Güçlü ve Başarılı Girişimci Olmanın Sırları Konuşuldu!

“Birlikte. Daha Güçlü” sloganı ile çalışmalarına devam eden BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, Kış Buluşması kapsamında BizBizze üyeleri ve girişimcilerin katılımıyla “İlk İşimi Nasıl Kurarım?” paneli gerçekleştirdi. Detaylar haberimizde..

“Birlikte. Daha Güçlü” sloganı ile çalışmalarına devam eden BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, Kış Buluşması kapsamında BizBizze üyeleri ve girişimcilerin katılımıyla “İlk İşimi Nasıl Kurarım?” paneli gerçekleştirdi.

2017’nin son aylarında kurulan BizBizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği, kadınları hem sosyal alanda, hem de istihdam ve girişimcilik alanında desteklemek amacıyla çok yönlü (koçluk, mentorluk, danışmanlık, eğitim desteği) programlar düzenlemeye, kadın girişimcileri buluşturan etkinlikler yapmaya devam ediyor. BizBizze Derneği’nin, Kış Buluşması geçtiğimiz günlerde JointIdea evsahipliğinde gerçekleştirildi. Öncelikli olarak Bizbizze üyelerine açık olan buluşmada girişimcilik konusunda kadınları bilgilendirmek ve yüreklendirmek amacıyla “İlk işimi nasıl kurarım” panelinde kendi işini kurmak isteyen kadınlar için değerli bilgiler ve ipuçları paylaşıldı.

Panel, girişimcilik eğitimleri konusunda Türkiye’nin önde gelen isimlerinden Bizbizze Kadınlar için Fikir ve Destek Derneği Başkanı Özden Anık Tekir’in moderasyonuyla başladı. Panele her biri kendi dallarında örnek girişimci kadınlar ve BizBizze Yönetim Kurulu Üyeleri olan Proje Design Kurucu Ortağı Seda Bildik Erdoğmuş; Hayat SMMM Bürosu Kurucusu Sema Özbay; Stage-Co Kurucu Ortağı Neşen Yücel konuşmacı olarak katıldılar. Her konuşmacının kendi bilgi ve tecrübelerini paylaştığı panelde iş kurmanın süreçleri, şirket sahibi olmanın kanuni, vergisel ve teknik tarafları hakkında da detaylı bilgiler verildi. Etkinlik kapsamında ayrıca 2018 yılında Bizbizze tarafından yürütülen farklı projeler ile 2019 yol haritası ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

Çalışma Azmini ve Motivasyonu Yitirmeyin

Kurumsaldan Sonra Hayat Var mı? Panelleri düzenleyen ve pek çok beyaz yakalının girişimciliğe adım atma sürecinde yanında olan Neşen Yücel, kurumsal yaşamdan sonra kendi işini kurma sürecinden ve yaşadığı dönüşümden örnekler verdi. Kendi işini yapanların ay sonunda maaşın yatmayacak olmasına ve finansal birikimleri kadar, sağlık ve emeklilik gibi süreçleri de takip etmeye hazır olmaları gerektiğini hatırlattı. Başarılı bir girişimci olmak için çalışma azmini ve motivasyonunu yitirmemek ve her güne umutla başlamak gerektiğini şöyle vurguladı: “Girişimcilik insanı genç ve canlı tutmak gibi beklenmedik ödülleri olan, onurlandıran, güzel bir yolculuk. Ancak zaman zaman çok zorlayıcı ve genel olarak yalnız bir durum olduğu için, iç motivasyonu yüksek olmayan kişilerin süreçte zorlanabileceğini düşünüyorum. Maddi olarak ise, kendilerini 2 sene götürecek bir birikimle başlamalarını veya yaşam tarzlarını buna göre değiştirmeye hazır olmalarını öneriyorum. Elbette çok daha erken para kazanmaya başlamak mümkün; ancak girişimcilik uzun mesafe koşusu olduğu için, maddi ve manevi olarak hazırlıklı olmakta fayda var.” dedi.

