en yüksek seviyedeki eğitim yatırımını Çinliler yapıyor.

Tükettiğinden fazlasını üretebilen ve teknoloji eksenli projeleri ile Dünya ekonomisine yön veren bu ülke, iyi bir şekilde dengelenmiş arz ve talep ile kendi lehine ciddi bir kar marjının gerçekleşmesini sağlayabiliyor ve dışa bağımlılığını en düşük seviyede tutabiliyor.

ABD ekonomisinin sistemine ciddi bir rekabet ve mukavemet sağlayan Çin, insan kaynaklarındaki zenginliğini ve istihdam sahalarının genişliği ile büyümeye devam ediyor. Dünya ürettiğinden fazla tüketirken, Çin tükettiğinden fazla üreterek başarıya koşuyor. Geleceğin en büyük süper gücünün Çin olacağını düşünen çok sayıda akademisyen, iş adamı ve de uzman var.

Dünya’nın en büyük ekonomisi ABD ile ciddi bir rekabet halinde olan Çin, büyük bir ivmeyle büyümeye devam ediyor. Bu ülke ile ticareti, kültürel ve ekonomik iş birliklerini arttırmak Türkiye’nin de yararına olacaktır. Uluslararası bir eğitmen olarak, ülkemizin Çin ile eğitim ve girişimcilik konularında da birçok iş birliği fırsatı bulabileceğine de inanıyorum. Tüm girişimci dostlarımızın en az bir kere Çin’e yollarının düşmesini ümit ediyorum.

Yazar Emrah Altuntecim Hakkında

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olup Kocaeli Üniversitesi İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans çalışmasını tamamlamıştır. Türkiye’de birçok kurum ve kuruluşta performans arttırıcı ve sonuç odaklı eğitimler-seminerler veren ve çeşitli holdinglerin yönetim ve danışmanlık kadrosunda görev yapan Altuntecim, gerçekleştirdiği eğitim ve danışmanlık çalışmalarını da keyif ve heyecanla sürdürmektedir.

Yorumlar

Ahmet Yıldız
Ahmet Yıldız
Emrah bey ilk yazınız, öncelikle tebrik ederim. Yine güzel bir yazı olmuş. İşinde uzman birinin gözlemlerini okumak ayrı bir keyifli.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor