Milli Yazılımla Bilişimde Dünyada Bir Numara Olabiliriz

Bilişim Teknolojisi Profesyonelleri ile bu alanda öğrenim gören üniversite öğrencilerini buluşturan ICTConf’18,’ İstanbul’da Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Detaylar haberimizde..

Bilişim Teknolojisi Profesyonelleri ile bu alanda öğrenim gören üniversite öğrencilerini buluşturan ICTConf’18,’ İstanbul’da Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı. Blackbox Siber Mücadele Takımı ve CyberThink Siber Düşünce Topluluğu’nun destekleriyle Beyaz Net’in sponsorluğunda yapılan etkinlik kapsamında; panel konuşmacıları, siber güvenlikte yetişmiş insan kaynağının önemine dikkat çekti.

Bilişim Teknolojisi Profesyonelleri ile bu alanda öğrenim gören üniversite öğrencilerini buluşturan ICTConf’18, kapsamında; ‘Savunma Sanayi ve Ar-Ge’ Paneli düzenlendi. STM Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Mahir Yüksel moderatörlüğünü üstlendiği panele; Beyaz Net Genel Müdürü Mehmet Fatih Zeyveli, THY Bilgi Teknolojileri Yönetişim Başkan Yardımcısı Kadir Yıldız, TUBİTAK UZAY Araştırmacı Şaban Ötenkaya, STM Siber Güvenlik Uzmanı Kürşat Oğuzhan Akıncı, Adeo Yönetici Ortağı Gökmen Güreşçi ve ülke genelinde bilişim alanında öğrenim gören üniversite öğrencileri katıldı.

“Biz de Yapabiliriz Duygusunu Çocuk Yaşlardan İtibaren Gençlerimize Aşılamalıyız”

Panelde ilk söz verilen Beyaz Net Genel Müdürü Mehmet Fatih Zeyveli, dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre startup’ların yüzde 98’inin açık kaynak kodlu ürünlerle başladıklarına dikkat çekti ve “Açık kaynak kodlu yazılımlar millidir. Dünyaya mal olmuş bir şeyin memleketi yoktur. Bu nedenle var olan açık kaynak kodlu ürünlerin muadillerini üretmekle vakit kaybetmek yerine, daha niş alanlar bulmamız lazım. 2025 yılında hangi teknolojiler önde olacak bunlar belli. Bilişimde bir fırsat var. Stratejimizi AR-GE’de daha niş alanlar seçme yönünde belirleyerek bilişimde dünyada bir numara olabiliriz” dedi. ‘Biz de yapabiliriz’ duygusunun çocuklarımıza, gençlerimize ortaokul yıllarından itibaren aşılanması gerektiğinin altını çizen Zeyveli, Millî Eğitim Bakanlığı’nın müfredata yazılım konusunda eklemeler yaptığını, bu alanda daha iyiye gideceğimize inandığını sözlerine ekledi.

“Siber Güvenlikte Şu Aşamada Her Şey İnsanda Bitiyor…”

THY Bilgi Teknolojileri Yönetişim Başkan Yardımcısı Kadir Yıldız ise siber güvenlikte insan kaynağının önemine dikkat çekti. THY’nin globalde çalıştığını, yurtdışında 500’e yakın ofisi bulunduğunu ve gelirinin de yüzde 70’ine yakınını yurtdışından elde ettiğini belirten Yıldız, “THY’nin sadece Türkiye değil, siber güvenlik jargonu ile söyleyecek olursak bütün dünya ölçeğinde bir siber saldırı yüzeyi var. İnsan en önemli faktör. İnsan kaynağı güvenlikte olmadığı zaman hiçbir şey yapamazsınız. Bir sürü otomatize edilen süreçlerden bahsedildi ama siber güvenlikte şu aşamada her şey insanda bitiyor.” dedi.

“Siber Saldırının Nasıl Olduğunu Bilip, Nerede İzler Bulacağını Bilen İnsanlar Lazım”

‘Türkiye’de biz genelde saldırı almıyoruz gibi cümleler duyuyoruz. Aslında saldırı almıyoruz demek biz saldırıları görmüyoruz demek. Bunu görmediğinizde de ne olup bittiğini bilmiyorsunuz demektir’ diyen Adeo Yöneticisi Gökmen Güreşçi, siber saldırıların uluslararası bağlantılarına dikkat çekti ve şöyle devam etti: “Günün sonunda saldıranlar insanlar ve karşımızda sadece kafası bozulmuş birkaç gencin saldırmasından çok belki de çok daha büyük askeri ya da istihbari bir operasyonla sizin sistemleriniz üzerinden yapılıyor olabilir. Eğer kamu kuruluşuysanız ya da daha önemli bir konumda iseniz bunu gerçekleştiriliyor olabilirler. Bize bir siber saldırının nasıl olduğunu bilip, nerede izler bulacağını bilen insanlar lazım. Bu noktada insan kaynağımızı siber saldırıları açığa çıkartabilecek şekilde yetiştirmemiz lazım. Evet teknoloji önemli bir alan ama teknoloji bizim için sadece bir enstrüman. Bunları iyi çalacak insan kaynağına ihtiyacımız var”.

‘Siber Güvenlik’ ana temasıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen ICTConf’18’in öğleden önceki oturumlarına Beyaz Net Teknik Koordinatörü Akgün Yardımcı ‘Başarılı Bir Linux Göç Hikayesi’, Software Architect Selçuk Usta ‘Yüksek Erişilebilirlik Sistemler Tasarlama’, Mehmet İnce ‘Bir Siber Güvenlik Araştırmacısının Serüveni’, Ebay Türkiye/GittiGidiyor Lead of Test Automation Team Volkan Tüfekçi ‘GittiGidiyor’da Kubernetes Kullanımı’, Kloia Software Consultant Burak Bozan ’Microservislerve Dağıtım Sistemleri’ konulu sunumlar yaptı.

Haberimizi tüm okurlarımızın ilgi ve bilgisine sunuyoruz.

Yazar Emine Cin Ertaş Hakkında

Sinop Üniversitesi İstatistik Bölümü mezunu Emine Cin Ertaş, İstanbul Ticaret Üniversitesi Endüstri Mühendisliği'nde "Geri dönüşüm ekonomisi" üzerine tezli yüksek lisans yaptı. Ocak 2014 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Girişim Haber'de Baş Editörlük yaptı. Ertaş, Şubat 2020'den bu yana Beykent Üniversitesi'nde Lojistik Bölümü Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır.

Yorum Ekle

Ad Soyad *
E-mail * (Gravatar resminiz görünecek)
Web
KalınYatayAltı ÇiziliAlıntı
  •   Yorum  
  •   Önizle  
Yükleniyor