Rakiplerinizi İyi Analiz Edin

“Faaliyet göstereceğiniz alanda, sektörün durumunu, potansiyel müşterilerin mevcut ve gelecekteki durumlarını, rakiplerinizi iyi analiz edin. Mümkünse rakiplerinizle ya da benzer iş kolunda çalışanlarla sohbet edin.  İşin iyi ve kötü yanları, kolay ve zor yanları v.b. gibi konularda bilgi edinmeye çalışın” diyen Sema Özbay ise sözlerin ve vaatlerin mutlaka yazılı olarak sözleşmeye bağlanması gerektiğini söyledi. Tecrübelerinden yeni iş kurmuş kişilerin iş bağlantılarında sözleşme yapmayı talep etmekte çekindiklerini, bu taleplerinin güvensizlik olarak algılanacağını düşündüklerini gördüğünü oysa bu algının iş yaşamı için doğru olmadığını belirtti.

Mutlaka Yasalara Uyun, Mevzuatlara Göre Hareket Edin

Mutlaka yasalara uygun, ilgili iş kolunun mevzuatlarında belirlenen kriterler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Sema Özbay, devletten hiçbir şeyin saklanmaması gerektiğini; vergisel, sigorta ve hukuksal konularda mutlaka yasalara uygun iş yapılması gerektiğini hatırlattı.

İlk Tavsiye: Bekleme Yola Çık

İş olunca şirketi kurarız diye düşünmenin, günün sonunda olması gereken bir durumu ötelemenin çok sık karşılaşılan yanlışlardan biri olduğunu söyleyen Seda Bildik Erdoğmuş ise “İlk tavsiyem, bekleme sen bu yola çık, çıkmaz isen iş geldiğinde hazır olamazsın. Bu konuda kendi kişisel deneyimlerimden yola çıkarak diğer bir tavsiyem de işi kurup ilk işleri de aldıktan sonra bile bir dönem şirketin hem çaycısı hem de genel müdürü olmaya hazır olmalısınız. Çocuğumla vakit geçirmek için kendi işimi yapmak istiyorum diyenlere de bir uyarım var, aslında şirketler de aynen bir çocuk gibi sizden emek ve zaman bekleyecek, ancak şirket kendi ayakları üzerinde durduktan sonra biraz soluklanabilirsiniz elbette. Ancak, bütün bu sürecin kendilerini güçlü kılacağını bilmeleri gereklidir. Ayrıca, yaşayacakları ticari olumsuzluklarda moral bozmak yerine hızlıca dersler çıkarmalarını ve eksiklerini gidererek geleceğe bakmalarını tavsiye ederim.” dedi.

Artık tek kişilik sermaye şirketi (Anonim/Limited) kurmanın mümkün olduğunun anımsatıldığı panelde, maddi olarak imkân varsa ilk aşamada hisse devri, hisse devrinde elde edilen gelirin vergilendirilmesi, şirkete yatırımcı alınması, yasal sorumluluklar gibi konularda daha avantajlı olan anonim şirketin kurulabileceği belirtildi. Sermaye şirketi kurulum süreçlerinin şahıs şirketlerine nazaran daha masraflı olduğu daha fazla prosedürel işlem gerektirdiği de hatırlatılarak ilk aşamada maddi olanaksızlıklar nedeniyle sermaye şirketi kurmak için gerekli bütçe ayrılamıyorsa şahıs işletmesi ile yola çıkılabileceği vurgulandı. Şahıs işletmelerinin sermaye şirketine dönüşmesi imkanının olması dolayısıyla yeterli bütçeye sahip olunduğunda şahıs işletmesinin Anonim ya da Limited şirkete çevrilebileceği aktarıldı.

Panel sonunda soru cevaplarla da izlemeye gelenlerin soruları yanıtlandı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor