Ege Bölgesi’nde Yeşil Pasaportlu İhracatçı Sayısı Bini Aştı

Dünya genelinde 128 ülkeye vizesiz seyahat özgürlüğü sunan yeşil pasaport sahibi ihracatçı sayısı hızla artıyor. 2018 yılı sonunda Ege Bölgesi’nden yeşil pasaport sahibi olan ihracatçı sayısı 1036 kişiye ulaştı. Detaylar haberimizde..

Dünya genelinde 128 ülkeye vizesiz seyahat özgürlüğü sunan yeşil pasaport sahibi ihracatçı sayısı hızla artıyor. 2018 yılı sonunda Ege Bölgesi’nden yeşil pasaport sahibi olan ihracatçı sayısı 1036 kişiye ulaştı.

Türkiye’nin ihracatının yüzde 75’ten fazla dilimi yeşil pasaporta vize istemeyen ülkelere gerçekleştiriliyor. İhracatçılar, 23 Mart 2017 tarihli Resmi Gazete’de çıkan düzenleme ile ihracat rakamları dikkate alınarak yeşil pasaport alma hakkına kavuştu. İhracatçılar bu sayede; Almanya, Irak, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, İran, İsrail, Mısır gibi en çok ihracat yaptığımız ülkelerin arasında yer aldığı 128 ülkeye vizesiz seyahat hakkına kavuştu.

Ege Bölgesi’nde Yeşil Pasaportlu İhracatçı Sayısı Bini Aştı

Ege İhracatçı Birlikleri, 2017 yılında 568 ihracatçının yeşil pasaport sahibi olmasına aracılık ederken, 2018 yılında bu sayıya 214 yeni ihracatçı eklendi. 2017 yılında Denizli İhracatçılar Birliği üyesi 192 ihracatçı yeşil pasaport ile seyahat özgürlüğüne kavuşurken, 2018 yılında DENİB’in yeşil pasaport sahibi üye sayısında 62 ilave oldu. Ege Bölgesi’nden toplam yeşil pasaporta sahip ihracatçı sayısı 1036’ya yükseldi.

Yeşil Pasaportlu İhracatçılar 182 Milyar Dolar İhracat Hedefine Koşacak

Yıllık 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan firmaların yeşil pasaport hakkına sahip olduğunu ihracat rakamına göre bir firmanın 5’e kadar yeşil pasaport sahibi olabildiğini anlatan Eskinazi, “Türkiye, 2018 yılında 168,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2019 yılı için ise; 182 milyar dolar ihracat hedefi belirledi. Bu hedefe ulaşmada yeşil pasaport sahibi ihracatçılarımızın gerçekleştireceği iş seyahatleri büyük öneme sahip olacak. İhracatçılarımıza 2 yıllığına verilen yeşil pasaportların süresinin en az 3 yıla çıkarılması ihracatçılarımızın işlerini kolaylaştıracaktır. Bu konuda da Ticaret Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığımızın ortak bir çalışma yapması ihracatçılarımızın ortak beklentisi” şeklinde konuştu.

En Çok Yeşil Pasaport Demir İhracatçılarında

  • Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde bulunan 12 ihracatçı birliği içerisinde en fazla yeşil pasaport sahibi 161 kişiyle Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği oldu..
  • Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi 128 ihracatçı yeşil pasaport ile seyahat şansına sahip.
  • 2019 yılında 80. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yeşil pasaportlu ihracatçı sayısı ise; 82 olarak kayıtlara geçti.
  • Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği 71 yeşil pasaport ile dördüncü sırada yer aldı.
  • Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği üyesi 70 ihracatçı yeşil pasaport ayrıcalığından yararlandı.
  • Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği 60 yeşil pasaport sahibi ihracatçıyı bünyesinde bulunduruyor.
  • 1 milyar 50 milyon dolar ihracat hedefiyle 2019 yılına giren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin yeşil pasaport sahibi ihracatçı sayısı 56.
  • Ege Tekstil İhracatçıları Birliği’nde ise; 49 ihracatçı yeşil pasaport ile seyahat ediyor.
  • Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne üye 36 ihracatçı yeşil pasaport sahibi.
  • Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde 25,
  • Ege Tütün İhracatçıları Birliği’nde 24,
  • Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde ise; 20 ihracatçı yeşil pasaport sahibi oldu.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 1.929 kişi okudu.
Kategori: İhracat / İthalat, İş Dünyası, Uluslararası
Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor