İş Dünyasından 17. MÜSİAD EXPO'ya İlk Günden Yoğun İlgi!

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşen, 124 farklı ülkeden yabancı iş adamlarının, yatırımcı kurumların ve devlet adamlarının ağırlanacağı 17. MÜSİAD EXPO açılışı yoğun ilgi ile gerçekleştirildi. Detaylar haberimizde..

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşen, 124 farklı ülkeden yabancı iş adamlarının, yatırımcı kurumların ve devlet adamlarının ağırlanacağı 17. MÜSİAD EXPO açılışı yoğun ilgi ile gerçekleştirildi. 

Bu yıl Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleşen 17. MÜSİAD EXPO’da Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın İbrahim Al-Senoussi, Somali Finans Bakanı Sayın Mohamud Ibrahim Hayır ve Uganda Kamu Hizmetleri Bakanı Wilson Muruli Mukasa konuşma yaptı. Rekor sayıda katılımcı ülkeyi ağırlayan EXPO, 21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da gerçekleşiyor.

8 binin üzerinde B2B görüşmesine ev sahipliği yapması beklenen etkinliğe, 124 farklı ülkeden 400’e yakın alım heyeti katılıyor. Fuarın ayrıca 30 ülkeden, bakanlık seviyesinde üst düzey katılımcıya ev sahipliği yapması bekleniyor. 17. MÜSİAD EXPO, uluslararası iş fırsatları sunan bir platform olduğu kadar, bu yıl, üretmek isteyen sanayicinin yüzünü güldürecek somut projelerin de açıklanacağı bir fikir paylaşım ortamına dönüşüyor. Gayrimenkul Kıymetler Borsası GABORAS, Orta Ölçekli Sanayi Projesi, Karz-I Hasen Sandığı ise bu projelerden bazıları.

Yapısal Dönüşümde Temel Eksenimiz: “Yerlileşme”, “Teknoloji Üretimi” ve “Markalaşma”

Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank17. MÜSİAD EXPO açılışında yaptığı konuşmasında “Aslında bugün burada, Türkiye’den dünyaya çok güzel bir mesaj da veriyoruz. Küresel ticaret savaşlarının gündemi meşgul ettiği bu dönemde, biz yeni işbirliklerini yeşertmenin ve birlikte kazanmanın peşindeyiz. Çünkü şunu biliyoruz, ticaret savaşının galibi olmaz. Yatırımın, üretimin ve ticaretin canlanması için kolektif bir çabaya ihtiyaç var. MÜSİAD EXPO gibi organizasyonlar da bu çabanın somut çıktılara dönüşmesi açısından önemli fırsatlar barındırıyor.

Ekim ayıyla birlikte, 12 aylık ihracatımız geçen seneye göre yüzde 8 arttı ve 167 milyar dolara ulaştı. Bu tutarın 145 milyar dolarını sanayi sektörümüz sırtladı. Sanayimizin daha da güçlenmesini çok önemsiyoruz. Yine sanayide rekabeti artırmak için, üretimde yapısal dönüşümü gerçekleştirmeye odaklandık. Bu dönüşümde temel eksenlerimiz; “yerlileşme”, “teknoloji üretimi” ve “markalaşma” olacak.” dedi.

İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde Ülkemiz 190 Ülke Arasında 43’üncü Sıraya Yükseldi

Yatırımcı dostu bir ortam sağlamanın hükümetin en temel öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Bakan Varank, “Bakın Ekim ayında sevindirici bir gelişme yaşadık. Dünya Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde ülkemiz 190 ülke arasında 17 sıralık bir sıçrama göstererek 43’üncü sıraya yükseldi. Bu özetle şu anlama geliyor: İdare olarak, yatırım yapmak isteyene ilave iş çıkartmıyor, bürokrasiyi azaltıyor ve hayatlarını kolaylaştırıyoruz. Hiç kuşkusuz bu durum ülkemizin uluslararası yatırımlar için daha da cazip hale gelmesine katkı sağlayacaktır. Uyguladığımız istikrarlı politikalar sayesinde, 16 senede 201 milyar dolar’lık doğrudan yabancı yatırıma ev sahipliği yaptık. Yüksek katma değerli ve nitelikli istihdam oluşturan uzun vadeli yatırımları ülkemize çekmeye yönelik politikalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek. Türk iş insanlarının da özellikle Afrika Bölgesi’ndeki potansiyeli değerlendirmeleri gerektiğinin de bir kez daha altını çizmek isterim.”

“MÜSİAD 85 Ülkede 125 İrtibat Ofisiyle Güçlü Bir Ticaret Diplomasisi Yürütmektedir”

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise yaptığı konuşmasında “MÜSİAD, bundan 28 yıl önce bütün derdi, memleketi olan, bir avuç yürekli insan ile başladı yolculuğuna. Yolumuz uzundu. Yolumuz meşakkatliydi. Çok badireler atlattık. Çok virajlar döndük. Ve bugün, vardığımız noktada artık MÜSİAD, olgunluk çağını yaşayan, tecrübeleriyle gelecek öngörüleri yapabilen, geçmişiyle gurur duyan, geleceğine sahip çıkan bir hamidir. Bugün MÜSİAD, ona kalan mirasın bilfiil farkında ve her daim hazır, vakur ve bir o kadar mütevazı bir güçtür. MÜSİAD, sadece ülkesine değil dünyaya da varlığını kabul ettirmiş bir sermaye örgütüdür. Gücünü tabandan alan ve paylaşımı tabana yayan bir ekonomik ağdır. Sadece ülkesinde değil dünyanın dört bir yanında beraberlik ruhunu ateşleyen, birleştirici bir unsurdur.

85 ülke, 215 irtibat noktasına ulaştırdığımız teşkilat ağımızdan aldığımız güçle, bir “Ticaret Diplomasisi” yürütüyoruz. Birer ticari ataşe gibi çalışan yurt dışı şube başkanlarımız ve temsilcilerimiz aracılığıyla, bulunduğumuz ülkelerde iş insanlarını bir araya getiriyor ve ülkelerimiz arasında işlevsel bir köprü kuruyoruz. Teşkilatlanma çalışması yürüttüğümüz ülkelerin önemli STK’ları, kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği anlaşmasına giderek ve MoU anlaşmaları imzalayarak Türkiye adına önemli ticaret köprüleri kuruyoruz.

hracatımızın % 56’sını ve ithalatımızın %38’ini gerçekleştiren ve ülkemize cari fazla veren, ekonomisinin taşıyıcı gücü olan KOBİ’lerimiz için güven verici ve birleştirici bir unsurdur. MÜSİAD, zamanla kazandığı iş yapma tecrübelerini KOBİ yapıları ile paylaşıp yeni iş modelleri geliştirmektedir. Orta ölçekli Sanayi Bölgeleri Projeleri bu desteklerden sadece biridir. Bu projemiz, küçük sanayi siteleri ve OSB arasında sıkışmış işletmeleri bir alternatifle buluşturmaktadır. İşletmesini küçükten orta ölçeğe taşıma hedefi olan firmalara cesaret vermektedir. MÜSİAD EXPO Projeler Vadisi kapsamında görücüye çıkacak olan bu Proje, bir “üretim kampüsü” şeklinde inşa edilecektir. Alman ekonomisinin %80 nini 20.000 KOBİ oluşturmaktadır. Biz de ülkemizde her yıl 2000 KOBİ firmamızı, orta ölçekli hale getirip, faaliyete geçtikten sonra yılda 200 milyar $’ı ülke ekonomisine kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu yılki fuarın hedefi «fikir ve hedeflerini hayata geçirmek isteyen yerli ve yabancı iş insanlarını bir iş platformunda bir araya getirmek ve Türkiye’nin ticari hacmini artırmaktır. 2023 için koyulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik en kritik zirvelerden biri olan MÜSİAD EXPO, potansiyel ihracat ilişkilerinin kurulacağı önemli bir iş platformu oluşturmayı öngörmektedir.”

İnsansız Deniz Aracı (İDA) Görücüye Çıkıyor

MÜSİAD EXPO kapsamında bu yıl, High Tech Port, 22.International Business Forum (IBF) ve 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK) programları da eş zamanlı olarak düzenleniyor. Fuar kapsamında düzenlenecek High Tech Port’ta ise savunma ve havacılık sektörlerinin öncü isimleri ileri teknolojiyle üretilen ürünlerini sergileyecek. Fuarda bu yıl ilk kez, yeni geliştirilen “İnsansız Deniz Aracı” (İDA) da görücüye çıkacak.

Fuarın son günü ise Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 6. Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), düzenlenecek. “İşin Başında Gençler Var” sloganıyla EXPO kapsamında gerçekleştirilecek organizasyonda, “Gençlik, Girişimcilik ve Bilgi Ekonomisi” ana teması altında, “Dijital Para, İnovasyon ve Kurumsallaşma” ve “Dönüşen Dünyada Geleceğin Meslekleri” gibi konular ele alınacak.

Asya’dan Avrupa’ya, Orta Doğu ve Afrika’dan Türki Cumhuriyetlere kadar yabancı iş adamları ve devlet adamlarını konuk edecek 17. MÜSİAD EXPO hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz www.musiadexpo.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor