KOSGEB’den Kadın Girişimcilere Pozitif Ayrımcılık

Kadın girişimcilere hem destek miktarlarında, hem de destek süreçlerinde pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt, TRT Radyo Haber’in Radyo Ajandası Programında Gülben Şahin’in sorularını yanıtladı. Detaylar haberimizde..

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, TRT Radyo Haber’in Radyo Ajandası Programında Gülben Şahin’in sorularını yanıtladı.

Kadın girişimcilere hem destek miktarlarında, hem de destek süreçlerinde pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Başkan Uzkurt, TRT Radyo Haber’in Radyo Ajandası Programında Gülben Şahin’in sorularını yanıtladı.

KOSGEB tarafından kadın girişimcilere yönelik devlet destekleri 2018 yılında değişti. Peki KOSGEB kadın girişimcilere yönelik nasıl destek veriyor ve ne tür kolaylıklar sağlıyor? KOSGEB’in kadın girişimcilere yönelik destekleri ile başlayalım isterseniz bu destekler nelerdir?

"KOSGEB olarak bütün girişimci ve KOBİ’lerimize üretimlerinden yatırımlarına kadar, AR-Ge faaliyetlerinden yurtdışı operasyonlarına kadar her alanda destekler veriyoruz. KOSGEB olarak yürüttüğümüz bütün bu desteklerin tamamından kadın girişimcilerimiz yararlandığı gibi, kadın girişimcilerimize hem destek miktarlarında, hem de destek süreçlerinde pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Bu anlamda kadın girişimcilerimizin önemli bir kısmı yeni iş kurmak ve işlerini büyütme geliştirmek istediklerinde KOSGEB desteklerinden yararlanabilmekteler. Burada bir rakam vermek isterim, geçtiğimiz yılda yaklaşık 11 bin kadın girişimcimize 220 milyon TL’ye yakın girişimcilik desteği verdik. 11 bin kadın girişimcimizi kendi işinin patronu yaptığımızı söyleyebilirim."

Bu güzel bir rakam, peki efendim destek miktarları, destek süreçleri dediniz. İster istemez girişimcilik desteğinin şartları akla geliyor, bunlar nelerdir?

"KOSGEB de bir vizyon değişikliğine gittik. Burada yeni dönemde KOSGEB olarak özellikle yurtdışından ithal ettiğimiz ürünlerin yerli ve milli üretimine, teknolojik ürünlerin KOBİ’ler vasıtasıyla üretilerek tabana yayılmasına ve KOBİ’lerimizin hem rekabet güçlerini geliştirmek hem de daha katma değerli üretimlerini teşvik etmek yönünde bir vizyon değişikliği yaptık. Bu alanlardaki destekleri özellikle kendimize misyon edindik.

Girişimcilik desteğimizi iş fikrine realize ederek, kendi işinin patronu olmak isteyenlere yönelik geçmiş dönemde 50 bin TL geri ödemesiz, 100 TL geri ödemeli verdiğimiz bir girişimcilik destek programı vardı. Bu rakamı yeni dönemde 360 bin TL’ye kadar çıkarmış bulunmaktayız. 2019 yılından itibaren bu programımız yürürlüğe girmiş oldu."

Peki bu 360 bin TL’nin önceki düzenlemedeki gibi belli bir geri ödemesi var mı?

"Bu 360 bin TL’nin tamamı geri ödemesiz olacak ancak, yeni vizyonumuz gereği özellikle imalat sektöründe, yazılım sektöründe, yüksek teknolojili alanlarda yeni girişimde bulunmak isteyen, yeni işyeri açmak isteyen girişimcilerimize yaklaşık bu 360 binin 300 bin TL’sini makine teçhizat desteği olarak vereceğiz. Bu rakam eğer ileri teknoloji değil de, orta yükseklikte olur ise 260 bin TL’ye düşecek, orta ve düşük teknolojili alanlarda yine 160 bin TL’ye kadar girişimcilik desteğini vermeye devam edeceğiz."

O zaman yeni sektörlere bu anlamda da bir ayrımcılık var, yazılım sektörünün günümüzde çok geliştiğini varsayarsak. Destek üst limitlerinin 360 bin TL olduğunu söylememiz doğru olur mu?

"Kesinlikle doğru olur. Burada 360 bin TL içerisinde yıllık performansa göre girişimcilerimize 50 bin TL’ye kadar performans desteği veriyoruz. Bu 50 bin TL’lik performans desteğinde eğer girişimci kadın ise artı 5 bin TL daha performans desteği sağlamış oluyoruz."

Destek programları içerisinde kadınlara sağlanan pozitif ayrımcılık bir tek bununla mı sınırlı, daha farklı ayrımcılıklarda var mı?

"Bütün destek programlarımızda, değerlendirme süreçlerinde kadın girişimcilerimize ilave puan veriyoruz. Yani değerlendirme sürecinde kadın girişimcilerimizi esas alan bir değerlendirme sürecimiz var. Bununla birlikte, örneğin nitelikli eleman istihdam desteğimiz var. Bu anlamda KOBİ’lerimize belli şartları taşıdıklarında 50 bin TL’ye kadar yeni eleman istihdam etmeleri durumunda destek veriyoruz. Eğer istihdam edecekleri kişi kadın olursa, buna biz %20 daha ilave destek veriyoruz. Burada hem desteklerin değerlendirilmesi sürecinde pozitif ayrımcılık sağlıyoruz hem de destek miktarlarında kadın girişimcilerimize özellikle belli destek programlarında farklılaşan artı miktarlarda da destek veriyoruz."

11 bin kadın girişimciye 220 milyon TL destek verdiğinizi söylediniz. Böylelikle KOSGEB desteği ile kurularak hakikaten başarılı olmuş KOBİ’ler var muhakkak, sizin bu başarı hikayelerinizi biz basın olarak paylaşıyoruz. Peki sizin örnek olarak gösterebileceğiniz ve takdir ettiğiniz bir kadın girişimci hikayesi var mıdır? Bunu merak ettik.

"Aslında şöyle ifade etmem gerekir, kadın girişimcilerimizin kendi işinin patronu olmak üzere bizim girişimcilik eğitim programlarına katılıp desteklerimizden yararlanmak üzere müracaat etmeleri bile başlı başına takdire şayan bir şey. Emin olun birçok kadın girişimcilerimizin bu destekleri aldıktan sonra işlerini büyüttükleri hatta  yurtdışına ihracat yaptıklarına bile şahit oluyoruz. Bunu zaman zaman sizlerde yayınlıyorsunuz. Biz KOSGEB olarak sitemizde bu başarı hikayelerini yayınlıyoruz.

Aklıma gelen bir kadın girişimcimizin öyküsünü kısaca anlatayım: Bursa da cam sektöründe işçi olarak çalışan bir kadın kendi sektöründeki artan talebi görünce,  iş yerinden ayrılıyor, diyor ki ben KOSGEB girişimcilik desteğinden faydalanarak bu ısı cam sektöründe kendi işyerimi kuracağım. Bize iş planını getiriyor, müracaat ediyor, bizim kurumumuzdan onay alıyor ve desteğini alıp işletmesini kuruyor. İşletmesini kurduktan sonra bakın bunun altını çizmek isterim, biz hiçbir zaman yeni girişimcilerimize şu kadar para verdik işletmenizi kurdunuz artık bundan sonrası sizin demiyoruz, daha sonra makine teçhizat ihtiyaçları olduğunda işletmelerini büyütmek istediklerinde, yeni yatırım yapmak istediklerinde ya da ihracat yapmak istediklerinde her adımda kadın girişimcilerimizin yanındayız. Az önceki bahsettiğimiz girişimcimiz işletmesini kuruyor,  pazar büyüdüğü için işletmesini geliştirmek, kapasitesini geliştirmek istiyor ve bizim KOBİ Gelişim Destek Programımız var, başka bir destek programımız, buna müracaat ediyor. Biz burada yeni makinalar alması için destek veriyoruz. İşletmesini büyütüyor emin olun bugün şimdi ismini veremiyorum. Bugün Bursa’da bu girişimcimiz cam sektörünün devi olma yolunda ilerliyor.

Bu başarı hikayelerini gördükçe verdiğimiz kamu kaynağının doğru yerlere gittiğini ve kadın girişimcilerimizin elinde bu kamu desteğinin, kamunun parasının ekonomik olarak kat kat ülkemize değer olarak döndüğünü görüyoruz.  Burada da ben kadın girişimcilerimize sizin vesilenizle özellikle bu desteklerin çok yerinde kullandıkları için, işlerini büyüttükleri için, ekonomimize katkı yaptıkları için de teşekkür etmek istiyorum."

KOSGEB kaynaklı haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Bu içeriği 2.599 kişi okudu.
Kategori: Girişimci Destekleri, Kadın Girişimci, KAMU, KOBİ

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor